Uncharted: Golden Abyss: Ps Vita İnceleme

 

İçinde bulunduğumuz nesilde doğup efsaneleşen serilerden biri de Uncharted serisidir. Naughty Dog‘un lokomotifi görevini Crash‘tan devralan Nathan Drake ile dünyanın keşfedilmemiş hazinelerini ve medeniyetlerini PS3’te 3, Vita’da 1 adet olmak üzere toplam 4 oyunla ortaya çıkarmaya çalıştığımız serinin Vita’ya çıkan oyunu Golden Abyss’e göz atıyoruz.

Sony’nin ufak canavarı Vita’nın çıkış oyunlarından Uncharted Golden Abyss ile Nathan Drake’in daha önce hiç şahit olmadığımız bir macerasına tanık oluyoruz. Bu sefer, Sully hariç seriden aşina olduğumuz karakterlerin bize eşlik etmediği bir Güney Amerika araştırmasında buluyoruz kendimizi. Serüven boyunca Chase ve Dante isimli iki yeni karakterle birlikte bol bol tırmanıp bir ordu dolusu adam öldürüyoruz.

Hikaye

Serinin ilk oyunu Drake’s Fortune’un öncesinde geçen oyunda Nate’in eski dostu Dante ile Panama yağmur ormanlarında 400 yıllık bir gizemi çözmeye gidiyoruz. Bu sefer yolculuğumuzda ünlü arkeolog dedesini arayan Marisa Chase isimli bir kadın kilit bir rol oynuyor. Düşman olarak ise karşımızda emekli general Guerro var. 400 yıl önce şüpheli bir şekilde kurban edilen İspanyol bir grubun izinden altın şehirlerin peşine düştüğümüz öyküde yer yer ilginç dönüm noktaları olsa da oldukça tahmin edilebilir ve beklenenin dışına çıkamayan bir senaryo bizi karşılıyor.

Oynanış

Kontrol olarak Vita’nın tüm nimetlerinden yararlanan oyunda klasik butonların haricinde dokunmatik yüzeyler ve hareket sensörünü de etkili bir şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Diğer oyunlardan alıştığımız üzere yumruk, ateş etme, siper alma, zıplama gibi tuş fonksiyonlarının yanı sıra, tırmanma sekanslarında ekrana parmağımızı dokundurarak Nate’e gideceği yeri gösterebiliyoruz. Ayrıca L omuz tuşu ile nişan alırken Vita’yı sağa-sola oynatarak keskin nişan alabiliyor, arka ve ön dokunmatik panel ile pek çok bulmacayı çözebiliyoruz. Dokunmatik paneller ile eşyaların üzerindeki tozları kazıyabiliyor, tarihi eserlerin silinmiş yüzeylerini karalama yöntemiyle açığa çıkarıyor ve bambuların kapladığı mekanları bıçağımızla kesip açabiliyoruz. Oyun bize oynanış olarak oldukça rahat ve bol seçenek vaat ediyor.

 

Grafik

Vita’nın gücünü çıkar çıkmaz tam anlamıyla gösteren oyunlardan birisi Golden Abyss. Akıcı animasyonlar, detaylı kaplamalar, su efektleri ve en önemlisi arka plandaki orman ve nehirler… Bir el konsolunun şu an verebildiği en güzel grafiklere sahip desek belki de yanılmayız.

 

Atmosfer ve Sunum

Oyunun eksi yanlarından birisi diğer oyunların aksine olayların hep aynı mekanlarda geçmesi. Panama’nın yağmur ormanları, nehirleri, tarihi kalıntıları ve yer altı gömütleri arasında gidip geldiğimiz oyundan daha çok şey beklerdik. Örneğin Uncharted 2’de İstanbul’dan Himalayalara kadar o kadar çok farklı mekan ve sekans ile karşılaştık ki Golden Abyss beklentilerimizi karşılamada yetersiz kaldı. Yine de oyun, konu aldığı mekanın derinliğini grafikler yardımıyla da olsa az çok verebiliyor. Bunun dışında oyun tırmanma, ateş etme, tekrar tırmanma, heykel itekleyerek bulmaca çözme, tekrar tırmanma şeklinde geçiyor. Nadiren de olsa ilginç sahneler bizi sevindirse de serinin diğer oyunlarına göre bu oldukça kısır bir oyun olmuş. Ayrıca oyun boyunca topladığımız hazineleri arkadaşlarımız veya diğer Vita sahipleriyle takas ettiğimiz Black Market dışında hiç bir online özelliğe sahip değil. Bunun dışında oyundaki mini görevleri tamamlamak için bazı sırları ortaya çıkarmamız gerekiyor. Örneğin fotoğraf makinesi özelliği ile oyundaki mekanlardaki bazı delilleri belgelememiz gerekiyor ve burada da fotoğrafçılığımızı konuşturuyoruz.

 

Yani; alın, oynayın, diğer Unchartedların verdiğini vermese de pişman kalmayacaksınız.

 

[table]
[attr style=”width:50px”]KÜNYE
Geliştiren,SCE Bend Studio / Naughty Dog
Dağıtımcı,Sony
Platform,PS Vita
Modlar,Tek Oyuncu TPS

[/table]

Önceki İçerikTürk Oyun Yapımcıları 28 Mayıs’ta Hünerlerini Windows 8 İçin Sergileyecek
Sonraki İçerikSudan ucuza 7 adet oyun

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz