Serious Sam’s Bogus Detour inceleme

Yaklaşık 16 senedir akın akın üzerimize gelen beyinsiz yaratık sürülerini zevkle patlattığımız çok ciddi oyun serisi Serious Sam bu sefer çok farklı bir şekilde geri döndü. Kocaman bir hayran kitlesine sahip Serious Sam, tepeden gösteren bir kamera ve 2D piksel grafikleriyle uyum sağlayabilmiş mi? Cevabı Serious Sam’s Bogus Detour inceleme yazımızda.

Dayak Geliyorum Demez

Serious Sam dendiğinde benim aklıma ilk gelen şey, elinde bombalarla üzerimize doğru AAAAAAAAAAAAA diye koşturup kendini patlatan kafasız herifler. Cidden o tipler, kafaları olmadan nasıl öyle bağrıyorlardı? Neyse, konumuza dönelim. Başta Sam olmak üzere ilk oyunlardaki tüm yaratıklar, ilginç silahlar ve ıssız bucaksız haritalar 2D pikselli grafiklere çok hoş bir şekilde aktarılmış. Oyun boyunca kan gövdeyi götürürken, rengarenk pikseller eşliğinde etrafa terör estiriyor, kapıları açmak için çeşitli kapı kartlarını buluyor ve ücra köşelere gizlenmiş yıldız ve diğer toplanabilir eşyaları cebe indiriyoruz.

Tür olarak tam bir “twin stick shooter“a dönüşen Serious Sam’i oyun kumandasıyla oynuyorsak sol analogla karakterimizi yürütüyor, sağ analogla da istediğimiz yere nişan alabiliyoruz. Klavye/fare ikilisinde ise WASD tuşlarıyla hareket ederken, nişan ve ateş etme işlerini de faremiz devralıyor.

Demek benden elektrik alamadın ha?!

Dayak Taneyle Gelmez

Tamamen tepeden gördüğümüz karakterimizle, haritada gidilecek doğru yöne giderken yolda bulduğumuz silah ve cephanelerimizi düşman güruhlarına boşaltmanın yanı sıra bu sefer saldırılardan kaçınmamızı sağlayan bir de yuvarlanma hareketimiz var. Ayrıca oyunda ilerledikçe seviye atlıyor ve yetenek puanları elde ediyoruz. Bu puanları Tab tuşuna basarak açtığımız menüde çeşitli özelliklere vererek karakterimizi güçlendiriyoruz. Bu sefer RPG elementleri eklenen oyunda, belirli silahlarımızı bu menüden güçlendirebiliyor veya daha fazla maksimum sağlık, daha hızlı yürüme gibi karakterimizle ilgili özellikleri artırabiliyoruz.

Yerleri daha yeni silmiştim

Tek başımıza oynayabilmemizin yanı sıra, oyunun belki de en güzel özelliği internetten çoklu oyuncu modu. İstediğimiz zaman bir oda kurarak veya diğer oyuncuların odasına katılarak son bölüm dahil bütün bölümleri oynayabiliyoruz. Üstelik oyunun netcode’u oldukça sağlam. Steam’deki arkadaşlarınızı toplayarak Serious Sam evrenini dağıtmak oldukça eğlenceli.

 

Hikaye mi? Dayak Demek İstedin Herhalde?

Genel olarak Mısır ve civarında geçen oyunda doğru düzgün bir hikaye yok. Cidden… Yani öyle ki, oyunun kendisi bile bununla dalga geçiyor. Açılış ekranında sinematik bekliyorsanız yanılıyorsunuz. Zira şöyle bir şeyle karşılaşıyorsunuz:

Yandan çok fotojenik çıkmıyorum

Oyunun yapımcılar, Serious Sam’den ne bekliyorsak onu verebilmeye odaklanmış. Mısır’ın uçsuz bucaksız ovalarında veya bitmek bilmeyen koridorlarda tek yapmamız gereken şey canavar patlatmak. Bu işi de bildiğimiz ve sevdiğimiz Serious Sam silahlarıyla yapıyoruz. Oyunda çekiç, tabanca, pompalı, lazer silahı, mini gun, elektrik silahı roket atar ve dev top gibi seçeneklerden oluşan geniş bir silah yelpazesi yer alıyor.

Gelelim olumsuz noktalara. Oyun beklenenden fazlasını sunamıyor. İlerledikçe açılan sürpriz özellikler falan beklemeyin. Nasıl başladıysanız öyle devam ediyorsunuz. Bir diğer can sıkıcı özellik ise haritaların çok karmaşıklaşabilmesi. Bir mini haritamız olmadığı için, kilitli bir kapıya geldiğimizde geri dönüp o kocaman mekanı piksel piksel gezmemiz ve gözümüzden kaçırdığımız kapı kartını bulmamız gerekiyor. Bir diğer olumsuz nokta ise; grafikler tam bir piksel çorbasına dönüşebiliyor. Kan, arkaplan, kurşun, yaratık ve diğer unsurlar iç içe geçince tam bir görsel kaos oluşuyor. Bir anda öldüğünüzde ise neden öldüğünüzü anlayamıyorsunuz.

Survival moddan klasik bir kare

Son Sözler

Crackshell ve Croteam ekiplerinin geliştirdiği ve Devolver Digital‘ın yayınladığı Serious Sam’s Bogus Detour, beklenenden fazlasını vaat etmeden, çabucak sadede gelen oyunlardan. Köklü bir seriyi başka bir türe uyarlama konusunda oldukça başarılı bir örnek. Arkadaşlarla toplanıp çok düşünmeden tipsiz yaratık ordularını delik deşik etmek eğlence tarzınıza uyuyorsa sakın kaçırmayın.

GENEL BAKIŞ
Görseller
7
Oynanış
8.5
Ses/Müzik
7
Eğlence Faktörü
8.5
Önceki İçerikAcer Predator XB271HK inceleme (Oyuncu Monitörü)
Sonraki İçerikSpace Soldiers, ESL One Cologne 2017’ye iyi başladı
serious-sams-bogus-detour-incelemeSerious Sam'i bu sefer üstten görüyoruz. Yeni eklenen RPG elementlerini, klasik Sam oynanışıyla harmanlayan eğlenceli bir deneme olmuş.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz