Call of Duty Black Ops 4 inceleme

Call of Duty: Black Ops 4 | Activision

Bir dönem birinci şahıs nişancı oyunlarının tahtında oturan Call of Duty serisi 15. yılına girmiş durumda, dünya çapında da 250 milyon satmış. Önce görkemli geçmişine bakıp sonra da şu an düştüğü durumlara bakınca insanın içi bir cız etmiyor değil… Şaşmadan her sene yeni bir oyunu piyasaya sürülen seri fikir ve içerik konusunda bir çıkmaza girmiş durumda. Özellikle son birkaç oyunu ile başarı yakalamış oyunları taklit etme yoluna giden serinin gidişatı ne durumda, Treyarch tarafından geliştirilen yeni oyun neye benzemiş, Call of Duty Black Ops 4 inceleme yazımızda detaylarıyla irdeleyeceğiz…

Battle Royale Battle Royale Diye Nicesine Sarıldım…

Bilmeyenler, farketmeyenler için Call of Duty Black Ops 4’un ilk sürprizini patlatayım: Oyunda tek kişilik mod yok, senaryo yok. Son dönem oldukça büyük popülarite yakalayan PUBG, Fortnite gibi oyunlara bakmış Treyarch, “Biz bu senaristlere, animatörlere neden para veriyoruz ki, mevcut assetleri yapıştırıp şu tutan oyunların formülünden gidelim” demiş. İyi halt etmiş. Yalnız bir şeyi fena şekilde pas geçmişler, bu benzemeye çalıştıkları PUBG 30 dolar, Fortnite ise ücretsiz. Call of Duty ise yurtdışında 60 dolar/euro. Hani bu durum yabancı bir oyuncu için bile bir dilemma oluştururken bir de ülkemizde malum zamlar sonrası 469 TL gibi bir fiyat faktörü var. Senede bir Call of Duty alan sıkı bir hayran değilseniz, “fiyatı önemli değil call of duty aromalı battle royal’e varım” diyebilecek bir durumunuz yoksa yazıyı burada okumayı bırakabilirsiniz. Zira size anlatacak başka bir şeyim yok. Eski oyunlardan devşirilmiş mekaniklerin, haritaları ve modların ötesinde battle royale harici bir şey sunmayan bir oyun var elimizde. Sıkı hayranlar ise bir sonraki paragrafta eşlik etsinler bana.

Call of Duty Black Ops 4 bize üç ana mod sunuyor. Bu modlarımız sırasıyla Multiplayer, Blackout ve Zombies.  Eğlenceli olsalar da Blackout haricindekiler önceki oyunlardan gelen, hatta eski oyunlardaki haritaları dahi taşımış olan modlar. Modları en az oyuncu gerektirenden en kalabalığa doğru sıralayarak tanıtacağım:

Zombies

Zombies 4 kişi bir araya gelerek üstünüze dalga dalga gelen zombileri öldürdüğünüz, öldürdükçe kazandığınız puanlarla silah, yetenek, cephane alıp hayatta kalmaya çalıştığınız mod. Neyse ki bu sefer nazi zombilerle sınırlı değiliz, örneğin Voyage of Despair’de şu meşhur buz dağına çarpıp batan Titanic’te zombilere dönüşen yolcularla mücadele ederken IX’da bir Antik Roma’da bir gladyatör arenasında izleyicilerin önünde üstümüze salınan zombilerle kapışıyoruz. Tema ve karakter olarak biraz çeşitlilik gösterse de en nihayetinde tipik bir survival modu. Fütursuzca yapay zeka katletmek ve arkadaşlarınızla kafa dağıtmak için oynanabilir.

Multiplayer

Klasik yapıda çok oyunculu mücadele isteyenlerin durağı burası. Black Ops 3’ten de hatırlayacağınız, kendilerine has yetenek ve ekipmanları bulunan uzmanları (Specialists) seçerek ‘bölge ele geçirme / koruma’, takımlı ya da herkesin tek başına savaştığı ‘ölüm mücadelesi’, ‘çantayı ele geçir’ gibi bazıları seriyle özdeşleşmiş, bazıları ise Overwatch, Counter Strike gibi oyunlardan devşirilmiş  çeşitli 8 – 16 kişilik kapışmaları burada gerçekleştireceksiniz.

Uzmanlar ve nitelikleri:
  • Ajax – Taksiksel 9-Bang bombası ve baslistik kalkanı bulunan bir bozguncu.
  • Battery – Bomba atar ve patlayıcılarla donanmış bir yıkım uzmanı.
  • Crash – DTAK-5 sağlık kiti ile iyileştirebilen ve cephane tedarik edebilen, destek odaklı bir uzman. Detayına alt paragrafta gireceğim, bu oyunda otomatik iyileşme olmadığı için duruma ve takımın koordinasyonuna göre önem taşıyan bir sınıf.
  • Firebreak – Adından da anlayabileceğiniz üzere alev püskürtücü silah ile takılan bir arkadaş. Alan saldırısı konusunda etkilidirler.
  • Nomad – Savaşta silahının yanısıra köpek ve tuzaklara başvuran bir uzman. Sıcak çatışma yerine bizans oyunlarıyla rakibini indirmek isteyenler için.
  • Prophet – Rakipleri takip eden bir şok mayını ve keskin nişancı tüfeği ile takılan bir avcı. Yalnız kurtlar için ideal sınıf.
  • Recon — Rakiplerin yerini tespit edebilen bir uzman. Crash gibi iyi etkileşim ve koordinasyon sahibi bir takımda parlayabilen bir sınıf.
  • Ruin – Kancasını atıp haritada çılgınca hareket edebilen bir uzman. Rakipleri umulmadık pozisyonlarda gafil avlayabilirsiniz.
  • Seraph – Ölümcül bir revolver ve kurduğunuz yerde ekip arkdaşlarınızın doğabileceği bir beacon’a sahip olan Seraph koordineli takım oyununda rakipler ile ölüp yeniden doğan ekip arkadaşlarınız arasındaki mesafeyi kısaltmak, baskı kurmak gibi durumlarda ihtiyaç duyabileceğiniz bir uzman.
  • Torque – Barikat kurup, tel örgü çekebilen savunma odaklı uzman.

Bu modda dikkatimi çeken yegane yenilik karakterimizin otomatik iyileşmemesi oldu. Artık sağlık şırıngamızla iyileşme işini kendimiz yapıyoruz. Eylemin tamamlanma süresi çok uzun değil, ama oyun zaten hızlı bir oynanışa sahip olduğu için sizi bir anlığına açık hedef haline getirebiliyor. Tabii bir de kendinizi iyileştirmeyi ihmal edip basit bir darbe ile ölme riskiniz de var. Güzel ve mücadeleye biraz daha heyecan katan bir değişiklik olmuş.

Blackout

Geldik oyunun en önemli, en can alıcı noktasına. Malumunuz, düzinelerce oyuncunun büyük bir haritaya serpiştirilip burada sağdan soldan bulduğunuz silah ve cephane ile bir kişi (ya da takım) ayakta kalıncaya kadar birbirleri ile mücadele ettiğiniz battle royale türü PUBG ve Fortnite gibi oyunlar ile inanılmaz popüler hale geldi. Treyarch da bu duruma kayıtsız kalmayarak zaten oldukça güvendiği arcade yapıda hızlı oynanış ile birlikte battle royale mekaniklerini birleştirmiş durumda.

Black Ops 4’ün şüphesiz ilham kaynağı olan PUBG’de 100 kişilik mücadeleler mümkün. Black Ops 4 ise bu duruma biraz farklı ama çok kafa karıştırıcı olmayan bir şekilde yaklaşmış. Solo ve çiftli halde girdiğiniz mücadelelerde oyuncu limiti 88 kişi. Dörtlü ekiplerle gireceğiniz mücadeleler ise 100. Öte yandan Treyarch bazı özel etkinliklerde bu rakamın 115’e kadar yükselebileceğini belirtmiş.

Bu modun bize sunduğu heyecanlı, devasa mücadelenin yanında maalesef bir de handikapı var. Gerek kalabalık oyuncu sayısı, gerekse harita büyüklüğü karşısında makinelerimizin havaya uçmaması adına bu moddaki grafik kalitesi bayağı bir kırpılmış. Çok kötü diyemem ama tabii ki oyunun diğer modlarına göre sönük. Grafik demişken, oyunun sistem gereksinimleri de şu şekilde:

 

Önerilen sistem gereksinimleri:

İşletim Sistemi: Windows 10 64-bit

CPU: Intel Core i5-2500K ya da AMD Ryzen R5 1600X processor

RAM: 12GB RAM

HDD: 80GB disk alanı

GPU: NVIDIA GeForce GTX 970 4 GB / GTX 1060 6 GB ya da Radeon R9 390 / AMD RX 580

Karalar Bağladım

Açıkçası bu oyun hakkında daha çok şey yazmak isterdim. Call of Duty 4 ya da Modern Warfare’deki gibi bir nükleer bomba sahnesi olsaydı mesela… Bir hikayesi olsaydı, ikonik karakterleri olsaydı. Yok işte… Seride ilk kez tek kişilik bir mod, senaryo yok.  Battle royale konseptine ve büyük hayran kitlesine sırtlarını dayayarak Treyarch ve dağıtıcı Activision açıkçası işin kolayına kaçmış. Araya serpiştirdiği diğer “yeni” modlar bile başka oyunlardan devşirme. Hani rakipleri Battlefield V de geliyor bangır bangır. Battle Royale de olacak, hikaye de olacak onlarda. Oynanış konusunda biraz ayrışıyorlar elbet ama içerik oyunculara verilen önemin ipucunu veriyor. Bir de oyun fiyatları 469’lara tırmanmışken CoD fanatikleri haricinde oyunculara gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim bir oyun değil.

GENEL BAKIŞ
Görseller
8
Oynanış
9
İçerik
5
Ses / Müzik
8
Eğlence Faktörü
9
Önceki İçerikSony yeni nesil konsolu için iş ilanı açtı
Sonraki İçerikSanta Monica Studio iki yeni oyun projesi için geliştiriciler arıyor
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
call-of-duty-black-ops-4-incelemeCall of Duty şekilden şekle girmeye devam ediyor. Seneye rüzgar hangi tarafa eserse, orada görüşmek üzere...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz