Overwatch – Kahraman Rehberi

Blizzard’ın ortalığı kasıp kavuran multiplayer FPS oyunu Overwatch’un kahramanlarını bu rehberde detaylı olarak inceliyoruz!

 

Overwatch’un oynanabilir karakterleri kahramanlar olarak anılıyor. Kahramanlar 4 ana role dağılmış durumda. Bunlar:

Offense: Saldırı odaklı grup.  Yüksek zarar veren silah ve yeteneklere ancak düşük sağlık değerlerine sahiptirler. Bu rol grubundaki kahramanlar: Genji, McCree, Pharah, Reaper, Soldier 76 ve Tracer.

Defense: Savunma odaklı grup. Bölge korumak, offense rolündeki kahramanları desteklemek, yeri geldiğinde düşmanın ilerleyişini yavaşlatmak ya da durdurmaya odaklı yeteneklere sahip karakterler bu grupta yer alıyor; Bastion, Junkrat, Torbjörn, Widowmaker, Mei ve Hanzo.

Tank: Tank karakterler yandaşlarını koruma, ön saflarda düşman birliklerini oyalama gibi stratejiler için uygundur. Hayatta kalma oranı en yüksek olan karakterler bu gruptadır, sağlık değerleri çok yüksek olmasının yanısıra zırh ve kalkan gibi ekstralara da sahiptirler. BU rol grubundaki kahramanlar: Reinhardt, Roadhog, Winston, Zarya ve D.Va.

Support: Destek grubu. Yandaşlarınızı iyileştirme, saldırı ve hız değerlerini yükseltme gibi yeteneklere sahiptirler.  Birebir savaşta zayıf olmalarına karşın takım oyununda harikalar yaratabilirleri. Bu rol grubundaki kahramanlar: Lucio, Mercy, Symmetra ve Zenyatta.

Kahraman turumuza Offense rolü ile başlayalım.

overwatch-kahraman-rehberi-roller-offense

overwatch-kahraman-rehberi-genjiGenji:  hem uzak hem de yakın dövüş için ideal bir kahraman olan Genji pasif yeteneği Cyber-Agility ile duvarlara tırmanabiliyor ve havada sıçayış gerçekleştirebiliyor. Oldukça hareketli olmasına rağmen düşmanlarını çok hızlı öldürebilen bir kahraman değil, ancak bir çok saldırıyı geri yollayabilen Deflect ile rakiplerinizi çok rahat bozguna uğratabiliyorsunuz. Eğer iyi refleksleriniz varsa daha çok uzak menzil kapışmaya odaklı olan diğer kahramanları yakın dövüşte kolayca harcayabilirsiniz.

Yetenekler:

Cyber-Agailty (Pasif Yetenek): Duvarlara tırmanmanızı ve havada ikinci bir sıçrama yapmanızı sağlar. Duvara tırmanmak için zıplama tuşunu basılı tutuyoruz.

Shuriken:  Genji’nin standart saldırısı. 1. Saldırı tuşuna her basışınızda 3 adet shruiken peşpeşe fırlatılır.  2. Saldırı tuşuna bastığınızda ise yine 3 adet shuriken bu sefer geniş bir açı ile aynı anda fırlatılır.
Zarar: Shuriken başına 28 birim.
Cephane dolum süresi: 1 saniye

Deflect: Genji kılıcıyla üzerine gelen kurşunları geri püskürtür.
Yeteneğin aktif olduğu süre: 2 saniye
Tekrar kullanabilmek için dolum süresi: 8 saniye

Swift Strike: Genji ileri doğru hızlı bir sıçrama ile rakiplerine katanası ile vurur ve aralarından geçer. Herhangi bir rakibinizi öldürmeniz bu yeteneğin dolum süresini sıfırlayarak hemen tekrar kullanabilmenizi sağlar.
Zarar: 50 birim
Tekrar kullanabilmek için dolum süresi: 7 saniye

Dragonblade (Ultimate): Ultimate barınız 100% olunca kullanabileceğiniz bu yetenek ile katananızı çekip ve yakın menzilden yüksek zarar veren vuruşlar yapabilirsiniz.
Yeteneğin aktif olduğu süre: 8 saniye
Zarar: Her vuruş 120 birim

 

overwatch-kahraman-rehberi-mccreeMcCree : Altıpatı Peacekeeper ile ölüm saçan McCree, yüksek zarar verebilen ancak mermi kapasitesi kısıtlı bir kahraman. Hareketli mücadelelerde iyi nişan alabilen oyuncular için biçilmiş kaftan. McCree’nin en korkutucu halini  ise Ultimate yeteneği Deadeye’ı aktif ettiğinde alıyor. Bu yetenek görüş alanındaki rakiplerini tek vuruşta indirebilecek kadar kuvvetli.

Silah ve Yetenekler:

Peacekeeper: McCree’nin yoldaşı, biricik altıpatı. 1. Saldırı tuşu ile tek kurşun atarken 2. Saldırı tuşu ile silahınızdaki tüm kurşunları tek seferde boşaltıyorsunuz (Fan the Hammer).  2. Saldırı tipinde silahınızın yukarı doğru biraz tepiyor, o nedenle 1. Saldırıyı uzak menzil 2. saldırıyı ise yakın menzilde, özellikle iri kıyım tank karakterlere karşı kullanmanızı tavsiye ederim.
Kapasite: 6 kurşun
Zarar: her vuruş 35-70 birim
Cephane dolum süresi: Standart saldırı sonrası – 1.5 saniye / Fan the Hammer sonrası – 2saniye

Combat Roll: McCree baktığı yöne doğru hızlı bir sıçrayış yapar. Bu hareketin asıl amacı kurşunlarınızı hızlı bir şekilde doldurabilmesidir. Sıcak bir çatışmada kurşunlarınız bittiği an bu yeteneği kullanıp rakibinize anında 6 kurşun daha sıkabilmenize olanak tanır.
Tekrar kullanabilmek için dolum süresi: 8 saniye

Flash Bang: Sersemletici bomba. Küçük bir alana etki eder. Hafif bir zarar vererek düşmanlarınızı kısa bir süre için bayıltır. Hareketli rakiplere karşı kullanıldığında bitirici vuruşunuzu yapmak için ihtiyaç duyduğunuz anı size veren güzel bir yetenek.
Zarar:  25 birim (0.7 saniye bayıltma)
Tekrar kullanabilmek için dolum süresi: 10 saniye

Deadeye (Ultimate) :  Ultimate barınız 100% olunca kullanabileceğiniz bu yetenek doğru kullanıldığında oyunun en yüksek zarar veren yeteneği. Aktif ettiğiniz an 6 saniye geçerliliği olan bu yetenek sırasında McCree’nin görüş alanındaki düşmanlar kırmızı ile işaretlenir. Saldırı tuşuna bastığınız an işaretli olan tüm rakiplerinize isabet eden bir vuruş gerçekleştirirsiniz. Bu yeteneğin en ölümcül tarafı ise şu:  Kaç saniye hedeflere kilitli beklerseniz vereceğiniz zarar o kadar artar. Bu şekilde oyunda en yüksek sağlığa sahip olan tank karakterleri bile Deadeye ile tek vuruşta öldürebilirsiniz.
Eh ne diyelim? “Birisi levazımatçıyı çağırsın!”
Zarar: Hedefe kilitlendiğiniz her saniye için 270 birim
(not: bu saldırıyı aktif eder ancak kullanmazsanız ultimate barınız %50’ye geriler)

 

overwatch-kahraman-rehberi-pharahPharah: Kısıtlı olarak uçabilme yeteneğine sahip olan Pharah zor durumlardan kolayca sıvışabilme, düşmanları tepeden gafil avlama ve en önemlisi yüksek noktalarda saklanmış keskin nişancılara karşı ideal bir kahraman.

Silah ve Yetenekler:

Hover (Pasif Yetenek): Havada kısa bir süre uçmanızı sağlayan yetenek. Zıplama tuşu ya da 2. Saldırı tuşunu basılı tuttuğunuzda devreye girer, yetenek aktif olunca beliren yakıt metresi ne kadar süre havada durabildiğinizi gösterir. Kullanmadığınız zaman yakıt kendiliğinden dolar.
Yeteneğin kesintisiz olarak kullanılabildiği süre: 2 saniye

Rocket Launcher: Pharah’ın ana silahı, roketatardan ateşlediğiniz roketler geniş bir alana zarar verir.  Patlamalardan siz de zarar alabilirsiniz, o nedenle güvenli bir mesafeden kullanılması gerekir.
Kapasite: 6 roket
Zarar: Her vuruşta 120 birim
Cephane dolum süresi: 1 saniye

Jump Jets: Pharah’ı hızlı bir şekilde yükseltir ve istediğiniz yöne uçmasını sağlar. Keskin nişancılara ve altınızda sizden habersiz gezinen rakiplerinize zor anlar yaşatmak için güzel bir yetenek. Hover ile kombine ederek havada çok daha uzun süre kalabilirsiniz.
Yeniden dolum süresi: 10 saniye

Concussive Blast: Düşmanlarınızı savuran anlık bir saldırı. Yakın mesafede sizi de etkiler ama ekip arkadaşlarınız bu saldırıdan etkilenmez. Ciddi bir zarar vermemesine karşın rakiplerinizin uçurumlardan düşmesini sağlayarak öldürebilirsiniz. Hızlı bir kaçışa ihtiyaç duyduğunuz zor anlarda kendinizi savurabilirsiniz.
Yeniden dolum süresi: 12 saniye

Barrage (Ultimate): Pharah bir dizi roket atar ve ölüm yağdırır. Gruplara karşı çok etkilidir. Jump Jets sonrası rakiplerinizin görüş mesafesinden yukarıda uçarken bu saldırıyı yaparsanız onları gafil avlayabilirsiniz.
Saldırı boyunca atılan roket sayısı: 30
Zarar: Her roket için 40 birim
Saldırı süresi: 3 saniye

overwatch-kahraman-rehberi-reaperReaper:  Pompalı tüfekleri çerez gibi tüketen  gizemli kahramanımız Reaper yakın dövüşte oldukça iddialı. Öldürdüğü rakiplerden sağlık da çalabilme özelliğinin yanısıra kısa süreli görünmezlik / dokunulmazlık sahibi olabilme gibi ilginç yeteneklere sahip. Kendisi aynı zaman offense grubu içinde en yüksek sağlık değerine (250) sahip olan kahraman.

Silah ve Yetenekler:

The Reaping (Pasif Yetenek): Öldürdüğünüz düşmanlar sadece sizi iyileştiren ruh küreleri (Soul Globes) düşürür.
Kürelerin iyileştirme gücü: 50 birim

Hellfire Shotguns: Repaer’ın pompalı tüfekleri. Özellikle yakın mesafeden çok etkilidirler. (ateşleme sonrası dağılan saçmaların hedefe isabet etme oranı yakın mesafede daha yüksektir)
Kapasite: 8 kurşun (2×4)
Zarar: Her ateşlemenizde 2 ~ 7 arası saçma dağılır; her saçma için 20 birim
Dolum süresi: 1.5 saniye

Wraith Form: Reaper gölge formuna bürünür. Bu modda iken daha hızlı hareket eder ve zarar almazsınız ama saldırı da yapamazsınız. Düşman ile mesafeyi kapatmak, zor anlarda sıvışmak (gölge formundayken düşmanların içinden geçebilirsiniz) ya da sinsice rakibibize yanaşmak gibi çeşitli stratejiler için kullanabilirsiniz.
Etkin olduğu süre: 3 saniye
Dolum süresi: 8 saniye

Shadow Step: Reaper kaybolarak seçmiş olduğunuz hedef bölgede belirir.
Yeteneğin tamamlanma süresi: 2 saniye
Dolum: 10 saniye

Death Blossom (Ultimate): Reaper hızlı bir şekilde 8 metre çapında bulunan rakiplere mermi yağdırır. Bu yeteneği yaparken hareket hızınız yavaşlar. Wraith Form ya da Shadow Step ile düşman grubu arasına sızdıktan sonra Death Blossom ile çok can yakabilirsiniz.
Saldırı süresi: 3 saniye
Zarar: 600 birim (toplam)

 

overwatch-kahraman-rehberi-soldier76Soldier 76: Klasik yapıda FPS oyunlarına aşina olanların en az yabancılık çekeceği kahraman Soldier 76. Genel olarak fantastik yapıda olan Overwatch kadrosunun yanında gayet normal bir tip olarak kalıyor. Karakteri bir kez denediğinizde zaten ne demek istediğimi hemen anlayacaksınız. Kendisi Overwatch’un eğitim bölümünde de zoraki olarak kontrolünü devraldığınız kahraman. Oyuna ısınma aşamasında olanlar ya da daha klasik yapıda oynanışı seven oyuncular için ideal denebilir.

Silah ve Yetenekler:

Heavy Pulse Rifle:  Soldier 76’nın ana silahı. Tüfeğinizle tek ya da seri atış yapabilirsiniz.
Kapsaite: 25
Zarar: 5 ~ 17
Dolum: 1 saniye

Helix Rockets: Tüfeğinizin bu ikincil saldırısı ile alan zararı veren küçük roketler fırlatırsınız.
Zarar: 120
Dolum:  8 saniye

Biotic Field: Soldier 76 yere biyotik bir alan açar. Size ve takım arkadaşlarınız bu alana girdiğinizde sağlığınız küçük bir miktarda iyileşir.
İyileştirme gücü:  40
Etkin olduğu süre:  5 saniye
Dolum: 15 saniye

Sprint: Depar atma mevzusu. Bu kadar klasik yapıda bir karakterde bir de hızlı koşma yeteneği olmazsa olmazdı zaten.

Tactical Visor (Ultimate): Aktif hale getirildiğinde hedefiniz düşmanlara otomatik olarak kilitlenir, attığınız her kurşun (ya da roket) kilitlendiğiniz hedefe isabet eder. Rakibiniz görüş alanınızdan çıkar ya da ölürse hemen yakındaki başka bir hedefe kilitlenirsiniz.
Etkin olduğu süre: 6 saniye

 

overwatch-kahraman-rehberi-tracerTracer: Oyunun neredeyse maskotu sayılabilecek, en sevilen kahramanına geldik. Zamanı kontrol edebilme yeteneğine sahip olan Tracer oldukça ilginç bir kahraman. Hızlı hareket kabiliyeti,  anlık sıçramalar gerçekleştirebilme ve zamanı geri alabilme yeteneğine sahip olan Tracer, bu renkli özelliklerine karşın oyunun en düşük sağlık değerine sahip olan kahramanı (150 birim).

Silah ve Yetenekler:

Pulse Pistols: Seri atış yapabilen hafif tabancalar. Tracer’ın ultimate haricinde rakibe zarar verebildiği tek saldırı kaynağı.
Kapasite: 40
Zarar: 1.5 ~ 6
Dolum: 1 saniye

Blink: Sizi anında 7 metre ileri teleport eden yeteneğiniz.  Peşpeşe 3 kere (sonrasında kısa periyodlarla bu üç hakkı tekrar geri kazanıyorsunuz) kullanılabiliyor ve sıcak çatışmalarda  düşmanlarınızın kafasını karıştırmak için birebir. Unutmayın darbe almak Tracer için gerçekten bir lüks.
Peşpeşe en fazla kullanım hakkı: 3
Dolum: 3 saniye

Recall: Tracer’ı en ilginç kılan yetenek Recall sizi 3 saniye önce bulunduğunuz bölgeye geri yollar ve cephanenizi doldurur, 3 saniye zarfında almış olduğunuz zarar da iyileşir. Rakip tarafından sıkıştırıldığınız panik dolu bir anda kullanmak için ideal bir yetenek.
Dolum: 12 saniye

Pulse Bomb (Ultimate) :  Tracer’ın bıraktığı bomba kısa süre içinde patlar ve etki alanındaki oyunculara (siz de dahil) ağır bir zarar verir.  Bombayı bıraktığınız an koşmak yerine Blink ya da Recall ile güvenli şekilde patlama alanından uzaklaşmanızı tavsiye ederim.
Zarar: 400

Defense rolündeki kahramanlar için sonraki sayfaya geçin

1
2
3
4
Önceki İçerikSteam Yaz İndirimlerinin Tarihi Duyuruldu!
Sonraki İçerikWolfteam’de İki Büyük eSpor Takımı
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz