Returnal PC inceleme

PlayStation 5’in çıkışına sayılı aylar kala duyurulan ilginç bir projeydi Returnal. Önceki nesilde PlayStation 4’ün çıkış döneminde Resogun’ı bize kazandıran Housemarque tarafından geliştirilen ve firmanın şu ana kadar üzerinde çalıştığı en kapsamlı yapım olma niteliği taşıyan oyun, gizemli, yer yer ürkütücü ve çok zorluydu. Returnal PC inceleme yazımızda PlayStation 5’e özel olarak geliştirilen oyunumuzun 2 senenin ardından bilgisayarlarda ne hünerler sergilediğine göz atacağız.

Atropos Mahkumu Selene

Returnal Selene adlı bir astro-kaşifin gizemlerle örülü öyküsünü konu alıyor. Aldığı bir sinyalin izini sürerken Selene’in gemisi Atropos adlı bir gezegene çakılır. White Shadow olarak adlandırdığı bu gizemli sinyal Selene’e çok tanıdık gelmiş, bu nedenle çalıştığı ASTRA Corportaion’ın emirlerini dahi çiğnemiştir. Geçirdiği kaza sonrası ASTRA ile tüm irtibatını kaybeden Selene için tek opsiyon gezegeni keşfetmek ve sinyalin izini sürmeye devam etmektir. Ancak kısa süre sonra Selene şok edici bir şeye tanıklık eder: Gezegende kendi ölmüş bedenini bulur. Sonra bir tanesini daha… ve sonra bir tanesini daha… Her bulduğu ceset içinde bulunduğu durumla ilgili ses kayıtları bırakmıştır. İpuçları bir araya geldikçe durum daha da ürkütücü bir hal alır. Selene bir zaman döngüsü içinde hapsolmuştur. Öldüğü her seferde döngünün başına dönmekte, ayrıca gezegenin coğrafi yapısı da değişmektedir. Oldukça ilginç bir konsepte sahip olan Returnal’da amacımız Selene’in kontrolünü alarak Atropos’un gizemini çözmek ve içinde bulunduğumuz döngüyü kırmak.

Returnal roguelike türünde hazırlanmış bir oyun. Açıkçası pek de AAA projelerde görmediğimiz, yakın dönem Binding of Isaac, Dead Cells, Hades gibi indie yapımlar ile bilinirliğini biraz artırmış bir tür. Kısaca özetlersek roguelike, rastgele oluşturulmuş bölümler, şans faktörüne bağlı gidişat ve yükseltmeler, öldüğünüzde ilerlemenizi kaybetmeniz gibi zorlayıcı ve şaşırtıcı elementler üzerine kuruludur. Returnal hem senaryosunu hem de oynanış elementlerini roguelike temelleri üzerine oturtmuş bir yapım. Yepyeni çıkmış bir konsola özel hazırlanmış bir oyun için böyle bir türü seçmek açıkçası geliştirici Housemarque açısından alınmış riskli bir karar. Ne derece başarılı olduğunu ise yazının devamında irdeleyeceğiz.

Döngü İçinde Mücadele

Atropos gezegeninde parçalar halinde bölünmüş olan bir ilerleyiş mevcut. Tipik bir roguelike zindanı gibi düşünebilirsiniz. İlk olarak haritanızı kullanmaya iyi alışın. Her seferinde yeniden oluşturulan bölüm tasarımları söz konusu olduğu için ezber ile yön bulmanız imkansız. Haritada ise en çok dikkat etmeniz gereken geçit türleri. Altı açık dikdörtgen şeklinde olan odalar ana ilerleyiş koridorlarını temsil ederken üçgen ile belirtilenler ise genellikle bonus eşyalar veya yükseltmeler bulduğunuz yan rotalar. Bu ikonlar dışında gözünüzün en çok arayacağı şey ise + şeklinde olan ikonlar, yani sağlığınızı iyileştiren / yükselten nesneler. Oyunda can değerimiz klasikleşmiş HP yerine integrity olarak betimleniyor bu arada.

Atropos’taki maceranızda karşınıza çıkacak bir diğer önemli element ise parazitler. Parazitler bir handikap karşılığında size belirli bonuslar kazandırıyor. Her iki nitelik de rastgele belirleniyor. Örneğin sağlığınızı otomatik yükselten bir parazit yeteneklerinizin cooldown sürelerini uzatabilir veya zırhınızın daha kolay zarar almasına yol açabilir. Parazitleri kabul etmeden önce niteliklerini dikkatli okumanızı öneririm. Selene üzerine birden fazla parazit alabiliyor ve iyi kombinasyonlar yakalarsanız maceranızda oldukça yardımcı oluyorlar.

Bir diğer önemli konu ise profiency. Silah tecrübesi olarak nitelendirebileceğimiz bu değer, kullandığınız silahların ek niteliklerini açmaya ve maceranızda bulacağınız aynı türden diğer silahların yüksek seviye ile çıkmasını sağlıyor. Her macerada profiency değeriniz 0 olarak başlıyor ve seviyesi yükseldikçe yeni bulduğunuz silahların zarar, ısınma ve hızına dağıtılmış puanlar ile daha güçlü versiyonlarına kavuşmamızı sağlıyor.

Silahlarımızın haricinde oyunda ilerlememiz için gerekli olan bazı kalıcı yükseltmeler de bulacaksınız. Aslen Atropos halkının teknolojisine ait olan bu cihazlar, Selene’in macerasını daha erişilebilir kılacak. Bulacağınız teknolojiler daha önce zarar veremediğiniz bariyerleri parçalamanızı sağlayan bir kılıç ya da teleport özelliğini aktif edebilmenizi sağlayan bir mekanizmaya kadar çeşitlilik gösterebiliyor.

PC Performansı

Görsel açıdan yüksek detaylı karakter ve çevre modellerine sahip olan oyunda, çatışmalarda da yoğun ışıklandırma ve partikül efektleri etrafı sarıyor. Sistem gereksinimlerimiz şu şekilde:

MİNİMUM:
İşletim Sistemi: Windows 10 64-bit (version 1903)
İşlemci: Intel Core i5-6400 (4 core 2.7GHz) AMD Ryzen 5 1500X (4 core 3.5GHz)
Bellek: 16 GB RAM
Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1060 (6 GB) AMD Radeon RX 580 (8 GB)
Depolama: 60 GB kullanılabilir alan

ÖNERİLEN:
İşletim Sistemi: Windows 10 64-bit (version 1903)
İşlemci: Intel i7-8700 (6 core 3.7 GHz) AMD Ryzen 7 2700X (8 core 3.7 GHz)
Bellek: 16 GB RAM
Ekran Kartı: NVIDIA RTX 2070 Super (8 GB) AMD Radeon RX 6700 XT (12 GB)
Depolama: 60 GB kullanılabilir alan

Konsolda 16:9 ölçekte 4K çözünürlükte çalışabilen oyun, PC’de 21:9 Ultrawide ve 32:9 Super Ultrawide ölçek destekliyor. RTX serisi bir ekran kartınız varsa NVIDIA DLSS desteği ile özel Tensor Core AI işlemcileri aracılığıyla grafik performansını artırmanız mümkün. Güzel bir sürpriz olarak oyun NVIDIA NIS da destekliyor. Bu teknoloji, performans artışı görmek isteyen ancak DLSS veya FSR’yi destekleyecek donanıma sahip olmayan oyuncuların imdadına koşuyor.

PlayStation’ın eşsiz kontrolcüsü DualSense de PC tarafında destekleniyor. Yağmurlu bir bölgede düşen yağmur taneleri, her silahın kendine has tepkimesi, sıçrama, savuşturma gibi eylemlerin hepsinde detaylı bir titreşim hissiyatı var. Adaptive Trigger konusunda da yakın bir başarı söz konusu, hatta buna bağlı bir mekanik bile var. L2 nişan alma tuşumuz iki  baskı seviyeli. İlk basınç standart nişan iken tuşun ikinci basıncında özel saldırı moduna geçiyoruz. Kontrolcü hoparlörleri de kullandığınız silahı destekleyen sesler veriyor.

Oyunun PC sürümü Dolby Atmos ses teknolojisini de destekliyor. Geliştiriciler Atmos performansının Returnal’ı PS5’te daha özel yapan özel 3D ses ortamının eş değeri olarak görüyorlar.

AMD tarafında da desteklenen teknolojiler mevcut. AMD FSR, geniş uyumlu grafik kartı yelpazesinde Returnal’da kare hızlarınızı artırmak ve yüksek kaliteli, yüksek çözünürlüklü oyun deneyimleri sunmak için en son algoritmaları kullanmakta.

 

Analiz

Roguelike türüne uzak bir oyuncu değilim. PlayStation’da bu türde oynadığım ilk oyun 1997 yapımı Azure Dreams’ti. Arada geçen yıllar boyunca çeşitli platformlarda, iyisiyle kötüsüyle bu türden bir sürü oyun elimden geçti. Returnal ile bu oyunları kıyasladığımda iyi de bulduğum, geliştirmeye açık bulduğum yanlar da var. Türe hem uzak hem de yakın oyuncuların Returnal oynarken karşılaşacakları ilk mücadele şu olacak: Returnal gerçekten kendinizi adayarak oynamanız gereken bir oyun.

Bir maceraya başladığınızda oyunu kapatma, ara kayıt alma gibi bir lüksünüz yok. Bu beraberinde oyuna ara verme konusunda bir problem getiriyor. Oyunu durdurabilirsiniz, ancak uzun süreli bir ara verecekseniz konsolu uyku moduna almak dışında bir opsiyonunuz yok.  Örneğin az önce bahsettiğim Azure Dreams de benzer şekilde kapatırsanız maceranızı resetliyor (çoğu roguelike oyunda da bu durum var) ancak mola vermek isterseniz katların arasında geçiş yaparken bir kayıt yapıp oyundan çıkmanıza izin veriliyordu. Tekrar yakın dönemlere dönelim. Örneğin Hades her karşılaşma sonrası otomatik kayıt alıyor. Dead Cells oyundan çıkarken kayıt alıyor. Returnal’ı oynadığım süreç boyunca bu tarz bir ihtiyacı hep hissettim. Her macerayı tek oturuşta sonlandırana kadar kayıt edememek pek rahat bir deneyim değil.

Returnal’ın bir diğer handikapı ise zaman zaman motivasyon kırıcı oluşu. Öldüğünüzde tüm gidişatınız sıfırlansa dahi roguelike oyunlar sizi tekrar ve daha iyisini deneme konusunda motive edicidir. Bunun için kalıcı hafif start up bonuslar ya da ufak tefek geliştirmeler için bir kapı aralarlar. Returnal’da her ne kadar profiency gibi elementler olsa da karakterimiz her macerasında neredeyse oyunu ilk açtığınızdaki kadar aşırı güçsüz. Ve her seferinde sabır ile odaları karış karış gezip en iyi kombinasyonları kovalamanız lazım. Yoksa üç barlı boss savaşına geldiğinizde çok fazla varlık gösteremiyor ve ölerek başa yollanıyorsunuz.  Bu durum kayıt konusundaki noksanlarla birleştiğinde biraz sabır zorlayıcı ve motivasyon kırıcı olabiliyor. Gizemli hikaye sizi bir şekilde oyuna tekrar çekmeyi başarıyor, ancak aynı şeyi genel oyun mekanikleri için de diyebilmeyi çok isterdim.

Öte yandan oyunun konsol sürümüne sonradan dahil edilen çevrim içi çok oyunculu mod ile bir arkadaşınız ile tehlikelere göğüs germek, yeri geldiğinde birbirinizi ölümden döndürmek harika bir deneyim. PC sürümünde çıkış gününden itibaren dahil olan mod oyunun acımasız mekaniklerine göğüs germek için en iyi yöntem.

 

Son Sözler

Housemarque bize yine güzel bir PlayStation oyunu sundu ve artık PC oyuncuları da bu maceraya dahil olabilecek. Gizemli bir hikaye, akıcı oynanış, ürpertici bir atmosfer… Returnal, roguelike mekaniklerini benimseyebilirseniz harika bir deneyim. Yeni nesli tam anlamıyla hissedebileceğiniz sayılı yapımdan biri olan Returnal, Steam’de 599TL fiyat etiketiyle satışta.

GENEL BAKIŞ
Görseller
9
Hikaye / Sunum
8
Oynanış
9
Ses / Müzik
9
PC Adaptasyonu
9
Önceki İçerikWILD HEARTS Minato Kasabası Fragmanı yayınlandı!
Sonraki İçerikApex Legends, 4. Yılını Kutluyor!
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
returnal-pc-incelemeGizemli bir hikaye, akıcı oynanış, ürpertici bir atmosfer… Returnal, roguelike mekaniklerini benimseyebilirsiniz harika bir deneyim

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz