Battlefield 1 İncelemesi (PC)

“Hiç bir savaşta kazanan bir devlet olmadı, biri insanını kaybetti, diğeri insanlığını!”

Birinci Dünya Savaşı’nı şu şekilde özetleyebiliriz: Sanayi devrimi sonrasında insanoğlunun aç gözlülüğü daha da tetiklenmiş,  hammadde ve insan gücünü elde etmek adına büyük güçler sudan sebepler ile birbirlerine savaş ilan etmişlerdi. Bunun faturasını geneliyle dünya ülkeleri, özellikle Avrupa, 4 yıl boyunca yaşadıkları kabus ile ağır şekilde ödedi. 15 milyon asker ve sayısız sivil hayatını kaybetti…

 

DICE’ın meşhur Battlefield serisinin son halkası olan Battlefield 1 (1. Dünya Savaşı’nı konu aldığı için oyunu bu şekilde isimlendirmeyi seçmişler) ilk açtığımız andan itibaren bize savaşın insani tarafını göstermeye gayret ettiğini görüyoruz.  Oyun mekaniklerinin tanıtıldığı giriş bölümünde öldüğümüz zaman kaybettiğimiz askerin adı ve ölüm tarihi ekranda belirerek bizi haritanın başka bir tarafına, farklı bir askerin kontrolüne yolluyor. Daha bu giriş bölümünde bile bir oyunun başında bile savaş alanında ölenin bir daha geri gelmeyeceğini bilincimize kazıyor DICE.  Holywood filmlerinden fırlama, ölmek bilmeyen bir Rambo değil, gerçekliğini hissettiğimiz bir askerin gözlerinden bakıyoruz oyunun dünyasına.  Bu çarpıcı girişin ardından menü ile başbaşa kalıyoruz.

Battlefield 1’in şüphesiz ilk dikkatinizi çekecek özelliği Türkçe dil desteği.  Menü, arayüz ve altyazıları Türkçe olarak görüntüleyebiliyorken, seslendirme ise otantik şekilde bırakılmış, örneğin çevrimiçi mücadele modlarında Osmanlı ordusunun askerleri Türkçe konuşuyor, Almanlar Almanca konuşuyor vs… Görev bölümlerinde ise genellikle  İngilizce konuşmayan milletler için aksanlı İngilizce yöntemine başvurulmuş.  Yazımızın devamında menü öğelerinden bahsederken Türkçe isimlerini kullanacağız.

Menüye Kısa Bir Bakış

Oyunun menüsü Ana Sayfa, Çok Oyunculu, Harekat, Asker, Mağaza ve Diğer olmak üzere 6 kısıma ayrılmış durumda:
Ana Sayfa: Oyunu açtığınızda sizi karşılayan bu sekmede çevrimiçi modlar, seçenekler ve oyunu oynadıkça açılan ya da para ile satın alabildiğiniz Battlepack’ler için kısayollar içermekte.

Çok Oyunculu: Bu sekme 4 bölmeye ayrılıyor;

  • Operasyonlar – Şu an için 4 farklı çevrimiçi operasyon sizleri bekliyor.  Bahar Taaruzu’nda 1918 yılında İngilizler ve Almanlar arasında gerçekleşmiş olan Kaiser Savaşı’nda, Zorlu Fetih’te Meuse-Argonne muharabelerinde Amerikan ve Alman mücadelesinde, Demir Sur’da İtalyan ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu arasındaki muharebede ve Petrol Diyarı’nda  ise İngilizler ve Osmanlı İmparatorluğu arasındaki egemenlik mücadelesinde yerinizi alabilirsiniz. Bu modlar 40 veya 64 oyuncu arasında oynanabiliyor.
  • Hızlı Karşılaşma – Seçimlerle uğraşmak istemeyenler için. O an müsait olan bir çoklu oyuncu moduna hızlıca giriş yapmanızı sağlıyor.
  • Sunucu Tarayıcı –  Bu seçenek o an mevcut olan sunucular ve oyun modlarını detaylı şekilde görüp, sizin için en uygununu saptamanıza yardımcı oluyor. Bölge, oyun modu, haritalar gibi çeşitli filtreler kullanarak keyfinize uygun bir çoklu oyuncu modu saptayabilirsiniz.
  • Özel Oyunlar – Henüz aktif olmayan bu mod, topluluğun en sevdiği özelleştirilmiş oyun deneyimlerinin tadını çıkaracağınızı haber veriyor. İçeride “çok yakında” ibaresi düşülmüş olarak Resmi Özel Oyunlar, Hardcore ve Fog of War olmak üzere üç ayrı sekme bulunmakta.

 

Harekat: Bu sekme sizi oyunun hikaye moduna taşıyor. Intro bölümümüzün yanısıra çeşitli karakterleri ve oynanış mekaniklerini öne çıkaran 5 ayrı hikaye keşfedilmeyi bekliyor. Çamur ve Kan İçinde, tank çatışmaları üzerine kurulu bir bölümken Rütbeli Arkadaşlar sizi göklerde, baş döndürücü uçak çatışmalarının kontrolüne geçiriyor. Bu hikayelerin içinde Türk oyuncuların ilgisini en çok çekecek olan ise tabii ki Çanakkale Cephesi’nde geçen Haberci.

 

Asker:  Bu sekmede seviyeniz, madalyalarınız, zafer oranınız, favori silahlarınız ve bir çok diğer oyuncu istatistiğini görüntüleyebiliyorsunuz. Ayrıca Silahlar ve Cihazlar seçeneğinden asker sınıflarını ve kullandıkları ekipmanları özelleştirebilirsiniz.

Mağaza:  Oyunun DLC’lerini içeren Premium Pass ve yeni ekipmanlar edinebileceğiniz Battlepack’ler bu sekmeden gerçek para ile satın alınabiliyor.

Diğer: Kontroller, ses ve video ayarlarını yapabileceğiniz Seçenekler; cep telefonu uygulaması ile oyun istatistiklerini ve arkadaşlarınızın durumunu takip edebileceğiniz, silahlarınızı ve ambleminizi özelleştirebileceğiniz Companion gibi opsiyonlarımız da bu sekme altında yer alıyor.

battlefield-1-inceleme-01

 

Sıkıcı kısımları geçebildiğimize gelelim can alıcı kısımlara. Görseller ve sesler ile başlayalım.  Battlefield serisi geneliyle görsel açıdan tam bir şölendir, Battlefield 1 de buna istisna olmadan çıtayı bir nebze daha yükseltmiş. Büyük haritalarda yüksek etkileşimli dolu yapıların arasında çatışırken, binalar dağılacak, ağaçlar yerlerinden oynayacak. Özellikle çok oyunculu modlarda 64 kişi kapışırken gerçekten bir savaş atmosferi oluşuyor. Bunlara ek olarak doğa olayları ve başarıyla dizayn edilmiş ek atmosfer detayları da olaya harika bir tat katıyor… Mesela çölde kapışırken çıkan bir kum fırtınası ya da bombalar altında kalan bir şehrin sis altında kalması gibi ince detaylar sizi daha da oyunun atmosferinin içine çekiyor.   Sesler de gayet iyi kotarılmış. Silahlar, araçlar, ortam seslerinin yanısıra askerlerin seslendirmesi de oldukça başarılı. Osmanlı ordusuna denk geldiğinizde askerlerin Türkçe seslendirilmiş diyalogları da ayrıca gülümsemenize neden oluyor. Tabii görsellerini bu kadar öve öve bitiremediğimiz bir yapım optimizasyonu oldukça başarılı olsa da ideal performans için ortalamanın üzerinde sistemlere de ihtiyaç duyuyor.  Oyunu satın almadan önce mutlaka kontrol etmeniz gerekdiğini düşündüğüm sistem gereksinimlerine de bir göz atalım:

Battlefield 1 Sistem Gereksinimleri

Minimum:

    • İşletim Sistemi:  64-bit Windows 7, Windows 8.1 veya Windows 10
    • İşlemci: Intel I5-6600K, AMD FX-6350
    • Bellek: 8 GB RAM
    • Ekran Kartı:  NVIDIA GeForce GTX 660, AMD Radeon HD7850

Önerilen:

    • İşletim Sistemi: 64-bit Windows 7, Windows 8.1 veya Windows 10
    • İşlemci: Intel I7-4790, AMD FX 8350
    • Bellek: 16 GB RAM
    • Ekran Kartı:   GeForce GTX 1060, AMD Radeon RX 480

 

Bu gereksinimlerin yanısıra oyunumuz 50 GB kadar da disk alanı istiyor. Bu durum AKN faktörü nedeniyle özellikle yurdumuzdaki oyuncu kitle için tehlikeli bir rakam. Ancak oyunu Türk Telekom’un dijital oyun platformu Playstore’dan temin etmeniz durumunda AKN’nız Kasım ayı boyunca limitsize çevriliyor. Bu platformda oyunun fiyatının Origin’e göre daha makul olduğunun da altını çizelim.

 

battlefield-1-inceleme-03

DICE’dan Dev Hizmet: AT!

Evet yanlış okumadınız. Battlefield 1 ile birlikte gelen en ilginç yeniliklerden biri olan at, çatışmalara çok ilginç ama bir o kadar da yerinde bir yenilik olarak eklenmiş durumda.  Çok eski bir dönemde geçen oyunda süvari birliklerinin yeri çok önemli ve bu yeni birlik oldukça kuvvetli. Dörtnala giderken kılıcınızla vuracağınız bir darbe düşmanlarınızın canına okumak için yeterli olabiliyor. Kontrolleri pek de zor olmayan bu yeni “aracımızda” başarılı manevralar ile çok fena can yakabiliyoruz.

Battlefield 1, dünya tarihinin en kanlı savaşı olan 1. Dünya Savaşı’nı konu alıyor. Bu savaş genellikle video oyunlarında pas geçilen bir tarihi öğe. Tarihi yapımlarda daha çok 2. Dünya Savaşı tercih edilmekteydi ki o da artık çok kullanılmış olan bir tema olduğu için çoğu firma son dönem modern ya da fütüristik temalara dayalı savaş oyunları deneniyordu. Call of Duty Infinite Warfare ya da Titanfall gibi oyunlar her ne kadar keyifli yapımlar olsalar da  bir şeylerin eksikliğini hissetmekteydik… ve o da Battlefield 1 ile iyi şekilde farkına vardım ki savaşın ilkel yapısıymış. Sırtımızda bizi metrelerce yükseğe uçurabilen jetpacklere, lazerlere, titanyum zırhlara değil; kısıtlı mermi kapasiteli eski teknoloji tüfeklere, hayat ve ölüm arasındaki ince çizgiyi hissettirecek bir atmosfere ihtiyacımız varmış. Oyunda kullandığım her silah ve araç beni ayrı şekilde mest etti. Kurşun hesabı yaptım, yaralandığımda “İyi gizlenirsem belki son nefesimi vermeden bir kaç asker daha haklayabilirim” diye çaresiz şekilde sipere yattım. Karşı ufuktan bir anlık kafasını çıkaracak rakibime elimdeki tek atımlık keskin nişancı tüfeğiyle ateş edebilmek için sadece bir şansım vardı ve bir yandan etrafımı kollarken ben mi yoksa oynadığım karakterin mi ensesinden süzülüyordu o ter tanesi? Bir süre sonra farkettim ki ben ekranın başında değil o savaştığım alanın ta içindeydim. Bu hissi bana çok uzun zamandır hissettirebilen bir oyun karşıma çıkmamıştı.  Özellikle çoklu oyuncu modlarında ekip arkadaşlarımla sırt sırta mücadele etmek, tanklara, uçaklara önlü arkalı oturup silahları (ya da aracın direkt kendisini) opere etmek… Her anında keyif aldığımı söyleyebilirim ve bütün bunları çok koyu bir FPS hayranı olmadan yazdığımı da not düşmek istiyorum. Evet, oyun o kadar başarılı.

battlefield-1-inceleme-02

Toparlarsak FPS (nam-ı diğer: birinci şahıs nişancı) oyunlarına çok az bile ilginiz varsa Battlefield 1’i kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum. Uzunca bir süre oyuncuları memnun edebileceğine kesin gözüyle baktığım bu yapım gelecekte yeni haritalar ve modlarla da beslenecek. Tabii şunu da not düşmem lazım, eğer çevrimiçi mücadele yapmayı seven birisi değilseniz oldukça başarılı olsa da hikaye modu sizi uzun süre oyalayamayacaktır. Zaten size 64 oyunculu topyekün savaş deneyimi sunan bir oyunda neden çevrimiçi takılmayasınız ki zaten? 🙂

 

Oyunumuz Origin’in kendi sitesinde 60 Euro’ya satılmakta (mevcut kur ile 200 lira) Playstore üzerinden aynı platform üzerinde çalışan kodu 179 liraya satın alabiliyorsunuz. Ayrıca sistem gereksinimlerinden bahsederken değindiğim AKK kampanyasından da yararlanmış oluyorsunuz, bilginize.

Bu yazımızda PC sürümünü incelediğimiz Battlefield 1’in Playstation 4 incelemesi için takipte kalın!

 

 

GENEL BAKIŞ
Oynanış
9,5
Görseller
9,5
Ses / Müzik
9,5
Hikaye
9
Eğlence Faktörü
9,5
Önceki İçerikStar Citizen Bir Süreliğine Ücretsiz
Sonraki İçerikThe Tomorrow Children Artık Ücretsiz!
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
battlefield-1-incelemesi-pcTarihi savaşlara dayalı video oyunları arasında çok daha insani bir bakış açısında sahip olan Battlefield 1 çıtayı yükselterek FPS oyunlarının tahtına geçmiş durumda.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz