Dariusburst: Chronicle Saviours İnceleme

Yaptığınız bir oyunun satmasını istemiyor musunuz? Lütfen yazımızı okumaya devam edin.

 

Geliştirici Taito
Yayımcı Degica
Platform PlayStation 4, PS Vita, Steam
Çıkış Tarihi 3 Aralık 2015 (Steam)
Tür Shoot’em Up
Mod Tek Oyunculu, Yerel Eşli Oyun

 

Shoot’em Up… Oyun dünyasının en eski tarihlerinde bile gördüğümüz bu tür, günümüzde de adından söz ettirmeye devam ediyor. Türü temsil eden en son örneklerden biri DariusBurst: Chronicle Saviours (kısaca D: CS) ise 3 Aralık’ta çıkışını yaptı, biz de vakit kaybetmeden oyuna daldık. Ama iyi mi yaptık pek bilemedik.

dariusburst-chronicle-saviours-inceleme-yazici2

 

Japoncanız çok iyi, Japon musunuz?

Oyunumuz klasik bir shoot’em up. Oyunda türe en ufak yenilik getiren bir şey yok. Ateş tuşuna basılı tutup, düşmanlardan kaçıyorsunuz. Bölüm sonlarında ise bosslar geliyor, onlarla uğraşıyorsunuz.

Oyunda mod olarak iki seçenek çıkıyor: AC ve CS. Ve size bunların ne olduğuna dair en ufak bir ipucu verilmiş durumda değil.

AC’ye tıkladığınızda oyun tekrar açılıyormuş gibi yapımcı isimleri ve “Devam etmek için Başlat Tuşu‘na basınız.” yazısı geliyor, yanlış bir şey mi yaptım diye düşünüyorsunuz. Aslında bu mod oyunun Japonya’da atari salonuna gittiğinizde göreceğiniz versiyonu. Zaten oyundan çıkarken de “Kafanıza dikkat edin, çarpmayın.” uyarısı çıkıyor.

CS modu ise bilgisayar ve konsollar için olan versiyonu. Eğer oyunu alırsanız zamanınızı büyük çoğunlukla burada geçireceksiniz.

dariusburst-chronicle-saviours-inceleme-yazici4

 

E peki gözler?

D: CS’de genel olarak bir karmaşa havası var. Sürekli alttan akan bir evren, ateşler, mermiler, patlayan bombalar, sürekli hareket eden düşmanlar. Bunu bir eksi olarak söylemiyorum çünkü türün doğasında bu var, ancak yine de hassas oyuncuları uyarmadan geçmeyelim.

Bu karmaşanın grafikleri ise maalesef günümüzün gerisinde kalıyor. Menüde gördüğünüz o keskinliği oyun içinde bulamıyorsunuz. Pikseller sayılıyor, doku kalitesi ise eh. Şahsen daha iyi bekliyordum.

Oyunda Steam için çift monitör desteği sunuluyor. Ancak bu ne kadar işinize yarar orası düşündürücü. Özellikle AC modunda ekstra geniş olan ekrana ikinci ekranı eklemek size ekstra bir deneyim sunmayacaktır.

dariusburst-chronicle-saviours-inceleme-yazici3

Müzikler konusunda ayrı bir çalışma yapılmış. Sanırım fazla uğraşmalarından dolayı, hayatınızda görüp görebileceğiniz atmosferle en uyumsuz müzikler karşınıza çıkmış. Biraz jazz, biraz metal, oradan da 100 gram elektronik alayım havasında giden müzikler “Ben niye dünyaya geldim ve bu oyunu niye oynuyorum?” sorusunu sizlere sordurmayı başarıyor. Yanlış anlaşılmasın, müzikleri tek başına dinlerseniz eminim ki birçoğunu beğeneceksiniz ancak bu oyunun üstüne, özellikle türden türe geçişleriyle olmamış.

Oyun içerik konusunda ise aşırı zengin. Yüzlerce seviye, 9 adet oynanabilir gemi ve 40 tane bölüm sonu canavarı sizleri bekliyor. Türü seviyorsanız oyun sizi başında saatlerce tutabilir.

 

Ben Japonca bilmiyorum, galiba yapamayacağım.

Arkadaşlar sıkı durun. En bomba kısmını sona sakladım. Oyun 10 değil, 20 değil, 50 hiç değil; tamı tamına 75 Türk Lirası. Ve bu fiyat Türkiye için yerelleştirilmiş fiyat. (Allah razı olsun.) Amerika Birleşik Devletleri fiyatı ise 50 dolar. Witcher 3, Metal Gear Solid V: the Phantom Pain gibi oyunları indirimsiz 89 liraya alabildiğiniz bu dünyada, yapımcıların fiyatı belirlerken hangi kafada olduklarını çok merak ediyorsunuz.

Bu oyun 10-20 lira olsaydı bu oyunu özellikle türü sevenlere kesinlikle önerirdim. Ancak bir oyuna siz 75 lira diyorsanız, beklentiniz de fiyatla birlikte artar. Ve bu konuda oyunu neresinden tutsanız elinizde kalıyor.

Editörün notu: Anlaşılan hem yerli hem yabancı basından fiyat konusunda çok negatif yorum almış olacaklar ki incelemenin üzerinden 1 hafta geçtikten sonra yayıncıdan fiyat ile ilgili bir e-posta aldık. İletilen bilgiye göre Dariusburt CS: Chronicle Survivors 2 oyunluk içerikle ve Darius serisinden uyarlanmış bir çok ekstra bölümle gelmekte ve fiyatlandırma bu nedenle bu şekilde yapılmış. Şahsi kanaatim içeriğin zengin olmasına rağmen halen fiyatın biraz fazla olduğu yönünde. Ancak yine de bu şu durumun altını çizmek isterim; evet bu oyun kesinlikle her oyun severe hitap eden bir yapım değil ve yazarlarımız da bu tür durumları gözeterek incelemelerini yapmaktalar ancak bu tür oyunlara özel bir ilginiz var ise ve ücreti umursamıyorsanız ya da en azından iki oyunluk bir içerik satın alacağınızın bilincindeyseniz oyunun sizi hayal kırıklığına uğratma ihtimali zayıf. – Emre

GENEL BAKIŞ
Oynanış
7
Görseller
6
Ses
6
Hikaye
5
Eğlence Faktörü
7
Fiyat
5
Önceki İçerikSteam Kütüphanenizde Görmek İstemediğiniz Oyunlara Veda Edebilirsiniz
Sonraki İçerikDark Souls 3 Oynanış Videosu Yayınlandı
Makine ve otomotiv mühendisi, aynı zamanda yılların oyuncusu. Arada kamyonculuk yaptığı iddia edilmektedir.
dariusburst-chronicle-savioursBu fiyatıyla gidin Nokia 3310 alıp Space Impact oynayın, en azından telefon özelliğini de kullanırsınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz