Neden INDIE Oyunları Tercih Etmeliyiz?

Indie Nedir?

Indie kelimesi oyun dünyasında “bağımsız” yapımları tabir etmek için kullanılan bir terimdir. İngilizcedeki “Independent” kelimesinin kısaltılmışıdır.

Peki bir oyunu indie yapan nedir?

Bir oyun yapabilmek için genellikle bir stüdyoya, pek çok pahalı ekipmana, yetenekli elemanlara ve fikirlere ihtiyaç vardır. Tüm bunların karşılanması için düşündüğümüzdan çok daha fazla para gerekmektedir.  Günümüzde oyun geliştiren stüdyoların masrafları yayıncı firma tarafından karşılanır. Örneğin Santa Monica stüdyolarını ele alalım. Geliştirici Santa Monica, Sony tarafından parası karşılanması kaydıyla God of War oyununu üretir. Sony, stüdyo üzerinde hakka sahip olduğu için üretilecek oyunlar konusunda yetki sahibidir. Yani God of War’u üreten stüdyonun masrafları Sony tarafından karşılandığı için God of War bir indie oyun değildir.

Öte yandan, genellikle kendi imkanlarıyla kurulan ufak stüdyolar da oyun üretir. Bu stüdyolar oyun üretiminde herhangi bir oyun yayıncısı tarafından kaynak almazlar. Böylelikle bir yayıncıya bağlı olmadıkları için oyun üzerindeki yetkileri tamdır. Örneğin; Minecraft İsveçli Mojang Stüdyosu tarafından çok kısıtlı imkanlarla üretilmiş bir indie oyundur.

Minecraft

 

Indie Oyunlar Neden Önemlidir?

Her alanda dev şirketlerin domine ettiği bir dünyada yaşıyoruz. Oyun sektöründe de EA, Blizzard, Capcom, Konami gibi devasa firmalar yaptıkları yatırımlarla ve çıkarttıkları oyunlarla akla hayale gelmeyecek büyüklükte bir para akışı yaratmaktadırlar. Bunu yaparken de varlıklarını korumak ve gelirlerini arttırmak adına tüm oyuncu kitlesine hitap etmeye çalışırlar. Çoğu zaman riske girmemek adına oyun dünyasında tutmuş formülleri tekrar tekrar önümüze sürmekten çekinmezler. Bünyelerine aldıkları veya oluşturdukları oyun geliştirici stüdyolar da bu şirketlerin istekleri doğrultusunda oyunlar üretirler. Bu doğrultuda giderek birbirine benzeyen, şişirilmiş ve alt kitlelerin zevkine hitap etmeyen, genele odaklı oyunlar görmeye başlarız.

Üstteki paragraf biraz fazla karamsar ve sert oldu. Büyük firmalardan tabii ki oldukça yaratıcı ve heyecan verici oyunlar da çıkmaya devam ediyor.  Ama maalesef genel tablo son yıllarda bu hale geldi.

Öbür taraftan böylesine acımasız bir sistemde hayatta kalmaya çalışan, kendi fikirlerini ve yaratıcılıklarını özgürce kullanmayı isteyen bir takım insanlar silsilesine indie geliştiriciler diyoruz. Özellikle son yıllarda oyun dünyasına kattıkları ilginç fikirlerle, yaratıcı tasarımlarla oyunların yüksek kaliteli grafiklerden öte bir şey olduğunu bize tekrar hatırlattılar. Indieler bu yüzden önemli.

 

 

machinarium

Indie Oyunlar Oyunlarını Nasıl Dağıtır?

Genelde kendi siteleri üzerinden kendi imkanlarıyla reklam ve dağıtımını yapan ufak stüdyolar dışında, oyun tamamlandıktan sonra büyük bir dağıtımcı bulan stüdyolar da mevcuttur. Örneğin kendini ispat etmiş indie geliştirici thatgamecompany, oyunlarının yapımını kendisi üretirken  oyunun dağıtımını Sony üstlenmektedir.

Indie oyunlar genellikle dijital dağıtım yöntemini tercih eder. Steam, PSN Store, Xbox Marketplace gibi büyük platformlar dışında son zamanlarda Humble Bundle, Indie Royale gibi oluşumlar da pek çok bağımsız yapıma büyük destek olmaktadır.

Guacamelee

 

Neler Yapabiliriz?

Piyasada desteğimizi bekleyen ve her oyuncunun zevkine hitap eden çok geniş bir yelpazede indie oyun seçenekleri mevcut. Gerek Steam, PSN, Xbox Market üzerinden gerekse de geliştiricilerin kendi sitelerinden oyunlarını edinebiliriz. Fiyat durumuna baktığımızda ortalama bir indie oyununun fiyatı yeni çıkan bir AAA yapımın fiyatının çok çok altındadır. Üstelik son zamanlarda çıkan Humble Bundle, Indie Royale gibi siteler üzerinden oldukça komik rakamlara birden fazla bağımsız oyun alabilmemiz mümkün hale gelmiştir.

Biz de Başlat Tuşu olarak indie oyunlar seviyoruz (bkz Minecraft videolarımız) ve buradan da size sürekli olarak indie oyun tanıtımları ve incelemeleri yapmaya devam edeceğiz.

Önceki İçerikSkullgirls: Pc İnceleme
Sonraki İçerikGameX 2013’E, 120 BİN OYUN SEVER AKIN ETTİ!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz