NBA 2K17 İnceleme

2000’li yılların başlarında NBA’i çok yakından takip ederdim. Ne olduysa şehir değiştirdikten sonra oldu, bir anda basketbola ilgimi kaybettim. Son zamanlarda eski aşkım tekrar alev aldı ve yeniden NBA’i takip etmeye başladım. Aşkım öyle bir alevlendi ki; gittim hemen basketbol topu aldım, her gün dışarı çıkıp basket oynar oldum kendi çapımda. NBA 2K17 öyle bir anda geldi ki, bana resmen ilaç oldu. Artık sadece dışarıda değil, evde de basketbol oynar oldum.

Bu inceleme bundan kaynaklı önceki oyunlarla karşılaştırma şeklinde değil, ilk defa NBA 2K oynayan birinin (Zamanında NBA Live vardı.) görüşleri olacak.

İçim ürperiyor, ya evde yoksan?

Arkadaşlar kabul ediyorum, oyunun başında geçirdiğim sürenin %90’ını MyCareer’da geçirdim. Çok eskiden istediğim şey şimdi karşıma çıkınca günlerdir sabaha kadar oynuyorum. Resmen uyku düzenim bozuldu.

Oyunu ilk açtığınızda oyun size hemen kendinizi yarattırıyor. Aslında oyun da direkt sizi MyCareer’a yönlendiriyor. Burada da uzun bir süre harcadım, çünkü bir türlü “Face Scan” olayını beceremedim. Face Scan olayında, oyun telefonunuza bir uygulama yükleminizi istiyor ve kameranızla yüzünüzü farklı açılardan çekiyor. Sonra bu fotoğraflarla yüzünüze benzer bir yüzü oyuna aktarmayı vaat ediyor… Ama sadece vaat ediyor. Yüzlerce kez fotoğrafımı çekmişimdir ama bir türlü olmadı. Sonra olmayınca bıraktım.

nba2k17-1

Dediğim gibi, uzun süredir basketboldan uzak duran biri olarak direkt “tutorial” kısmına daldım. Açıkçası oyunun kontrollerine hemen alıştım. En azından temel şeyler eskisinden farklı değildi. Ancak tabii ki oyuncuyu daha detaylı yönlendirmek; top sürmek, turnike atmak, smaç vurmak gibi detayları öğrenmek zaman alacak. Yine de çok kısa bir sürede oyunu oynayabilir hale gelmek güzel.

İlk maçı açtığımda ise oyun gerçekten beni etkiledi. Maç öncesi yapılan sohbet programı, saha gösterileri, görseller… Cidden 2K inanılmaz bir iş çıkarmış. Önceki senelerdeki incelemelerde bunu hep okuyordum ancak birebir görmek cidden çok güzel. Özellikle ortalama bir bilgisayara sahip olmama rağmen bile, oyun 60 kare/saniye ile akıcı bir şekilde çalıştı.

İlk dikkatimi çeken nokta ise top sürmenin zor olması. Gerçeğe daha yakın olmuş. Eğer çok kolayda oynamıyorsanız, yıldız biriyle bile hücum seti kurmanız ve strateji uygulamanız gerekiyor. Aksi halde kesinlikle basket bulamıyorsunuz; şans şutları çok çok zor giriyor. Savunma da ise basketbolda gerçekte nasıl savunma yapmanız gerekiyorsa aynısını yapmalısınız. Sürekli top çalma tuşuna basmak, çok yakın durmak gibi taktikler işe yaramıyor. Gerektiği yerde yakın, gerektiği yerde uzak; karşınızdaki oyuncuyu ve kendinizi bilerek savunma taktiği uygulamanız gerekiyor. İki yönden de oyun gayet başarılı ve gerçeğe yakın olmuş. Yapay zeka ise arada bir saçmalıyor ama olur o kadar.

Benim kariyerim, benim kararım.

Şimdi gelelim oyunun asıl kısmına: MyCareer. Hikayeyle harmanlanmış bir şekilde oynadığınız bu modda, yarattığınız oyuncuyu istediğiniz noktaya getirmeye çalışıyorsunuz. Bir nevi kendinizi oynuyorsunuz aslında. Burada sadece maçlara çıkmıyor; antrenman yapıyor, sponsorlarınızı seçiyor, gelişiminize kendiniz yön veriyorsunuz.

İlk olarak oyuncunuzun fiziksel özelliklerini ayarlıyorsunuz ki bu çok önemli bir nokta. Çünkü 210 santimetre uzunluğundaki biriyle tabii ki oyun kurucu olamıyorsunuz. Belirlediğiniz bu özellikler hangi pozisyonda oynayıp, ne tür bir oyuncu olacağınızı belirliyor. Ben gerçek hayatta olduğu gibi top sürmeyi beceremediğim ve görece daha iyi şut attığım için kendimi “Sharpshooter” olarak yarattım.

nba2k17-2

Bu kararları verdikten sonra ise oyun size mini bir kolej macerası oynattırıyor. Burada gösterdiğiniz başarıma göre de Draftta kaçıncı sıradan seçileceğiniz belli oluyor. Bu kısım bittikten sonra ise bir takım sizi seçiyor ve profesyonel hayata geçiş yapıyorsunuz. Bu arada beni Utah Jazz seçti, her seferinde Utah Jazz mı sizi seçiyor onu bilmiyorum. İnşallah öyle değildir.

Takımınıza katıldıktan sonra artık gerçek kariyeriniz başlamış oluyor. Takımınızla antrenmanlara çıkıyor, menajerinizle nasıl daha fazla para kazanabileceğiniz konusunda konuşuyor, minik bir sosyal hayat yönetiyorsunuz. Maçlarda ise tabii ki durumunuza göre vakit alıyorsunuz, hemen ilk 5’te başlayamıyorsunuz. Zaman geçtikçe kendinizi güçlendiriyorsunuz ve daha başarılı oluyorsunuz.

Şimdi ise oyunun en nefret ettiğim kısmı devreye giriyor: Oyun için minik ödemeler. Karakter geliştirmelerinizi ve özelleştirmelerinizi sadece VC denilen altınlarla yapabiliyorsunuz. Bu altınları da maç yaptıkça ya da minik görevleri yerine getirdikçe kazanıyorsunuz. Ancak şöyle bir durum var ki bu altınları direkt gerçek parayla da alabiliyorsunuz. Eğer gerçek parayla satın alınan altınlarla sadece kıyafet, ayakkabı gibi özelleştirmeler yapılabilinseydi pek sesim çıkmazdı ama; yarattığınız oyuncuyu çevrim içi ortamda da kullandığınızı ve MyCareer modundaki geliştirmelerinizin birebir yansıdığını düşünürsek gerçekten haksız bir rekabet ortaya çıkıyor. Bir de PC’deki hileciler var, o kısma hiç girmiyorum. Bu nedenle çevrim içi ortamda kendi çabanızla bir şeyler yapmak bir zulme dönüşüyor.

Modun hikaye kısmı ve basketbolla iç içe geçmesi gayet güzel. Ne sadece basketbol kısmına odaklanıyoruz ne de basketboldan çok uzaklaşıyoruz. Birkaç eksiği ise maçlar sırasında yapay zekadan kaynaklı. Takım arkadaşlarınız özellikle hücum sırasında size neredeyse hiç yardımcı olmuyorlar. Pick & Roll yapmak için bile sizin tuşa basıp oyuncu seçmeniz gerekiyor. Koçtan taktikler beklerdim, takımca ona uymaya çalışalım isterdim ama böyle de bir şey yok. Ne bileyim bir mola alındığında “Alan savunmasına geçiyoruz beyler. İçeri adam sokmak yok.” ya da “Üçgen hücum kalmadı ama bir deneyelim.” tarzında şeyler olsaydı, yani koçumuz da oyunu okuyup ona göre taktik belirleseydi keşke. Bazen de çok kötü oynamama ve yorulmama rağmen koçunuz sizi kenara almıyor ısrarla. Canım sıkıldı biraz.

Diğer modların suçu ne?

Tabii ki diğer modlara da göz gezdirdim. Tüm takımın finansmanını ve yönetimini ele aldığınız MyGM, sadece takımın basketbol kısmına yöneldiğiniz MyTeam, sadece tek sezonu oynadığınız modlar… Hepsi yerli yerinde ve gayet başarılı bir şekilde duruyor. Çeşitlilik ve yerine göre derinlik gayet başarılı.

Çevrim içi kısmında MyPark ise biraz önce bahsettiğim gibi… Para verenlerin ve hilecilerin arasında zevk almak çok zor. Özellikle kariyerinizin ilk kısmında resmen eziliyorsunuz. Para vermeyi düşünmüyorsanız MyCareer’da bayağı bir uzun vakit geçirmeniz gerekiyor.

nba-2k17-3

Play Now kısmında ise NBA takımları dışında EuroLeague takımları da bulunuyor ve bunların arasında temsilcilerimiz Anadolu Efes, Darüşşafaka Doğuş, Fenerbahçe ve Galatasaray Odeabank bulunuyor. Ha takımlar sadece addan oluşuyor gibi, oyuncular benzetilmemiş ancak hiç olmamasından iyidir.

Hoşsun, güzelsin ama bu paraya olmaz.

İyi kötü her dediğimi bir kenara bırakalım, eğri oturup doğru konuşalım. NBA 2K17 çok pahalı bir oyun. Steam’de bile fiyatı 200 lira. Oyunu yurtdışı bir siteden alsak daha ucuza geliyor. Bu nedenle bütçesi kısıtlı olanlar ve tek atışlık oyun alma hakkı olanlar için önermiyorum.

Fiyat dışında ise basketbol oyunu olarak zaten tek bir seçeneğiniz var. O seçenek de işini gayet iyi başarıyor. Ufak tefek yapay zeka sorunları, arada bir olan görsel ve ses hataları ve altın olayları can sıksa da, NBA 2K17 gayet güzel bir basketbol oyunu. Biraz lükse kaçıyor ama…

GENEL BAKIŞ
Oynanış
8
Görseller
9
Ses
8
Eğlence
9
Çevrim içi deneyim
5
Önceki İçerikRazer Kraken Pro V2 ve Kraken 7.1 V2 Tanıtıldı
Sonraki İçerikEkim Ayı Çıkacak Oyunlar (2016)
Makine ve otomotiv mühendisi, aynı zamanda yılların oyuncusu. Arada kamyonculuk yaptığı iddia edilmektedir.
nba-2k17-inceleme2000'li yılların başlarında NBA'i çok yakından takip ederdim. Ne olduysa şehir değiştirdikten sonra oldu, bir anda basketbola ilgimi kaybettim. Son zamanlarda eski aşkım tekrar alev aldı ve yeniden NBA'i takip etmeye başladım. Aşkım öyle bir alevlendi ki; gittim hemen basketbol topu aldım, her gün...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz