Konsolların Geleceği ve Nintendo Switch

Konsol savaşlarının mobil neferi Nintendo Switch'i neler bekliyor?

8. jenerasyon konsollar piyasaya çıkalı 4 sene oldu. Bu süre zarfında bizlere değişik türlerden onlarca oyun sunuldu. Kimi oyunlar gönüllerimizde taht kurdu, kimisini eleştirdik ama artık bu jenerasyonun sonuna doğru yaklaşırken tam da konsol savaşlarının en kızıştığı bir dönemde Nintendo Switch çıkageldi. Peki ama konsolların geleceği 9. Jenerasyonda ne olacaktı? Bu yazımızda konsolların geleceği ve Nintendo Switch konusunu masaya yatırıyoruz.

Sony Playstation Pro ile VR teknolojisinin temellerini oluşturmaya çalışırken, Microsoft ise Xbox Scorpio projesiyle dünyanın en güçlü konsolu olma peşinde. 4K çözünürlükler, HDR kaplamalar, VR gözlükler derken aslında 9. nesli tahmin etmek pek de zor değil. Ama Nintendo neden bu teknolojileri değil de mobil olma yolunu tercih etti?

3 Mart 2017, Nintendo Switch’in piyasaya sürülmesinden bu yana 2 aydan fazla süre geçti ve şu an 3 milyon satış barajını aştı. Nintendo bu durumdan bir hayli memnun olacak ki üretimi hızlandırma yoluna gitti. Haziran ayındaki E3 2017 Oyun Fuarı’nda tanıtacakları oyunlarla birlikte mobil olarak oyun oynayan herkesin dikkatini çekeceğine eminim.

Şimdi burada uzun uzadıya Nintendo Switch’in ne teknik özelliklerinden bahsedeceğim ne de eksi artı yönlerinden. Benim dikkat çekmek istediğim nokta sadece mobilite.

Geçtiğimiz Ocak ayında Nintendo Switch görücüye çıktığı lansmanı canlı olarak izledim. Tüm dünya deli gibi Nintendo Switch’ten bahsediyordu. Makaleler, videolar, haberler.. Ben ise tanıtım videosunu izleyip “mobil olarak Mario oynamak mı?” demiştim kendi kendime. Konsola ilk duyurulan oyunlar benim alıp oynamak isteyeceğim türden yapımlar değillerdi. Üstelik firmanın geçmişinde Wii U gibi bir enkaz da vardı. Tam da  bir sene kadar önce radikal bir kararla Playstation 4’ümü satıp Xbox One platformuna geçmiştim ve Xbox’a özel oyunları oynadıktan sonra tekrar Playstation 4’e dönüş vakti gelmişti. Fakat bir çılgınlık yapıp Nintendo Switch için ön sipariş geçtim. Bütün önyargılarımdan kurtulmanın tek yolu Nintendo’yu kendim deneyimlememdi. İyi ki de denemişim.

Nintendo Switch hem televizyondan hem de handheld modu ile mobil olarak oynanmasından ötürü dikkatimi fazlasıyla çekmişti. Oyun oynamaya yeterince vakit ayırabildiğim için oyunların bana sunduğu içeriklerin tadını alarak oynabiliyordum ama konsolu taşımak, oyunu oynayabilmek için bir ekrana ihtiyaç duymak ve en önemlisi de konsolların ağır ve fazla yer kaplıyor olması, onları taşırken yanında bir çok aparat, hatta yeri gelince ekranı bile taşımam demekti. Nintendo Switch’i kullandığım ve Legend Of Zelda Breath Of The Wild ’ı oynadığım dönemler ise benim için resmen zevkten dört köşe olduğum zamanlardı. Çünkü evden çıkarken tableti ve Joy-Con’ları almam yeterliydi. Ekrana ihtiyacım yok. Kablolara ihtiyacım yok. Koca sırt çantasını taşımama ihtiyacım yok. Buraya kadar her şey gayet güzel gitse de Konsolun çıkışından bu yana bir ay geçmişti ve çıkacak oyunlar listesinde birkaç 3. parti oyunun dışında bir şey yoktu, E3 oyun fuarına kadar da olmayacaktı. Bu sadece benim için bir sorun gibi dursa da Nintendoseverler şu sıralarda Mario Kart 8 Deluxe ‘ın tadını çıkartmakta.

Böyle mobil bir cihazda örneğin GTA 5’i oynadığımı hayal ediyordum. Evet, donanımsal özellikleri belki GTA 5 için yeterli olmayabilirdi ama her şeyi bir kenara bırakıp sadece hayal edin.

“GTA 5 ve Nintendo Switch. Sen nerede ne zaman nasıl oynamak istersen..”

GTA 5’in çıkışının üzerinden 4 sene gibi uzun bir süre geçse de hala aylık en çok satan oyunlar listesinde ilk 5’te kendine yer buluyor. Sürekli güncel kalan online yapısı, eğlenceyi aksiyonla buluşturan oyun dinamikleri ve açık dünya olmasından dolayı da yeni oyunu çıkana kadar listelerde olmaya devam edeceğini düşünüyorum. Çıktığı 3 platformda da milyonlarca satan tam bir eğlence oyunu. Böyle bir oyun desteğini arkasına alan Nintendo’nun bahsettiğim “nerede istersen oyna” konseptiyle birleşmesi benim heyecanlanmama yetti.

Konsollar görsel olarak ne kadar gelişirse gelişsin hala bir ekrana ya da VR gözlük gibi ekstra donanıma ihtiyaç duyarken Nintendo tablete iki yandan takılan kontrollerle size mobil olarak oyun oynamayı vaat ediyor. Hele ki günümüzde mobil telefonların daha fonksiyonel hale gelmesi oyun yapımcılarını mobil oyun üretmeye teşvik etmekte. Sonuçta insanlar cep telefonu ile ne zaman, nerede, nasıl isterlerse o şekilde oyun oynayabiliyor. Mobilde çok ciddi satış rakamına ulaşan ve kemikleşmiş kitleleri olan bir çok oyun mevcut.

Nintendo konsol savaşlarına çok farklı ve eğer doğru stratejiyle ilerlerse yine öncülük yapabilecek bir kulvardan giriş yapıyor. Geçmişte kaybettiği 3. parti desteğini bu sefer iyi kullanır ve Nintendoseverler dışında da dünyadan diğer oyuncu kitlesini de AAA oyunlar ile kedine çekmeyi başarırsa gelecek için yeni bir yarışa öncülük yapacaktır.

Önceki İçerikBioWare’in yeni oyunu ertelendi; işte yeni çıkış tarihi
Sonraki İçerikAlan Wake satıştan kaldırılıyor!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz