XCOM 2 War of the Chosen inceleme

Uzaylılar “Yeniden” Aramızda!

XCOM, temelleri Mythos Games ve Micro Prose tarafından UFO: Enemy Unknown (Kuzey Amerika’da X-COM: UFO Defense) ile 1994 yılında atılmış olan bir tur tabanlı taktik oyunu. Uzaylılar ve insanların amansız savaşını anlatan 6 çıkmış, 2 tane iptal edilmiş oyun ve 2 roman sonra 2K Games ve Firaxis 2012’de serinin haklarını devralarak XCOM: EnemyUnknown ile hikayeyi baştan ele alarak oyunu yeni nesil oyuncular ve eski hayranları ile buluşturdular. Oldukça başarılı olan oyun bir sene sonra da bir genişletme paketiyle (Enemy Within) taçlandırıldı. Geçtiğimiz sene yan başlık almadan, XCOM 2 adı ie piyasaya sürülen devam oyunu beklentilerimizi fazlasıyla karşılayan harika bir yapım olmuştu. Bu sene de tıpkı ilk oyunda olduğu gibi kapsamlı bir genişletme paketi oyuncuların beğenisine sunuldu. XCOM 2 War of The Chosen inceleme yazımıda bu yeni paket ile oyuna neler geldiğini ve paketin oyunu ne derece değiştirdiği konusunu masaya yatıracağız.

Konseyin İhaneti ve Seçilmişler

War of the Chosen’ın detaylarına inmeden önce ana hikayeyi bir hatırlayalım:

XCOM 2 ilk oyunun 20 yıl sonrasında, 2035 yılında geçiyor. İnsanların uzaylılar tarafından yenilgiye uğratıldığı bir senaryo üzerine kurgulanan oyunda uzaylılar ile savaşmak için kurulmuş örgüt XCOM’un dünya dışı tehditler karşısında etkili olamaması üzerine Konsey Uluslar uzaylılara teslim olmuşlar ve yönetimi uzaylıların liderleri olan Elder’lara devrederek XCOM’u devre dışı bırakmışlardır. Bir çok üyesini uzaylı kuvvetlerine geçiş yapan ya da susturularak kayıtlardan silinen XCOM’un savaşmayı seçen üyeleri ise izlerini kaybettirerek ortalıktan kaybolmuştur.

Elder’ların kuklası haline gelmiş ADVENT Administration aracılığıyla dünyayı yönetmekte olan uzaylılar geçen yıllar içinde hükümetler ve medya desteğiyle iyi bir imaj yaratarak barışçıl olduklarına insanları inandırmış, baskı içinde yaşadıkları gezegende kimsenin durumunu sorgulamadığı bir hale getirmiştir.

Oyunumuz ilk oyunda da sağ kolumuz olan merkezi yönetim subayı Bradford’un artık basit bir direniş gücü konumuna indirgenmiş olan XCOM üyeleriyle bir ADVENT gen bankasına düzenledikleri saldırı ile başlıyor (bu aynı zamanda oyunun eğitim bölümü). Aldıkları bir istihbarat üzerine harekete geçmiş olan ekip buradan uzaylıların 20 yıl boyunca bir sıvının içinde saklamış oldukları Kumandan (Commander) adlı karakteri, diğer vir deyişle oyuncuyu kurtarıyor (ilk XCOM’da karargahı bu bu karakterin gözlerinden görüyorduk). Avenger adlı üslerine döndüklerinde durumu açıklayan Bradford, insanları özgürlüğe kavuşturabilmek için tekrar XCOM komutasını devralmamızı istiyor. 20 sene sebze konumunda bekletilmiş biri olarak biz de yapacak daha iyi bir şey olduğunu düşünmüyor ve tekrar XCOM’ın başına geçiyoruz.

Hikayemiz ana hatlarıyla böyle. War of the Chosen tıpkı ilk oyunun Enemy Within’i gibi oyuna sondan ekleme yapmayan, içeriden zenginleştiren bir geniştletme paketi. Hikaye standart XCOM 2 ile aynı hatlarda, ancak yeni eklenmiş elementler eşliğinde, biraz daha semirtilmiş bir şekilde ilerliyor. Pakete ismini veren Chosen’lar (Seçilmişler) ise oyundaki yeni belalılarımız. Yazının devamında kendilerinden bahsedeceğim.

Yeni Yüzler, Yeni Mekanikler

XCOM 2 War of the Chosen standart oyuna yeni düşmanlar, yeni fraksiyonlar ve karakterler kazandıran çok kapsamlı bir genişletme paketi. Her ne kadar ana hatlarıyla hikaye aynı şekilde gitse de eklenen çok fazla unsur olduğu için XCOM 2’deki kayıt dosyalarınızı War of the Chosen’da kullanamıyorsunuz. Bu sebeple kurulumu yaptıktan sonra XCOM 2 oynamak istediğinizde size klasik olanı mı yoksa War of the Chosen’ı mı oynamak istediğinizi soran bir ekran dahi geliyor. Enemy Within oynamış olanlar durumu çok iyi anlamıştır ama seriye yabancı olanlar için şöyle özetleyebilirim: War of the Chosen ana oyunu nihai sürümüne kavuşturan büyük bir eklenti. Eski oyunu oynamış olsanız bile size tazelenmiş bir deneyim vadediyor.

XCOM 2 War of the Chosen ile birlikte oyuna yeni tehditler eklenmiş durumda, ancak biz önce dostlar ile başlayalım. Reaper, Skirmisher ve Templar adlı yeni gruplar artık müttefiklerimiz arasında. Reaper’lardan Elena Dragunova gizlilik odaklı bir oynayışa sahip ve bir keskin nişancı kadar da ölümcül. Bu arada kendisini Star Trek: The Next Generation’dan Counsellor rolü ile gördüğümüz Marina Sirtis seslendiriyor. Diğer bir yeni yüz ise Skirmisher tarafından Pratal Mox. Kancasıyla yüksek yerlere çıkabiliyor ya da düşmanları kendisine çekebiiyor. Ayrıca tek turda iki kez adeş edebilme özelliği bulunan etkili bir karakter.

Uzaylıların tarafında ise eklenti paketine de adlarını veren Chosen’lar bulunmakta. Sizi oldukça uğraştıracak olan bu tipler aynı zamanda ana oyunda kapıştığımız sessiz uzaylıların aksine bizle bol bol iletişim kuruyorlar. Oldukça kurnaz ve agresif olan bu arkadaşlarla kapıştıkça kendilerini geiştiyorlar ve her seferinde daha ölümcül bir tehdit haline geliyorlar. Oyun bu yönüyle bana Shadow of Mordor’daki Nemesis sistemini anımsattı. Chosen’lar tam olarak bu oyundaki yeni belalılarımız.

Oyuna ayrıca Lost adlı bir düşman tipi daha eklenmiş durumda. Zombi tipinde ve kalabalık olarak üzerimize saldıran Lost’lar bize Left 4 Dead’den eksiği olmayan bir aksiyon yaşatmayı başarıyor.

İnsanlığın Limiti

War of the Chosen ile gelen sayısız yeniliğin arasında en çok ilgimi çekenlerden biri Bond (bağ) sistemi oldu. Artık beraber görevlere yolladığınız askerler arasında bir bağ oluşabiliyor ve bu şekilde bazı bonuslara sahip olabiliyorsunuz. Öte yandan bağlandığı kişi ölen ya da esir edilen askerler duygusal travma yaşayıp savaşlarda daha etkisiz hale de gelebiliyor. Kazanmak ve kaybetmenin bir döngü olduğu XCOM bu konularda hep ince detaylara sahip bir oyun olmuştur zaten.

Önemli yeniliklerden biri de yetenek puanı sistemi. Ana oyunda rütbe atlatmak suretiyle iki seçimden birini yaparak askerlerimizi şekillendiriyorken yetenek puanı sistemi ile artık geride bıraktıklarımıza ve bazı yeni yeteneklere erişebiliyor, çok daha kuvvetli askerler elde edebiliyoruz.

Vazife Bizi Bekler

Toparlarsak, XCOM 2 War of the Chosen nihai XCOM 2 deneyimi olarak nitelendirilebilir. Şu an için ayrı ayrı satın alınması gereken ana oyun ve genişletme paketi umarım ileride tek (ve uygun fiyata sahip) bir paket halinde satışa sunulur. Seriye aşina ancak XCOM 2’ye henüz başlamamış bir oyuncuysanız direkt War of the Chosen ile başlangıç yapın. Aynı şekilde ana oyunu tamamlamış ve bir kez daha oyuna dönmek isteyenler için de War of the Chosen harika bir fırsat. Öte yandan seriye son derece yabancı, karmaşık mekaniklerden gözü korkan ve hepsinden önemlisi oyunlara fazla bütçe ayırmayan biriyseniz standart XCOM 2 ile giriş yapabilirsiniz.

XCOM 2 War of the Chosen’ı Playstore üzerinden Steam’den daha hesaplı bir fiyata temin etmek için tıklayın.

GENEL BAKIŞ
Oynanış
9
Görseller
8,5
Ses / Müzik
9
Hikaye
8,5
Eğlence Faktörü
9,5
Önceki İçerikNBA 2K18 inceleme
Sonraki İçerikWolfenstein II: The New Colossus İçin Yeni Bir Fragman Çıktı
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
xcom-2-war-of-the-chosen-incelemeHali hazırda gayet başarılı bir devam oyununu çok daha zengin bir hale getiren War of the Chosen için XCOM 2'nin nihai sürümü diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz