Factorio inceleme

Geliştirici Wube Software
Yayıncı Wube Software
Platform Microsoft Windows, OS X, Linux
Grafik Motoru Allegro
Çıkış Tarihi 25 Şubat 2016
Tür Aksiyon, Gerçek Zamanlı Strateji, Hayatta Kalma
Mod Tek Oyuncu, Çok Oyunculu

Bir oyun düşünelim, sıfırdan başlayıp kocaman bir üretim fabrikası yaratabileceğimiz bir oyun olsun. Bir de bunları uzayda kaza geçirip düştüğümüz bir gezegende yaptığımızı düşünelim. Kaynakları sömürüp üretimi otomatik hale getirirken çevreye yaydığımız kirliliğin o gezegenin halkını (uzaylıları) kızdırıp bize saldırmasına yol açtığını düşünelim. Tüm bunlara bir de hedef ekleyelim, o da kazada paramparça olan uzay gemimizin yerine bir roket yapıp uzaya tekrar açılmak olsun. Tüm bu düşünceleri ve çok daha fazlasını gerçeğe dönüştürdüğümüzde ortaya Factorio çıkıyor.

factorio-inceleme-01

Oynanış

Görünümüyle çok sade olan bu oyun, içeriğindeki detaylarıyla herkesi şaşırtabilir. Factorio, gerçek zamanlı stratejisi ve hayatta kalmak için yeterli elementleriyle birlikte bir kaynak toplama oyunu. Minecraft‘ın BuildCraft ve IndustrialCraft modlarından esinlenilerek hazırlanan bu oyunda oyuncular, hayatta kalmak için topladıkları kaynaklarla araç ve makine yaratıp bunlar sayesinde ürettikleri daha gelişmiş malzemelerle ileri teknoloji ürünleri elde edebilecekler. Oyunda daha derinlere inildiği zaman, oyuncular maden kazıp bunları işleyen bir fabrika yaratıp onu yönetebilir. Bunların yanı sıra oyuncular, daha gelişmiş ürünlere ulaşabilmek için laboratuarda araştırma yapıp fabrikalarını diledikleri gibi geliştirebilirler.

Oyunu iki türde oynayabilirsiniz, bunlar Senaryo ile Serbest Dünya. Serbest Dünya’ya başlamadan önce sizi gezegenin detaylarını ayarlamanızı sağlayan bir pencere karşılıyor. Bu pencerede madenlerin sıklığını, yaratık bölgelerinin sıklığını, su kaynaklarının bolluğunu, haritanın genişliğini, uzunluğunu dilediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Oyunda zorluk derecesi olmadığı için bu tür ayarlarla kendinizi en kısıtlı kaynaklarla bile ne kadar gelişebildiğinizi test edebilirsiniz. Senaryo modunda ise oyunun bizim için önceden hazırladığı, özellikleri belirli olan bir gezegende verilen görevleri gerçekleştirmemiz isteniyor.

Tüm bunları yaparken makinelerin çevreye yaydığı kirliliği de kontrol etmeyi unutmayın. Kirlilikle doğru orantılı olarak gezegendeki yaratıklar size saldırabilir. Sizlere tavsiyem birkaç tane tareti fabrikanızın etrafına yerleştirmeniz.

factorio-inceleme-02

Üretim ve Otomasyon

Bir ürünü tamamen kendiniz mi üretmek istersiniz, (ki bu zaman alıcı ve yorucu olacaktır) yoksa sizin ürettiğiniz makinelerin sizden çok daha hızlı ve sistematik bir şekilde size hizmet etmesini mi. Tercihiniz makineler ise, oyunda bir çok makine ve otomasyon seçeneği bulunuyor. Bunlardan en temeli olan sonda, basit madenleri(Bakır, demir, kömür, taş) kazmaya yarıyor. Oyundaki iki tür sondanın basit olanı yakıtla çalışan sonda. Bu sonda sayesinde çıkardığımız cevherleri fırında pişirip levha haline getirerek diğer makinelerin üretiminin temelini atmış oluyoruz. İlk aşamaları bu sondayla tamamladıktan sonra, elektrik enerjisi üretebilmek için suya bağlanan bir pompa yapıp bunu suya bağlıyoruz. Bu pompayı da borular yardımıyla su ısıtıcılarına bağlıyoruz. Bu ısıtıcıları ürettiğimiz buhar motorunun yanına koyduğumuz zaman, ısıtıcılar, suyu 100 dereceye çıkartıp buhar motorunun sudan faydalanmasını sağlıyor. Motorun yanına elektrik direği de koyduğumuz zaman, elektrik üretimini kullanabilir hale geliyoruz.

Elektrik enerjisini kullanmamız gereken ilk makine elektrikli sonda. Yakıtla çalışana göre daha hızlı ve daha geniş olan bu sonda sayesinde üretimi büyük ölçüde artırmış oluyoruz. Bu sondanın cevherleri çıkardığı noktaya taşıma bandı yerleştirerek bu cevherleri taşıyabiliyoruz. Yerleştirici adı verilen mekanik kolları da bantın üzerinden cevherleri alıp fırına yerleştirecek şekilde kurduğumuz zaman, oyunun ilk otomasyonunu yapmış bulunuyoruz. Bunun gibi basit otomasyonları sonradan montaj makinelerine bağladığımızda, bir çok malzemenin otomatik yapımına başlamış oluyoruz. Laboratuarda yaptığımız araştırmaların bize kattığı yeni makinelerle bu küçük fabrikayı devasa bir hale getirebiliyoruz.

factorio-inceleme-03

Harita Düzenleme

Harita düzenleme, oynayacağınız haritayı dilediğiniz gibi kişiselleştirmenizi, yaratıkları pasif hale getirip kaynakların miktarını ve haritanın boyutlarını istediğiniz gibi düzenlemenizi sağlıyor. Oynanış bölümünde bahsettiğim gibi oyunda zorluk ayarlı bulunmadığından bu harita düzenleme sayesinde kaynaklarınızı kısıtlayıp, yaratık bölgelerinin sıklığını artırarak oyunu zorlaştırabilir, kaynakları bollaştırıp yaratıkları pasif hale getirerek oyunu daha kolay hale getirebilirsiniz.

factorio-inceleme-04

Savaş Mekaniği

Oyuncular, kendilerini ve fabrikalarını gezegenin sürekli olarak artan agresif yerel yaratıklarına karşı korumak için silah, zırh kuşanabilir, taretlerle belirli bir bölgeyi otomatik olarak savunabilirler. Bu yaratıklar, fabrikaların çevreye yaydığı kirlilikle doğru orantılı olarak saldırganlaşıyor. Bu durum, oyunculara üretim ile düşmanların agresifliği arasındaki dengeyi sağlama seçeneği sunuyor. Oyunda, düşman bölgelerinden rastgele doğan üç çeşit yaratık bulunuyor; ısırganlar, tükürenler ve solucanlar. Oyunun ilk aşamalarında yaratıklara karşı sadece tabanca ile kendinizi koruyabilirsiniz. Sonradan bu tabancayı makineli silaha, pompalı tüfeğe ve son olarak gelişmiş pompalı tüfeğe geliştirebilirsiniz. Mermilerin de bir çok çeşidi bulunuyor, örneğin delici mermiler bir yaratığın içinden geçip arkasındakine de isabet edebilir.

Oyunun başlarında, oyuncuya taret teknolojisi veriliyor. Bu teknolojiyi araştırdığınızda, makineli silahıyla sizi otomatik olarak savunacak taretler inşa edebiliyorsunuz. Oyun ortası teknolojileri size lazer tareti inşası için olanak sağlıyor. Lazer taretleri makineli silahı olan taretlere kıyasla mermi yerine elektrik enerjisi tüketiyor. Makineli tarete göre daha fazla hasar veren ve şarjör değişimi gerektirmeyen lazer taretleri oyunun ortasından sonuna kadar kendinizi ve fabrikanızı korumak için ideal.

Oyunun ortası ile sonu arasında üretebileceğiniz diğer şeyler arasında araba ve tank da bulunuyor. Araba, orta dayanıklı, makineki silahı ve bolca envanter kapasitesi olan, hem yaratıklarla savaşıp hem de oyuncuyu haritada hızlı bir şekilde dolaştırabilecek ideal bir araç. Tank ise çok dayanıklı, üzerinde top ve makinalı silahı bulunan, arabaya kıyasla yavaş ama yerellerle savaşıp üslerini yok etmek için birebir.

Çok Oyunculu Mod

Tüm bu bahsettiğimiz şeyleri yalnız başınıza yapmanız elbette zor olacaktır. Bir de bunları arkadaşlarınızla yaptığınızı düşünün. Çok oyunculu mod sizlere arkadaşlarınızla birlikte yaratıklarla mücadele ederken bir yandan fabrikanızı fikir alışverişi ve iş birliğiyle daha etkili ve hızlı hale getirebileceğiniz bir oyun sunuyor.(Co-op)

Çok oyunculu oynamak için iki seçeneğiniz bulunuyor, Lan ve Online. Her iki seçenek için de ip ve port adreslerine ihtiyacınız var. Dilerseniz tek oyunculu dünyanızda kaydettiğiniz şeyleri çok oyunculu dünyasına aktarabilirsiniz, böylelikle diğer oyuncular ip ve port adreslerinizi girerek oyununuza bağlanabilir.

Son Olarak

Factorio, bizlere hayal gücümüzü kullanarak kendimize dilediğimiz gibi bir fabrika yaratma fırsatı sunuyor. Sıfırdan başlayıp sınırsızca genişleyebiliyoruz. Ses ve müzik olarak tatmin edici olmasa da eğlence faktörüyle bu oyun alınmaya değer. İster tek başınıza oynayın ister arkadaşlarınızla, sizi oldukça tatmin edeceğinden eminim. Bir başka incelemede görüşmek üzere.

GENEL BAKIŞ
Oynanış
9
Görseller
8
Ses / Müzik
5
Hikaye
7
Eğlence Faktörü
9
Önceki İçerikQuantum Break’in PC üzerindeki grafik ayar seçenekleri belli oldu
Sonraki İçerikHearthstone’un şu ana kadar açıklanan Whispers of the Old Gods kartları [GÜNCEL]
factorio-incelemeSesleri ve hikayesiyle sizi fazla tatmin etmese de, eğlence faktörüne toz kondurulamaz bir oyun. Arkadaşlarınızla birlikte veya tek başınıza doyasıya zevk almak istediğiniz bir oyun arıyorsanız, Factorio doğru bir tercih olur.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz