Forza Horizon 4 inceleme

Playground Games yine kendisiyle yarışıyor!

Playground Games imzalı açık dünya yarış oyunu Forza Horizon serinin 3 numaralı oyunu ile türevleri üzerinde o kadar büyük bir hakimiyet sağlamıştı ki yeni oyunun duyurusu sonrasında “Artık ne derece ileri gidilebilir?” diye beklemeye koyulmuştuk. Elbette elde bir de serinin daha fazlasını sunamayacağı ihtimali de bulunmaktaydı. Ancak bir yarışta en öne geçtiğinizde dahi eğer finish çizgisine varmadıysanız mücadele devam ediyor demektir. Önünüzde takip ettiğiniz bir rakip yokken dahi rüzgarı kucaklamalısınız. Playground Games de işte tam olarak bunu yaparak kendi sınırlarını aşmayı hedeflemiş. Türkçe dil desteği ile gelen Forza Horizon 4 inceleme yazımızda Microsoft’un yeni bombasını tüm yenilikleri ve güzellikleri ile masaya yatıracağız.

Horizon’dan Önce Bir Motorsport Vardı…

Forza serisinin kökleri 2000’lerin başına dek uzanıyor. Orijinalde Turn 10 adlı stüdyo tarafından bir yarış simülasyonu olarak geliştirilen Forza Motorsport serisine bir spin-off (yan oyun) olarak düşünülen Forza Horizon kendi başına o kadar başarılı oldu ki ayrı bir seri olarak devam etti. Motorsport gerçekçi bir sürüş deneyimi ve kapalı pistler sunarken Horizon açık dünyada özgürce bir sürüş deneyimi, daha rahat oynanış mekanikleri ve çılgın akrobasi bölümleri ile oyuncuların beğenisini kazandı. Horizon serisi özellikle Avusturalya’da geçen üçüncü oyun ile diğer yarış oyunları arasında rakipsiz hale geldi. Görselleri, dünyası, özelleştirme seçenekleri ve diğer içerikleri ile şu an bile satın alınıp harika bir deneyim yaşatma potansiyeline sahip. Hal böyleyken oyuncu serinin devamında ne olabilir merak ediyor değil mi?

Yeni Ufuklar

Serinin yeni oyunu bizi Büyük Britanya adasına götürüyor. İskoçya’nın tarihi yapıları ile ünlü şehri Edinburgh’da düşeceğimiz yolların harita büyüklüğü önceki oyununkinden %10 daha büyük. Bir şekilde üçüncü oyundan daha da başarılı tasarlanmış araçlar ve çevre detayları oldukça büyüleyici ve firma bu sefer bu güzelliği tam 4 ayrı mevsimde, dinamik hava şartları ile tecrübe etmemize olanak tanımış! Mevsimler oyunda ilerleme katettikçe döngüsel olarak ilerlerken yine bize akrobasi, toprak ve asfalt yarışı gibi çeşitli kategorilerde mücadeleler sunuyor. Yine bir “Horizon Etkinliği” çerçevesinde dönen hikaye sizi çömez bir yarışçı olarak sürücü koltuğuna oturtuyor. Serinin önceki oyunlarında olduğu gibi katıldığınız her yarış size para, nüfuz ve tecrübe kazandırıyor.  Kazandığınız paralar ile yeni araçlar alabilir veya mevcut arabalarınızı geliştirebilir, tecrübe ile de aracınızın perklerini açabilirsiniz. Nüfuz yeni yarışlar ve bölümleri açarken Forza Horizon 4’e özel olarak mevsimler arasında geçiş yapmanızı da sağlıyor.

Oyuna çömez bir yarışçı olarak başlıyorsunuz. Karakter yaratma yerine belirli şablonlardan birini seçmek zorundasınız. Ancak yarışlarda kazanacağınız Wheel Spin (Şans çarkları) haklarınızı kullanarak karakterinizi özelleştirebileceğiniz bir sürü giyisi ve aksesuar açabiliyor ve tiplemenizi daha özgün bir hale getirebiliyorsunuz. Bunun yanısıra yeni oyunumuzda konut satın alabilme opsiyonu eklenmiş. Göl manzaralı sakin bir kulübeden tarihi bir şatoya kadar çeşitli yapıları paranız yettiğince satın alabilir; garaj, müzayede ve diğer özelleştirme seçeneklerine buradan erişebilirsiniz. Oyunun büyük bir haritası olduğunu hesaba katarsak sahip olduğunuz konutların sayısının artması size rahatlık getirecek. Konutlara erişmek için Fast Travel (hızlı seyahat) seçeneği de bulunmakta ama bu özellikten yararlanmak için harcayacağınız para biraz belinizi bükebilir.  Neyse ki çevrede göreceğiniz fast travel panolarını parçalamanız seyahat masraflarını kalıcı olarak azaltıyor. Benzer şekilde çevredeki nüfuz panolarını kırmanız da size bonus nüfuz kazandırıyor.

Ayağınızı Yerden Kesmenin 450+ Yolu

Forza Horizon 4 geleneği bozmayarak bizi bol sayıda araç ile buluşturuyor.  En ince detayına kadar işlenmiş ve özelleştirilebilir 450’nin üzerinde araç oyunda sizi bekliyor. Antikasından, son model spor araçlara kadar çok geniş bir yelpaze sunan oyun gelecekte yeni güncellemeler ile daha da fazla araç sunacak. Nadirlik seviyesine göre sıradan ila efsanevi arasında kategorilere ayrılmış olan araçlarızı dilerseniz müzayedede açık artırmaya çıkarabilir, farklı araçlar için ihtiyaç duyduğunuz parayı elde edebilirsiniz. Plakasına kadar özelleştirdiğiniz aracınız ile Edinburgh’de manzaranın tadını çıkararak gezinmek inanılmaz keyifli.

Horizon serisinin en sevdiğim yanlarından biri de zaman zaman sıradışı yarışlar sunması olmuştur. Yeni oyunda da bu çılgınlıklar eksik kalmamış. Örneğin yaz etkinliklerinin sonunda devasa bir hovercraft ile yarışıyorsunuz. Siz yolu takip etmeye uğraşırken etrafı dağıta dağıta bayır aşağı inen hovercraft suratınızda bir gülümseme oluşturuyor. Bu tür yarışların ayrı bir heyecanı ve keyfi, güzel bir başarım hissi var.

Oyun müzik konusunda yine radyo kanalı şeklinde bir sunum kullanmış.  Önceki oyunlardan hatırlayabileceğiniz Horizon Pulse, Bass Arena, Timeless gibi tematik olarak ayrılmış radyo kanallarından toplamda 90 adet parçaya erişebiliyorsunuz. Oldukça başarılı bulduğum parçaların spotify’da bulunduğunu da not düşerek çalma listesi linkini kenra iliştireyim: https://open.spotify.com/user/jlfgaming/playlist/5PkNSRODWEvFIp4u8mHZXH?si=e65uCh8-TCSsRjQecudzXQ

Performans

Forza Horizon 4 Xbox Play Anywhere desteği ile geliyor. Yani oyunu bir kez satın aldığınız takdirde isterseniz PC isterseniz de Xbox One üzerinden oyuna erişebilirsiniz. Bir diğer güzel detay ise Forza Horizon 4’ün 100’den fazla oyuna erişim sağlayabileceğiniz bir Microsoft hizmeti olan Game Pass’e dahil olması. Özetle oyuna erişim rahat. Pekiyi, performans konusunda oyun ne durumda?

İlk olarak Xbox One tarafından başlayalım:

Xbox One: 1080p çözünürlük 30fps. HDR ve 4K texture desteği yok.
Xbox One S: 1080p çözünürlük, 30fps. HDR desteği mevcut.
Xbox One X: Kalite ve Performans olarak iki moda sahip.
– Kalite Modu: 4k çözünürlük, 30fps.
– Performans Modu: 1080p çözünürlük, 60 fps.
Her iki modda da HDR desteği var.

 

Konsolda harika görünen oyun PC tarafında ise tam anlamıyla şahlanıyor. 1080p üstü bir çözünürlükte yüksek saniye başı kare hızı sunan oyun, bu konuda 120fps kadar seçenek tanıyor. Özelleştirme konusunda çok geniş destek veren oyunun konsol sürümü Xbox One X’te PC’deki “Ultra” dengi ayarlara sahip. Yeni bir oyun olmasına karşın eski ekran kartlarında da iyi denebilecek bir performans gösteren oyunun sitem gereksinimleri ise şu şekilde:

 

Forza Horizon 4 minimum sistem gereksinimleri

İşletim Sistemi: 64 bit Windows 10 sürüm 15063.0 veya daha üstü 64 bit
Bellek: 8 GB
Video Belleği: 2 GB
İşlemci: Intel i3-4170 @ 3.7Ghz veya Intel i5 750 @ 2.67Ghz
Ekran Kartı:  NVidia 650TI / NVidia GT 740 veya AMD R7 250x

 

Forza Horizon 4 önerilen sistem gereksinimleri

İşletim Sistemi: 64 bit Windows 10 sürüm 15063.0 veya daha üstü 64 bit
Bellek: 12 GB
Video Belleği: 4 GB
İşlemci: Intel i7-3820 @ 3.6Ghz
Ekran Kartı:  NVidia GTX 970 / NVidia GTX 1060 3GB  veya AMD R9 290x  / AMD RX 470

Gün Batımına Doğru…

Playground Games çıtayı bir kez daha yükselterek rakipsiz bir seriyi erişilmesi daha da güç bir noktaya taşımış. Son dönem oyunlara gelen zamlara karşın 260 TL gibi uygun sayılabilecek bir fiyatı da korumayı başaran oyuna dilerseniz game pass üyeliği ile daha da makul rakamlara erişebiliyorsunuz. İçerik konusunda da sürekli beslenecek olan Forza Horizon 4, car pass dahilinde her hafta iki yeni araca ve ilerleyen dönemde de iki adet genişletme paketine sahip olacak.

GENEL BAKIŞ
Görseller
9.5
Oynanış
9
Sunum
9.5
Ses / Müzik
9
Eğlence Faktörü
9
Önceki İçerikGuerilla Games yeni gizemli oyunu için Rainbow: Six Siege’ten geliştiriciler alıyor
Sonraki İçerikSÖYLENTİ: PlayStation 5 geriye uyumluluk desteği sunabilir
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
forza-horizon-4-incelemeAçık dünya yarış oyunları arasında rakipsiz olan seri yine başarılı bir devam oyunuyla karşımızda.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz