Sinema tarihinin en iyi savaş filmleri

Dünya tarihi savaşlarla doludur. Barışçıl bir dünyada yaşamak herkesin hayali olsa da maalesef, küresel olarak ele alındığında bu ütopyadan başka bir şey değildir. Savaş konusunu ele alan bir çok başarılı film yer almakta, fakat bu listemizde elimizden geldiği kadar en iyileri sizinle paylaşamaya çalışacağız. Karşınızda sizin için listelediğimiz en iyi savaş filmleri

1Saving Private Ryan (Er Ryan’ı Kurtarmak)

Yapım: 1998

Film, Yüzbaşı John H. Miller ve yanında bulunan askerlerin , diğer üç kardeşi savaş sırasında farklı cephelerde ölen, bunun sonucunda eve dönüş vizesi alan James Francis Ryan isimli askeri bulmaya çalışırken başlarından geçenleri konu almaktadır.

Filmin ilk 20 dakikasındaki Normandiya Çıkarması sahnelerinin, dünya sinema tarihinde farklı bir yere sahiptir. Film eleştirmenleri bu sahneleri aşırı gerçekçi olarak nitelendirmiştir. Bununla beraber yapıldığı yılın en iyi film Oscar’ını alamaması film eleştirmenleri tarafından Oscar tarihinin ayıpları listesinde yer alır. IMDb internet sitesinde sinema tarihinin en iyi 250 filmi listesinde 8.6 puan ile 34. sırada bulunmaktadır.

2Un long dimanche de fiançailles (Kayıp Nişanlı)

Yapım:2004

Kayıp Nişanlı (Un long dimanche de fiançailles) 2004 Fransa ve ABD yapımı film. Yönetmenliğini Jean-Pierre Jeunet’in üstlenmiş olduğu film, Sebastien Japrisot’nun aynı isimli romanından sinemaya uyarlanmıştır.

Filmde, I. Dünya Savaşı’na giden ancak dönmeyen nişanlısını (Manech Langonnet) arayan genç bir kadının (Mathilde) öyküsü anlatılmaktadır.

3Stalag 17

Yapım: 1953

1953 yapımı savaş filmi. 2. Dünya Savaşı sırasında Stalag 17 isimli bir Alman esir kampında yaşananları anlatmaktadır. Filmin yönetmenliğini ve yapımcılığını Billy Wilder üstlenmiş, William Holden, Don Taylor, Otto Preminger, Robert Strauss, Neville Brand, Harvey Lembeck ve Peter Graves filmde rol almıştır.

Film aynı isimli Broadway oyunundan Wilder ve Edwin Blum tarafından uyarlanmıştır.

4The Pianist (Piyanist)

Yapım: 2002

 

Wladyslaw Szpilman, Polonyalı başarılı bir piyanisttir. II. Dünya Savaşı’nda Almanların Polonya’yı işgal etmesiyle hayatı kâbusa döner. Yahudi olduğu halde şans eseri toplama kamplarına gitmekten kurtulur ve Varşova’nın varoşlarında yaşamaya başlar. Daha sonra Wilm Hosenfeld isimli bir Alman subayının yardımıyla hayatta kalmayı başarır.

5Malèna (Malena)

Yapım: 2000

Malèna, Sicilya kıyısında güneşli ve durgun bir kasaba olan Castelcutò’daki en büyüleyici ve en karşı konulmaz güzeldir. Kasabaya yeni gelmiş olan Malèna’nın kocası cepheye gönderilmiştir ve uzaktadır. Kasabadaki her gezintisi büyük bir olaya dönüşmekte ve kasaba erkeklerinin bakışlarına, kıskanç eşlerinin ise öfkeli dedikodularına hedef olmaktadır. Kasabanın sıska gençleri onu gittiği her yerde takip etmekte, bu zarif ve eşsiz güzelliği küstah bakışlarla izlemektedirler. Bu çocukların arasında yer alan 13 yaşındaki hayalperest Renato Amoroso ise, ona olan tutkusunu saplantılı bir fantezinin öngörülemeyecek boyutlarına kadar taşıyacaktır.

6The Boy in the Striped Pyjamas (Çizgili Pijamalı Çocuk)

Yapım: 2008

Nazi Almanyası Bruno’nun babasını görevli olarak Polonya’ya gönderir. Bruno, kasabadaki toplama kampının tel örgülerinin öbür yanındaki bir çocukla arkadaş olur. Ancak iki çocuk arasında gelişen bu dostluk, özellikle oğlunun bu kampla ilgili gerçeği öğreneceğinden kuşkulanan Alman annenin (Vera Farmiga) endişelerini artıracaktır. Bruno ve ailesinin yeni evleri bir buçuk milyon Yahudi’nin Nazilerce öldürüldüğü Auschwitz toplama ve yok etme kampı’nın bitişiğindedir.

7War Horse (Savaş Atı)

https://www.youtube.com/watch?v=QhueHIXbTF4

Yapım: 2011

Savaş Atı (War Horse), yönetmenliğini Steven Spielberg’in yaptığı 2011 yapımı savaş dram filmidir. İngiliz yazar Michael Morpurgo 1982 yılında kaleme aldığı I. Dünya Savaşı sırasında geçen aynı adlı çocuk romanından uyarlamadır.

8Braveheart (Cesur Yürek)

Yapım: 1995

Cesur Yürek; (Braveheart) Mel Gibson’in yönettiği ve başrolünü oynadığı tarihi, yarı kurgusal film. William Wallace’ın hayatını anlatır. Film Türkiye sinemalarında yıllarca gösterilerek bir rekora imza atmıştır. 1996 yılında 10 dalda Oscar’a aday olan yapım, yönetim, görüntü yönetimi, efekt, makyaj ve en iyi film dallarında ödüle layık görülmüştür.

9Doctor Zhivago (Doktor Jivago)

Yapım: 1965

“Doktor Jivago”, Rusya’da 1917 Bolşevik ihtilali ve hemen sonrasında patlak veren Rus İç Savaşı (1917-1922) sırasında, aynı zamanda bir şair de olan doktor Yuri Jivago (Ömer Şerif)’nun devrimin liderlerinden birinin karısına aşık olması ile yaşadığı zorlukları anlatan çok kapsamlı, romantik ve destansı bir filmdir. Olaylar ihtilalin hemen öncesinde başlar ve filmin arka fonunda tüm ihtilal süreci gözler önüne serilir. Ön planda ise kendisi de üst tabakadan ve kendisine tapan bir kadınla evli olduğu halde, şiirlerine ilham veren başka bir talihsiz kadını, Lara (Julie Christie)’yı seven, böylelikle sadakat ve ihtiras arasında bocalayan, hayatının kontrolü kendi elinden alınmış ve savaşın parçaladığı yokluklarla dolu bir ülkede oradan oraya sürüklenen aynı zamanda şair bir tıp doktorunun, Doktor Jivago’nun dramını izleriz.

10Letters from Iwo Jima (Iwo Jima’dan Mektuplar)

Yapım: 2006

Iwo Jima’dan Mektuplar (Letters from Iwo Jima) yönetmen Clint Eastwood’un Flags of Our Fathers filmi ile aynı dönem içerisinde çektiği, II. Dünya Savaşı’nın önemli savaşlarından Iwo Jima Muharebesi’ni konu alan bir filmdir.

Filme esin kaynağı olan konunun Iwo Jima’da mağaralarda ve yerde gömülü olan eski Japon askerlerine ait olan mektuplardan kaynaklandığı söylenmektedir. Iwo Jima Muharebesi’ne katılan komutanlar ve askerlerin hayatlarının bu bölümlerinden ve geçmişlerinden kısa kesitler yansıtılmaktadır. Film tamamen Japonca olarak çekilmiştir.

 

Önceki İçerikOculus Rift’in Fiyatı Hayal Kırıklığına Uğrattı
Sonraki İçerikÜnlü filmlerin resmi Türkiye sayfalarından garip paylaşımlar
The Final Boss @baslattusu, Oyunu ve teknolojiyi seven ve bunu işi haline getiren bir kardeşiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz