Tropico 5 İncelemesi: Endişe Etmeyin, El Presidente Burada!

El Presidente öncekinden daha dürüst, daha iyi ve daha güçlü olarak geri döndü. Tropico 5, bir Tropico oyunundan beklenen  deneyimi sunmak için hazır. Peki, siz oynayabilmek için hazır mısınız?

Kalypso Media ve Haemimont’un maharetli ellerinden çıkmış Torpico serisinin yeni üyesi ile bir ada yönetmek biraz daha zor. Bir oyunun incelemesini bu şekilde okumaya başladığınızda biraz tereddüt edersiniz. “Acaba çok mu zor?” diye kendinizce düşünürsünüz. Dert etmenize gerek yok, bariz basit bir oyun olan Tropico’nun devam oyunu Tropico 5 sadece biraz daha fazla detay ile geliyor. Politikaya, teknolojiye ve entrikaya biraz daha derinlemesine dahil olabileceğiniz Tropico 5’in başlıca özellikleri şunlar:

  1. Kendi hanedanlığınızı kurarak isminizi sonsuza dek sürdürebilirsiniz.
  2. Çağlar arası etkileşimde bulunarak, gelecekteki Tropico’yu daha sağlıklı yönetebilirsiniz.
  3. Teknolojiyi daha derinlemesine kullanabilirsiniz
  4. Geliştirilmiş ticaret sistemi ile Tropico ekonomisini geliştirebilirsiniz.
  5. En yenilikçisi de co-op modu…

Tropico 5’te çağların adamı olun

Sömürgecilik döneminden itibaren Tropcio’nuzu yönetmeye başlıyorsunuz. Burada tabii ki, o dönemin kıt teknoloji ve araçlarını kullanarak adanızı geliştirmelisiniz. Sömürgeciliği tarihteki, “başka ulusları siyasal ve ekonomik egenemenlik altına almak,” anlamıyla bu oyundaki yerini almıyor. Buradaki sömürge bir bakıma sizin adanız oluyor. Dış ülkelere bağımlı olarak yaşamak ne yazık ki, bir yere kadar Tropico 5’te de var.

Sömürgecilik dönemlerinden 21. Yüzyıl’a kadar tüm teknolojileri kullanabileceğiniz oyunda bu dönemlere uygun binalar inşa edebilecek,  Dünya Savaşları’nı görebilecek, Büyük Depresyon’u deneyimleyebilecek ve Soğuk Savaş dönemlerindeki entrikaları öğrenebileceksiniz.

Bu süreçlerde sizden bir taraf seçmeniz istenecek ve bu tarafın desteğini görürken, rakip tarafların hezimetine de uğrayabilirsiniz. Akıllıca seçim yapmak en doğurusu olacak.

Bırakın isminizi gelecek nesiller sürdürsün

Diğer Tropico oyunlarından görmediğimiz yeni bir sistem ekleniş oyuna. Kendi hanedanlığınızı oluşturarak, isminizi ileriki nesillere taşıyabiliyorsunuz. Oyuna başlamadan önce yarattığınız karakteri, ismini sizin belirleyeceğiniz, hanedanlığa bağlayarak isminizin unutulmamasını ve karakterinizin bir sebepten dolayı öldüğünde Tropico’nun sahipsiz kalmamasını sağlayabilirsiniz.

Hanedanlığın her bir üyesi adada bir otoriteye sahip olmakla birlikte, çoğu işe karışabiliyor ve sahip oldukları yetenekler ile adanın gidişatını değiştirebiliyorlar. Hanedanlığa sonradan katılmış üyeleri eğitime yollayarak, onların gelişimini hızlandırabiliyor ve mevcut yeteneklerini geliştirebilmelerini sağlamanın yanı sıra yeni yetenekler kazanmasına da vesile olabiliyorsunuz.

İthalat ve ihracat ekonominin en önemli unsurlarındandır

Tropico 5’te ticarete müdahale etmek biraz daha kolaylaşmış. Geliştirilmiş ticaret sistemi ile birçok ülkeye gemiler gönderebiliyorsunuz. Bu rotaları siz belirleyebiliyorsunuz. Açtığınız her yeni ticaret rotası dış ülkeler ile olan ilişkilerinize etkileyebiliyor.

İlişkilere sebep olan şey ise kaçakçılar veya kraliyet ile yaptığınız ticari anlaşmalardır. Bunlara dikkat ederek eşit oranda izleyeceğiniz bir rota Tropico’nun gelişimi için önemlidir.

Adanızda keşfedilmemiş köşe bırakmayın… Yayılın!

Tropico serisinde nihayet beşinci oyunda karşımıza çıkan keşif, ne yazık ki, yine sadece sizin adanızla sınırlı. Adanıza giriş yaptığınız zaman bazı yerlerin sis ile kapalı olduğunu göreceksiniz. Bu demek oluyor ki, bu bölgelerin keşfedilmeye ihtiyacı var. Benim beklediğim, diğer adaları keşfetmekti. Mevcut keşif özelliği ile yetinmek istemdiğimizi Haemimont’un bilmesi gerekiyor.

Belediye binasını kullanarak “Explore” seçeneği ile sisle kapanmış bölgelere askeri birlik yolluyorsunuz. Bu askerler buraları keşfederek geri dönüyorlar. Bunu sadece belediye binası aracılığı ile değil, askeri binaları kullanarak da yapabiliyorsunuz.

Co-op modu ile 4 kişi toplanın Tropico politikasına atılın

Nihayey Tropico’dan beklenen adım atıldı ve multiplayer modu oyuna eklendi. Bu biraz multiplayer’ın genelini kapsamıyor, ama anlamı daralttığımızda, nihayetinde multiplayer kategorisinde bulunan co-op modu Tropico 5 ile huzurlanızda.

Co-op moduna girdiğinizde, okeye dördüncü arar gibi kolayca bulamıyorsunuz oyuncuları. Arkadaşlarınız ile anlaşıp öyle dahil olmalısınız. 4 kişiye kadar oyuncunun desteklendiği co-op modundaher oyuncu ekonomi, politika ve diplomasi anlamında en iyi hünerlerini sergilemek zorunda. Oyuncular birbirleri arasında kaynak alışverişi yapabilir ve birbirlerine savaş açabilirler. Göç bile mümkün!

Ek olarak…

Tropcio 5’in geniş inşa haznesi ve teknolojik özelliklerin çoğaltılması oyunun, bir süre sonra, daha az sıkıcı hale gelmesine sebebiyet vermiş. Ne de olsa ortada bir süre var, sömürgecilik dönemlerinden 21. Yüzyıl’a kadar gelişimi tamamlayabiliyorsunuz. Bu süreçte bazı tarihi olaylara tanık oluyor ve tarafınızı belirleyebiliyorsunuz.

Bana sorarsanız, Kalypso ve Haemimont kendisini biraz aşmış. Her ne kadar adım adım ilerlse de şu seri, her oyunda farklı içerikler görmemiz mümkün.

Not: Oyunun müzikleri çok güzel.

Tropico 5 satın alınmaya değer mi? Bu soruya elbette ki, gönül rahatlığıyla “Evet!” diyebilirim. Tropico 5’i Playstore’dan 90 TL karşılığında satın alabilirsiniz.

Playstore’a katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

Minimum Tropico 5 Sistem Gereksinimleri

İşletim Sistemi: Windows Vista SP2, Windows 7, Windows 8
İşlemci: 2 GHz Dual Core CPU
Bellek: 4 GB RAM
Grafik Kartı: GeForce 400 ya da daha yükseği, AMD Radeon HD 4000 ya da daha yükseği, Intel HD 4000 ya
da daha yükseği (DirectX 11 desteği gereklidir)
DirectX: Versiyon 11
Sabit Disk: 4 GB
Ses Kartı: DirectX uyumlu

Önceki İçerikCS:GO’nun Ödül Havuzu 250.000 Dolar!
Sonraki İçerikBüyük Yaz İndirimleri ile Steam

1 Yorum

  1. sandbox modda oyun actıgımızda bizden bu fotograftaki gibi belli bir yıl süresi veriyor ve geirye gidiyor zaman onu mesela 1999 dan baslayarak ileri giden zaman kısıtlaması olmadan oynayabilirmiyiz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz