En Popüler Karakterler: Geçmişten Günümüze

Pikselli zamanlardan, üç boyutlu günlere…

Oyun dünyası, görsel açıdan son 10-20 yıl içinde çok değişti. 2 boyutlu ve pikselli karakterler, yerlerini 3 boyutlu ve şık karakterlere bıraktı. Eskiler unutuldu, yeni efsaneler aramıza katıldı. Fakat eskilerden günümüze kadar hala efsane olan, hala karşımıza çıkan bazı ikonik karakterlerin varlığını reddedemeyiz. İşte bu efsane karakterlerden 10 tanesini sizin için seçtim ve eski-yeni karşılaştırması yapmak için yazıya döktüm. İyi okumalar!

mario
1) Mario

Oyun serisi: Mario
İlk gözükme: Donkey Kong(1981)
Yaratıcısı: Shigeru Miyamoto
Kuşkusuz oyun dünyasının en eskimez yüzlerinden olan Mario’yu tanımayan birisinin olduğunu düşünmüyorum. Çoğu kişi Mario’nun ilk gözüktüğü oyunun NES için çıkartılan Super Mario Bros.(1985) olduğunu düşünür, fakat aslı böyle değildir. Mario ilk olarak Donkey Kong(1981) oyununda çıkmıştır karşımıza. Donkey Kong bir arcade oyunudur ve ilk platform oyunlarından birisidir. Amaç, merdivenlerden yukarı doğru tırmanmak ve en yukarıya tırmanıp Pauline adındaki kızı kurtarmaktır.
Genel olarak Mario’ya dönersek, içinde Mario’nun bulunduğu 200’den fazla oyun bulunmaktadır. 8-bit karakterimiz, 3 boyutlu bir hal almıştır, fakat hala değişmediği ortada. Bıyıklar, şapka… Platform oyunundan yarış oyunlarına(Mario Kart serisi), bulmaca oyunlarından(Dr. Mario serisi) RPG oyunlarına(Paper Mario) kadar bir sürü alanda kendini göstermiştir Mario.
İlk zamanlarda prensesi kurtarmak için yola çıkan sıradan(mı?) bir tesisatçı iken Mario, zaman ile çok büyük bir kahraman haline gelmiştir. Galaksilere yola çıktı, farklı evrenlere yol aldı… Fakat asla Prenses Peach’i de unutmadı. Kardeşi Luigi ile olan bağlarından bahsetmesek de olmaz tabii, ikisini ayrı düşünemeyiz ya.
Mario Nintendo’nun oyun dünyasına kattığı belki en büyük karakterdir. Kendine özel bir sitesi bile bulunmaktadır. Buradan ulaşabilirsiniz.

link

2) Link

Oyun serisi: The Legend of Zelda
İlk gözükme: The Legend of Zelda(1986)
Yaratıcısı: Shigeru Miyamoto
İşte Nintendo’nun ortaya çıkardığı ikinci en popüler, en ikonik karakter: Link! The Legend of Zelda serisinin oyunlarının ana karakteridir Link.(Dikkat, Zelda değil! Zelda prensesin adı!) Tanrıçalar tarafından Dünyayı kurtarmak için seçilen kahramandır Link. Her oyunda farklı yaşta, farklı kişilikte, farklı görünüşte olsa da Link’in değişmeyen bazı özellikleri vardır. Bunlardan kuşkusuz en önemlisi yeşil kıyafetleridir.
Öncelikle belirtmem gerekir ki, birden fazla Link vardır. Her Link “Kahraman’ın Ruhu”na sahiptir, ve bazı Linklerin kan bağı bile vardır. Genellemek gerekirse, hemen her oyunda Link yetim olarak tarif edilir. Irkı Hylian’dır. Hylian ise ırklardan birisidir The Legend of Zelda serisinde, Prenses Zelda’nın ırkı da Hylian’dır. Genellikle kılıç kullanır Link, oyunlar değiştikçe bomba, ok da kullanır.
Mario gibi Link de ilk çıktığı zamandan bu yana kadar oldukça değişim geçirmiştir görsel olarak. O da The Legend of Zelda(1986)’da iki boyutlu, 8-bit bir karakter iken, yeni oyunlarda(Super Smash Bros., Skyward Sword vs.) 3 boyutlu bir delikanlı olmuştur kendisi.
Link’in yaptıklarından bahsedebilirdim, fakat bu çok ama çok derin bir konu. Serinin çok sayıda oyunu var, belki ileride bir incelemede size her oyundaki Link’i tanıtabilirim, fakat şimdilik Link hakkında bu kadar bilgi yeterli sanırım.

mega man

3) Mega Man

Oyun serisi: Mega Man
İlk gözükme: Mega Man(1987)
Yaratıcısı: Akira Kitamura – Keiji Inafune
Mega Man veya Japonya’daki adıyla Rockman(Ki bu isim de Rock ‘n Roll’dan gelir.) Capcom’un en ünlü oyun karakteridir. 7 Mega Man serisi bulunmakta(Mega Man, Mega Man X, Mega Man Zero, Mega Man ZX, Mega Man Legends, Mega Man Battle Network, Mega Man Star Force), fakat bizim incelediğimiz karakter orijinal seriye, yani Mega Man serisine ait. Mega Man’i belki çizgi filmlerinden tanıyorsunuz, belki oyunlardan, ama biz oyundaki Mega Man’e değineceğiz.
Mavi kahramanımız Dr. Light(Japonya’da Dr. Right) tarafından Dr. Wily adındaki çılgın profesörü yok etmek için yaratılmıştı. İlk oyundan son oyuna kadar Dr. Wily’nin emri altındaki robotları yener, onların gücünü alır ve Dr. Wily’i alt ederdi en sonunda. Mega Man kişiliğini yaratıcısı Dr. Light’tan alır, zaten Dr. Light da Mega Man’i kendi oğlu gibi olsun istemiştir. Diğer robotlardan farklı olarak Mega Man’in hisleri de vardır.
Cesurdur kahramanımız, Dr. Wily’e doğru yola çıkarken hiç geri adım atmaz.Hem insanların hem de robotların barışı için savaşmaya devam edeceğim!” der, “Sadece makineleri insanlara ters düşüren insanlarla savaşmak zorunda kaldığımda savaşırım! İnsanlar ve robotlar bence barış içinde yaşayabilir!” der. Barışçıdır, sevgi doludur. Sevilmemesi imkansız böyle bir karakterin.
İşte bakın ufak, 8-bit Mega Man’imiz büyüdüğünde, 3 boyutlu olduğunda nasıl bir hal aldı. Oyunlar ilerledikçe kişiliği değişti, ilerledikçe daha derinlik kazandı karakteri. Mega Man serisinin en efsanevi karakteridir kesinlikle, tabii başka oyunlarda da gözüktü. Mega Man’s Soccer’da top koşturur kendisi, Mega Man: Battle & Chase’de ise yarışçıdır. Dolu dolu bir karakterdir.

lara croft

4) Lara Croft

Oyun serisi: Tomb Raider
İlk gözükme: Tomb Raider(1996)
Yaratıcısı: Toby Gard
Sıradaki efsane karakterimiz ise bir bayan, Lara Croft. Filmleri de meşhurdur kendisinin. Her neyse, 1968 doğumludur, İngiliz’dir ve profesyonel bir arkeologdur. Güzeldir ve bir o kadar da zekidir. Dünyanın çeşitli yerlerinde maceralar yaşar, mezarlıklara girer, antik yerlerde dolaşır. Saçları kahverengi, gözleri kahverengi… Her neyse, görünüşünden bu kadar bahsettiğimiz yeter. Farklı şeylerden bahsedelim.
Orijinal hikayesine gelelim. Lord Henshingly Croft’un kızıdır, aristokrat olarak yetiştirilmiştir. 21 yaşında uçak kazası geçirmiştir ve uçak düştükten sonra iki hafta boyunca Himalayalarda kalmak zorunda kalmıştır. Bu geçirdiği iki hafta eski hayatını düşünmesini sağlamıştır ve hayatının devamında ne yapacağına böylece karar vermiştir.
İlk oyundaki halimize bakalım karakterimizin, PSX zamanında bu şekildeydi. Sağdaki oyun ise serinin baştan başlatılmış halinden. Hala güzel, hala alımlı. Fakat bunca geçen zaman, karakterimizin hikayesini değiştirdi. Yeni oyunlarda Croft’un hikayesi biraz daha farklı, bu versiyonda Lara genç yaşlarında ailesiyle arkeoloji hakkında tecrübe yaşadığı gezilere çıkıyordu, ama bu gezilerden birisinde ailesi kayboluyordu ve öldükleri düşünülüyordu. Lara’ya çok büyük miras kalıyordu. Cambridge’da okuma fırsatı varken Londra’daki bir üniversitede okuyordu kahramanımız.
Oyun dünyasındaki belki en önemli kadın karakter olan Lara Croft’un son oyunu olan Tomb Raider(2013) çok beğenilmişti. Aynı serinin yeni oyunu olan Rise of the Tomb Raider ise 10 Kasım 2015’te Xbox One ve Xbox 360’da.

ryu

5) Ryu

Oyun serisi: Street Fighter
İlk gözükme: Street Fighter(1987)
Yaratıcısı: Manabu Takemura
Hadouken!(Veya çoğunluğun bildiği üzere aduket) Ryu, Street Fighter serisinin en önemli karakteri ve dövüş oyunlarının da yüzü. Çeşitli oyunlarda, çeşitli konsollarda yüz göstermiştir Ryu ve hepimiz de kendisini en yakın arkadaşı olan Ken Masters ile birlikte tanırız. Haydi biraz Ryu’dan bahsedelim.
Ryu sessizdir, sakindir ve bir o kadar da ciddidir. Dünyayı dövüş sanatı konusundaki uzmanlığını geliştirmek için gezer ve sürekli çalışır, çalışır, çalışır. Hırslıdır ve amacına odaklanmış durumdadır. Onu durdurabilecek tek şey bile yoktur. Fakat Ryu’nun kötü bir tarafı da vardır. Kendini geliştirmek ve kazanmak için her şeyi yapar. Bu da içindeki “Satsui no Hado”yu besler. O ne diye soracak olursanız, Ryu’nun içindeki karanlık bir güçtür. Bu da Evil Ryu’yu ortaya çıkarır.
Çok da değişmedi aslında kahramanımız. Görünüş olarak da, kişilik olarak da kendini korumayı başardı yıllar boyunca. Değiştirmedi kendisini, eski Ryu olarak kaldı hep bizim için. Shoryuken’i var tabii ki bir de, onu da unutmamak lazım.

sonic

6) Sonic the Hedgehog

Oyun serisi: Sonic the Hedgehog
İlk gözükme: Rad Mobile(1991)
Yaratıcısı: Yuji Naka, Naoto Ohshima
Sonic deyince aklınıza ilk ne geliyor? Hız! En hızlı kirpi olur kendisi. İlk olarak Rad Mobile(1991)’da cameo olarak gözükmüştür, kendi oyununa ise yine 1991’de kavuşmuştur. SEGA’nın en popüler karakterlerindendir arkadaşlarıyla birlikte. Çizgi filmleri de vardır, filmleri de, popüler bir karakterdir.
23 Haziran’da Christmas Island’da doğmuştur kendisi. Doğuştan gelen bir yeteneği vardır tabii ki… Çok hızlı koşmak. Maceracı ruhu onu evinden ayırmıştır, tüm dünyayı macera yaşamak için gezer durur. Dr. Eggman(Sonic serisinin ana kötü kahramanı) ile tanışır Sonic ve onu düşmanı ilan eder. Sayısız defa karşılaşırlar ve Sonic sayısız defa Eggman’i alt eder. Her seferinde onun planlarını suya düşürmeyi başarır.
Sonic & Sega All-Stars Racing gibi oyunlarda ise altına araba alır yarışır diğerleriyle, sanki yeterince hızlı değilmiş gibi. Sonic at the Olympic Winter Games oyununda ise kaykayını alır, kış sporu yapar. Çok yönlü bir karakterdir Sonic de. Arkadaşlarına(Tails, Amy vs.) bağlıdır, iyimser ve bir o kadar da sevimlidir.
Belki de en az değişen karakterdir kendisi. İlk oyunundan bu yana, hep koşar durur, altın halkaları toplar, kahramanlık yapar. Çizgi filmlerinde de aynıdır, oyunlarında da. Oyun dünyasının kuşkusuz en önemli yüzlerindendir.

donkey kong

7) Donkey Kong

Oyun serisi: Donkey Kong, Mario
İlk gözükme: Donkey Kong(1981)
Yaratıcısı: Shigeru Miyamoto
Miyamoto’nun kazandırdığı en önemli oyun karakterlerinden bir tanesi daha, goril Donkey Kong. Aman karıştırılmasın, Donkey Kong oyunundaki Donkey Kong ismine rağmen bu karakter değildir. Donkey Kong’un atalarından olan Cranky Kong’dur, Cranky ise Mario’nun onu defalarca kez yenmesi sonucunda emekli olmuştur. Fakat ikisi de aynı ismi taşırlar.
Bu karakterimiz ise iyi kalplidir, sevecendir. Diddy Kong adındaki yeğeniyle de bilinir. Adasını ne olursa olsun korur, zarar gelmesine izin vermez. Bongo çalar, bu konuda da oldukça iyidir. Çeşitli oyunlarda boy gösterir, bazı oyunlarda golf oynar, bazılarında tenis, bazılarında basketbol. Mario Kart serisinde ise yarışçılardan birisidir.
Ormanın kralı Donkey Kong da zaman içinde görsel olarak oldukça değişti. Nintendo’nun gözde kahramanlarından birisi haline geldi.

pikachu

8) Pikachu

Oyun serisi: Pokémon
İlk gözükme: Pokémon Red ve Pokémon Blue(1996)
Yaratıcısı: Ken Sugimori
Eminim ki Pikachu’yu küçükken izlediğimiz Pokémon serisinden tanıyoruz. Fakat Pikachu ilk olarak karşımıza Gameboy oyunu olan Pokémon Red ve Pokémon Blue’da çıktı. Kendisini oyunda bulabiliyor, yakalayabiliyorduk. Kuşkusuz en sevilen, en gözde, en ikonik Pokémondur kendisi. Pokémon deyince insanın aklına da genel olarak Pikachu gelir, bu da çok doğal.
Pichu’dan evrimleşir, Şimşek Taşı verilirse de Raichu’ya evrimleşir. Televizyon serisi çok sevilince, Pokémon Yellow(1998) adında bir oyun çıkmıştır, bunda ise başlangıç Pokémonu Pikachu’dur. Pikachu hep arkanızda dolaşır ve mutlu olup üzülebilir. Takımınızdan çıkaramazsınız, yerini dolduramazsınız.
Pokémonun TV serisinin de oyunlarının da yüzüdür Pikachu. Küçük sarı kemirgeni sevmemek de mümkün değil zaten. Pikachu temalı araba da vardır uçak da. Super Smash Bros. serisinde ise oynanılabilir bir karakter olarak yer alır.

Görünüş olarak pek de değiştiği söylenemez kahramanımızın, sadece biraz zayıfladığını gözlemleyebiliyoruz. Yüzüne biraz renk gelince de daha da tatlı olmuş. Karakterine değinmeye gerek bile yok, ne yazık ki bir karaktere sahip değil. Yanlış anlamayın sayısız Pikachu var yahu.

samus aran

9) Samus Aran

Oyun serisi: Metroid
İlk gözükme: Metroid(1986)
Yaratıcısı: Makoto Kano
İşte bir diğer popüler kadın karakter, Samus Aran. Takma adı da Sammy’dir kendisinin. İlk oyununda kadın olduğu bilinmiyordu bile, 1986’daki Metroid oyunun son sahnesinde kadın olduğu gözüküyordu. Oynayanlar ise oldukça şaşırmıştı bu duruma.
Zırhı ile bilinir karakterimiz, zırhı olmadan da düşünülemez. Enerji silahları vardır ve kelle avcısıdır. Eski askerdir aynı zamanda. Metroid adındaki organizmalara karşı savaş verir. Metroid serisinin tüm oyunlarında yer almıştır. Super Smash Bros. gibi oyunlarda da oynanabilir karakter olarak yer almıştır.

Çoğu kişi tarafından en baskın kadın oyun karakteri olarak görülen Samus Aran da, zaman içersinde değişim göstermiştir. Zırhı pek değişmese de görünüşü oldukça değişmiştir. İlk oyunlardan bu yana derin karakter değişiklikleri de geçirmiştir, fakat genel olarak oyunlarda Samus’un kişiliğinden bahsedilmez, bu oyuncunun hayal gücüne bırakılır.

solid snake

10) Solid Snake

Oyun serisi: Metal Gear
İlk gözükme: Metal Gear(1987)
Yaratıcısı: Hideo Kojima
Son karakter olarak da Solid Snake’e yer verdik. Eski yeşil berelilerdendir. Konami’nin muhtemelen en önemli karakteridir kendisi.
180 IQ’su olan ve altı dili akıcı olarak konuşabilen karakterimiz, hayatının çok büyük kısmını savaş alanında geçirmiştir. Gazidir, ve görevleri sırasında duygularını en derinlerine atar. Yalnız olarak takılır genelde, kimseden emir de almaz. Yalnız kurttur. Zamanında ait olduğu ülkeyi veya orduyu da özlemez veya aramaz. Fakat tüm bu özellikler bir yana, insancıl tarafları da vardır. Flört etmeyi de bilir, fedakarlık etmeyi de.
Belki oyun dünyasının en havalı karakterlerinden olan Solid Snake, ilk oyunlarında düzgün bir surata bile sahip değildir. Fakat zaman içerisinde karakterinin derinliklerine inildiği gibi görünüşü de değişmiştir. Havalı bir adam olmuştur kendisi, özenilecek bir adam olmuştur.
Tabii ki daha bir sürü efsanevi karakterimiz var, buraya yazmadığım sayısız kahraman var. Fakat şimdilik bu kadar. Belki ileride devam eder, diğer karakterlere de değinirim.

Önceki İçerikÜcretsiz PS Plus Oyunları Artık Çarşamba Günleri Verilmeyecek
Sonraki İçerikPulsar Paradox iOS İçin de Yayımlandı!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz