iPhone 7 Hakkında Her Şey!

iPhone 7 Hakkında Her Şey; iPhone 7 her seneki ihtişamı ve curcunasıyla piyasaya sunuldu. Şunu kabul etmek gerekir ki, Apple’ı ne kadar eleştirirsek eleştirelim; iPhone her sene çok satıyor ve satmaya devam edecek. Peki biz bilinçli tüketiciler olarak iPhone 7’yi almalı mıyız? Elimizdeki telefonları satalım mı? Bu sorunun cevabı yabancıların deyişiyle “It depends.“. (Duruma göre değişir.) Gelin madde madde iPhone 7’de ne gibi yeni özellikler var, inceleyelim. Yazıyı okuduktan sonra cevabınızı bulacaksınız.

iPhone 7 Hakkında Her Şey!

Kulaklık girişinin kaldırılması iyi mi oldu, kötü mü?

Biliyorsunuz ki en büyük değişim 3.5 mm’lik girişin kaldırılması oldu. Kimileri bunu eleştirse de ben Apple’ın doğrusunu yaptığını düşünüyorum. Çok eski bir teknoloji olan bu girişten kurtulmak, müzik dinleme bakımından daha olumlu olarak bizlere yansıyacaktır. Her teknoloji geçişi sancılı olsa da, Apple şaşırtıcı bir hareketle kutu içeriğine lightning-3.5 mm çeviricisine de koymuş durumda. Böylece mevcut kulaklıklarınızı hala kullanabiliyorsunuz. Tek kafadaki soru işareti ise harici pil (powerbank) ile telefonumuzu şarj ederken nasıl kulaklık kullanacağız? Kablosuz kulaklık kullanmıyorsanız şu an bu imkansız. Ya da ileride Apple bize lightning çoğaltıcı bir aparat satacak.

Kablosuz kulaklık demişken Apple yeni kablosuz kulaklıklarını olan AirPods’u da tanıttı. Tasarım olarak hoş duran bu kulaklıklar hem fiyatıyla hem de kaybolma olasılıklarıyla biraz düşündürüyor. Ayrıca normal EarPods’lar benim kulağımda zor duran bir tasarıma sahipken, bu kulaklıklar kulağımda nasıl duracak; o da ayrı bir düşündürücü unsur.


airpods1

Bir de yetmez, çift kamera.

Diğer bir değişim ise kamera tarafında “Plus” modellerinde oldu. Artık iki kameraya sahip bu modeller, kayıpsız 2x yakınlaştırma sunuyor. Bunun dışında derinliği de algılayan bu kameralar ile arkayı bulanıklaştırabildiğiniz portre fotoğrafları çekebileceksiniz. Normal modele ise 6S Plus’ta olan, el titremelerini engelleyen “optik görüntü sabitleyicisi” eklenmiş. Böylece normal modellerde de daha “titremesiz” videolar ve fotoğraflar çekebileceğiz. Yalnız şu anki tek sorun Plus modellerinde çift kamera için yeteri kadar “oyuncak” sunulamaması. Arka tarafı bulanıklaştırma bile şu an iOS’in beta sürümünde var. Güncellemelerle daha iyi bir hal alabilir, ancak ilk elinize aldığınız hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.

Fotoğraf kalitesi olarak ise 6S’ten neredeyse bir fark yok. iPhone 7 kamerası daha doğal renkler veriyor ancak çok büyük bir fark değil.

iphone7-kamera

Suya dayanıklı.

Artık iPhone’lar tescilli olarak suya dayanıklı. Önceki modeller de aslında belirli bir noktaya kadar su geçirmiyordu ancak bunun garantisi verilmiyordu. Şimdi 7 ile iPhone’lar IP67 sertifikasına sahip. Bu sertifika, telefonun 1 metre derinlikte 30 dakika dayanabildiğini söylüyor. Ancak şöyle bir şey var ki telefonunuz sıvıyla temastan kaynaklı bir sorun yaşarsa garanti buna bakmıyor. Ne kadar yeni reklamlarda aldatıcı olarak havuz içinde fotoğraf çekmek gibi unsurlar kullanılsa da, yine de temkinli olmakta fayda var.

Home tuşu artık fiziksel değil.

Bozuldu bozulacak diye üstüne titrediğimiz “Home” tuşu artık fiziksel değil. “Taptic engine” ile desteklenerek tuşa basıyormuş hissini veren bir basınca duyarlı yüzey var. Kesinlikle fiziksel tuşu aramıyorsunuz, taptic engine’in geri dönüşü harika. Böylece gönül rahatlığıyla “Assistive Touch“ı kapatabilirsiniz. Touch ID ise yine çok hızlı bir şekilde çalışıyor.

Roze Altın, pembe değildir.

iPhone 7 artık önceki modellere göre farklı olarak “mat siyah” ve “simsiyah” renk seçenekleriyle birlikte geliyor. Diğer renkler ise gümüş, altın ve roze altın. Kasa yapısı benzer modellerde renk unsuru ayırt edici olduğundan, bu başlık önemli. Ancak simsiyah model 32 GB modellerde olmadığı gibi, Apple’ın kendi sitesinde de uyardığı üzere çok kolay çiziliyor. Hem de sandığınızdan çok daha kolay. Ufak bir darbeyle arka tarafta rahatsız edici bir çizik oluşabiliyor. Mat siyah seçeneğinde böyle bir durum yok. Bu durumdan telefonunuzu korumak için Apple size kılıflarından öneriyor, ancak telefonu kılıf ile kullanacaksam simsiyah renk almanın mantığı nedir? Çözemedim.

iphone7-renk

Stereo hoparlörler ile 2 kat daha yüksek ses.

iPhone’ların altındaki çift ızgara çoğu zaman çift hoparlör zannediliyor olsa da, aslında öyle değil. Bir tarafta mikrofon varken, diğer tarafta hoparlör bulunmakta. Bu durum iPhone 7 ile de devam ediyor ancak artık ahize kısmından da telefonumuz ses verebiliyor. Böylece hem stereo ses deneyimi sunarken, hem de 2 kata kadar daha fazla sesi telefonumuzdan duyabiliyoruz.

Performans konusunda yine en iyisi, ancak batarya yine sorun.

Ben artık Apple telefonlarda performans konusunun konuşulması gerektiğine inanmıyorum. Her yeni çıkan seriyle performans konusunda tepe noktaya oturan iPhone, bu geleneği devam ettiriyor. Uygulamalar ve oyunlar iOS ile birlikte sorunsuz ve akıcı bir şekilde çalışıyor. A10 çiple yeni 4 çekirdekli mimariye geçen Apple, 2 çekirdek ile yüksek performans diğer 2 çekirdek ile de düşük performans gerektiren uygulamaları çalıştırarak böylece batarya konusunda iyileştirme sunuyor. Kapasite olarak da normal modelde 1715 mAH’tan 1960 mAH’a, Plus modelinde ise 2750 mAH’dan 2900 mAH’a çıkılmış durumda. Ama bu iyileştirme maalesef yine beklenen seviyede değil. Yoğun kullanımda normal modellerde tek günü çıkarmanız çok zor. Şarj aletlerini ve harici pilleri çantanızdan çıkarmayın.

Ekran daha canlı ve daha parlak, ancak çözünürlük hala aynı.

iPhone 7, selefine göre %25 daha parlak. Ayrıca geniş renk yelpazesini kullanan ekran ile gözle fark edilir şekilde daha canlı bir ekran sizleri bekliyor. Çözünürlük ise yine değişmemiş durumda. Her zaman olduğu gibi netlik konusunda herhangi bir sorun olmasa da, diğer amiral gemisi telefonların ekranların gerisinde kalmış durumda. Özellikle Samsung ve LG’nin son amiral gemisi telefonlarını kullandıktan sonra iPhone’un ekranıyla olan farkı daha rahat anlıyorsunuz. Çözünürlük artık değişmeli.

iphone7-ekran

Nihayet 16 GB modeline elveda.

Uzun bir süre 16 GB model ile başlayan iPhone’lar artık 32 GB depolama ile başlıyor ve 128 ile 256 GB modelleri de sunuluyor. MicroSD kart girişine de sahip olmayan iPhone’lar da 16 GB gerçekten günümüzde yetmiyordu. 32 GB normal bir kullanıcıya yeterli gelecektir. Bir güzel haber daha ise 6S modelleri de artık aynı fiyata 32 GB depolama seçeneğiyle başlıyor.

Artık 4.5G uyumlu.

iPhone 7 yenilenmiş bir modem ile geliyor. Ülkemizin de yeni geçtiği 4G LTE Advanced yani 4.5G uyumu ile telefon 450 Mbps’ye kadar veri indirme hızı sağlıyor. Ülkemizde bu hızlara ulaşabilmek hayal olsa da, diğer ülkelerde artık daha hızlı internette gezebileceksiniz.

Peki ne yapmalı?

Aslında maddeleri alt alta incelediğimizde Apple cidden güzel geliştirmeler yapmış durumda. Ancak yine de neredeyse değişmeyen tasarım ve heyecanlandırıcı bir teknolojik gelişmenin olmamasından kaynaklı olarak 6S kullananlar eğer 7’ye geçerlerse hayal kırıklığı yaşayabilirler. Bu nedenle 6S kullanıyorsanız mevcut telefonunuzla hiç düşünmeden mutlu mesut devam edebilirsiniz. Hatta bana sorarsanız hangi telefona sahip olursanız olun, bir sene dişinizi sıkıp iPhone 7S’i (belki de 8?) beklemeniz daha iyi olur. Apple büyük bombaları büyük ihtimal iPhone’un 10. senesine saklıyor ve iPhone 7 yeni bir modelden çok bir “6SE” havasında geçiş telefonu konumunda.

iPhone 7 güzel bir telefon. Ancak dediğim gibi bir geçiş süreci eseri. Bu yüzden eğer aceleniz yoksa paranızı gelecek seneye saklayabilirsiniz. Fazla bir şey kaçırmayacaksınız.

Önceki İçerikEn iyi 20 Aksiyon Oyunu (2016)
Sonraki İçerikBattlefield 1 Resmi Tek Oyunculu Tanıtım Videosu Yayınlandı
Makine ve otomotiv mühendisi, aynı zamanda yılların oyuncusu. Arada kamyonculuk yaptığı iddia edilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz