Gran Turismo 7 inceleme

Sony‘nin köklü yarış oyunu serisi Gran Turismo, 25. yılında bize yeni oyununu takdim etti. PlayStation 4 ve 5 için çıkışını yapan Gran Turismo 7 inceleme yazımızda sekiz yılı aşkın bir süreden sonra çıkan ilk ana oyunu detaylarıyla masaya yatıracağız.

Simülasyon ve Çeşitlilik

Need for Speed gibi rakiplerin aksine gerçekçi sürüş deneyimini oyuncuyla buluşturma misyonuyla ilerleyen oyunun ana seriden olmayan son oyunu GT Sport az sayıda araç ve sınırlı pist seçeneğindeki ile serinin hayranlarını her anlamda memnun edememişti. Gran Turismo 7’de yapımcı Polyphony gerçekten dersini çalışmış diyebiliriz, zira GT Sport 160 kadar araç sunarken Gran Turismo 7 tam 424 araç ile geliyor. Bu araçları kullanabileceğimiz pist sayısı ise 90’ın üzerinde. Ayrıca oyunumuz Türkçe desteğine de sahip.

Oyunumuz açılıştan itibaren kendini kademe kademe açarak bizi oyuna alıştırıyor. Tutorial olarak kabul edebileceğimiz müzik rallisi ardından bizi dünya haritasına atıyor. Burada araç sayın alabiliyor, kafeden ödüller kazanabiliyor, dünya pistlerinde yarışlara katılabiliyor ve sürüş testlerine katılıp lisansımızı üst seviyeye yükseltebiliyoruz. Özellikle ilk yarışlarda çok fazla özelleştirme yapamadığımız için seçeceğiniz araçların PP değerlerinin yüksek olmasına dikkat edin.

Gran Turismo 7 inceleme

Tek takılmak da iyidir

Önceki oyunlara nazaran Gran Turismo 7 tek oyunculu modlara büyük önem vermiş. Dünya pistlerinde sizi 34 adet bölge ve her bölgede çeşitli parkur variyantlarına sahip yarışlar bekliyor. Kafedeki görevleri ve Asya, Amerika ve Avrupa kıtalarından pistler sizi en az 30 saat oyalayacak uzunlukta. Elde ettiğiniz başarımlar ve derecelere karşı tekrar tekrar meydan okuyabilir ve kendinizi daha da iyi bir yarışçı haline getirebilirsiniz. Ayrıca oyunda 400’ün üzerinde sayıda bulunan araçları da elde etmenin en etkili yöntemlerinden biri de bu yarışlar. Paranız biriktikçe de ikinci el otomobil dükkanına uğrayıp yeni araçlar satın alabilirsiniz.

Araç çeşitliliği ve hissiyatı çok başarılı olan oyun özellikle PlayStation 5 sürümünde oynanışın yanısıra DualSense farkını da ortaya koyuyor. Vites atma, fren, virajlar, tümsekler… dokunsal geri bildirim teknolojisi her yanıyla yarışı avuçlarınızın içinde hissetmenize olanak tanımış durumda. Tetik tuşlar da gaz ve frende bekleneni fazlasıyla veriyor. DualSense ayrıca gamepad’i bir direksiyon gibi çevirerek oynamanıza da olanak tanıyor ve teknik olarak direksiyon aparatına ihtiyaç duymadan ona en yakın hissiyatı sağlıyor.

Gran Turismo 7 incelemesi

Temiz sürüş

Simülasyon türünde yarış oyunlarına yabancı olsanız dahi Gran Turismo 7 sizi rahatlıkla kendine çekebilen bir oyun. Özellikle lisans testleri sizi oyunun derin mekaniklerine kademe kademe alıştırmayı başarıyor. Ancak sportmenlik ile ilgili iki kelam etmem de iyi olacaktır. Arcade yapıda oyunlara nazaran temiz sürüş Gran Turismo için önemli bir element. Sportmenlik derecemizi belirleyen temiz sürüş kuralları diğer araçlara kasten çarpmamak ve sizi geçmeye çalışan araçları engellememek üzerine kurulu. Çevrimiçi modlarda da önemli bir kriter olduğunun altını çizeyim.

Cilalı ve gösterişli

Gran Turismo 7 fotogerçekçi yapısı ve detayları ile gerçekten farkını hissettiren bir oyun. Özellikle PlayStation 5’te ray tracing modu ile daha da şık hale gelen oyun, araç modellerinin yanısıra çevre detayları ile de göz dolduruyor. Oyunda aktif gece / gündüz döngüsü ve dinamik hava koşulları pistlerde yarışlara renk katarken oynanış açısından da oyuncuyu taze tutmayı başarıyor. Gran Turismo 7’nin araçlarda dış tasarımlar kadar kokpit dizaynlarının da çok başarılı olduğunu not düşmeliyim. Gerçek araçlardan modellenen tasarımlar orijinallerini aratmayan düzeyde inandırıcı.

Ses ve müzik konusunda da serinin diğer oyunlarından geri kalır bir yanı olmayan Gran Turismo 7, görsel tasarımlar kadar ses dizaynı ile de her aracı özel hissettirmeyi başarıyor. Oyunda görsel ya da performans, hangi modu seçerseniz seçin tutarlı bir frame değeri ile eğlenceli bir deneyim yaşayacaksınız.

Tek kişilik modları ile doyurucu, araç ve pist sayısı, özgünlük ve eğlence konusunda dört dörtlük olan Gran Turismo 7 serinin bugüne kadar gelmiş en iyi oyunu olabilir. PlayStation 5 sahiplerine özellikle tavsiye ettiğimiz oyun simülasyon konusunda yine iddialı bir yapım olmuş, hatta türe uzak oyuncular için de en erişilebilir oyun olmayı başarmış durumda.

GENEL BAKIŞ
Görsel
9
Eğlence
9
Ses/Müzik
9
İçerik
9
Önceki İçerikPlayStation VR2 tasarımı tanıtıldı
Sonraki İçerikState of Play yeni içeriklerle geliyor
Oyun ve teknoloji dünyasını yakından takip eden bir kardeşiniz.
gran-turismo-7-incelemeTek kişilik modları ile doyurucu, araç ve pist sayısı, özgünlük ve eğlence konusunda dört dörtlük olan Gran Turismo 7 serinin bugüne kadar gelmiş en iyi oyunu olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz