BlizzCon 2018 Diablo Immortal vakası

Hepimiz birer oyuncuyuz. Tiyatro, video oyunları, romanlar veya diğerleri bir yana; her insan aslında bir oyuncu. Ve her oyuncunun kendine ait bir hikayesi var. Zihinden zihne, nesilden nesle aktarılan bu hikayeler kısacık insan ömrünü daha yaşanılabilir kılabilecek kadar değerli. Tanıdığımız ve bildiğimiz Blizzard bunların birkaçında imzasını taşıyor. Bu yazı hayranı olduğumuz birtakım oyunların yapımcısı olan Blizzard Entertainment‘ın son zamanlarda yaptığı ”salt ticari” amaçlı hamleyi eleştirmek için kaleme alınıyor. BlizzCon 2018 Diablo Immortal vakası üzerinden Blizzard’ın nasıl bir firma haline geldiğinden bahsedeceğiz.

Eleştirilerimizin altını doldurmak için tarihte ufak bir yolculuğa çıkacağız. Zira eleştirimizin asıl kaynağı değişim.

Warcraft serisinin doksanlı yıllardaki popüler oyunu Warcraft 2: Beyond The Dark Portal piyasaya sürülmüştü. Oyuncular günlerini gecelerine katıp bu oyunu oynuyorlardı. Blizzard ise şanına şan katacak yeni bir serinin peşindeydi. Warcraft serisinin kaliteden ödün vermemesi gerektiği için yeni oyunun geliştirme süreci her zamankinden uzun sürecek gibi gözüküyordu. Bu sırada da oyuncuları boş bırakamazlardı. Condor Games tarafından ilk hali hazırlanmış olan Diablo, Blizzard ekibi tarafından beğenilmiş, satın alınmış ve geliştirilmişti. Satışlar beklenen sayıların kat ve kat daha üstüne çıkınca Blizzard yeni bir epik oyun serisinin daha altına adını yazdırmış oldu.

Diablo ile birlikte ortaya çıkmış olan Battle.net hizmeti oyun sektörünün bir başka devrimi olduğu gibi bugün de hizmet vermeye devam ediyor.

Hack ‘n Slash türünün ilk örneği sayabileceğimiz Diablo, zamanla başka bir oyuna evrildi. Bugün hala Diablo III iyi bir oyun mu diye günlerce tartışılmış forum sayfaları bulabilirsiniz.

Ancak Blizzard tarafından yapılan son hamle ile Diablo III tartışma gündeminden düştü. Bu yazının kaleme alınmasına sebep olan hamle de bu.

Diablo Immortal

BlizzCon 2018 etkinliği Twitch platformu üzerinden canlı yayınlanıyordu. Yayın takvimine göre sıra Diablo için duyurulacak olan sürpriz içerikteydi.

Yeni ve gizli Diablo içeriğinin ne olacağını duyurmak için sahneye davet edilen baş oyun tasarımcısı Wyatt Cheng oyun hakkında ne kadar heyecanlı olduğunu sayıklayıp durdu. Oyunun mobil platformlar için çıkış yapacağını duyurduğunda ise sahnede yalnızca alkışlaması için para ödenmiş kişilerin sesi duyuluyordu. BlizzCon 2018 sessizliğe teslim oldu.

Oyun hakkındaki detayları kısaca anlatmak gerekirse oyunun hikayesi Diablo II ile Diablo III arasında geçiyor. Hikayeyi devam ettirmeye bile tenezzül etmemişler. İzleyiciler arasından bir kişi oyunun er ya da geç pc platformu için de gelip gelmeyeceğini soruyor. Yuhalanmalar ve ıslıklanmaların arasında cevap vermeye çalışan Wyatt Cheng, oyunun yalnızca ve yalnızca mobil platformlar için tasarlandığını söylüyor. Az önce sessizliğe teslim olan BlizzCon 2018, ıslıklarla sanki bir futbol stadyumunu andırıyor. Ve Wyatt Cheng o iğrenç ötesi lafı ediyor:

”Yoksa akıllı telefon sahibi değil misiniz?”

Hepimiz akıllı telefon sahibi olmasak da sayın Blizzard, çalışanlarının oyuncularına karşı hiç saygısı yok.

Oyuncu Dostu ve Kaliteli Oyun Üreticisi Blizzard

Bu noktada ilk Diablo oyununun açılış sinematiği üzerinde durmak istiyorum. Çevresel sesler, asılmış insanlar, karga ve derin rüzgar gibi imgelerin bulunduğu gerilim dolu bir atmosfer ve ikonik sahneleriyle herkesin bildiği Diablo olarak karşımızda. Sene 1997.

Yeni ve özgün hikaye? İmgelerle dolu bir anlatım? Karanlık olmasına rağmen içine çeken atmosfer? Hepsi nereye gitti? Hepsi kuru aksiyondan ibaret sahnelerle dolu bir sinematik. Bu bir oyun bile değil. Aksine tam bir para tuzağı.

Oyunun hikayesini devam ettirmek yerine kimsenin merak bile etmediği bir dönemi anlatacaklar. Oyun bir Diablo oyunu olmaktan çok uzak öyle ki yalnızca mobil platformlar için tasarlanmış. Seriye dahil etmek istedikleri gerçek bir Diablo oyunu için böyle bir strateji izlemek fazlasıyla mantıksız. Diablo ismini yalnızca bu berbat oyun için heba ediyorlar.

Hadi diyelim ki gerçek bir Diablo oyunu yapmak istediler, bunun için hiçbir mantıklı sebebi olmamasına rağmen bataklıktan farksız olan mobil platformu tercih ettiler. Oyun özgün bile değil. Çin yapımı bir oyunun taklidi. Oynanışın Diablo ile alakası bile yok.

Videonun sonunda Diablo gözükmeseydi ana karakterleri tanımayan biri bunun bir Diablo oyunu olduğunu bile söyleyemezdi.

Blizzard bu etkinlikte kendine yakıştığı gibi kalitesinden ödün vermediği gerçek bir Diablo oyunu ile sahne almalıydı.

Nefretin Asıl Kaynağı Ne?

Mobil oyunların neredeyse hepsinin mikro ödeme odaklı birer ticari öge olduğunu oyun dünyası ile yakından uzaktan ilgilenen herkes haberdardır. Hayranlar her yıl düzenlenen devasa BlizzCon etkinliği için gün sayarak bekliyorlar. O gün gelip çattığında en sevdikleri serinin yeni ve müthiş oyunu için salonda heyecanla bekliyorlar. Ve Blizzard tüm bunları görmezden gelerek bir mobil oyun yapacağını duyuruyor. Etkinlik sırasında ve sonrasında oyuncu topluluğunun tepkilerine göz atmak isteyebilirsiniz. Zira benim söylemeye çekindiğim pek çok noktaya değinmişler.

Blizzard bir ”şey” yapmış. İyi satsın diye Diablo ismini bu ”şey” için kullanmış. Başka bir oyunun taklidi olan bu ”şey” için yalandan bir hikaye tasarlanmış. Bir de BlizzCon 2018 etkinliği sırasında iyi bir şey yapmış gibi heyecanlı heyecanlı bunu duyuruyorlar. Hem de iğrenç bir üslupla.

Neydin ne oldun Blizzard…

Önceki İçerikPlayStation Store Aralık indirimleri ile yeni oyunlarda fırsatlar
Sonraki İçerikNVIDIA yeni Turing devini duyurdu: TITAN RTX
Video oyun ve çizgi roman bağımlısı, yarı zamanlı edebiyat okuru. Boş vakitlerinde evden dışarı çıkar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz