En İyi Çizgi Roman Uyarlaması 8 Oyun

Çizgi romanları severiz herhalde? Şu an Türkiye’de pek satış yapan bir sektör olmasa da, 2005 civarı ben her gazete bayiisinde Ultimate X-Men, Amazing Spider-Man, Batman Nightfall gibi efsane isimleri görürdüm. O zaman kıymeti bilinmedi herhalde, artık çizgi roman alırken bir kaç kitapçıya ve ya sırf çizgi roman üstüne kurulu dükkanlara gitmeye başladım. Her ne kadar kendilerinin kıymeti bilinmesede uyarlaması olan oyunları deliler gibi satıyor! Peki bu uyarlama olan oyunların 8 tanesini masaya yatırsak? Buyrun, karşınızda En İyi Çizgi Roman Uyarlaması 8 Oyun listesi!

Ultimate Spider-Man

en_iyi_8_cizgi_roman_uyarlamasi_oyun_baslattusu_8

 

Çıkış Yılı: 2005
Ortalama Derecelendirilme: 7/10
Yapımcı: Treyarch, Beenox, Vicarious Visions
Yayıncı: Activision, Taito
Platform: DS, GameCube, PS2, Xbox, PC, GBA

Ultimate Spider-Man tam bir çizgi roman oyunudu. Grafikleri çizgi romana uygundu üstelik. Adamlara vuruşlarda çıkan “KA-POW” “BOOM” “PAW” efektleri mi dersin, ara sahnelerin çizgi roman panellerine uygun yapılmış olması mı dersin bayağı çizgi-roman elementi barındırmaktaydı. Dövüş sahnelerinde bile düşmanınızın saldırma uyarısı çizgi roman balonlarının içindeydi.

Hikayesine baktığımızda, Peter Parker genç bir lise öğrencisi. Liseli Parker’ın babasının iş ortağı ile Brock ile uğraştığı Venom projesi, kansere bir çare olarak düşünülmüş bir kıyafetti. Parker bu kıyafeti Trask Endüstirilerine sızıp alıyor, ancak kıyafet açlığından Parker’i bırakıp diğer iş ortağının çocuğu Eddie’ye gidiyordu. Eddie kıyafeti ve kıyafetin ismini alıp oyunun ana kötüsü oluyordu.

Ancak parmak basmam gereken bir nokta, oynanabilir karakterlerin birininde Venom olması. Venomla terör estirirken diğer bir yandan Spidey ile şehirin çeşitli aktivitelerine katılıp, çizgi roman sayfaları toplayabiliyorduk. Oyunu özel kılan noktanın oyunun 2 farklı bakış açısı olmasıydı.

X-Men Legends II: Rise of Apocalypse

en_iyi_8_cizgi_roman_uyarlamasi_oyun_baslattusu_7

Çıkış Yılı: 2005
Ortalama Derecelendirilme: 8/10
Yapımcı: Beenox, Raven Software, SuperVillain Studios, Vicarious Visions, Barking Lizards
Yayıncı: Activision
Platform: PC, Xbox, PS2, PSP, GameCube, N-Gage

Ah Activision ah. Her sene Call of Duty’le başınızı sıkmasanız aslında iyi oyunlar çıkarabileceksiniz. Yapımcılarının Avrupa’dan Asya’ya dördüncü köprüyü yapcak kadar uzun olan oyun rol-yapma elementlerini taşıyordu. Tıpkı Ultimate Spider-Man gibi oyun iki farklı görüşlere sahip karakterleri oynanabilir olarak sunuyordu. Bunlardan biri Marvel denince akla gelen ilk takım X-Men, diğeri ise X-Men’in görüşlerini savunmayan, karşı görşütü olan Brotherhood of Mutants. X-Men’in görüşü Mutantlarla insanların beraber yaşayabileceğini ancak insanlığın buna daha hazır olmamasıyken, Brotherhood of Mutants, mutantların insanlardan daha üstün olmasını savunuyordu.

Oyun Polaris ve Xavier’i kurtaran bu iki karşıt görüş takımın beraberliği ile başlamakta. Cyclops, Storm ve Wolverine ile Magneto, Mystique ve Sabretooth’un beraberliği ile tamamlanan görevden sonra, Genosha adasına Apocalypse’in baskını olduğunu öğreniyorlar ve yıkımdan sağ kalanları denetlemeye gidiyorlar. Bunun üstüne Quicksilver ve Beast’inde kaçırıldığını öğrenmeleri pek uzun sürmüyor. Kaçırlanların listesi gittikçe uzarken kahramanlarımız ve kötülerimizin Apocalypse’in saldırılarına baş kaldırması, ve yenmeleri gerekiyor.

Oyun aynı anda oynanabilecek 4 karakter sunuyor. 4 karakterin 2 normal saldırısı bulunurken ayarlanabilir özel yetenekleride bulunmakta. MOBA oyun gibi işleyen, arkadaşlarınızla Co-op oyun oynama zevkini tattıran bu oyun hem bir çizgi roman uyarlaması listesine hem de en iyi co-op oyun listesine girebilir.

Spider-Man: Shattered Dimensions

en_iyi_8_cizgi_roman_uyarlamasi_oyun_baslattusu_6

Çıkış Yılı: 2010
Ortalama Derecelendirilme: 7/10
Yapımcı: Beenox, Griptonite Games
Yayıncı: Activision
Platform: PC, PS3, DS, Wii, XB360

Beenox’u Spider-Man oyunlarında görmeye alıştık. Bu seferki oyunu tek bir evreni barındırmadığından diğerlerinden biraz daha özeldi. Spider-Man bu sefer tek başına değil, diğer evrenlerden gelen farklı Spider-Man’lerle takım işine girmişti. Oyun oynanabilir 4 farklı evren ve karakter sunduğundan bu listede apayrı bir yere ve öneme sahip. Web of Shadows, Edge of Time ve Shattered Dimensions arasında gidip gelmemin nedenleri vardı ancak bu üçlünün arasından galip çıkan Shattered Dimensions oldu.

Karakterlere bakalım, ilk karakterimiz sıklıkla gördüğümüz aşina olduğumuz Evren-616’nın klasik Spider-Man’i. Hakkında pek bir şey söylemeye gerek yok. Diğerlerine baktığımızda bu listede de yeri olan Ultimate Spider-Man’i görüyoruz. Ultimate Spider-Man, Symbiote kıyafetiyle yer almakta. Siyah kıyafetin verdiği uzuvları uzatma, daha güçlü olma gibi özelliklere sahip. Tabi daha önce bahsettiğimiz gibi liseli, biraz daha genç ve atik. Diğer bir evren, Noir. Noir evreninin Spider-Man’i gizliliği ile ünlü. Geçmişte geçen bir yere sahip. Gölgelerin arasından teker teker düşmanlarını avlayabiliyor. Diğer bir evren olan 2099’a bakalım son olarak. 2099 aralarında Peter Parker’in olmadığı tek Spider-Man. Miguel O’Hara, geleceğin Spider-Man’i. Pençeleri ona yakın dövüşte daha çok avantaj sağlarken, diğer Spider-Man’lerden daha hızlı saldırıları savuşturabiliyor.

Mysterio ve Spider-Man arası çıkan kavgada diğer Marvel evrenlerini etkileyen bir saldırı oluyor. Madam Web, başka evrenlerden Spider-Man’leri çağırıyor ve gerçekliğe denge kazandırmaya çalışıyor. Hikayenin ilerleyiş şekili de böyle. Dahasına girersek inanın Spoiler olur.

Marvel: Ultimate Alliance 2

en_iyi_8_cizgi_roman_uyarlamasi_oyun_baslattusu_5

Çıkış Yılı: 2009
Ortalama Derecelendirilme: 7/10
Yapımcı: Vicarious Visions, n-Space, Savage Entertainment
Yayıncı: Activision
Platform: DS, PS2, PS3, PSP, Wii, XB360

Aslında o kadar da bu listeyi haketmese de, oyun Ciwil War’ı o kadar iyi işliyor ki.. Çizgi roman evresini okumadan yeterince bilgim olmuştu zamanında oynarken Marvel: Ultimate Alliance 2’i. Iron Man’in verdiği bir karar var. Iron Man kahramanların kimliklerini açıklayıp Devlete ve Shield’a bağlı çalışmasını bir meslek olarak devam ettirmesini önerirken, Captain America kahramanlardan böyle bir şey beklememesini, kimliklerini gizliyorlarsa bir bildikleri olduğunu söylüyor.

Oyunda iki taraftan birini seçebiliyorsunuz. İşin iyi yanı da o. Taraf seçene kadar kullanabildiğiniz tüm kahramanlar, taraf seçtikten sonra azalıyor. Başka bir tarafın kahramanını diğer tarafada geçiremiyorsunuz haliyle. X-Men Legends 2: Rise of Apocalypse gibi 4 karakter ve skillerle oynanıyor oyun. Geniş karakter yelpazeside cabası.

The Punisher

en_iyi_8_cizgi_roman_uyarlamasi_oyun_baslattusu_4

Çıkış Yılı: 2005
Ortalama Derecelendirilme: 6/10
Yapımcı: Vicarious Visions, n-Space, Savage Entertainment
Yayıncı: Activision
Platform: DS, PS2, PS3, PSP, Wii, XB360

Bu oyun listedeki en badass oyun olabilir. Daha vahşet içeren bir oyun yok bu listede. Zaten gaddar olan biri Frank oyuncuların elinde tam bir ölüm makinası. Stealth veya sıcak temas gibi farklı saldırı temellerini içeren oyun etraftaki tehlikeli eşyaları düşmanlarımızın üstünde uygulama fırsatı da sunmakta.

Oyun karakterimizin bir kaç Yakuza ayak adamı kesmesiyle başlıyor. Ancak polis tarafından yakalanıyor ve sorguya çekiliyor. Sorgu sırasında geçmişe dönüyor, bizde o sahneleri oynuyoruz. Ancak oyunda neredeyse kime ne yapabileceğimiz bizim elimizde, ister silahla vurabilirsiniz, ister asit makinasına o konuda serbestsiniz.

Oyuna birde ünlü simalar katılınca tadından yenmez oluyor. Kingpin gibi suçlular oyuna diğer suçlulardan daha çok heyecan katıyor.

Injustice: Gods Among Us

en_iyi_8_cizgi_roman_uyarlamasi_oyun_baslattusu_3

Çıkış Yılı: 2013
Ortalama Derecelendirilme: 8/10
Yapımcı: Netherrealm Studios, High Voltage Studios, Armature Studio
Yayıncı: Warner Bros Interactive
Platform: PS3, Wii U, XB360, PC, PS4, PSV, iOs, Android

Aslında bu listeye Marvel vs Capcom serisinden bir oyun katmayı düşünürken, direkt bir çizgi roman serisinden uyarlanan Injustice’i koymayı planladım. Kendi çizgi roman serisi olan Injustice, Batman ve Superman arasındaki bir savaşı anlatmakta.

Superman karısı ve çocuğunun bulunduğu şehir yıkılınca kafayı sıyırır ve Joker’i öldürür. Bunun üzerine Batman’le zıt görüşlere sahip olur. Superman’in kurduğu Regime’e katılanlar sağ kalır ancak Batman’in başı olduğu Insurgency için aynı şeyleri söyleyemeyiz. İçinde kötülerinde yer aldığı bu iki grupta aynı anda bulunan Lex Luthor’da gizliden Insurgency’e bilgi sızdırır. Superman’e karşı gelmeye çalışan Insurgency birde Kryptonite yardımı almaktadır.

Ancak işler başka bir evrenden gelen Batman, Joker, Flash, Hal Jordan ve Green Arrow’la değişir. Batman aranan bir suçlu olduğundan yakalanır, Green Arrow zaten ölü olduğundan o evrendeki Batman’in aradığı isimdir. Nihai silahlarını almak için onun parmak izine ihtiyacı vardır. Bu sırada Joker, diğer ölü Joker’in arkasında bıraktığı Harley Quinn ve ordusunu yönetme planları içerisindedir.

Oyun Mortal Kombat’ın yeni yapımcıları Netherrealm tarafından yapıldığından Mortal Kombat’la bir çok element barındırıyor. Üstelik Mortal Kombat X’te gelecek bir özellik olan çevreyi kullanma özelliğinin temelleri de bu oyunda atılmıştır. Oyuna bir de sonradan Netherrealm DLC olarak Scorpion’u getirmiştir.

The Wolf Among Us

en_iyi_8_cizgi_roman_uyarlamasi_oyun_baslattusu_2

Çıkış Yılı: 2013’ten 2014’e kadar
Ortalama Derecelendirilme: 8/10
Yapımcı: Telltale Games
Yayıncı: Telltale Games
Platform: PC, PS3, PS4, PC, XB360, XBONE, OSX, iOs, Android

Burda da ikileme düştüğüm bir oyun söz konusu. The Walking Dead ve ya The Wolf Among Us olacaktı. Ancak ödüllü bir çizgi roman serisini seçerek doğru seçimi yaptığımı düşünüyorum. Telltale Games’in The Walking Dead serisinden sonraki hedefi, Bill Willingham’ın ödüllü Fables serisinin geçmişiydi. Serinin ünlü karakteri Bigby’i yönettiğimiz oyun Point-and-Click tarzı macera oyunu. Bigby’i etraftaki malzeme, obje gibi interaktif şeylerle ilgilendirebilir, konuşturabiliriz. Tıpkı The Walking Dead’te yapılabildiğimiz gibi bir konuşma seçeneği de mevcut. Konuşma ve davranışlar sizin seçtiğiniz gibi ilerlemekte. Oyunun ilerleyen bölümünü seçimleriniz etkiliyor.

Tıpkı The Walking Dead’te olduğu gibi oyun bölümlere ayrılmış şekilde sunuluyor. Önceki bölümde yaptıklarınız öteki bölüme de yansımakta. The Wolf Among Us, The Walking Dead’in aksine Boss savaşları da barındırıyor üstelik. Hikayesine göz atarsak, karakterlerimizin her biri büyülü bir masal kahramanı. Büyüyü kullanmayan masal kahramanları ise çiftlik olarak adlandırılan bir yere yollanmakta. Bigby bu kahramanların şerifi. Bigby, yani Big Bad Wolf (çevirirsek büyük kötü kurt olmakta) kırmızı başlıklı kız masalından tanıdığımız kurt. Tıpkı o masalda kendisi gibi yer alan The Woodsman ile bir kadına saldırıyor diye kavgaya girişiyorlar. Kurtardığı kadını ertesi gün merdivenin başında, sadece kafa olarak gördüğünde bu cinayeti araştırması için görevlendiriyor. Ancak bunun basit bir cinayet olmadığını anlaması pek te zaman almıyor.

Batman: Arkham City

en_iyi_8_cizgi_roman_uyarlamasi_oyun_baslattusu_1

Çıkış Yılı: 2011
Ortalama Derecelendirilme: 10/10
Yapımcı: Rocksteady
Yayıncı: Warner Bros. Interactive
Platform: PC, XB360, OSX, PS3, Wii U

Hadi ama, bu listeye başlarken Batman: Arkham serisinden birinin olacağını bekliyordunuz. Birinci olarak karşımıza da çoğu incelemeden 10/10 alan Batman: Arkham City’den başka bir oyun gelemezdi. Batman: Arkham Asylum’un devamı olan Batman: Arkham City eski oyunundan daha büyük bir dolaşılabilir alan tanıyor. Üstelik oyunda açık dünyada kontrol edebildiğimiz başka bir isim süslemekte. Catwoman, kendisine ait hikaye bölümlerine de sahip.

Hikaye Batman’in tutsak edilmesiyle başlıyor. Bruce Wayne bir konuşma düzenlerken Hugo Strange Tyger adındaki paralı asker grubu ile konuşmayı basıp Bruce’u kaçırıyor. Çünkü Batman’i kaçırmak Bruce’u kaçırmaktan 10 kat zor. Bruce gözünü açtığında kendisini Arkham şehrinde bir tutsak olarak buluyor. Strange Onuncu protokol için bütün suçluları burada toplamakta. Arkham şehri, Gotham’ın varoşlarının bulunduğu kısım. Eski Arkham tımarhanesinin başındaki isim tarafından suçlulara daha rahat bir ortam tanınsın diye yapılıyor. Bruce’un kaçması pek te uzun sürmüyor. Hemen Alfred’le konuşup kıyafetini getirtiriyor. Kıyafetini aldıktan sonra burada ne olabileceğini anlayabileceği bir isim olan Catwoman’ı Two-Face’in elinden kurtarmaya yola koyuluyor. Göğüsünden vurulsada pek zarar görmeyen Batman, eskilerden bir dost olan Joker’in peşine düşüyor. Herşey yetmezmiş gibi önceki oyundan hastalık kapan Joker birde bunu Batman’e bulaştırınca işler karışıyor. Onlarca suçlunun arasında uzun bir gece geçireceğimiz oyunun konusu böyle.

Batman: Arkham City gizlilk, dövüş ve dolaşma rahatlığı sağlıyor. Ancak bu özelliklere bir girersek bu listeden çok incelemeye dönecek. Kısacası listenin başına geçen Batman: Arkham City kesinlikle oynamanız gereken bir oyun. Bir sürü çizgi-roman oyunu olsa da, sekiz tanesini sizin için topladık inceledik. Umarım beğenirsiniz!

Önceki İçerikRise of the Tomb Raider için yeni görseller
Sonraki İçerikLife is Strange: Bölüm 1 – Chrysalis İnceleme

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz