Ben 10 inceleme

Ben 10 inceleme yazımıza başlamadan önce; Ben 10 çizgi filmi her ne kadar yetişkinlere hitap etmese de, çocuklar tarafından seviliyor. Peki Ben 10 oyunu nasıl olmuş? Sorusunun cevabı Ben 10 inceleme yazımızda...

Ben 10 inceleme yazımıza başlamadan önce; Ben 10 çizgi filmi her ne kadar yetişkinlere hitap etmese de, çocuklar tarafından seviliyor. Peki Ben 10 oyunu nasıl olmuş? Sorusunun cevabı Ben 10 inceleme yazımızda…

Çizgi film tabiri caizse eşek kadar olmama rağmen hala izliyorum. Ancak yeni nesil çizgi filmlerle pek aram yok. Ben daha çok benim çocukluk zamanıma denk gelen ’90 sonu çizgi filmlerini seviyorum. Ben 10 de bu son dönem çıkan çizgi filmlerden biri. Aslında çok yakın bir tarih değil başlangıcı anımsadığım kadarıyla. Çünkü bir ara bütün çocuklarda Ben 10 çantası vs. vardı, oradan biliyorum.

Daha sonra ise yine gözlemlediğim kadarıyla çocuklar arasında Ben 10’in popülaritesi söndü. Başka çizgi filmler çıktı herhalde. Yurt dışında olay nasıldır bilmiyorum ama bu nedenden ötürü sanki bu oyun biraz geç çıkmış gibi geldi bana galiba sanırsam.

Ben 10 inceleme

Ben 10 bir çocuk oyunu. Bunu en başta söyleyeyim, çünkü eleştirilerimi buna göre yapacağım. Oynarken de zaten bir çocukmuş ya da “Çocuğuma bunu oynatır mıyım acaba?” havasında oynadım.

Ben 10 hakkında pek bir fikrim yok. Kendisi birçok canavara evrilebiliyor sanırım oyundan anladığım bu. Neyse efendim, karakterimiz hikaye olarak kötülere savaş açıyor tabii ki. (Başka bir şey bekleyen var mıydı?) Çocukların –ayrıca benim de– pek önemsemeyeceği bir konu ortada dolaşıyor.

Oyunumuz ’90’ların konsol oyunlarına çok benziyor. Hatırlayanlarınız vardır belki, adam dövdükçe ilerlediğimiz oyunlardan Ben 10. Karakterimizi hep sağa doğru ilerletiyoruz, düşmanlar geliyor, pataklıyoruz. Sonra sağa doğru koşmaya devam edip yeni mekanlara doğru yelken açıyoruz.

Oyunun genel mekanikleri ve konusu böyle. İlginizi çekmediğine eminim ama zaten hangi çocuk “Ya bunun hikayesi bi’ harika dostum!” diye oyun oynar ki? Zaten Türkçe desteği de yok oyunun, çocuğunuzun İngilizce bilmesi gerekiyor.

Kim ola bu Ben 10?

Sevgili karakterimiz Ben 10 düşmanları kendi halinde yumruk atarak dövebiliyor. Zıplıyor, düşman saldırılarından kaçmak için dodge dediğimiz yana doğru kaykılma hareketini yapabiliyor. Ancak asıl özelliği birçok canavara evrilerek daha iyi dövebiliyor. Her canavarın belli özellikleri var. Kimi ateş ediyor, kimi fiziksel olarak çok güçlü oluyor. Keyfinize göre dönüşebileceğiniz canavarı seçebiliyorsunuz. Bunu da tek tuşla açtığınız menüden kolayca yapabiliyorsunuz.

ben 10 inceleme

Düşmanlar ise ne yazık ki çok tek düze, sürekli aynı kişileri dövüyorsunuz. Çoğunun da bir vasfı yok; en fazla canı daha fazla oluyor, daha fazla vurmak zorunda kalıyorsunuz. Arada akıllıları çıkıyor ama çok az. Zaten bazıları hiç hareket etmiyor, size de vurmuyor. Bir nevi süs bitkisi görevi görüyorlar. Bir de bölüm sonu canavarları var işte, onlar bir nebze daha çeşitli denebilir ama yine de fikrim, meh.

Ayrıca düşmanlarımızı öldürerek ve çevredeki eşyalara vurarak oyun içi para birimimiz olan yeşilimsi şeyler toplayabiliyoruz. Bunlar ile canavarlarımızı belli noktalarda satıln alım yaparak daha da güçlendirebiliyoruz. Bu güçlendirmeler canavarın sadece gücünü arttırmak gibi şeyler değil sadece, yeni yetenekler de katabiliyoruz. Bu anlamda güzel olmuş diyebilirim bu kısma. (Oyunu tek iyi kısmı belki.)

Ben 10 zaten çok büyük bir yapım olmadığı gibi, çocuklara da yönelik olduğu için bundan fazlasını beklemiyorum. Ama ne yapıyorsan yap işini doğru yapman önemlidir, değil mi?

Kötü oyunlara bir yenisi daha

Unity birçok bağımsız yapımcıya ve oyun yapmaya hevesli arkadaşlara çok yardımcı olan bir motor. Belli bir hasılata kadar sizden para almıyor ve bedava olarak kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Öğrenebilme kolaylığı da cabası, internette Türkçe de dahil birçok kaynak var.

Ama bunun bir olumsuz yönü de ortalık oyun çöplüğüne dönmeye başlıyor. Steam’de bir anda binlerce oyunun dolması da bu yüzden. Bazıları iyi, çoğu kötü.

Ben 10 bu tür oyunlar arasında yapmış olmak için yapılmış bir oyun. Benim tahminim birisi Ben 10’in isim haklarını aldı, sonra dedi ki ben bu parayı çıkarmak için gideyim birilerine oyun yaptırayım. Sonra bunu bir şekilde çocuklara satar, yolumuza bakarız.

Bir kere oyun görsel olarak, nasıl anlatsam, üstünde çalışılmamış duruyor. Demek istediğim şu ki; oyun aslında görsel olarak çok kötü değil ama daha güzel gözükmesi için uğraşılmamış, olduğu gibi bırakılmış. Bunu tam anlamıyla anlatabilmem için TV karşısına beraber geçip yorum yapmam gerekiyor. Ama anlatabildiğim kadarıyla bu sebep oyunun yavan durmasına neden oluyor.

ben 10 inceleme

Oyun yukarıda da biraz bahsettiğim üzere çok tekdüze. Çeşitlilik yok. Yaptığınız şey hep aynı. Yapabildiğiniz tek farklı şey dönüştüğünüz canavarlara yetenek katabilmek o kadar. Belki biraz da bölüm sonu canavarları işte… Kim olursa olsun aynı şeyi defalarca yapınca sıkılır. Kontrolcüyü atar kenara, konsolu kapatır.

Evlat olsa sevilmez.

Ben bu oyunu çocuğuma, büyük bir Ben 10 hayranı olsa bile oynatmazdım açıkçası. Vakit kaybı. Çocuğuma katacağı bir şey olmadığı gibi, oyun olarak da oyuncuyu tatmin edecek bir yapısı yok. Ne bileyim bulmacalar, bir şeyler falan konulsaydı keşke en azından farklılık arz edebilseydi.

Çocuğunuza bu oyunu hediye etmek yerine, çok daha güzel şeylere paranızı harcayabilirsiniz.

GENEL BAKIŞ
Hikaye
4
Oynanış
5.5
Eğlence
4
Sıradanlık
4
Önceki İçerikParamanya Turnuvası İstanbul kazananları belli oldu
Sonraki İçerikTürkiye’nin ilk espor bursu gençlerin ilgisini çekti!
Makine ve otomotiv mühendisi, aynı zamanda yılların oyuncusu. Arada kamyonculuk yaptığı iddia edilmektedir.
ben-10-incelemeBen şimdi ne oynadım ve ne oynayacağım?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz