2017 Başlat Tuşu Oyun Ödülleri

Yılın Oyunu ödülü hangi yapıma gitti dersiniz?

2017 yılını geride bırakırken belki “hala uçan arabalar yok”, “hafta sonları neden Mars’a gidemiyoruz”, “yapay zekalar daha dünyayı ele geçiremedi” diye hayıflansak da aslında oyuncular için mükemmel bir yıl olduğunu hatırlayıp mutlu oluyoruz. Bu yıl, unutulmaya yüz tutan klasiklerin geri dönüşüne şahit olduğumuz kadar yeni ve başarılı serilerin de doğuşuna tanık olduk. Başlat Tuşu editörleri olarak oyunlar açısından böyle bereketli bir yılda, belirlediğimiz kategoriler için ödül vermezsek eksik kalırdık. Böylelikle 2017 Başlat Tuşu Oyun Ödülleri listemiz hayat buldu.

Kazananlar Nasıl Belirlendi?

Öncelikle çeşitli kategoriler belirledikten sonra sitemizde oyun incelemeleri yazan 5 kişi (İzzet Can, Emre Ozan, Erdinç, Serhat, Onur) oylamaya katıldı. Her bir seçmenimiz her kategori için gönlünden geçen en iyi 3 oyunu belirledi. Oylamalarda birinciler 3, ikinciler 2, üçüncüler ise 1’er puan alacak şekilde hesaplama yapıldı ve ilgili kategorinin ilk 3’ü ortaya çıktı. Böylelikle kazananlar fikir birliği sayesinde belirlenmiş oldu. (Örneğin Onur, Nier Automata’yı ilk sıraya koysa da başka hiçbir seçmen oyunu ilk 3’üne almadığı için Nier Automata listeye giremedi) Lafı daha fazla uzatmadan kategorilere ve kazananlara geçiyoruz. Heyecan fırtınası başlasın!

En İyi Multiplayer Oyun – Playerunknown’s Battlegrounds 

(Erdinç): Kimilerine göre kopya, kimilerine göre de en iyi battle royale. Erken erişimde olan bir oyunun bu kadar kısa zamanda milyonlarca kişi tarafından oynanması ve anlık oyuncu sayılarına ulaşması tartışmasız bu yılın en iyi multiplayer oyunu yapıyor.

2. Destiny 2
3. Call of Duty: WWII

En İyi Müzik – Nier Automata

(Onur): Bu kategori, ilk 2’ye giren oyunların müziklerini düşündüğümüzde seçmesi en zor kategorilerden biriydi. Supergiant Games’in tüm oyunlarında harika bir iş çıkartan Darren Korb’un Pyre’da kendini aştığına tanık olduk. Fakat yine de bu sene tarihteki en iyi soundtrack albümlerden birine sahip olduğunu düşündüğüm Nier Automata karşısında Pyre kıl payı 2. oluyor. Müzisyen Keiichi Okabe, Nier’in çılgın ve depresif dünyasını notalar yardımıyla ete, kemiğe, cıvataya ve çarklara bürüyor.

2. Pyre
3. Cuphead

En İyi Görsel Tasarım – Cuphead

(Emre Ozan): Bu oyun kesinlikle bir sanat eseri. Studio MDR‘ın “el emeği göz nuru” olarak tabir edebileceğimiz cel animasyon tekniği ile canlandırdığı Cuphead, televizyonda ne zaman çıksa bizi ekran başına kilitleyen, defalarca izleyip sıkmayan 1930’ların çizgi filmlerindeki naif tasarımları, renk paleti ve animasyon stili ile bize eşsiz bir görsel deneyim sunuyor.

2. Persona 5
3. Little Nightmares

En İyi Ses – Resident Evil VII

(Serhat): Serinin köklerine dönüş yapan Resident Evil 7, atmosferi ve ses kullanımının örtüşmesiyle iliklerimize kadar korku ve gerilimi hissettiğimiz bir yapım olarak karşımıza çıktı. Buna en büyük rakip ise Ninja Theory’nin yeni oyunu Hellblade: Senua’s Sacrifice idi. Ses kullanımının oldukça başarılı olduğu bu oyun yapılan oylamada ikinci sırada kalmış olsa bile, benim gözümde bu yılın birincisi.

2. Hellblade: Senua’s Sacrifice
3. Little Nightmares

En Eğlenceli Oyun – Mario Kart 8


(Emre Ozan): Nintendo‘nun yıllardır başarıyla yaptığı ve diğer firmalara ders olması gereken bir şey var ki o da oyunlarında eğlence faktörünü her zaman ön planda tutmasıdır. Günümüzde çoğu sistemde etkileyici görseller eşliğinde sinematik tecrübenin dibine vurabiliriz, ancak pek azı bize tekrar tekrar dönüp kendini oynattıracak niteliğe sahiptir. 8 kişilik eğlenceli yarışlara ev sahibi yapan Mario Kart 8 Deluxe, oyuncuyu zorlamayan kontrolleri, renkli ve sevimli görselleri ile 7’den 70’e keyifle oynanabilir bir oyun olarak oylamada çoğunluğu elde etti.

2. That’s You!
3. Super Mario Odyssey

 

En Büyük Hayal Kırıklığı – RIME


(Emre Ozan): Bu tatlı oyunu heyecanla bekledik. Fragmanlarındaki kadar da güzel bir dünya sundu bize. Ancak bir kusuru ile birlikte geldi ki her şeyi mahvetti: başarısız optimizasyon! Kimi PC’lerde tahammül edilemeyecek sorunlu çalışan, konsollarda da yüz güldürmeyen (özellikle büyük hevesle beklediğim Switch sürümü) RIME bize büyük bir hayal kırıklığı yaşattı.

2. For Honor
3. Mass Effect: Andromeda

En Çok Beklediğimiz Oyun – Death Stranding


(Serhat): Konami ile yollarının ayrılmasıyla Sony ile anlaşan Japon oyun yönetmeni Hideo Kojima‘nın yeni oyunu Death Stranding, oylama sonucu açık ara en çok merak edilen oyun. Zira, Kojima’nın da dediği gibi “Death Stranding doğal olarak bugün insanların oynadığı açık dünya aksiyon veya lineer aksiyon oyunları ile kıyaslanacaktır. Oyun bunlara benzer olduğu hissini verecek fakat bir-iki saatlik oynanıştan sonra daha önce hiç deneyimlemediğiniz farklı, yeni bir şeyler hissedeceksiniz.”

2. Detroit: Become Human
3. The Last of Us: Part II

En İyi Mobil Oyun – South Park Phone Destroyer


(Emre Ozan): South Park Phone Destroyer beklemediğimiz bir anda kasıklarımıza inen bir darbe misali mobil platformda çıkıverdi karşımıza. Çılgın animasyon serisine oldukça sadık olarak hazırlanmış, oyuncuyu başarılı bir şekilde içine dahil eden Phone Destroyer South Park’ın yeni çocuğu olarak bizi serinin ikonik karakterleri ile sıradışı bir maceranın içine sürüklüyor… öhöm, aslında arkadaşlar kovboyculuk oynuyor ama kendinizi role kaptırın.

2. Cat Quest
3. Monument Valley 2

En İyi Indie Oyun – Cuphead


(Emre Ozan): 1930’ların çizgi filmleri tadında görseller ve run & gun oynanış… Böyle sıradışı bir formülün bu denli başarılı olabileceğini kim tahmin edebilirdi? Çok keyifli, bir miktar zorlayıcı ve gözleri okşayan bu güzelim indie oyun ekipte herkesin kalbini fethetti.

Yalnız bir dileğim var: Şu oyunun durmadan dark souls serisi ile kıyaslanması azalmadan, direkt bitsin!

2. Pyre
3. Hidden Folks

En İyi PC Oyunu – Divinity Original Sin II


(İzzet Can): Eski izometrik RYO’lardan kim kaldı efendim… En popüler olan Diablo’nun bile esamesini okumuyoruz. Vize dönemimi mahveden çıkış tarihiyle birlikte gecemi gündüz yapan bu oyun, zaten muhteşem olan Divinity: Original Sin‘in üzerine yenilikler katarak seriyi daha da mükemmel hale getirmiş durumda.  Artık bu seri adını oyun tarihine yazdırdı, üstünden uzun yıllar geçse de “Eskiden Divinity vardı oğluum.” diye bastonumuzla birlikte torunumuza bu oyunu anlatacağız.

2. Cuphead
3. Forza Motosport 7

En İyi Switch Oyunu – Super Mario Odyssey


(Emre Ozan): Nintendo hibrit konsolu Switch ile 2017’ye damgasını vurdu. Bir firmadan iki tane “yılın oyunu” materyali çıkması çok alışılagelmiş bir durum değildir. Oylamada inanın çok zorlandık. Dünyasındaki çeşitlilik açısından daha doyurucu olması, mükemmele yakın kontroller ve dolu dolu, sürprizli bölüm tasarımları ile Super Mario Odyssey kıl payı bir farkla Legend of Zelda: Breath of Wild’ın önüne geçmeyi başardı.

2. Legend of Zelda: Breath of Wild
3. Splatoon 2

En İyi PlayStation 4 Oyunu – Persona 5

(Emre Ozan): ATLUS bir dönem niche kitleye hitap eden Shin Megami Tensei serisinin spin-off’u olan Persona’ya üçüncü oyun ile birlikte büyük bir popülarite kazandırmayı başardı. Final Fantasy gibi efsane RYO serilerine imza atan Square Enix bile tur tabanlı oynanıştan uzaklaşırken ATLUS serinin köklerine sadık kaldı ve seriyi popüler kültür ile yoğurarak içimizden hikayeleri fantezi ile başarıyla harmanladı. Persona 5 bu açıdan başyapıtları oldu diyebiliriz. Bu arada oyunu sanat yönetimi konusunda da çok başarılı bulduğumuzu söylememiz gerek.  Cuphead bizi kalbimizden vurmasaydı en iyi görsel tasarım ödülünü de kapacaktı Persona 5.

2. Nioh
3. Horizon Zero Dawn

Yılın Oyunu – Super Mario Odyssey

En iyi Switch oyununu seçerken aslında bir bakıma yılın oyununu da seçmiş olduk. Nintendo bu sene iki adet mükemmele yakın oyun ile yıldız gibi parladı.  Oylamada Legend of Zelda ile başbaşa giden Super Mario Odyssey ufak bir farkla ipi göğüsledi. Bunda dünyalarındaki çeşitlilik, daha rahat adapte olunabilen keyifli oynanış yapısı, keşif ve koleksiyon bazında Zelda’ya göre biraz daha motive edici oluşu; örneğin Mario’da Moon ve bölümlere has Coin’leri toplamanın Zelda’da Korok seed toplamaktan çok daha keyifli ve ödüllendirici olması gibi unsurlar Mario’nun zaferinde etkili oldu.

2. Legend of Zelda: Breath of the Wild
3. Horizon Zero Dawn

Önceki İçerikPUBG mobil platformlara geliyor!
Sonraki İçerikAvengers Infinity War fragmanı yayınlandı!
Başlat Tuşu 2013 yılında kurulmuş, oyun, teknoloji ve alt kültür konularına dair haber, inceleme ve makale yayınlayan bir sitedir. Site dahilinde Türk oyuncularına özel içerikler, en yeni ve özgün oyun haberleri ve makaleleri bulabilirsiniz. Türkiye oyun kültürü standartlarını yeniden belirleyip, siz değerli okuyucularımıza her zaman en kaliteli ve en güncel içeriği sunmayı kendimize hedef edindik. Bu hedef doğrultusunda yayınlanan her bir içerik özenle hazırlanıp, sizlere sunuluyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz