Layers of Fear – Erken Erişim İncelemesi

Sanatın ruhun karanlık katmanlarıyla harmanlanışı…

Korku oyunlarına özel ilgi duyan biri olarak 90’lı yıllardan bu yana çeşitli temalarda korku oyunları oynadım. Ancak ilk kez odağında sanat teması alan bir yapımla karşılaşmış olmam beni Polonya’lı küçük bir ekip olan Blooper Team’in PC ve Xbox One için geliştirmekte olduğu Layers of Fear’a çeken başlıca unsur oldu.

“Hissedilerek çizilen her portre aslında ressamın kendi portresidir, poz verenin değil.”

layers-of-fear-early-access02 Yazar Oscar Wilde’ın Dorian Grey’in Portresi adlı kitabından alıntılanmış kelimelerin hemen ardından gözümüzü 19. Yüzyıl mimarisiyle tasarlanmış bir evde açıyoruz. Oldukça normal görünen bu evde küçük bir gezintinin ve evdeki atölyenin anahtarını bulmamızın ardından oyun bize gerçek yüzünü göstermeye başlıyor. Yaşadığı tecrübeler ile sanata ve hayata bakış açısı değişen bir ressamı kontrol ediyoruz. Çevredeki notlar ya da bulduğunuz bazı özel nesnelerin tetiklediği anılar çerçevesinde karakterimizin iç dünyasına küçük ama ürpertici bakışlar atıyor ve psikolojimizi alt üst eden bir labirente dönen evimizde ressamın “başyapıtını” oluşturma hikayesine tanık oluyoruz.

Hikayeyi, sürprizlerini ve detaylarını açığa çıkartmadan daha fazla paylaşabilmem maalesef mümkün değil. O nedenle biraz da oyunun teknik detaylarına değinmek istiyorum. Layers of Fear Unity oyun motoruyla geliştiriliyor. Genellikle amatör projelerde ve mobil oyunlarda sıkça kullanıldığını gördüğümüz, dolayısıyla biraz daha ciddi yapımlarda adı anıldığında bazı oyuncuların dudak büktüğü oyun motorunu Blooper Team ustalıkla kullanmış. Gerek görseller gerekse (zaman içinde giderileceğine kesin gözüyle baktığım bir kaç bug’ı saymazsak) karakteri hareket ettirme ve nesnelerle etkileşime girmekten ibaret olan oynanış çok şey sunmasa da psychedelic öğelerden beslenen kuvvetli atmosferi ile oyun halen geliştirme aşamasında olmasına rağmen oldukça iyi durumda.

layers-of-fear-early-access04

Bu inceleme ile birlikte daha önce puanlama yapmadığım erken erişim, demo ya da prototip versiyonunu masaya yatırdığım oyunlar için “izlenim puanı” düşmeye karar verdim;

Erken Erişim İzlenim Puanı: 7.5/10

layers-of-fear-early-access06
Kuvvetli atmosferi ve türevlerine kıyasla bazı taze fikirler içermesinine karşın (şu an için) kısa oynanış süresi, düzeltilmesi gereken irili ufaklı bugları ile biraz puan kaybeden oyunun tam sürümü piyasaya sürüldüğünde daha kapsamlı bir inceleme ve detaylı bir puanlamayı da takipçilerimize sunacağız.

Oyun sektöründe yükselişte olan Polonya’nın oyun stüdyoları çeşitli oyunlarla oyuncuların kalbini fethetmekte… CD Projekt RED’in the Witcher serisi, Techland’in Dying Light’ı, 11 bit Studios’un This War of Mine’ı akla ilk gelen kuvvetli örnekler. 2008’de kurulmuş olan Bloober Team’in geliştirmekte olduğu Layers of Fear da çok yakında severek andığımız Polonya çıkışlı oyunlar arasında yerini alabilir, henüz tamamlanmamış olsa da şimdiden harika bir korku oyunu olduğunu söyleyebilirim.

Son olarak oyuna sahip olanların 1 ay sürecek olan özel Halloween etkinliğine erişim sağlayabileceklerini de not düşeyim. Yeni oyun başlatıp evin bodrum katına geçmeniz yeterli. Küçük bir senaryo ve keşfedebildiğiniz debug kodları ile bir süre daha vakit geçirebileceğiniz bu bölge ile stüdyo projelerini tamamlayana kadar kendilerini destekleyen oyunculara küçük bir ikramda bulunmuş.

Yazımı sonlandırırken oyunun fragmanına mutlaka bir göz atmanızı tavsiye ediyorum:

Önceki İçerikAltın Joystick Ödülleri Sahiplerini Buldu
Sonraki İçerikFive Nights at Freddy’s World’ün İlk Videosu Yayımlandı
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz