Uncharted: The Nathan Drake Collection – İnceleme

Geliştirici: Naughty Dog
Bluepoint Games
Yayıncı: Sony Computer Entertainment
Beste: Greg Edmonson
Carmen Rizzo
Platform: PlayStation 4
Çıkış Tarihi: 8 Ekim 2015
Tür: Aksiyon-Macera
Mod: Tek Oyuncu

 

Efsanevi Üçleme Tek Pakette!

PSX döneminde kalbimizi Crash Bandicoot serisiyle çalan stüdyo Naughty Dog PS2’de pek bir varlık gösterememiş ancak 2007’de PS3’te yeni IP’leri Uncharted ile başarılı bir serinin başlangıcını yaparak Sony platformuna görkemli bir dönüş yapmıştı. 2007’de piyasaya sürdükleri Uncharted: Drake’s Fortune’da hazine avcısı Nathan Drake ve ortağı Sully ile eski uygarlıkların barındırdığı sırları çözüyor, bir yandan da çeşitli tehlikelerle ve ölümcül düşmanlarla oldukça sıcak çatışmalara giriyor, muhteşem bir sinematik anlatı eşliğinde egzotik ortamlarda maceradan maceraya koşuyorduk. Drake’s Fortune’un elde ettiği büyük başarının ardından devam oyunu Uncharted 2: Among Thieves (2009) ve yine aynı konsola çıkardıkları üçüncü oyunları Uncharted 3: Drake’s Deception (2011) ile görkemli bir üçlemeye imza atan stüdyo, Sony’nin yeni konsolu PS4‘ü oyuncuların beğenisine sunmasıyla birlikte serinin finalini getirecek son oyunları Uncharted 4: A Thief’s End’i duyurdular. Firma bir yandan hayranların heyecanla beklediği dördüncü oyun üzerinde çalışırken, nostalji yapmak isteyen ya da önceki oyunları oynama şansı bulamamış PS4 sahiplerini unutmadı ve ilk üç oyunun bir araya geldiği bir koleksion paketini, Uncharted: The Nathan Drake Collection’ı piyasaya sürdü.

Pakette Oyuncuları Neler Bekliyor?

Uncharted: The Nathan Drake Collection’da serinin ilk üç oyunu yer almakta. Oyunlar tek disk altında birleştirilmiş ve diski konsolunuza taktığınızda 44,46 GB’lık bir kurulum yapıyor. Buna ek olarak oyunu ilk çalıştırdığınızda sistem oyunları çalışmaya hazır hale getirmek için oyun içi ikinci bir kurulum yapıyor, sadece bir kere gerçekleşen bu eylem sırasında menü biraz aksak işleyebiliyor, malum tek diskten üç devasa oyun hazır hale getiriliyor, kolay bir işlem değil.:) İşlem tamamlandıktan sonra her şey pürüzsüz bir şekilde işliyor, kaygınız olmasın.

Oyunun kurulumunu yaptıktan sonra ana menüden istediğiniz oyunu seçip başlayabiliyorsunuz. Oyunlarımız artık 1080p çözünürlükte ve saniyede 60 kare hızında çalışıyor. (ps3 dönemindeki değerler 720p / 30 fps). Gelişmeler sadece çözünürlük ve kare sayısı ile sınırlı değil. Serinin remaster işlemlerini gerçekleştiren stüdyo Bluepoint Games gerçekten büyük emek sarfetmiş. Işıklandırma, kaplamalar, dinamik ses gibi bir çok element de PS4’ün gücünü gösterecek şekilde yeniden düzenlenmiş ve geliştirilmiş. Bunların yanısıra modellerin geometrik detaylarındaki artış, iyileştirilmiş parçacık efektleri ve daha detaylı gölgelendirme gibi faktörler de oyunları oynadıkça hemen farkedebileceğiniz diğer detaylar.

uncharted-the-nathan-drake-collection-drakes-deception

Oynanış ve diğer unsurlar ile ilgili yenilikler de eksik edilmemiş. Son dönem bir çok PS4 oyununda boy gösteren fotoğraf modunun Nathan Drake Collection’a da eklenmiş durumda. Seçeneklerden aktif etmeniz halinde D-Pad’de aşağı tuşuna basarak oyunun istediğiniz bir anında fotoğraf moduna geçebiliyor ve çeşitli düzenlemeler yaparak kayıt alabiliyorsunuz. Mücadeleyi seven oyuncular için PS3 serinin dönemindeki en yüksek zorluk seviyesi olan Crushing (Ezici) zorluk seviyesi direkt olarak seçilebilir durumda. Crushing’den daha da zor olarak hazırlanan yeni bir zorluk seviyesi olan Brutal (Acımasız) zorluk seviyesi de ilk kez Nathan Drake Collection ile karşımıza çıkıyor; bu seviyeyi açabilmek için oyunu Crushing zorluk seviyesinde bitirmeniz gerekmekte. Öte yandan oyunu ilk kez oynayacak olan, fazla mücadele etmek istemeyen, senaryonun keyfini çıkarmak isteyen oyuncular için de savaş zorluk seviyesinin ciddi derecede azaltıldığı Explorer (Kaşif) adlı yeni bir zorluk seviyesi de seriye eklenmiş durumda. Ancak bu seviyeyi seçerseniz oyunda ilerledikçe elde edebileceğiniz kupa ve ödülleri kazanamıyorsunuz, o nedenle aksiyon-macera türüne çok yabancı bir oyuncu değilseniz bu seviyeyi tavsiye etmiyorum. Bunların dışında Speed Run yapmanıza olanak tanıyan yeni bir oyun modu da eklenmiş. Dili Türkçe seçtiğiniz zaman Devamlı Hızlı Bitirme adı altında karşınıza çıkan bu modu seçtiğinizde bir zamanlayıcı devreye giriyor. Ayrıca elde ettiğiniz dereceleri arkadaş listenizdeki diğer oyuncularla da kıyaslayabiliyorsunuz.

Son olarak Nathan Drake Collection’ı satın alan oyuncuların 4 – 13 Aralık arasında gerçekleşecek olan Uncharted 4 multiplayer beta’sına erişim sağlayabileceklerini de not düşelim.

uncharted-the-nathan-drake-collection-drakes-fortune

 

Paket içeriği ve yeniliklerin ardından 3 oyunun senaryosuna kısaca bir göz atalım;

Uncharted : Drake’s Fortune
Atası Sir Francis Drake’in 400 yıllık tabutunda bulduğu ipucu ile efsanevi El Dorado hazinesinin izini sürmeye başlayan Nathan, kendisini Pasifik Okyanusu’nun ortasında, unutulmuş bir adada bulur. Bir yandan adanın gizemini çözmeye çalışırken bir yandan da adaya yığılmış olan büyük bir ordu ile mücadele etmek zorunda kalacaktır.

Uncharted 2: Among Thieves
Hırsızların hainliklerle dolu dünyasından sıyrılmaya çalışan ancak şansı bir türlü yaver gitmeyen Nathan kendisini yeni belanın içinde bulur. Yolu bu kez Himalayalardaki Shambala Vadisi’ne düşen Drake’i yine gizemli ve sıcak çatışmalarla dolu bir macera beklemektedir.

Uncharted 3: Drake’s Deception
Kumların Atlantisi olarak adlandırılan kayıp şehiri bulmak üzere Nathan ve Sully arap çöllerine uzanan bir maceraya çıkarlar. Gizemli bir örgüt ve 20 senelik bir davaları olan acımasız liderleri ile mücadele eden Nathan kayıp şehrin gizemi ortaya çıktıkça en derin korkularıyla da yüzleşmek zorunda kalacaktır.

uncharted-the-nathan-drake-collection-trilogy

Puanlama

Oynanış: Third Person kamera açısıyla oynadığımız seri aksiyon-macera türünden beklediğiniz herşeyi tamamıyla veriyor. Kontroller detaylı ama karmaşık değil. Çevrede gezinme, tırmanma, hoplama zıplama gibi eylemler akıcı bir şekilde kolaylıkla yapılabiliyor. Siper alma mekaniği çatışma sahnelerinde oldukça işlevli ve yüksek zorluk seviyelerinde en büyük dostunuz. Türe aşina olmayan oyuncuların bile alışmakta fazla zaman harcamayacakları kontroller genel olarak kusursuza yakın.

Puan: 9/10

Görseller: Naughty Dog’un PS3 için çıkardığı tüm oyunlar (Uncharted serisi ve Last of Us) oyuncuları görselleriyle mest etmiş yapımlardı. Modellemelerdeki detaylar, ışık ve efektlerin başrılı kullanımının yanısıra stüdyonun oyunlarındaki sinematik sunum oyunlarının kalitesini oldukça yüksek tutan faktörlerden. Aradan geçen yıllar serinin görsel değerini çok yıpratmamış durumda. Bunda şüphesiz Bluepoint Games’in Uncharted: The Nathan Drake Collection’da başarılı bir remaster işçiliği çıkartmış olmasının payı büyük. Elden geçirilmiş ve 1080p /60 fps değerine yükseltilmiş görseller neredeyse yeni nesil oyunlarla boy ölçüşebilecek düzeyde.

Puan: 8.5/10

Ses: Harika besteleri ile ödüllü müzisyen Greg Edmonson Uncharted serisinde yolumuzun düştüğü egzotik coğrafyaların atmosferini derinden hissetmemizi sağlamış. Orjinal oyunlarda da oldukça başarılı olan sesler Nathan Drake Collection’da tekrar elden geçirilerek çok daha başarılı bir hale getirilmiş durumda.

Puan: 9/10

Hikaye: 3 oyun boyunca dost ile düşmanın sürekli taraf değiştirdiği, sürprizler ve heyecan dolu hikaye renkli bir kadro eşliğinde oyuncularla buluştu. Zaman zaman klişeleşse de genel olarak oldukça sürükleyici olan hikaye, oyununun başarısını katlayan önemli unsurlardan.

Puan: 8,5 / 10

Eğlence Faktörü: Toplanabilecek yüzlerce hazine, düzinelerce kupa ve ödül, keşfedilmeyi bekleyen egzotik ortamlar, girilecek sürüyle mücadele… Uncharted serisi aksiyon-macera türünü seven oyuncular için dolu dolu bir deneyim. Yeni eklenen zorluk seviyeleri ve speed run modları ile serinin ömrü daha da uzamış durumda. Tek pakette üç oyuna sahip olacağınızı da hesaba katarsanız oyuna harcadığınız her kuruşun hakkını alabileceğinizi rahatlıkla söyleyebiliriz.

Puan: 9,5 /10

Genel: 9 / 10

Uncharted: The Nathan Drake Collection dolu dolu, harika bir koleksiyon olmuş. Her ne kadar PS Vita’daki Golden Abyss’in bu koleksiyonda yer bulamamış olması biraz üzücü bir faktör olsa da Uncharted: the Nathan Drake Collection’ın çok başarılı bir remaster projesi olduğu su götürmez bir gerçek. Serinin sıkı hayranları için harika bir nostalji, seriye yabancı olanlar için ise mükemmel bir başlangıç fırsatı olan oyunu aksiyon-macera türünde oyunları seven PS4 sahibi oyuncuların mutlaka kütüphanelerine eklemeleri gerektiğini düşünüyoruz.

Önceki İçerikWitcher 3 İçin Devasa Yama!
Sonraki İçerikTürk Oyunu 1010! Dünyada 40 Milyon Kez İndirildi
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz