BlazBlue Chrono Phantasma Extend İnceleme

Geliştirici Arc System Works
Yayıncı Arc System Works,
Aksys Games
Tasarım Toshimichi Mori,
Yuuki Katou
Beste Daisuke Ishiwatari,
Galneryus
Platform PC, PlayStation 4,
PS  Vita, XboxOne
Çıkış Tarihi  2 Mart 2016 (Steam)
Tür Dövüş
Mod Tek Oyuncu, Çok Oyunculu

 

Dövüş oyunları ile aranız çok iyi ise mutlaka bir dönem yolunuz Guilty Gear ile kesişmiştir. Havalı sprite grafiklerin yanısıra rock ve heavy metal tarzı müzik yapısıyla öne çıkan bu oyun yapımcı firma Arc System Works’e büyük bir ün kazandırmıştı.  Firma bu başarının ardından yaklaşık 20 yıl boyunca Guilty Gear serisine 11 ayrı versiyon ile devam etti ve halen bu seriye yeni oyunlar gelmeye devam ediyor (şu aralar Guilty Gear Xrd Relevator’ın konsol sürümleri üzerinde çalışıyorlar)  ancak 2008 yılında firma farklı bir atılım yaparak BlazBlue adında yeni bir dövüş serisi yaratmaya karar verdi. Pekiyi elde bu denli başarılı ve iyi satış rakamları elde edilebilen bir serileri varken firma neden yeni bir seri yapma yoluna gitti?  Yazımızın devamını okudukça bu konuya bolca değineceğim.

blazblue-chrono-phantasma-extend-01

Anime sever misiniz?

2 boyutlu bir dövüş oyunu olan BlazBlue, aynı atası Guilty Gear gibi sprite grafiklere sahip.  Tasarım olarak ilk bakışta çok farklı görünmese de oyunla biraz vakit geçirip karakter tasarımlarındaki detaylara incelemeye başladığınızda anime (japon animasyonu) seven oyunculara odaklı çalışmalar olduklarını farketmeniz uzun sürmeyecektir. Guilty Gear’a kıyasla daha çizgifilmden fırlamışçasına duran karakterler, bazı oyuncular için itici bir faktör olma potansiyeline sahip; özellikle masum / sevimli / fetiş üçlemesinden oluşan moe girl modundaki karakterler oyunun hitap ettiği kitleyi oldukça ele veriyor.  Serinin zaten 12 bölümden oluşan bir anime serisi de mevcut.  Tasarımları bir kenara koyup oynanışa baktığımızda ise yine Guilty Gear ile yakalanamamış bir kesimin hedef alındığını farkediyoruz. 4 saldırı tuşu bulunan oyunda zayıf, orta, kuvvetli ve özgün saldırıları bu tuşlarla gerçekleştiriyoruz.  Ofansif bir oynanışa sahip oyunda karakterlerin özel hareketleri bir kaç istisna hariç çevirmeli kombinasyonlarla gerçekleştiriliyor (bazılarının bir kaç hareketi şarjlı olsa da tamamen şarjlı hareketlere sahip karakter yok)  dövüş sırasında dolan Heat Bar 50 ve 100 ‘e ulaştığında ise Distortion denen kuvvetli vuruşları ya da Astral Finish adlı tek vuruşta rakibi yokeden özel vuruşu gerçekleştirebiliyorsunuz.  Oyunda kontroller Techical ve Stylish olarak ikiye ayrılıyor.  Technical klasik çevirmeli kombinasyonlar üzerine kurulu standart mod.  Stylish ise vuruş tuşlarına basitçe ardarda basarak ya da belirli bir yön + tuş ile özel hareketleri hatta komboları kolayca yapabildiğiniz bir mod.  Özellikle dövüş oyunlarına ya da BlazBlue serisine yabancı oyuncular düşünülerek hazırlanmış olan Stylish modu oldukça başarılı şekilde çalışıyor ve türe aşina olmayan oyuncuları kolayca seriye adapte edebiliyor. BlazBlue işte bu yönleriyle daha zor bir oyun olan Guilty Gear’dan oldukça ayrışıyor, yapımcıların da aşağı yukarı istediği şey bu; Guilty Gear ile yakalayamadıkları bir kesime ulaşmak. Bu arada sakın yanlış anlaşılmasın Guilty Gear sevenlerin de gayet beğenbileceği bir oyun BlazBlue…

blazblue-chrono-phantasma-extend-02

İçerik Ne Alemde?

 

Blazblue Chrono Phantasma Extend serinin yedinci ve en kapsamlı oyunu. Karakter sayoso son eklemelerle birlikte 28’e çıkmış durumda ve özellikle tek oyuncu için tıka basa içerikle dolu.  Sadece Visual Novel (görsel roman) tarzı hazırlanmış olan hikaye modlarını tamamlamanız yaklaşık 30 saat sürüyor! Bir dövüş oyunu için oldukça güzel bir süre (daha kısa süren rol yapma oyunları oynadığımı da not düşerek) ve bundan daha da fazlası var. Sıradan gidelim:

Practice:  Tutorial / Training ve Challange adlı üç kola ayrılan eğitim bölümünde Tutorial Mode ile oyunun mekaniklerini öğrenebilir, Training Mode’da karakterlerin vuruşlarını çalışabilir, Challenge Mode ile her karakter için belirlenmiş 20 görev ile daha detaylı ve zor hareketleri çalışabilirsiniz.

Story:  4 kola ayrılan bu bölümüzde ise Story Mode ile oyunun ana senaryosuna erişebiliyorsunuz. Teach me More, Miss Litchi!  modunda BlazBlue evreni ve lore hakkında bir çok detayı öğrenebilir (ya da hafızanızı tazeleyebilirsiniz) Oyunun Extend sürümü ile eklenen Remix Heart Gaiden’da Mai Natsume adlı karaktere odaklanan bir yan hikayeye erişebilirken karakterler, bölgeler, eşyalar, özel güçler, silahlar ve daha bir çok detay hakkında bilgi bulabileceğiniz Library modu da oynadığı oyunun detayları hakkında bilgi almak isteyenler için beklemekte.

 

Battle: Aksiyona doyacağımız kısım burası. Arcade Mode adından da anlaşılacağı üzere seçtiğiniz karakter ile karşınıza çıkan yapay zeka rakipleri pataklayıp oyun sonu hikayesini görebileceğiniz mod.  V.S. Mode  ister yapay zeka isterseniz de yanıbaşınızdaki bir arkadaşınıza karşı dövüşebildiğiniz mod. Çok keyifli olan Abyss Mode ise seçtiğiniz karakter ile survival tarzında karşınıza çıkan rakipleri canınız dolmadan (elixir kullanmadığınız takdirde)  peşpeşe dövüştüğünüz ve karakterinizin atak, defans, heat ve hız değerlerini yükseltebildiğiniz, bu moda özel yetenekler kazanarak daha da güçlendirebileceğiniz bir mod.  Derinliği 100 ile 300 arasında değişen 10 bölümde oluşan Abyss Mode’da bir de Infiniy adında derinliği 100.000 görünen bir de ekstra bölüm bulunmakta (girmeden önce diğer bölümleri tamamlamak akıllıca olacaktır) Rakiplerinize vuruş yedirdikçe derinlik (depth) değerinizi yükselttiğiniz modda her 20 derilikte bir özel bir rakip geliyor ve bu rakibi yendiğiniz takdirde rastgele sunulan bonusları alarak (stat ya da skill) karakterinizi güçlendiriyor ya da elixir kullanarak sağlığınız yükseltip en derin tabakaya ulaşana kadar yolunuza devam ediyorsunuz. Keyifli olduğu kadar oyundaki bazı içeriği açmak için ihtiyacınız olan parayı da yine bu modla rahatça biriktirebilirsiniz.  Score Attack özel olarak düzenlenmiş rakiplere karşı en yüksek puanı kazanma üzerine kurulu bir mod iken Unlimited Mars Mode’da ileri seviye yapay zekaya karşı mücadele veriyorsunuz.

 

blazblue-chrono-phantasma-extend-03

Network: Çevrimiçi olarak gerçek oyuncularla kapışabileceğiniz mod.

Collecition: Replay Theater ‘ da dövüş kayıtlarınızı izleyebilir Gallery Mode’da ise illüstrasyonlar ve Arcade ve Story Mode’daki görsellere ulaşabilirsiniz. Ayrıca Gallery Mode’daki Item sekmesinde bazı stage ve parçaları da diğer modlardan kazandığınız para ile açabiliyorsunuz.

 

Options: Geldik diğer detaylı bir kısma. Oyunun Steam versiyonu üzerinden yaptığım incelemede bu kısım yüzümü oldukça güldürdü diyebilirim. Tuşları özelleştirme, görüntü ayarları, çevrimiçi oyunlarda voice chat kullanımı gibi PC’ye özel durumlara oldukça önem verilmiş durumda. Özellikle yakın dönem çıkan Street Fighter V’de Capcom oyuncuları bu tür konularda biraz üzmüştü.  Ancak ekran çözünürlüğü konusunda küçük bir sıkıntımız var. Oyun orjinalde Taito Type X2 arcade makineleri için geliştirildiği için özel bir görüntü oranına sahip. Ekran ayarlarında arcade ve full olarak belirtilmiş durumda olan bu durum eğer arcade’i seçerseniz yaygın olarak kullanılan 16:9 oranlı monitörlerde sağda ve solda siyah şerihler belirmesine neden oluyor.  Eğer full olarak seçersniz görüntü kenarlara doğru biraz çekiştirilerek tam ekrana yayılıyor. Sprite’lar üzerinde devasa bir etkisi olduğunu söyleyemem ama yine de aklınızda bulunsun. Ben terchimi özgün oranlarla oynamaktan yana kullandım.

Yavaş yavaş yazımızın sonuna gelelim. BlazBlue Chrono Phantasma Extend oldukça keyifli bir dövüş oyunu.  Şu sıralar piyasa Mortal Kombat X ve Street Fighter V tarafından domine edilmiş durumda ama BlazBlue yine de ara sıra vakit ayırılabilecek keyifli bir alternatif olarak köşeden bize göz kırpıyor.  Oyun özellikle Street Fighter V ‘in biraz sınıfta kaldığı içerik konusunda  oldukça iddialı. Fiyat olarak da oldukça uygun olan oyunu Playstore üzerinden satın almak için tıklayın

GENEL BAKIŞ
Oynanış
9
Görseller
8
Ses / Müzik
8
Hikaye
8
Eğlence Faktörü
9
Önceki İçerikThe Division, Destiny’yi de geçerek en çok hasılat yapan oyun oldu!
Sonraki İçerikPlayStation VR’ın çıkış tarihi ve fiyatı sonunda açıklandı!
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
blazblue-chrono-phantasma-extend-incelemeBaşlangıç seviyesindeki oyuncular, anime tarzı görseller sevenler için içerik zengini, keyifli bir dövüş oyunu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz