Batman – the Telltale Series İnceleme

Telltale Games son yıllarda oyun dünyasında ciddi bir rol oynuyor. Seveni olduğu kadar, “pek bir oynanış sunmayan” oyunlarından dolayı sevmeyeni de çok. Ancak şunu kabul etmek gerekir ki, Walking Dead serisinden sonra firma hızlı bir yükselişe geçti. Minecraft, Game of Thrones, Borderlands gibi birçok ünlü markanın oyununu yaptı. Bu oyunların özelliği ise hikaye ağırlıklı olması ve oyunculara seçim hakkı vermesiydi. Yani seçimleriniz hikayeyi etkiliyor ve yaptığınız seçimlerin sonuçlarına göre size özel bir hikaye ortaya çıkıyor. En azından iddiaları bu yönde. İddia diyorum çünkü “bazı” oyunlarda hangi seçimi yaparsanız yapın aslında aynı sonuca sadece farklı yollardan ulaşıyordunuz. Yaptığınız seçim ya da “X kişisi bunu hatırlayacak.” uyarısı bazen laftan öteye geçmiyordu. Ancak bu ne kadar önemli? Harcadığınız zaman süresinde eğlendiyseniz kesinlikle değil. Batman de aynı bu çizgi üzerinde bir oyun. Ancak diğer oyunlar arasında kesinlikle benim favorim oldu.

Kanadımı kırdılar uçamadım anne.

Kahramanımız bu oyunda Batman. (Hadi canım.) Süper kahramanlar dünyasıyla çok içli dışlı biri değilimdir ancak Batman her zaman en sevdiğim olmuştur. Bunun nedeni sanırım doğaüstü güçlere sahip olmayıp, insan olarak kahraman olması. Oyunda, yukarıda da bahsettiğim gibi, eğer Telltale’in herhangi bir oyununu oynadıysanız aşağı yukarı ne tür bir “oynanış” olacağını tahmin edebiliyorsunuzdur. Seçimler yapıyor, “quick time event (QTE)” dediğimiz anında tuşlara basıyor ve etrafı araştırarak işimize yarayacak eşyalar arıyoruz. Bu konuda hiçbir değişiklik yok. Zaten oyunu güzel kılan da hikayesi.

Oyunda “yarasadan” çok, Bruce Wayne’e odaklanmış bir yapı var. Yani sürekli ava çıkıp, pat küt kötülere dalmıyoruz. Hikayemiz şöyle ki; belediye başkanı olmasını istediğimiz Harvey Dent’e destek olurken olaylar gelişiyor. Bu süreçte ağzımızdan çıkan her laf, attığımız her adım çok büyük bir öneme sahip oluyor. Bir nevi politik bir tavır içine giriyoruz. Bruce Wayne olarak yaptığınız seçimler, Batman’i etkileyebiliyor; ya da tam tersi.

Telltale size önceden okuduğunuz ya da izlediğiniz bir hikaye vermek yerine, başka bir konseptle karşınıza çıkıyor. Böylece ağzımızda kabak tadıyla oyunu oynamıyor, meraktan çatlayacak şekilde oyunda ilerliyoruz. Keyfinize kaçırmamak için detay vermeyeceğim tabii ki ama emin olun güzel bir hikaye sizleri bekliyor.

Erkekseniz teker teker gelin.

Oyunun birçok yerinde dövüş sahneleri bulunuyor. Bu sahnelerde ise… Bildiniz! Bol bol QTE’ler bulunuyor. Dövüşün sonucu tabii ki değişmeyecek ama dayak yiyecek misiniz yoksa tek sıyrık almadan işin içinden çıkacak mısınız, bunların hepsi QTE’leri ne kadar yapabildiğinize bağlı. Bunun dışında yarasa olarak suç mahallinde dedektifçilik yapıyor, ipuçlarına ulaşmaya çalışıyoruz.

Sevdiğim bir nokta ise Bruce Wayne ile Batman arası geçiş hissiyatının çok güzel verilmiş olması. Bruce Wayne’i oynarken bir insan, Batman’i oynarken bir kahramanı oynadığınızı hissedebilmek çok güzel bir his. Bu önemli bir nokta, çünkü Batman’in kendi içinde yaşadığı bu hissiyatı bizlerin de hissedebilmesi oyunun başarılı olup olmamasında önemli bir kriter.

Denemesi bedava.

Aslında ben oyunu ne kadar anlatırsam anlatayım yetersiz kalacak. Bildiğiniz üzere Telltale oyunlarını 5 bölüm olarak yayımlıyor ve deneyimleyebilmeniz için de ilk bölüm oynaması bedava olarak şu an Steam’de yer alıyor. Böylece ilk bölümü oynayabiliyor, hikayeyi ve konsepti beğenirseniz diğer bölümleri de satın alabilirsiniz. Beğenmezseniz de kaybedecek bir şeyiniz yok.

Diğer bir güzellik ise Batman ile ilk defa gelen “Crowd Play” özelliği. Bu seçenekle birlikte arkadaşlarınızla beraber oyunu oynayabiliyorsunuz. Akıllı cihazlarınızla yaptığınız seçimler havuzda toplanıyor, çoğunluğun dediği seçenek seçiliyor. 12 kişiye kadar destekleniyor ve tarayıcı üzerinden de oyun izlenebiliyor. Şahane olmuş.

Görseller ise yine beklediğimiz ve alıştığımız şekilde. Bilgisayarları yormayan oyun, eski bilgisayarlarda da rahatça çalışabilecek düzeyde. Benim tek sıkıntım, sadece bu oyunda da değil, bulut kaydının bir türlü düzgün çalışmaması. Birçok kez kaydımı kaybettim. Bu konuda dikkatli olmanız ve buluta pek güvenmeyip yerel kayıt yapmanızı öneririm.

Genel olarak Telltale’in yeni oyunu Batman; firmanın tutturduğu kalite çizgisinde başarılı, pek yenilik getirmeyen bir oyun. Bu da oyunu alınıp oynanmaya değer kılıyor. Özellikle arkadaşlarınızla toplanıp Crowd Play’i denemenizi şiddetle öneririm.

SONUÇ: Başlat Tuşu tavsiye eder.

Önceki İçerikPlaystore 2016 Yılının Oyun Yıldızlarını Açıkladı
Sonraki İçerikBTK, AKK’ya ilişkin yeni kararını açıkladı!
Makine ve otomotiv mühendisi, aynı zamanda yılların oyuncusu. Arada kamyonculuk yaptığı iddia edilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz