SaGa Frontier Remastered inceleme (Nintendo Switch)

SaGa Frontier Remastered inceleme

1997… Şu an Square Enix olarak bildiğimiz Japon oyun firması Square’in PlayStation aracılığı ile oyuncuları bombardımana tutuğu, Final Fantasy efsanesinin yedinci oyunla birlikte dünyaya damgasını vurduğu yıl.  Firmanın Japonya’da o yıl çıkarttığı 15 oyundan birisi de SaGa Frontier’dı. 1997’de Japonya’nın en çok satan beşinci oyunu olan SaGa Frontier, 1998’de batıdaki çıkışını gerçekleştirdi. Birbirinden farklı yapıda 7 ana karakteri bulunan oyunda her karakterin kendine özel bir  hikayesi vardı ve zaman zaman yolları diğer ana karakterlerle de kesişebiliyordu. Evet, bazılarınıza bir oyunu hatırlatmış olabilir; yakın dönem çıkan Octopath Traveller vardı ya, işte onun reklamlarında en çok vurgulanan ama beceremediği şeyi ta 97’de yapmıştı bu oyun. Square Enix bize hoş bir sürpriz yaparak bu gizli cevheri tekrar, hem de daha fazla platform seçeneği ile sundu. Saga Frontier Remastered inceleme yazımızı hazırlarken tercihimizi Nintendo Switch’ten yana kullandık.

SaGa Nedir?

Aslında Final Fantasy kadar köklü bir rol yapma oyunu serisi olan SaGa, 1989’dan beri süregelen bir seri. Final Fantasy’nin aksine rakamdan çok isim takısı ile devam eden SaGa serisinin bugüne kadar çıkmış 14 tane oyunu var. SaGa Frontier serinin yedinci oyunu (Final Fantasy’nin yedinci oyunu ile aynı yıl çıkmaları da hoş bir detay). Tıpkı Final Fantasy VII gibi SaGa Frontier da hikaye olarak diğer oyunlardan bağımsız bir tecrübe.

Peki, SaGa Frontier’ı özel kılan ne? Öncelikle karakterlerin level bazlı değil, savaştıkça nitelik kazandığı ve silah ya da büyü kullandıkça yeni yetenekleri dövüş içinde “keşfettiği”, yeri geldiğinde kombolar yapabildiğiniz akıcı ve sürprizli bir sisteme sahip. Karakterler ırksal olarak birbirinden farklı mekaniklere sahip ve tipik bir RPG’nin aksine farklı hissetirmeyi başarabiliyor.  Ve en önemlisi, yazının girişinde de bahsettiğim her biri kendine ait bir öyküsü olan seçilebilir 7 (Remastered ile 8) karakter: İkizini bulup öldürmekle görevlendirilmiş bir büyücü, babasının intikamını almak için karanlık bir organizasyona kafa tutmuş bir süper kahraman, dünyanın kaderini belirleyecek bir göreve sahip ancak geçirdiği bir kaza sonrası bunu olan bir robot, sevgilisi öldürülen ve suçu üstüne yıkılan, bunun üzerine hapisten kaçarak gerçek katili aramaya koyulan bir kadın… Tüm karakterlere ve hikayelerine yazının devamında detayları ile yer vereceğim, ancak önceliği ırklara vermek istiyorum.

Irklar

Saga Frontier’da 5 ana ırk bulunuyor:

Human: İnsanlar hemen her rol yapma oyununda olduğu gibi dövüştükçe güçlenen ve yeni yetenekler öğrenen, belirli düzeyde ekipman kuşanabilen standart ırkımız. Öğrenilen yetenekler 8 slota dağıtılabiliyor ve istediğimizi kenara kaldırıp istediğimizi tekrar hafıza rafımızdan çekebiliyoruz.  Oyundaki ana karakterlerden beşi bu ırktan:  Red, Blue, Lute, Emilia ve Fuse.

Mech: Robotlar benim için SaGa serisinin en ilginç ırk. İnsanlar gibi dövüştükçe güçlenme ve yetenek keşfetme gibi nitelikleri yok.   Ancak ekipman giyme veya silah kuşanma konusunda sınırları da yok. HP / Defans ve diğer niteliklerini tamamen üzerine giydirdiğiniz ekipman belirliyor. Bunun yanısıra oyunda diğer robotları yendiğinizde onlardan belirli yetenekleri kendinize aktarabiliyorsunuz. Yetenekleri karakterin INT değerine bağlı olarak genişleyen slotlara koyabiliyorsunuz.  Kısaca dibine kadar özelleştirilebilen, yani modifiye edilebilen karakterler. Ana karakterlerden T260G  bu gruptan. Ancak hikaye boyunca farklı robotları da takımınıza alabilirsiniz.

Monster: Canavarlar yendikleri diğer canavarların yeteneklerini ve formlarını elde edebilen ırk. Statler dövüşlerde kazanılmıyor, absorbe ettiğiniz canavara göre değişiyor. Canavarların öğrendiği yetenekler 8 slotu geçerse ya birini unutup yerine yenisini öğrenmeli, ya da yeni yeteneğinizi unutmalısınız. Yetenekler insanlarda olduğu gibi kenara kaldırılamıyor. Canavaların bir diğer handikapı ise zırh giyememeleri. Sadece kolye gibi temel aksesuarları kuşanabiliyorsunuz. Öte yandan yetenek ve vücut kombinasyonları çok zengin ve iyi planlama ile çok güçlü karakterler elde edebiliyorsunuz.  Ana karakterlerden Riki bu ırka mensup.

Mystic: Mystic ırkı düşmanlardan yetenek ve stat çalabilen bir ırk. Dövüşlerden de kısıtlı olarak nitelik kazanabiliyorsunuz ancak ana gelişiminiz ve yetenek öğrenmeniz tamamen düşmanları absorbe etmenize bağlı. Tamamen bu ırka ait olan bir ana karakterimiz yok.

Yarı Mystic: Ana karakterlerden Asellus bu hibrit ırka mensup. Aslen insan olan, sonradan mystic’e çevrilen bu karakter insanlar gibi stat geliştirebiliyor, dövüştükçe yetenek öğrenebiliyor. Ancak aynı zamanda mystic tarzı düşmandan stat ve yetenek de absorbe edebiliyor.

7 + 1 Hikaye

SaGa Frontier Remastered 97 sürümündeki 7 hikayenin üzerine bir yenisini daha ekliyor. Orijinal oyunun yapımı sırasında planlanan, ancak bütçe sorunları nedeniyle eklenemeyen Fuse, Remastered ile oynanabilir durumda. Ancak kendisini açmanız için oyunu orijinal yediliden biriyle bitirmeli ve New Game + modunu açmalısınız. Karakterlere alfabetik sıra ile kısaca bir göz atalım:

Asellus:

Mystic soylularının etrikalarına isteği dışında dahil olmuş genç bir kız. Bir kaza sonucu mystic lordu Orlouge’un kanı ile kurtarılan Asellus yarı insan yarı mystic bir varlık olarak derin uykusundan uyanır. Facinaturu krallığında bir şatoya götürülüp mysticler ile yaşamak zorunda bırakılan kahramanımız kimliğini sorgular ve geride bıraktıklarının özlemiyle bu diyardan kaçar. Ancak evine döndüğünde acı bir şekilde artık insanların dünyasında da kabul görmeyeceğini farkeder. Ayrıca ihanetinden dolayı peşine düşen mystic lordu işleri daha da dramatik bir hale getirir.

Asellus’un yapacağınız seçimlere göre şekillenen üç farklı sonu var.

Blue:

Büyülü Krallık’taki akademiden mezun olan Blue’ya konsey ağır bir görev verir: Dünyayı seyahat ederek tüm büyü türlerini ele geçirmeli ve ikiz kardeşi Rogue’u öldürmelidir.
SaGa Frontier’da oynanabilir karakterlerin büyü öğrenmek için ‘gift’ adlı bir niteliğe ihtiyacı var. Questlere bağlı olarak uzmanlığı kazanılan büyülerin yeni çeşitlerini karakterimiz savaştıkça öğrenebiliyor. Tüm kahramanlar içinde Blue’yu özel kılan şey ise senaryosu gereği tüm büyü türlerine yatkınlık kazanabileceğiniz tek karakter oluşu. Ayrıca diğer karakterlerin giftini kazanamadığı Time & Space büyülerinin yatkınlığını da kazanabiliyor Blue.

 

Emelia:

Eski bir model olan Emelia, hayatının aşkı Ren ile evlenmek üzeredir. Heyecan içinde gelinliğini göstermek için Ren’in evine ziyarete gittiğinde müstakbel eşinin cinayetine tanık olur. Katili görmüş olsa da masumiyetini kanıtlayamaz ve içeri atılır. Burada edindiği yoldaşları ile hapisten firar eden Emelia’nın artık tek amacı vardır: Ren’in katilini bulmak.
Emelia kendine has bir özellik olarak kostüm değiştirebiliyor. Bu kostümler yetenek eğilimini ve stat gelişimini etkileyebiliyor.

Fuse:

Orijinal oyunda çoğu kahramanın hikayesinde belirli noktalarda görünen Fuse evrensel bir polis teşkilatı olan IRPO’nun en gözükara üyesi. Asıl adı Roster, ancak çok kolay tepesi attığı için kısa devre manasında olan Fuse takma adıyla anılıyor. Orijinal oyunda planlanan ancak eklenemeyen Fuse’u SaGa Frontier Remastered ile nihayet oynayabiliyoruz. Kendisi senaryo olarak en ilginç karakter, çünkü lider değil, tamamlayıcı bir rolü var: Oyundaki diğer 7 karakterden birine eşlik ederek onları alternatif sonlara taşıyor.  Bunun için öncelikle bir karakter ile oyunu tamamlamalı, New+ modunu açmalı ve buradan önce Fuse, sonra da hikayesini yeniden şekillendireceğiz karakterin kayıt dosyasını seçmelisiniz. Fuse aynı zamanda oyunun dünyasında her yere erişimi olan, istediğiniz karakteri ekibinize katabildiğiniz, hatta bu oyuna özel olarak bazı yeni karakterleri de ekibe almanıza olanak tanıyor.

 

Lute:

Bohemin dibi olan Lute, Yorkland’li kaygısız bir genç. Sorumluklarından kaçarak kendini müziğe adamak isteyen Lute, dünyayı tanımak için evini terkeder. Ancak kısa bir süre içinde gelişen olaylar gelişir ve kendisini babasının katilinin merkezinde oldğu büyük bir terör davası içinde bulur.
Lute başlangıç için tavsiye etmediğim bir karakter, zira senaryosunua başlar başlamaz son göreve erişiminiz var. Kendisi daha çok serbest senaryo sistemi dahilinde diğer questleri keşfetmeniz ve tecrübe edinmeniz için düşünülmüş bir karakter. Lute ayrıca yetenek öğrenme konusuna inanılmaz yatkın ve kuvvetli, ayrıca en ekibinize en kolay alabileceğiniz karakterlerden biri. Tek yapmanız gereken Scrap’teki barda kendisiyle konuşamanız. Bu yönüyle çoğu partinin demirbaşlarından biri haline geliyor.

Red:

Bir süper kahraman öyküsü… Black X adlı bir organizyonun saldırısında babasını ve ailesini kaybeden Red, öldürülmek üzereyken Alkarl adlı gizemli bir süper kahraman tarafından kurtarılır. Red’in aldığı ağır yaraları iyileştirmek için Alkarl ona süper kahraman güçlerini bahşeder. Artık Alkaiser adlı yeni bir kahraman kimliğine kavuşan Red için Alkarl’ın iki önemli kuralı vardır: Gücünü asla şahsi menfaati için kullanmamalı ve kimliğini kesinlikle gizli tutmalıdır.  Red ise ne pahasına olursa olsun Black X’in sonunu getirmekte kararlıdır.
Girdiği savaşlarda Red sadece kendisine özel bir fonksiyon olan süper kahramana dönüşme komutuna sahip. Ancak hikaye kapsamında bunu gerçekleştirmek için ekibinizde sizi görecek biri olmaması gerekiyor. Bunu yapabilmek için de ya partiniz boş olmalı ya da ekip üyeleriniz bayılma, körlük gibi bir durumun içinde olmalı. Alkaiser’a dönüştüğünüzde Red’in canı ve genel nitelikleri yükseliyor, ayrıca süper kahraman formuna sahip özel yetenekleri öğrenebiliyor. Öyküsünde bir uçak personeli olması, senaryosu boyunca oyunun dünyasındaki önemli bölgeleri sırayla sunması açısından başlangıç için keyifli ve adapte olması rahat bir karakter.

Riki:

Lummox ırkına mensup bir canavar olan Riki’nin dünyası Margmel ölmektedir. Yıkımın eşiğinden dönmenin yolu ise efsanelerde geçen büyülü yüzükleri bir araya getirmektir. Bu yüzüklerden birine sahip olan Riki diğerlerini de toparlamak üzere insan kılığına girer ve evini terkeder.
Senaryoda insan görünümünde olsa da özünde bir canavar olan Riki, savaş sahnelerinde oyundaki diğer canavar ırklar gibi yendiği diğer canavarların niteliklerini ve görünümü kazanıyor.  Buna ek olarak oyunda ele geçireceğiniz yüzüklerin de size kazandıracağı çeşitli özellikler olacak.

T260G:

Hurdalıkta küçük bir çocuk tarafından bulunan ve tamir görerek tekrar fonksiyonel hale getirilen T260G, hafızasında yaratılış amacıyla ilgili hiçbir veriye sahip değildir. Tekrar hayata dönüşüyle görevini ve amacını sorgulamaya başlayan robot kahramanımız kısa süre içinde savaş konusunda oldukça kabiliyetli olduğunu gösterir ve hurdalıkta edindiği Gen adlı yetenekli insan dostu ile birlikte dünyanın kaderini etkileyecek büyük bir maceraya atılır.
T260G klasik robot fonksiyonlarının yanısıra öykünün iki noktasında vücudunu ve temel niteliklerini (hatta görünüşünü) değiştirme özelliğine sahip. Senaryosu derli toplu ilerleyen ve üzerine takacağınız ekipman ile statlerini kolaylıkla fulleyebileceğiniz T260G de ideal başlangıç karakterlerinden.

Remastered İçerikleri

SaGa Frontier Remastered sadece emulasyonla çözünürlüğü yükseltilip kafamıza fırlatılan bir yapım değil. Oyunun çıkış dönemi planlanan ancak zaman veya bütçe faktörleri nedeniyle eklenemeyen içerikleri dahil edilmiş. Özünden bir şey kaybettirmeden hem yeni nesil oyuncuların, hem de eski oyuncuların hem hoşuna gidecek, hem de oyun deneyimlerini ferahlatacak çeşitli düzenlemeler yapılmış. Birkaç madde ile özetlersek:

  • Oyunun kayıt sistemi üzerinde önemli bir değişiklik yapılmış. Artık oyun otomatik kayıt (auto save) ve hızlı kayıt (quick save) imkanı da sunuyor. Bunlardan en önemlisi otomatik kayıt. Savaşları bazen oldukça zor ve tahmin edilemez şekilde sonuçlanabilen SaGa Frontier’da artık ölmek eskisi kadar büyük bir sorun değil. Yeni bir bölgeye / odaya girdiğinizde oyun otomatik kayıt alınması sayesinde ilerleyişte kolay kolay kayıp yaşamayacaksınız. Hızlı kayıt aldığınız takdirde ana menüdeki hızlı devam (quick continue) ile de kayıt dosyaları arasında dolanmadan oyununuza hızlı şekilde dönebilmeniz sağlanmış.
  • Tur tabanlı rol yapma oyunlarında grinding olmazsa olmazdır, bu SaGa Frontier gibi hızlı yapıda bir oyun olsa bile… SaGa Frontier Remastered artık bize haritalarda ve savaşlarda 2 ve 3 kat hızlı oynama opsiyonu sunuyor. Sağ analog tuşunuza basarak hızı kontrol edebilir ve isteğiniz doğrultusunda daha kısa sürede daha fazla işlem yapabilirsiniz.
    Not: Oyun açılışta 2x hız opsiyonu sunuyor. 3x hız için seçeneklere girip ilgili opsiyonu açmanız lazım.
  • Karakterlerin öykülerinde çeşitli eklentiler yapılmış, ayrıca hikayeleri takip daha kolay hale getirilmiş. Oyun içi menüde Story sekmesine gelerek hem karakterin hikayesinde o ana kadar neler olmuş, hem de sonrasıki hedefiniz ne net olarak belirtilmiş. Bu şekilde orijinal oyunda bazen kafa karıştırıcı olan senaryo işleyişi çok rahat takip edilebilir bir hale getirilmiş.
  • Tamamı iki boyutlu olan karakter ve arkaplan çizimlerinin tamamı elden geçirilmiş. Kimi baştan çizilmiş, kimi de yüksek çözünürlüğe adapte edilmiş.
  • Orijinal oyunun bestekarı Kenji Ito tarafından yeni parçalar oyuna eklenmiş.

 

Kapanış

SaGa Frontier Remastered 20+ yıllık bir klasiği oyunseverlere tekrar kazandırdı. Artık PC’nizde, avuç içi ya da TV konsolunuzda bu tatlı macerayı deneyim edebilirsiniz.  Günümüzde bile hala eğlencesini koruyan yapısı ile özellikle JRPG seven oyuncuların oyuna bir şans vermesini tavsiye ederim.

 

GENEL BAKIŞ
Görseller
7
Hikaye / Sunum
8
Oynanış
8
Ses / Müzik
8
İçerik
9.5
Eğlence Faktörü
9
Önceki İçerikRatchet & Clank: Rift Apart Türkçe altyazı desteği ile çıkıyor
Sonraki İçerikPlayStation, Discord ile iş birliğini duyurdu; uygulama PS4 ve PS5’e geliyor
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
saga-frontier-remastered-inceleme-nintendo-switchEskilerden güzel bir nostalji fırsatı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz