Tarihi oyun ertelemeleriyle dolu bir şirket: Rockstar Games

Rockstar‘ın en yeni oyunu Red Dead Redemption 2‘nin çıkış tarihinin önümüzdeki yıla ertelenmesi aslında sürpriz bir gelişme değil. Zira, Rockstar neredeyse 20 yıldır tüm oyunlarını erteleyerek piyasaya sürüyor.

İLGİLİ HABER – Red Dead Redemption 2 ertelendi, altı yeni görsel yayınlandı

Polygon‘dan Allegra Frank’in kaleme aldığı bir yazı, şirket tarihinin ertelemelerle dolu olduğunu gözler önüne seriyor.

GRAND THEFT AUTO ERTELEMELERDEN EN ÇOK ÇEKEN SERİ OLDU

GTA serisinin ilk tamamen 3D oyunu Grand Theft Auto 3, 2001’in en çok beklenen oyunlarından biriydi. Ancak, ABD’deki 11 Eylül terör saldırısı oyunun üç hafta ileriye ertelenmesine neden oldu.

Rockstar, 11 Eylül saldırısından sonra Grand Theft Auto 3’ü yeniden yapım aşamasına aldı

Bir yıl sonrasında Grand Theft Auto: Vice City de ertelenen bir diğer yapım oldu. Oyun planlanan tarihten bir hafta sonra çıkış yaptı. İlginçtir ki, aynı olay oyunun 2012’de çıkış yapan onuncu yıla özel Andorid sürümünün başına da geldi. Rockstar, bu geleneğe olan bağlılığını 2004’ün Ekim ayında çıkan Grand Theft Auto: San Andreas’ı yedi gün erteleyerek kanıtladı.

Diğer taraftan, Grand Theft Auto 4 erteleme yaşayarak acı çeken bir diğer yapım oldu. Rockstar, ilk başta oyunun çıkış tarihini 2007’nin Ekim ayı olarak planladı. Daha sonra “teknolojik problemler” neden gösterilerek oyunun çıkışı 2008’in Nisan ayına ertelendi.

Bu ertelemelerin hiçbiri, GTA serisinin şöhretini düşürmedi. Serinin tüm oyunları eleştirmenlerden iyi notlar almakla kalmadı, aynı zamanda mali açından da şirkete önemli bir gelir sağladı.

Serinin en yeni oyunu olan Grand Theft Auto 5, GTA serisinin en uzun süreyle ertelenen yapımı oldu. 2013 ilkbaharı için planlanan oyun, aynı yılın sonbahar döneminde çıkış yapabildi. Klasik olarak geliştirme sürecinde problemler gerekçe gösterildi ve şu açıklama yapıldı:

“[Grand Theft Auto 5] oldukça iddialı ve karmaşık bir oyun. Bu nedenle bizim standartlarımızı, daha önemlisi sizinkileri karşılaması için biraz daha zamana ihtiyacı var.”

Grand Theft Auto erteleme üzerine erteleme yaşayan bir oyun oldu.

ROCKSTAR’IN DİĞER OYUNLARI DA SÜREKLİ ERTELENDİ

Önce konsollar için piyasaya sürülen GTA 5’in PC versiyonu ise üç kez ertelemeye maruz kaldı. İlk olarak 2014’ün sonbaharında çıkacağı söylenen PC versiyonu, sonra 2015’in Ocak ayına, daha sonra ise aynı yılın Mart ayına ertelendi. En sonunda Mart ayını da geçerek 2015’in Nisan ayında nihayet çıkış yapmış oldu. Bu ertelemeler GTA Online’ın da çıkış planlamalarını olumsuz yönde etkiledi. 2014 ilkbaharında oynanabilir olması hedeflenen GTA Online, aradan geçen bir yıl sonra 2015’in Mart ayında hazır olarak karşımıza çıktı.

Grand Theft Auto serisi dışında, Rockstar’ın diğer oyunları da ertelemelerden çok çekti. Şirketin dengesiz planlama takvimi nedeniyle, aksiyon sevenlerin kült oyunlarından biri olan Bully, 2005’in Mayıs ayında resmen duyuruldu. 2005’in Ekim ayında çıkması beklenen oyun, bu tarihten tam bir yıl sonra 2006’nın Ekim ayında piyasaya sürüldü.

Ekim 2008’de Rockstar, Midnight Club: Los Angeles adlı bir yarış oyununu planlanan çıkış tarihinden bir hafta sonra yayınladı.

2009 İTİBARİYLE ŞİRKET TARİHİNİN EN BÜYÜK ERTELEMELERİ GÖRÜLMEYE BAŞLANDI

Rockstar 2009’un Şubat ayında, oyunun teknoloji demosunun gösterilmesinin üzerinden geçen dört yıl sonra, ilk Red Dead Redemption’ı duyurdu. Ancak 2009’un Aralık ayına kadar ilk fragman yayınlanmadı. Bu, oyunun büyük ertelemelere maruz kalacağının bir göstergesi gibiydi. Fakat korkulan olmadı ve Red Dead Redemption, 2010’un Nisan ayı olarak planlanan çıkış tarihinden sadece bir ay sonra Mayıs’ta başarıyla çıkış yaptı.

Mart 2009’da Max Payne 3‘ü duyuran Rockstar, bu oyunun aynı yılın sonlarına doğru çıkış yapacağını açıkladı. Çıkış tarihi daha sonra 2010’a ertelendi ancak bu da yeterli olmadı ve Max Payne 3’ün 2011’de hazır olacağı söylendi. 2010’un sonunda, oyun şirket takviminin tamamen dışında kalmıştı. 2011’in Eylül ayında açıklama yapan Rockstar, Max Payne 3’ün 2012’nin Mart ayında çıkacağını belirtti. Ancak bu da Rockstar’a yetmedi ve oyun en sonunda Mayıs 2012’de oyuncularla buluşabildi.

Fakat, Max Payne 3’ten daha kötüleri de vardı, L.A. Noire. Oyun, “yapım aşaması cehenneminde çürüdü” desek yeridir. Sony, 2004’ten oyunun çıkış yaptığı Mayıs 2011’e kadar oyunun yayınlama haklarını elinde tuttu. Rockstar ise 2006’nın Eylül ayında projeyi geliştirmeye koyulmuştu. Oyunun ilk fragmanı ise bundan dört yıl sonra, Kasım 2010’da yayınlandı.

Tüm bu gelişmeler, L.A. Noire’un ilk çıkış yılı 2008’i ve daha sonradan planlanan 2010 yılını es geçmesine sebep oldu. Son olarak ise, Rockstar oyunun 2011’in Mart ayına ertelendiğini duyurdu ve toplamda üç erteleme yaşayan L.A. Noire, uzun yıllar devam eden geliştirme süreci nedeniyle en kötüsüne maruz kalmış oldu.

Rockstar’ın bu geleneğinden çeken bir diğer oyun projesi ise Agent oldu. Aslında bu projenin ölmüş olabileceğini bile düşünebiliriz. 2007’de yapımına başlanan Agent, o zamanlar PS3’e özel olarak geliştirilen isimsiz bir oyun olarak biliniyordu. Rockstar, E3 2009’da bu projenin adını Agent olarak tanıttı fakat aradan geçen yıllar sonra Agent projesi resmen ortadan kayboldu. Take-Two (Rockstar’ın sahibi olan firma) ve Rockstar’ın oyunun hala geliştirme aşamasında olduğu yönündeki ısrarlarına ve sürekli olarak “Agent” isminin tescil haklarını yenilmelerine rağmen, oyunun duyurulduğu E3 fuarından bugüne kadar proje hakkında herhangi bir ufak bir gelişme bile yaşanmadı.

İLGİLİ HABER – Rockstar’ın unutulmaya yüz tutmuş oyunu Agent’tan yeni ekran görüntüleri ortaya çıktı

Bu da bizlere Agent projesinin ölmüş olabileceğini gösteriyor. Rockstar’ın sürekli olarak bu ismin haklarını yenilemesini, başka birinin bu markayı tescil etmesinin önüne geçmek için yaptığı düşünülüyor. Ancak önümüzdeki dönemlerde neler olur bilemeyiz, zira Rockstar’ın geçmişine baktığımızda, Agent’ın her an yeniden dirilebileceğini söyleyebiliriz. 

Önceki İçerikNintendo Switch isteyen çocuğa babasından muhteşem sürpriz
Sonraki İçerikBandai Namco’nun yeni korku oyunu Get Even ertelendi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz