En İyi 10 Zombi Oyunu

Yaşayan ölüler. Popüler kültürün unutulmazlarından olan bu bilim kurgu senaryosu oyunların büyük çoğunluğunda mevcut. Sizler için en iyi 10 zombi oyununu derledik.

The Walking Dead

The Walking Dead
Çıkış Tarihi: 2012(Sezon 1), 2014(Sezon 2)
Yapımcı: Telltale Games
Platformlar: Windows, OS X, PlayStation 3, Playstation 4, Playstation Vita, Xbox 360, Xbox One, Android, iOS

Robert Kirkman’ın aynı adlı çizgi romanından uyarlanma olan The Walking Dead, interaktif bir hikâye sunuyor oyunculara. Oyun, yine aynı adlı dizinin televizyon sektöründeki başarısını, oyun sektöründe gösteriyor. Türü ise Graphic Adventure. Beş bölümden oluşan oyun, Lee adlı bir adamın hayatta kalma çabasını anlatıyor.
Oyun, ana karakter Lee’nin hapishaneye götürülmesi başlıyor. Polis arabasının bir zombiye çarparak yoldan çıkmasıyla Lee serbest kalıyor. Bir eve sığınıyor ve evin sahiplerinin, ağaç evde saklanan küçük kızı Clementine ile tanışıyor. Küçük kızı yanına alarak onu korumaya ve ailesini bulmaya karar veriyor. Bir grup insanla tanışıp yollarına onlarla devam ediyorlar. Grup kısa süre içerisinde tek tehlikenin zombiler olmadığını fark ediyor.
Türünün diğer bir çok oyununun aksine The Walking Dead bulmaca çözmeye değil, hikayeye ve karakter gelişimine odaklanıyor. Oyunda diğer karakterlerle konuşurken söyledikleriniz, yaptığınız her şey hikayeyi etkileyebiliyor.

Dead Island

Dead Island
Çıkış Tarihi: 2011
Yapımcı: Techland
Platformlar: Windows, OS X, Linux, Playstation 3, Xbox 360

Techland tarafından 2011 yılında çıkarılan Dead Island, bir aksiyon RPG oyunudur. Oyunumuz bir adada geçiyor ve bu adada özgürce dolaşabiliyoruz. Adından da anlayabileceğiniz gibi bu adayı zombiler basmış durumda. Doğal olarak bu zombilere karşı hayatta kalmak temel amacımız.

Oyunumuzun geçtiği adanın adı Banoi. Oyunumuz bu adadaki bir otelde başlıyor. Öncelikle karakterlerimizden bahsedelim:
Sam B: Rapçi bir karakter, otele ise bilindik şarkısı olan “Who Do You Voodoo“yu söylemeye gelmiş. Kötü geçmişini saymazsak, güçlü, özgüvenli bir karakter. Silah olarak ise küt silahları kullanıyor.
Xian Mei: Bir polis kızı kendisi, gizli olarak Çin hükümeti için bir ajan olarak çalışıyor. Otelde de bu yüzden bulunuyor. Silah olarak ise keskin silahları kullanıyor.
Logan Cartner: Eski Amerikan futbolu oyuncusu, fakat sonra bir kaza geçiriyor ve kariyeri sona eriyor. Hem kullandığı arabada kaza yapıp genç bir kadını öldürüyor, hem de dizini yaralıyor. Bütün parasını ise otele gelmek için harcıyor. Silah olarak ise fırlatılabilir bıçak kullanıyor.
Purna: Bu karakterimiz ise eski bir polis. Zengin ve güçlü bağlantılara sahip olan bir çocuk tacizcisini vurup yaraladıktan sonra işini kaybediyor. Purna bu olaydan sonra korumalık yapmaya başlıyor. Silah olarak ise ateşli silahları kullanıyor.
Bu dört karakterimiz otelde iken bir anons yapılıyor ve otelden ayrılmaları söyleniyor. Oradaki nüfusun büyük kısmının zombiye dönüştüğünü farkediyorlar. Şanslılar ki hepsi de bu salgına karşı bağışıklılar. Amaçları ise adanın dışarısıyla bağlantı kurmak ve bulundukları adadan kaçmak.
Oyuna daha sonra gelen DLC ile Ryder White adındaki bir karakterin hikayesini de oynayabiliyoruz. Oyun tuttuktan sonra Dead Island: Riptide adındaki bir eklenti paketi çıkarıldı, Escape Dead Island adındaki bir spin-off oyunu yapıldı, Dead Island: Epidemic adındaki bir MOBA oyunu bile çıkarıldı. Dead Island 2’nin ise 2016’da çıkması bekleniyor.

Dead Rising

Dead Rising
Çıkış Tarihi: 2006(Dead Rising), 2013(Dead Rising 3)
Yapımcı: Capcom
Platformlar: Windows, Xbox 360, Wii, PlayStation 3, Xbox One

Dead Rising serisi, Survival Horror olarak geçse de, korkunç bir oyun olduğu söylenemez. Komik bir yapıya sahip olan seride, karakterimiz bir alışveriş merkezinde mahsur kalmış birisi oluyor. Capcom tarafından geliştirilen oyun daha sonra Blues Castle Games firmasına geçti. Capcom tarafından satın alınan firma şu an Capcom Vancouver adıyla çalışıyor.
İlk oyunda Frank West adlı bir gazeteciyi oynuyoruz. Frank, zombi salgını ilk çıktığında, karantinaya alınmış Willamette kasabasına gizlice girerek, kasabanın alışveriş merkezinde salgının nedenini öğrenmeye çalışıyor. Eğer bir görevi başaramazsanız oyun bitmiyor, oyunun sonunda değişiklikler olabiliyordu.
İkinci oyun, ilk oyundan beş yıl sonrasında geçiyor. Zombilerden tamamen kurtulmak yerine, eğlence amaçlı kullanılmalarına karar verilmiştir. Karakterimiz Chuck, kızının ilaç parası için televizyonda motoruyla zombi öldürmeyi kabul etmiş bir motorcudur. Zombilerin salınmasıyla alışveriş merkezinde mahsur kalırlar.
Üçüncü oyun, ikinci oyunun 10 yıl sonrasında geçiyor. Karakterimiz Nick genç bir tamircidir. Oyunun geçtiği şehirde bir zombi salgını çıkmıştır. Nick ve arkadaşları ordunun altı gün sonra şehri bombalayacağını öğrenir. Altı gün içerisinde şehirden kaçmaları gerekmektedir.

The Last of Us

The Last of Us
Çıkış Tarihi: 2013
Yapımcı: Naughty Dog
Platformlar: PlayStation 3, PlayStation 4

2013’ün en iyi oyunlarından birisi olan The Last of Us, ilk olarak PlayStation 3’e çıktı. 2014 yılında ise The Last of Us Remastered PlayStation 4’e çıktı. Remastered versiyonda ise daha güçlü grafikler ve gelişmiş savaş sistemi bulunmaktaydı. Oyun konusuyla, eşsiz oynayışıyla tüm PlayStation 3 sahiplerini etkilemeyi başarmıştı.
Ana karakterimiz Joel, Texas’ta yaşayan bekar bir baba. 12 yaşındaki kızı Sarah ile beraber yaşıyorlar. Bir gece, mutant Cordyceps mantarı salgını Amerika’yı vuruyor, insanları ise zombilere dönüştürüyor. Joel, kardeşi Tommy ve Sarah kaçıyorlar, fakat kızı Sarah bir asker tarafından vuruluyor. Ardından yirmi sene sonrasına atlıyoruz. Hayatta kalanlar polislerin koruduğu bölgelerde hayatlarını sürdürmeye devam ediyorlar. Karakterimiz Joel ise kaçakçılık yapmaya başlıyor ve Fireflies adındaki bir grupla karşılaşıyor. Fireflies’ın aracılığı ile Ellie adındaki bir kızla tanışıyor ve onun da enfekte olduğunu öğreniyor, fakat hala zombi olmadığını görünce bağışıklığı olduğunu düşünüyor ve bunun tedavi için kullanılabileceğini düşünüyor. Joel ve Ellie ise birlikte yolculuk yaparak hayatta kalmaya çalışıyorlar.
Oyun, Joel ve Ellie’nin aralarındaki ilişki ile de biliniyor. Aralarındaki bağ ve psikolojik tahliller insanı derinden etkiliyor. Oyunda dinleme modu gibi yenilikler de bulunmakta. The Last of Us PlayStation 3’ün en çok satan oyunlarından birisi ve bunu sonuna kadar hakkediyor.

Dying Light

Dying Light
Çıkış Tarihi: 2015
Yapımcı: Techland
Platformlar: Windows, Linux, PlayStation 4, Xbox One

Bu oyunumuzda çok da uzak olmayan bir yere gidiyoruz, Şanlıurfa’ya. Evet, oyun Şanlıurfa’ya bağlı olan Harran‘da geçiyor. Ocak 2015’in en çok satan oyunlarından birisi olan Dying Light oldukça olumlu yorumlar aldı ve özellikle bizler için de çok önemli, sonuçta her oyunda ülkemizde bir macera yaşamıyoruz.
Harran’da gizemli bir salgın ortaya çıkıyor ve nüfusun büyük kısmını saldırgan zombilere çeviriyor. Harran’ın savunma bakanlığı ise bu durumun üzerine şehri karantina altına alıyor. GRE adındaki iyi görünümlü bir grup ise şehirdeki hayatta kalanlara düzenli olarak erzak veriyor. GRE Kyle Crane adındaki karakterimizi Kadir Suleiman‘ın onlardan çaldığı ve şantaj malzemesi olarak kullandığı bir belgeyi geri almak için Harran’a gönderiyor. İndiği gibi saldırıya uğruyor karakterimiz ve enfekte oluyor, fakat çok geçmeden kurtarılıyor. Crane şehirdekilere yardım ediyor, çok geçmeden GRE’nin gerçek yüzünü de görüyor.
Oyunda çok oyunculu mod da bulunmakta. Oyunun en büyük özelliklerinden birisi ise parkura verdikleri önem. Dying Light’ta parkur çok önemli bir yer kaplıyor, koşup zıplayabiliyor, tırmanabiliyoruz. Genelde yakın silah kullanıyor ve yeni silah da yapabiliyoruz. Oyunda gece gündüz döngüsü bulunmakta. Gündüzleri tehlikedeki insanları kurtarıyor, malzeme topluyor, tuzak kuruyoruz. Sabahları zombiler oldukça rahat görülüyorlar, yavaşlar ve güçsüzler. Geceleri ise işler değişiyor. Güçleniyorlar, hızlanıyorlar, aynı karakter gibi zıplayabilip tırmanabiliyorlar. Oyun oldukça zor ve eğlenceli, Dead Island’in yapımcısından gelen bir oyundan da başka bir şey beklenemez zaten.

Dead Space

Dead Space
Çıkış Tarihi: 2008(Dead Space), 2013(Dead Space 3)
Yapımcı: Visceral Games
Platformlar: Xbox 360, PlayStation 3, Wii, Windows, iOS, Android, BlackBerry PlayBook, BlackBerry 10

İlk oyun olan Dead Space’i değil, seri olan Dead Space‘i inceleyeceğiz. Çeşitli platformlara çıkmış olan serinin ilk oyunu 2008 yılında çıkmıştı. Serinin 3 ana oyunu, 3 adet de spin-offu(Dead Space: Extraction, Dead Space Ignition, Dead Space[mobil]) bulunmakta. Serimizde korku faktörü de ön planda.
Dead Space serisi 26. yüzyılda uzayda geçiyor. İnsanlık uzaya açılıyor, diğer gezegenlerle koloni kuruyor. Fakat Dünya ise ekolojik olarak krize giriyor, kaynakları tükeniyor. EarthGov ise “Planet-cracker” adındaki gemilerde bulunuyor, gök cisimlerini ayırarak kaynak çıkarıyor. Bu kaynak arayışlarının çok garip bir şey bulması ile tüm dünyanın seyri değişiyor.
Dead Space serisi bir TPS. Oyunda karakterimiz Resource Integration Gear, kısaca RIG adlı bir zırh giyiyor. Ne kadar canımız olduğunu karakterimizin omurgasındaki bardan anlıyoruz. Aynı şekilde karakterimizin sırtında ne kadar oksijeni olduğunu görebiliyoruz. RIG’e iki güç eklenebiliyor. İlki “Kinesis” objeleri fiziksel temas olmadan hareket ettirebilme gücü. İkincisi ise “Stasis” hedefini kısa bir süreliğine yavaşlatma etkisine sahip.

Deadlight

Deadlight
Çıkış Tarihi: 2012
Yapımcı: Tequila Works
Platformlar: Xbox 360, Windows

Oyun ilk başta Ağustos 2012’de Xbox Live Arcade‘e çıkmıştı, Ekim 2012’de ise Steam aracılığıyla Windows’a. Oyunun Xbox versiyonu pek beğenilmese de PC versiyonu çok olumlu yorumlar almıştı. Genel olarak oyunun atmosferi, grafikleri övülürken kontrolleri beğenilmemişti. Listedeki diğer oyunlardan farklı olarak Deadlight 2.5D bir oyun. Oyunda sadece soldan sağa veya sağdan sola gidebiliyoruz.
Deadlight 1986 yılında Seattle‘da geçiyor. Topluluk ölüleri tekrar canlandıran bir virüsün ortaya çıkmasıyla parçalara ayrılıyor. Ana karakterimiz ise Kanada’dan bir park görevlisi olan Randall Wayne. Karısı Shannon ve kızı Lydia ile yolları ayrılıyor ve bundan oldukça etkileniyor. Tek kalan güvenli yerin Seattle’da olduğunu öğreniyor ve karısı ile kızının da burada olacağını düşünerek Seattle’a geliyor. Burada bir grup kuruyorlar ve hayatta kalmaya çalışıyorlar. Bunu yaparken karakterimiz Randall karısı ve kızını aramaya da devam ediyor.
Deadlight bir oyundan çok daha fazlası, bir sanat eseri. Hikayesiyle, karakterlerin derinlikleriyle size çok fazla şey yaşatıyor. Oyundaki zombilere Shadow adı veriliyor ve zombilerle gerekli olmadıkça savaşmıyorsunuz, onlardan kaçmaya çalışıyorsunuz. Oyunun sonu ise sizi tam kalbinizden vuruyor. Çok bir şey söylemeye gerek yok, kesinlikle oynamalısınız.

Killing Floor

Killing Floor
Çıkış Tarihi: 2009(Killing Floor), 2015(Killing Floor 2)
Yapımcı: Tripwire Interactive
Platformlar: Windows, OS X, Linux, PlayStation 4

Killing Floor, 2005 yılında Unreal Tournament 2004’e bir mod olarak çıktı. Kendi oyununa sahip olması 2009 yılında gerçekleşti. Steam’de erken erişimde olan ikinci oyun tamamlandığında PlayStation 4’e de çıkması bekleniyor.
Oyun Londra’da geçiyor. Horzine Biotech, bir biyoteknoloji firması, askeri alanda deneyler yürütüyor. Klonlama içeren deneyler bir şekilde çok kötü sonuçlanıyor ve denekler değişik mutasyonlara uğramaya ve aşırı saldırganlaşmaya başlıyor. Yerel polisin tüm çabalarına rağmen, halk kısa bir süre içerisinde sonu gelmeyen klonlar tarafından yeniliyor.
Killing Floor bir FPS oyunu. Oyunda düşman dalgalarına karşı savaşıyoruz. Her dalga gittikçe zorlaşıyor. Her dalganın sonunda kazandığımız paralarla zırh, silah ve mermi satın alabiliyoruz. Belli bir dalgadan sonra Boss ile karşılaşıyoruz. Co-Op olan oyunda, dalgalar arasında bir sonraki dalga için bir strateji belirlenip belli yerlere bariyer tarzı şeyler koyulabiliyor.

Left 4 Dead

Left 4 Dead
Çıkış Tarihi: 2008(Left 4 Dead), 2009(Left 4 Dead 2)
Yapımcı: Valve
Platformlar: Windows, OS X, Linux, Xbox 360

Seri FPS/Survival oyunudur. Oyun halkın büyük bir çoğunluğunu zombi benzeri yaratıklara çeviren bir salgından günler sonrasında geçiyor. Dört karakterin hayatta kalmaya çalışmasını ele alıyor oyunlar. Left 4 Dead’de 4 kişiye kadar Co-Op mümkün. 4 kişiden az oynuyorsanız, oyunun yapay zekâsı sizin için boşta kalan karakterleri kontrol ediyor. Yakın silahlar, ateşli silahlar ve fırlatılabilir objeleri silah olarak kullanıyoruz. Oyunda farklı zombi çeşitleri mevcut. Bunların bazılarını öldürmek gerçekten bir ekip işi istiyor.

Hunter: Ufak ve çok çevik bir zombi. Oyuncunun üzerine atlıyor ve oyuncu hiçbir şey yapamıyor. Diğer oyuncular tarafından kurtarılmazsa, Hunter onun sonu oluyor.

Smoker: Uzun diliyle oyuncuları çekiyor ve öldürüldükten sonra karakterlerin görmesini engelleyen bir duman bulutu bırakıyor.

Boomer: Oyunculara safra sıvısı kusan, hantal bir zombi. Öldürüldüğünde patlıyor ve etraftaki oyunculara daha fazla zarar veriyor.

Spitter: Oyunculara asit kusuyor. Yerde oluşturduğu asit birikintisine basılırsa hasar alıyorsunuz. Öldükten sonra da büyük bir birikinti bırakıyor.

Charger: Dev bir kola sahip iri bir zombi. Dev koluyla yüksek hızda oyuncuya doğru koşuyor ve bir duvara çarpana kadar oyuncuyu sürüklüyor. Oyuncu tek bir vuruşta etkisiz hale getirilebiliyor ve Charger öldürülmezse ölüyor.

Jockey: Karakterlerin kafalarına binebilen küçük bir zombi. Karakterin kafasına bindiği zaman hareketlerini kontrol edebiliyor.

The Witch: Oyunun en güçlü zombisi. Eğer ağlama sesleri duyuyorsanız uzak durun. Witch yalnız kalıp ağlamayı tercih eden bir zombi ve eğer onu rahatsız ederseniz sizi tek bir hamlede bile öldürebiliyor. Karakterlerden hızlı koştuğu için karakterlerin zarar almadan öldüremediği bir zombi.

The Tank: Charger’a benziyor fakat daha güçlü. Oyuncuları tutup hızla zemine çarpabiliyor veya üstlerine araba fırlatabiliyor.

Resident Evil

Resident Evil
Çıkış Tarihi: 1996(Resident Evil), 2015(Resident Evil: Revelations 2)
Yapımcı: Capcom
Platformlar: Dreamcast, Game Boy Color, GameCube, Windows, Nintendo 64, Nintendo DS, Nintendo 3DS, PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Sega Saturn, Wii, Wii U, Xbox 360, Xbox One

Listemizin en uzun soluklu serisi Resident Evil. Serinin yirmiyi aşkın oyun sayısının üstüne bir yığın çizgi roman, film, animasyon gibi yan ürünleri mevcut. Seri birçok karakterin sürekli tekrarlanan zombi salgınlarındaki rolünü işliyor.

Raccoon City’de garip cinayetler işlenmektedir. Katillerin yamyam olduğu bilgisi mevcuttur yalnızca. Olayı araştırmak için S.T.A.R.S. adlı bir kurtarma ekibi yollanır. Ekip ikiye ayrılır, Alpha ve Bravo. Önden gönderilen Bravo’dan haber alınamaz. Bravo’nun ardından yollanan Alpha takımı çok garip bir şeyle karşılaşacaktır.

Oynanış konusunda klasik bir TPS havası veren seri, bir Survival Horror. Zombilerle savaşıyor, gizemleri çözüyor ve hayatta kalmaya çalışıyoruz. Seri içinde Co-Op olan oyunlar mevcut. Silah kullanamayıp levye ile dalan karakterlerin olduğu oyunlar bile var.
Plants vs Zombies
Bonus:Plants vs. Zombies
Çıkış Tarihi: 2009
Yapımcı: PopCap Games
Platformlar: Windows, OS X, iOS, Xbox Live Arcade, PlayStation Network, Nintendo DS, Android, Windows Phone, PlayStation Vita, BlackBerry Tablet Os, BlackBerry 10

Evet bu oyunumuz listedeki diğer oyunlardan oldukça farklı. Oyun karanlık mı? Hayır. Zombilerden kaçıyor musunuz? Hayır. Korku faktörü var mı? Hayır. Plants vs. Zombies oldukça farklı ve eğlenceli bir oyun. Tower defense türündeki bir oyun ve amacımız bahçemize bitkileri ekerek zombileri öldürmek.

 

Bitkilerimizin bazıları defansif, bazıları ofansif olarak kullanılıyor. Oldukça fazla seviye var oyunda, klasik bahçedeyken akşam moduna geçiyoruz ve oyun zorlaşıyor. Gelen zombilerin ise çeşitli türleri var. Hızlı zombiler var, güçlü zombiler var, farklı yeteneklere sahip zombiler var… Sayamayacağım kadar çok. Bitkilerin türleri de aynı şekilde. Oyunda tek kişilik, çok kişilik ve Adventure modları bulunmakta. Her mod birbirinden zevkli, oyunda ilerledikçe Survival Mode gibi modları da açabiliyorsunuz.

 

Plants vs. Zombies kesinlikle zombi oyunu denildiğinde aklınıza gelecek oyunlardan birisi değil, fakat hem gülmek hem eğlenmek istiyorsanız oynamanız gereken bir oyun. Oyunda kültürel göndermeler de çok sayıda, Harry Potter’a, Led Zeppelin’e ve çok daha fazlasına göndermeler bulunmakta. Ayrıca Michael Jackson‘ın Thriller klibindeki dans eden zombilere benzer dans eden zombileri de unutmayalım!

Önceki İçerikHorizon: Zero Dawn Çoklu Oyuncu Modu İçermeyecek
Sonraki İçerikLizard Squad Yine Saldırdı!

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz