Ghost Recon Wildlands Rehberi

Ghost Recon Wildlands Rehberi sizlere Extreme zorluk seviyesinde nasıl hayatta kalacağınızı anlatıyor.

Açık dünya yapısıyla sayısız görevi bize sunan Ghost Recon Wildands‘te extreme zorluk seviyesinde tek başınıza nasıl hayatta kalırsınız? Karakter gelişimi ve ekipmanları nasıl kullanmalısınız? Keşfederken görevleri nasıl yaparsınız? Etliye sütlüye çok bulaşmadan, keskin nişancı mı olacaksınız? İşte bu hafta Ghost Recon Wildlands Rehberi sizlere bu soruların yanıtlarını veriyor.

Yazımıza başlamadan önce şunu belirtmekte fayda var. Oyunu agresif olarak da oynamanız mümkün. Hafif makineli silahla donanıp önünüze gelene kurşun yağdırabilirsiniz. Ama en zor seviyede bunu pek tavsiye etmiyorum. Hayatta kalma veya görevlerin içerdiği “gizlilik” konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Bu yazımızda faydalı olacağını düşündüğümüz yetenekleri sizler için sıraladık.

Extreme zorluk seviyesinin açıklamasında “ Simulasyon modu. Taktiksel oynayış için gerçekçi senaryo. Düşmanlar son derece öldürücü, farkında ve yetenekli” denmekte. Kısa bir örnek vereyim. Regular yada advanced zorluk seviyesinde düşman karargahına baskın yapmak için sessizce yaklaşırken hem düşmanın beni fark etmesi zaman alıyordu hem de arkasından rahatça yaklaşabiliyordum. Ama extreme zorluk seviyesinde fark etmek diye bir şey yok. Düşman sizi direk görüyor duyuyor ve saldırıya geçiyor.

Böylesine büyük bir açık dünyada, gizlilik öğeleri üzerine kurulu, bol ekipman ve taktik seçenekleriyle bence extreme zorluk seviyesinin denenmesi gerektiğini düşünüyorum. Sizi taktik kurmaya, düşmanı pusuya düşürmeye ve yeri geldiğinde arazi şartlarını dahi hesaba katmak zorunda bırakacaktır.

Keskin nişancının olmazsa olmazı “keskin nişancı tüfeği”.

        1. Bölgeyi Keşfedin

Yeni bir bölgeye girdiniz. Toplanacak onlarca yetenek puanı, kaynaklar ve silahlar derken bir de baktınız bölge ikonlarla dolup taştı. Burada sıkılmadan bölgeyi keşfetmek, görevleri yapmak ve parçaları toplamak için bölgeyi parça parça keşfetmekte fayda var. Ben yeni bir bölgeye girdiğimde öncelikle ünlem işaretlerini dikkate alıyorum. Keşfedildiğinde bana yeni silahların, yetenek puanlarının, yan görevlerin ve bonus yetenek puanlarının yerlerini açmış oluyor. Kendime rota belirliyorum ve bu rotaya görevleri, toplanabilir parçaları ve kaynakları dahil ediyorum. Bölgedeki ana görevler bitip yeni bölge açıldığında rahatlıkla arkamda görev veya parça bırakmadan ilerleyebiliyorum. Zaten çoğu parça, kaynak ve görev aynı yerlerde bulunduğundan görevleri yaptıktan sonra bir iki tur atıp geride kalan işleri hallediyorum. Buradaki önemli nokta fazla vakit harcamadan planlı şekilde keşif ve görevlerin yapılması.

El Sueno’ya ulaşana kadar gördüğünüz tüm adamları temizlememiz gerekiyor.

          2. Kendi Taktiğinizi Geliştirin

Extreme zorluk seviyesinde düşmanların ne kadar zorlayıcı olduğundan bahsetmiştim. Dolayısıyla bir düşman grubuna veya düşman bölgesine girmeden önce taktiğinizi belirleyin. Özellikle Düşman karargahları için çevresinde bulunan tepelik alanlarda bölgeyle ilgili keşif yapabilirsiniz. Düşman karargahının jeneratörünün veya alarm kulesinin nerede olduğunu, görev için gerekli kişinin hangi tarafta olduğunu yada toplanabilir parçaların yerini görerek taktiğinizi belirleyebilirsiniz. Taktik konusundan detaylı olarak yetenek kısmında bahsedeceğim.

Ayrıca özellikle düşman karargahı ya da bölge ele geçirmek için gece daha uygun olabiliyor çünkü düşmanların bir kısmı yataklarında uyuyor ve siz sessizce yaklaşıp kurşun harcamadan etkisiz hale getirebiliyorsunuz.

Yetenekler doğru verildiğinde karakterinize çok etki ediyor.

           3. Yeteneklerinizi Belirleyin

Oyunun başlarında pek etkisini hissetmeseniz de yetenek puanlarını doğru verdiğinizde sizi hem ekipman olarak hem de fiziksel olarak oldukça rahatlatıyor. Burada belirtmek istediğim bir önemli bir nokta var. Yeteneklerin içinde son sırada bulunan EPIC SKILL’leri açmak için o ilgili bölümdeki yeteneklere en az 1 puan vermiş olmanız gerekmektedir. Birazdan bahsedeceğim yeteneklerde dikkat etmemiz gereken nokta tüm yeteneklere en az 1 puan verdiğimizi düşünerek ilerleyecek olmam.

Burada yeteneklerimizi dağıtırken etkili olan diğer bir unsur da kaynaklar. Kısaca benzin, sağlık, iletişim araçları ve yemek parselleri olmak üzere 4 kola ayrılıyor. Kimileri haritada konvoy ele geçirme görevleri olarak görünürken kimileri de keşif sırasında karşınıza işaret bırakmanız için kutular içerisinde çıkıyor. Her yeteneğin gereksinim duyduğu kaynaklar var ve yeterli kaynağınız yoksa o yeteneğe puan veremiyorsunuz.

Silahların özelliklerini geliştiren yetenek ağacı.
  • Weapon Skills :

Oyundaki ilk hedefim görevi sessizce ve fazla düşmanla etkileşime girmeden bitirmek. Dolayısıyla keskin nişancı tüfeği ana silahım oldu benim. Elimden geldiğimde silahı geliştirmeye çalıştım ama aşağıdaki yetenekler sayesinde de silaha bayağı katkı sağlamış oldum.

Stable Aim : Özellikle yüksek zoom kapasitesine sahip silahları kullanırken elimiz daha az titrer. ( +4 +Bonus Skill)

Grenade Launcher : Gerekli eklentiyi bulduktan sonra silahın altına yerleştirilen bomba fırlatıcısının cephanesinde artış sağlar. Özellikle araç ve helikopterleri etkisiz hale getirmek için mutlaka kullanmanızda fayda var. ( +4)

Ammo Capacity :  Taşıyabildiğiniz cephane miktarının arttırır. (+4 +Bonus Skill)

Adv Suppressor : Silaha susturucu takıldığında verilen hasarının düşmesini önler. Mutlaka alınması gerekli yeteneklerden biridir. (+1)

Ammo Retention : Takım arkadaşınız sizi diriltirken aynı anda cephaneniz yenilenir. Kaynaklarınız yeterli olduğunda verilmesi gerekli diğer bir yetenek. (+1)

Ranged Elite : Silahın isabet oranını arttırır.( Epic Skill)

Drone oyundaki gözünüz kulağınız.
  • Drone Skills :

En ufak çıtırtıdan bile huylanan düşmanlar olunca Drone bölgeyi tarama konusunda elim ayağım oldu benim. Ayrıca aşağıda bahsedeceğim yeteneklerden drone patlayıcı özelliği ekleyerek jeneratörler, alarmlar hatta öldürülmesi gereken bazı kilit adamları yanlarına yaklaşmadan uzaktan imha edebildim. Takım arkadaşlarımı canlandırdım. Kısacası aktif olarak kullandığım ekipmanların başında geldi.

Battery : Pil süresini uzatır. (+4)

Night vision : Gece görüşü özelliği ekler. (+1)

Range : Çekim gücünü arttırır. (+4 +Bonus Skill)

Mark Area : Düşmanı işaretleme hassasiyetini arttırır. (+4 +Bonus Skill)

Stealth : Daha sessiz çalışır. Özellikle bir düşmanı öldürmek için yanına kadar sokulduğunuzda sizi farketmemesini sağlar. (+1)

Zoom : 3x yakınlaştırma özelliği verir.

Explosive : Geldik Drone’da benim en çok kullandığım özelliğe. Uzaktan kumandalı patlayıcı özelliği ekler. Kullanım alanı size kalmış. Uzaktan drone ile yaklaşıp adam öldürme, konvoyu etkisiz hale getirme, bölgenin elektriğini kesme, alarmı etkisiz hale getirme vb..

Medic : takım arkadaşlarınızı canlandırma için kullanılır. Ekibimize gerekli yetenek puanlarını bile versek bazı durumlarda çapraz ateşe maruz kalıp ölebiliyorlar. Bu özellik yanlarına gitmeden drone ile onları canlandırmaya yarıyor. (Epic Skill)

Kullandığımız yan ekipmanların geliştirildiği yetenek ağacı.
  • Item Skills :

Kendi kurmuş olduğunuz taktiğe göre bu alana yetenek puanı dağıtabilirsiniz. Ekipman cephanesine veya kullanım özelliklerine etki eden yetenekler mevcut.

Parachute : Hava ararçlarından atladığınızda aktif olan paraşüt özelliği ekler.

Binocular Zoom : Drone’u kullanamadığım yerlerde tercih ettiğim dürbüne yakınlaştırma özelliği ekler.

Explosion Radius : Bombaların patlama alanını genişletir. (Epic Skill)

Koşerken nefesinizin kesilmemesi, hasara dayanaklı olmak vb.. Fiziksel geliştirmeler de mümkün.
  •  Physical Skills :

Stamina : Yorulmadan koşma mesafenizi arttırır. Özellikle işler karışıp topuklamanız gereken yerlerde bayağı ihtiyacımız oluyor. (+4)

No Pain :  Dirildikten sonra hasar dayanaklılığınızı arttıyor. (+4 +Bonus Skill)

Quite Running : Koşarken çıkarttığınız sesi ve düşmanlar tarafından duyulmasını zorlaştırır. Yani daha sessiz koşarsınız. (+4 +Bonus Skill)

Bullet Resistance : Kurşunlardan aldığınız hasarı düşürür. Her ne kadar bu yeteneğe 4 puan verseniz de çatışmada 3 – 4 kurşunla yere inebilirsiniz. Dikkatli olmanızda fayda var. (+4 +Bonus Skill)

Detection : Düşmanlar tarafından fark edilmenizi zorlaştırır. (+4 +Bonus Skill)

Faster Regen : Canınızın dolma hızını arttırır.

Pek muhterem ekip arkadaşlarımız.
  •  Squad Skills :

Oyunu  co-op değil de tek başıma oynadığımdan çağırdığım asiler ve yönettiğim ekip arkadaşlarımın oynayışımdaki rolü önemi bir hayli büyük. Taktiksel anlamda da bana fayda sağlayan bu ekibi gerekli seviyeye getirmemek olmaz.

Extra Sync Shot : Ekibinizin senkronize atış yapma sayısını arttırır. Çokça kullandığım yeteneklerden biri (+2)

Trained Rebels : Çağırılan asilerin daha fazla hasar vermesini sağlar. (+4 +Bonus Skill)

Squad Resilience : Ekibiniz kurşun hasarına karşı daha dayanıklı olur (+4 +Bonus Skill)

Bleed Out Time : Canlandırılmadan önce beklediğiniz zamanı kısaltır. ( +4 +Bonus Skill)

Born Leader : Ekibiniz daha verimli hale gelir. (+4 +Bonus Skill)

Last Chance : Ölmeden önce bir kez daha canlandırılmaya izin veren özelliktir. (Epic skill)

Asilerin yardım gücü yabana atılmamalı… Oyunun kilit noktalarında çok işe yarıyor.
  • Rebel Support Skills :

Buradaki yetenek bölümünde yan görevler yaparak özelliği geliştirebiliyorsunuz ve yerinde müdahale ile gerçekten çok fayda sağlayabiliyorsunuz.

Vehicle Drop Off : Asilerin size kara yada hava aracı getirmesini sağlıyorsunuz. Özellikle 3. Seviyeye geldikten sonra neredeyse karadan gitmez oldum ben. Tabii uçak savarları hesaba katın ve fazla yüksekten gitmeyin siz yine de.

Guns For Hire : Büyük bir asi gurubun size yardıma gelip sizin tarafınızda savaşmasını sağlıyorsunuz. Özellikle işler karışınca agroyu üzerinizden almak için çok etkili oluyor. Squad Skills’te gerekli yeteneklere puan vererek bir hayli güçlendirebiliyorsunuz.

Mortar: Belirlediğiniz bölgeye havan topu atışı yaptırtmanızı sağlayan bir özellik. Oyun içerisinde çok fazla kullanmadım açıkçası. Kullanım sonrasında bölgede sağ kalanlar direk destek çağırdığı için sıkıntılı biraz.

Diversion : Belirlediğiniz bölgeye bir grup asi gönderir. Hedef şaşırtma ve düşmanı oyalamak için idealdir. Ama unutmayın asiler düşman bölgesine girdikten sonra düşman direkt yardım çağırıyor. Sıkıntı yaşamayın.

Spotting : Belirlediğiniz bölgedeki düşmanları saptayıp işaretleyen özellik. Yine çok kullandığım bir yetenek bu da. Bazen drone ile göremediğim düşmanlar oluyor, özellikle bina içlerinde.

Silah çeşitliliği olarak oyun tatmin edici.

          4. Silah Tercihlerinizi İyi Yapın :

Silah tercihinizi belirlemiş olduğunuz taktik ve oynayış stilinize göre ayarlayabilirsiniz. Bolca silah çeşidi ve bu silahların çok sayıda yükseltmesinin olduğunu düşünürsek size mutlaka şu silahı kullanın diyemem. Her silahın isabet oranı, etki alanı, tepmesi vb özellikleri farklı olduğu için bulduğunuz silahları deneyerek karar vermeniz önemli.

Benim tercihim; keskin nişancı tüfeği (sniper rifle) ve saldırı tüfeği (assault rifle)

Keskin Nişancı Tüfeği : Uzaktan düşmanları sessizce ve fark edilmeden almanın en kolay yöntemi. Tepelik alandan keşfinizi yapın. Ekibe Sync Shot ile hedef verin ve birlikte ateş edin. Genelde görüş açım geniş ve bölgeye hakimsem bu şekilde yapıyorum.

Saldırı Tüfeği : Şimdi burada neden saldırı tüfeği diye sorabilirsiniz. Çünkü ikinci silah olarak seçebileceğimiz pompalılar ve hafif makineli tüfekler var. Pompalı tüfekler susturucu takılamadığı ve kısa menzilinden dolayı tercih sebebim olmadı. Hafif makineli tüfekler ise susturucu takılabiliyor ama grenade launcher eklentisi takılamadığı için tercih etmedim. Ayrıca hasar ve kullanım kolaylığı olarak bana saldırı tüfekleri daha etkin geldi.

Şimdi gidip El Sueno’nun peşine düşme vakti..

Ayrıca inceleme yazımıza bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz

Önceki İçerikFrostpunk’ın ilk oynanış görüntüleri E3 2017’de
Sonraki İçerikIndivisible Nintendo Switch İçin Duyuruldu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz