Days Gone PC inceleme

90’lardan bu yana gerek konsolları, gerekse özel yapım oyunları ile sektöre damgasını vuran Sony artık PC tarafında da yüzünü göstermeye başladı. İlk olaak geçtiğimiz sene çıkan Horizon Zero Dawn, PC platformuna port edilen ilk PlayStation özel yapımıydı. Bunun tek seferlik bir deneme mi olduğu merak edilirken Sony bir sonraki PC portunu duyurdu. Days Gone PC inceleme yazımızı hazırlarken Steam üzerinde PlayStation Studios resmi sayfası açıldığını gözlemledik. Yani bu gelecekte daha fazla PlayStation oyununu PC platformunda oynayabileceğimizin habercisi. Bu konu ile ilgili detayları size gelecekte yeni haberler doğrultusunda sunacağız.

Yakın bir gelecekte Oregon’da geçen hikayemizde Freaker Virüsü salgını sonrası insanlığın büyük bir kısmı saldırgan etoburlara dönüşmüştür. Kanunsuz bir motorcu olan ana karakterimiz Deacon eşi Sarah’ı ucu ucuna bir yardım helikopterine yetişririrken kendisi geride kalır. Aradan 2 yıl geçer.  Sarah’ın götürüldüğü NERO sığınma kampı freakerlar tarafından basılmış ve kendisinin de öldüğü tahmin edilmektedir. Deacon ve dostu Boozer paralı asker olarak hayata tutunmaya çalışmaktadır. İkili daha iyi bir hayata kavuşma hayaliyle kuzeye inme planları yapmaktadır ancak Ripper çetesinin saldırısı sonrası her şey altüst olur.

Sıkıntılı Bir Başlangıç, Temiz Bir Final

Days Gone orijinal çıkışını PlayStation 4 platformunda yapmıştı. Konsolun sıkı takipçileri iyi bilir ki birkaç istisna dışında PlayStation özel yapımları çok kaliteli yapımlar olur. Sony partnerlerini seçerken çok titizdir. Nitekim Days Gone’ın yapımcısı Bend Studio da oldukça köklü bir stüdyodur. 1999’da PlayStation için yaptıkları Syphon Filter, döneminde ünlü Konami oyunu Metal Gear Solid ile kafa kafaya rekabet etmiş bir yapımdır. Firma ayrıca PlayStation Vita’daki Uncharted oyununun yapımını da üstlenmişti. Yani çeşitli yapımlarla Sony’nin yanında yer almış bir stüdyo Bend.

Hal böyleyken Days Gone için de beklentiler yüksekti. İlk fragmanlarda gördüğümüz akın akın gelen zombiler, açık dünya konsepti gibi unsurlar ilgileri üzerinde toplamıştı. Ancak oyunun çıkışı maalesef çok ihtişamlı olmadı. Oyunda en çok şikayet edilen konu buglardı. Oynanışa etki edecek düzeyde buglar… Öyle ki oyunun çıkışından bir sene sonra dahi oyuna ilgi duyan ancak almaktan kaçınan oyuncular birbirlerine oyunun buglarının düzeltilip düzeltilmediğini soruyordu. Days Gone uzun bir düzeltilme sürecinden geçti. Nihayetinde oyun geçtiğimiz Nisan ayında PlayStation Plus ile ücretsiz olarak verildi. Oyunumuz şu an sorunlarından arındırılmış şekilde PlayStation 5’te 4K çözünürlük ve saniye başı 60 kare hızında oynanabiliyor.

Zombili Günler

Days Gone oyunlarda zombi temasının işlene işlene oyuncuyu yorduğu bir dönem çıkmıştı. Bu konuda Sony tarafında Last of Us en iyi örneği teşkil ediyordu ve ikinci oyun da PlayStation 4 için hazırlanmaktaydı. Piyasada irili ufaklı bir sürü benzer tarz yapım vardı. Peki, Days Gone’ı özel kılan bir şeyler var mıydı? Kısmen evet.

İlk olarak açık dünya konsepti, motorsiklet ile vahşi ortamlarda özgürce seyahat etme gibi güzel bir özelliği var Days Gone’ın. Sektörde türevi oyunlar genellikle lineer bir oyun yapısı sunarken Days Gone oyunculara büyük bir özgürlük vaat ediyor. Oyun zombi istilasında bir post apokaliptik  dünya içinde hayatta kalmaya çalışan diğer toplulukları da içeriyor. Deacon bu kamplara uğrayarak çeşitli görevleri yerine getiriyor. Zaman zaman kötü niyetli gruplarla da çatışmak zorunda kalabiliyoruz. Bunun haricinde oyunun en büyük tehdit unsuru olan zombiler ise oldukça agresif ve sürüler halinde hareket ediyor. Dar koridorlarda bir iki zombi ile karşılaştığınız yapımların aksine Days Gone size açık bir alanda her yönden akın akın zombi yağdırıyor. Oyunun en gerilimli / eğlenceli anları da genellikle böyle durumlarda ortaya çıkıyor. Öyle ki, motor üstünde bile aksiyona girebiliyorsunuz.

Oyunumuz bize geliştirilebilir bir yetenek ağacı da sunuyor. Yakın dövüş, menzilli silahlar ve hayatta kalma kategorilerinde çeşitli yetenekler ile maceramızda karşılaşacağınız zorluklara göğüs geriyorsunuz.

PC Yolculuğu

18 Mayıs itibarıyla Days Gone artık PC’de de erişilebilir durumda.
İlk olarak Steam sayfasında yer alan minimum ve önerilen sistem gereksinimlerine bir göz atalım:

MİNİMUM:

    • 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
    • İşletim Sistemi: Windows 10 64-bit
    • İşlemci: Intel Core [email protected] or AMD FX [email protected]
    • Bellek: 8 GB RAM
    • Ekran Kartı: Nvidia GeForce GTX 780 (3 GB) ya da AMD Radeon R9 290 (4 GB)
    • DirectX: Sürüm 11
    • Depolama: 70 GB kullanılabilir alan
    • İlave Notlar: Gerekli olmasa da SSD ve 16 GB RAM önerilir.

ÖNERİLEN:

    • 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
    • İşletim Sistemi: Windows 10 64-bit
    • İşlemci: Intel Core [email protected] or Ryzen 5 [email protected]
    • Bellek: 16 GB RAM
    • Ekran Kartı: Nvidia GeForce GTX 1060 (6 GB) ya da AMD Radeon RX 580 (8 GB)
    • DirectX: Sürüm 11
    • Depolama: 70 GB kullanılabilir alan
    • İlave Notlar: Gerekli olmasa da SSD önerilir.

Sistem gereksinimlerine baktığımızda istenilen değerlerin mütevazi sayıldığını söyleyebilriz. Minimum sistem tarafında istenen ekran kartı 4 nesil öncesine ait. Önerilen kısmındaki model ise geçtiğimiz dört yıl içinde en çok tercih edilen fiyat/performans dengesine sahip ekran kartlarından biriydi. Öte yandan bu mütevazi gereksinimleri oyunun Ray Trace (ışın izleme) teknolojisindne yararlanmaması sayesinde olmuş. Her ne kadar bu teknolojiden yararlanmamasa da oyun yüksek ayarlarda bize konsoldan daha üstün bir görsel deneyim yaşatmayı da başarabiliyor. Oyunumuz ayrıca klasik 16:9 ekran ölçeğinin yanısıra 21:9 ve 32:9 ultra geniş ekranları da destekliyor.

Oyunun PC versiyonu dualshcok kontrolcü desteği sunuyor, yani konsol deneyiminden hiç uzakta değiliz. Ancak PC denince akla gelen bir kombinasyon var: Klavye & mouse. Days Gone gibi ateşli silahlara dayalı oyunlar şüphesiz bu ikiliyle daha rahat oluyor. Kamera ve nişan fonksiyonlarınız farede olduğu için oldukça isabetli atışlar yapabiliyorsunuz. Özellikle mouse için detaylı seçenkler sunulmuş. Kamera ve hedef alma için ayrı ayrı seçenekler sunan oyunda hassasiyetten x y koordinatlarını ters çevirmeye kadar çeşitli özellikler sunulmuş.

Bir de buna PC’de sunulan artırılabilir Field of View (Görüş Alanı) opsiyonu eklendiğinde işler çok daha tatlı oluyor.

Days Gone Steam’de 279TL fiyat etiketiyle satışta.

GENEL BAKIŞ
Görseller
8.5
Hikaye / Sunum
7
Oynanış
9
Ses / Müzik
8
Eğlence
8.5
Önceki İçerikResident Evil Village inceleme
Sonraki İçerikYeni Mario Golf: Super Rush fragmanında karakter kadrosu ve yeni bir mod tanıtıldı
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
days-gone-pc-incelemePlayStation klasikleri yavaş yavaş PC yolunda. Optimizasyon iyi olduğu ve daha çok oyuncuya ulaşılabildiği sürece hem üretici hem de oyuncu kazanacak gibi duruyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz