Ace Combat 7 Skies Unknown inceleme

24Tekken, Soul Calibur gibi dövüş oyunları ile bilinen Namco’nun çizgisi dışında geliştirdikleri içinde en başarılı bulduğum serileri uçuş simülasyonu olan Ace Combat’tır. 1995’ten bu yana yirimiye yakın oyun ile karşımıza çıkan seri hayatına ağırlıklı olarak PlayStation sistemlerinde devam etti. Firma sonradan Bandai ile birleşip Bandai Namco Entertainment olduktan sonra serinin oyunlarının çıkış aralıklarında biraz seyrelme olmuştu. Açıkçası 2015’te duyurusu ardından bir türlü çıkamayan oyunun firma tarafından fişinin çekildiğini dahi düşünmeye başlamışken seri yeniden, PS4, Xbox One ve PC platformlarında dirildi. Ace Combat 7 Skies Unknown inceleme çalışmam sırasında oyunun tarihçesine ufak bir göz attığımda oyunun aynı zamanda 2007 yılından beri spinoff’lar ile devam eden serinin ilk rakamlı devam oyun. Ayrıca PlayStation 4 oyuncularına VR desteği sunarak bir ilki de gerçekleştiriyor.

Bilinmeyen Gökler

Osean Federation ve Kingdom of Erusea kuvvetlerinin arasındaki savaşı konu alan oyunda Trigger lakaplı bir pilotun kontrolünü devralıyoruz. Son dönem pek çok oyuna cansuyu vazifesi gören Unreal Engine ile geliştirilen oyun gökyüzündeki alan derinliği, hava şartları, uçak modellerinin ihtişamı, başarılı ses tasarımı ve etkileyici müzikleri ile oyunu harika bir uçuş simülasyonu haline getiriyor. Öte yandan oyunun çok katı bir uçuş simülasyonu olmadığını da belirteyim. Bir Flight Simulator gibi abartılı gerçekçilik beklemeyin. Ace Combat 7 daha aksiyon odaklı ve türevlerine göre daha yalın kontrollere sahip. Bandai Namco oyuna farklı uçaklar ve onlara bağlı geliştirme ağacı gibi nitelikler de ekleyerek mümkün mertebe daha eğlenceli tutmaya çalışmış.
Her ne kadar fantezi bir dünyayı konu almış olsa da oyunda kullanacağınız uçaklar dünya devlerinin kullandığı F-16, F-22 gibi uçaklar. Performansı hoşunuza giden bir uçağı yukarı paragrafta değindiğim üzere oyun içi kazandığınız para ile gelişitirebiliyorsunuz. Geliştirmelerin çoğu oyunun hem hikaye hem de çoklu oyuncu modunda kullanabiliyorken bazı parçalar sadece belirli modlarda izinli. Bunları geliştirme ağacında görüntüleyebilirsiniz.

VR Modu

Teknik olarak Ace Combat’ın planlanandan 2 sene geç çıkmasının en önemli sebeplerinden biri bu mod. 2015’te ilk duyurulduğunda tamamen PSVR’a özel olarak duyurulan Ace Combat 7’nin yeterli oyuncuya ulaşamayacağını düşünen yapımcılar en nihayetinde bu fikirlerindne vazgeçerek kısıtlı bir VR modu ekleme kararı almışlar. Bu modda ana senaryodan bağımsız, tamamen PSVR’a özel hazırlanmış görevler oynuyorsunuz. VR başarılı adapte edilebilmiş diğer oyunlardaki kadar düzgün çalışmakta: Size gerçeğe çok yakın bir kokpit deneyimi sunuyor ve eğlenceli de… Ancak VR görevleri ana senaryodaki görevlerin çeşitliliği ile kıyaslandığında maalesef oldukça sığ. Uçaklar ve silahlar da ana oyundan sayıca az. Haliyle bu modun içeriğini bir saatte tüketiyor ve standart moda geçiyorsunuz.
Açıkçası Resident Evil 7’yi VR ile deneyim ettikten sonra oyunun ilk geliştirilen versiyonunu merak etmedim değil, ancak Bandai Namco bu konuda adeta “Bir dahaki bahara” demiş. Belki gelecekte gelişmiş tekonolojisi ile PlayStation 5 bu tür atılımların hakkını daha iyi verecektir, kim bilir?

Bilinen Eksikler

Ace Combat 7’nin elbette iyi yanları kadar zayıf yanları da var. Ekip arkadaşlarım ile hemfikir olduğumuz ilk negatif taraf yapay zeka. İt dalaşları oldukça keyifli olsa da düşman uçakları yeterince agresif değil, bu da zaman zaman görevlerde tansiyonun düşmesine neden oluyor. Aynı durum maalesef belirli görevlerde yanınızda yer alan pilotlar için de geçerli. O kadar etkisizler ki… Bu duruma rağmen kendini bir şekilde oynatabilen tek kişilik modun çeşitliliğinin yanısıra çok oyunculu mod oldukça yalın bir yapıya sahip. Çevrimiçi takılmayı seven oyuncular için bu da bir eksik olarak görülebilir.

Kapanış

Etkileyici görselleri ve sesleri ile seriye aşina oyuncular için güzel bir deneyim sunan, ancak eski oyunların da üstüne pek bir şey katamayan bir oyun olmuş Ace Combat 7. Öte yandan türe özel bir ilginiz yoksa çok da rahatlıkla tavsiye edebileceğim bir oyun değil.

GENEL BAKIŞ
Görseller
9
Oynanış
8
Hikaye / Sunum
8
Ses / Müzik
9
Eğlence
8
Simülasyon
6
Önceki İçerikDays Gone’da aynı anda ekranda yüzlerce Freaker yer alacak
Sonraki İçerikBim, Playstation 4 ve Red Dead Redemption 2 satacak
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
ace-combat-7-skies-unknown-incelemeSimülasyon kılığında arcade eğlence.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz