NBA 2K22 inceleme

2022’ye birkaç ay kala 2K Sports  geleneği devam ettirerek NBA serisinin yeni yıl versiyonunu şimdiden raflara yerleştirdi. Basketbol simülasyonu serisinin son halkasına Nintendo’dan Google Stadia’ya geniş bir sistem skalası üzerinden erişmeniz mümkün. PlayStation 5 sürümünü baz alarak hazırladığımız NBA 2K22 inceleme yazımızı hazırlamak için tam 125 GB’lık bir disk alanı açmak zorunda kaldık. Oyunu next gen sistemlerde oynayacaklar şimdiden disk alanında temizliklere başlasın. Isınma turumuzu tamamladığımıza göre yavaşça sahaya doğru yol alalım…

 

 

Geçen Yıldan Bu Yana Uzun Bir Pas

Malumunuz çok sıkı fanatiği dahi olsanız bu tarz her sene yenisi gelen serilerde zaman zaman beklentiler karşılanamayabiliyor. Serinin bir önceki oyunu NBA 2K21 maalesef beklentileri karşılayamayan taraftaydı. O nedenle en can alıcı noktadan açılışı yapıyorum; seri NBA 2K22 ile kendine çekidüzen vermiş, çeşitli güncellemeler ve geliştirmeler ile karşımıza çıkmış durumda. Maddeler halinde ele almak istersek:

Işıklandırma
Bir oyunda modellemeler kadar ışıklandırma da çok önemli bir faktördür. NBA 2K serisi halihazırda gerçek NBA oyuncularından taranmış, gerçekçi modellere sahip. Işıklandırma tarafında ise geçen seneye göre çok daha keskin bir iş çıkarıldığı hemen gözlemlenebiliyor.

Yapay Zeka ve Defans
Oyun mekaniklerinde ilk dikkatimizi çeken yapay zekanın defans konusundaki gelişimi oldu. Serinin önceki oyunlarına göre yapay zeka kesinlikle daha başarılı ve size iyi bir mücadele sunabiliyor.

Animasyon
Gerek animasyonlar gerekse farklı hareketlerin kombinasyonları konusunda top hakimiyeti / sektirme ile ilgili çeşitli düzenlemeler ve geliştirmeler yapılmış.

Yorulma ve Yaralanma
NBA 2K20’de pek de işlemeyen stamina artık oyunda kendini daha çok hissettiriyor. Artık kontrolünüzdeki oyuncular fazla aksiyonda yorulma ve yeteneklerindeki zayıflamayı daha iyi hissettirmekte. Öte yandan oyundan bir dönem kaldırılmış olan yaralanma mekaniği de tüm modlar için dönüşünü yapmış durumda.

MyCareer
Kendi yarattığımız karakterle oynadığımız hikaye modu olan MyCareer da bazı değişiklikler almış durumda. 2K22’deki MyCareer, önceki oyunlara kıyasla sinematikler eşliğinde lineer giden bir mod yerine özgürce kendi kariyerinizi oluşturabildiğiniz bir mod haline getirilmiş ve başlığının hakkını nihayet vermiş. Sosyal medyada dikkatleri üzerine çekmiş olan karakterimizi isterseniz basketbol tarafında geliştirebilir isterseniz kişisel markasını öne çıkarabilirsiniz. Bu modun tek eksi tarafı şehir hayatında göreceğimiz görseller ve animasyonların basketbol tarafındaki kadar şık olmaması.

Madalyonun Diğer Yüzü

Tamamen kişiselleştirilebilir 36 lig takımıyla gelen NBA 2K20’de güncel olanların yanısıra Cleveland Cavaliers ve San Antonio Spurs gibi geçmiş döneme ait bazı takımlar da bulunuyor. Serideki diğer oyunlarda olduğu gibi size otantik bir basketbol karşılaşması izliyor hissi veren spikerlerin arasında Ernie Johnson, Kenny Smith ve basketbolun efsanelerinden Shaquille O’Neal gibi isimler yer alıyor.

NBA 2K tarihinde ilk kez WNBA, yani NBA kadınlar ligindeki 12 takımın tamamı yer alıyor. Maalesef bu takımlar sadece Play Now (tek maçlık mod) ve tek sezonluk modlarda oynanabiliyor.

NBA 2K22 hem eski hem de yeni nesil sistemler için farklı sürümleriyle geliyor. Bu sürümler arasındaki farklar şu şekilde:

PlayStation 4 vs PlayStation 5
WNBA eski nesil sürümlerde bazı noksanlar ile geliyor. Next Gen versiyonda kariyer modunda çeşitli aktiviteler yapabileceğimiz Şehir (the City) bulunurken eski nesil konsollarda ise sadece Mahalle (Neighbourhood) bulunmakta.  Genellikle çözünürlük ya da saniye başı kare oynatma hızı (fps) gibi farklılıklara alışığız, ancak içerik bazındaki kısıtlamalar ilginç görünmekte.

Çözünürlük ve fps değerlerine gelirsek, hem eski hem de yeni nesil konsollarda 60 fps akıcılığında sunulan oyun yeni nesilde 4K, eski nesilde ise 1080p çözünürlük desteklemekte.

Basketbol hayranları için bir süredir NBA 2K tek seçim haline gelmiş durumda. 2K’in ise bu durumu lehine çevirip geçmişteki bazı oyunlara çok radikal değişiklikler koymaması ise biraz eleştirilen bir durumdu. 2K22 ile hem MyCareer hem de oyunun genelinde yapılan çeşitli geliştirmeler gelecek adına da seriye bir umut ışığı olmuş durumda.

GENEL BAKIŞ
Görseller
9
Hikaye / Sunum
7
Oynanış
8.5
Ses / Müzik
8
Eğlence
8.5
Önceki İçerikThe Walking Dead dizisinden Negan ve Maggie, Brawhalla’ya geliyor
Sonraki İçerikPokemon Unite mobil oyunu yarın çıkıyor
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
nba-2k22-inceleme2K21'e göre kıyasla seride toparlanma var, umarız gelecek oyunlarda da diğer noksanlar kapatılır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz