Sine Mora EX – İnceleme

Aslen 2012’de çıkan Sine Mora, Digital Reality ve Grasshopper Manifacture ortak yapımı güzel bir shoot’em up (shmup) oyunuydu. Aradan geçen 5 yıl sonrasında uzatılmış versionu ve yeni adı Sine Mora EX ile karşımıza çıkan zaman temalı oyunumuz bakalım zamana meydan okuyabilmiş mi?

Nedir Bu Shmup?

2 sene önce yine bu türe mensup başka bir oyun olan Gryphon Knight Epic incelemesinde yazdığım gibi günümüzde artık neredeyse ölü sayılabielcek bir tür olan shmup, shooter türünün bir alt kolu. Teknik olarak düzinelerce düşmanı size açtıkları ateş arasından sıyrılıp vurma üzerine kurgulu yüksek aksiyon içeren, sağlam refleksler isteyen bir tür. Kökeni 1960’lara giden, 80 ve 90’lı yıllarda popülaritesinin zirvesine ulaşan ve sonrasında ise hızlı şekilde unutulan (bunda insanların arcade kültüründen yavaş yavaş uzaklaşmasının da payı var) günümüzde ise Japonlar ve indie yapımcılar tarafından üretilenler hariç pek de örneği gelmeyen bir tür haline gelmiş durumda…

Seol’da Büyük Savaş

Sine Mora EX farklı zaman dilimlerine yayılmış iki ana hikayeden oluşuyor. 4 büyük ulusun hüküm sürdüğü Seol gezegeninde Enkie ırkının zamanı manipüle etmeyi keşfetmesiyle birlkte iki büyük güç, Layil İmparatorluğu ve Atarach Krallığı arasındaki savaşı konu alan oyunda normal ve alternatif olarak iki rotada giden öykü 200 yılın üzerinde bir zaman dilimini kapsıyor.

Oynanış konusuna gelirsek, Sine Mora EX türünün en oyuncu dostu örneklerinden. Zaman teması üzerine kurulu oyunda bir ne kadar hasar alabileceğimiz gösteren bir bar yok. Onun yerine darbe aldıkça her bölümde bize verilen zamanı kaybediyoruz. Bölümlerin belirli noktalarında zaman sayacımız tazeleniyor, ayrıca düşmanları yokettikçe de ekstra zaman kazanabiliyoruz. Kullanma hakkımızın kısıtlı olduğu zamanı yavaşlatma özelliğimiz sayesinde de kritik anlarda zamanı yavaşlatıp düşman saldırılarından daha rahat şekilde kurtulabiliyoruz. Bunun haricinde hemen her shmup’ta olduğu gibi ekranı bombalayan kuvvetli bir saldırımız da var. Gördüğünüzde hiç yabancılık çekmeyeceğiniz farklı renklerde power up’lar ile de saldırılarımızı kuvvetlendiriyoruz.

Oyunun en sevdiğim özelliği, üç boyutlu modellemeler ile yapılmış olmasına rağmen olabildiğince illüstrasyon tadında durması. Bu yapısı sayesinde oyunun görselleri aradan geçen yıllara rağmen hiç eskimemiş.

Oyun konpset tasarımlardan çok başarılı bir şekilde uyarlanmış
Neler Yeni?

Sine Mora EX önceki oyunun üstüne çeşitli yeni özellikler ekliyor:

  • 16:9 ekran oranı  (önceki oyundaki 16:10 orana da seçenekler menüsünden erişilebilir)
  • İngilizce seslendirme (Oriijinal Macarca dublaja seçeneklerden menüsünden erişebilebilir)
  • Hikaye modunda 2 oyunculuk yerel çoklu oyuncu (co-op) desteği
  • 3 yeni kapışma modu: Race, Tanks, Dodgeball
  • Yeni mücadele bölümleri
  • Geliştirilmiş görseller
  • PLAYSTATION 4 PRO ve PC’ye özel olarak: Saniyede 60 kare 4k çözünürlük

Sine Mora EX iyi bir sunuma, güzel görsellere, iyi bölüm tasarımlarına ve zorlayıcı boss savaşlarına sahip, eğlenceli bir oyun. Bu yönleriyle shmup türünde kendine akılda kalıcı bir yer kazanmayı başarıyor. Öte yandan 2012’deki original sürüme sahip olanlar için tekrar almaya değer bir içerik eklediğini söyleyebilmek güç. PC oyuncuları oyunu zamanında severek oynamışlar ve bir şans daha vermek istiyorlarsa, PS4 sahipleri ise zamanında PS3 ya da Vita’da oyunu deneme şansı bulamadılarsa EX ile keyifli vakit geçirebilirler. Sine Mora EX ayrıca Nintendo’nun güzel hibrit konsolu Switch’te de yerini alıyor. Özellikle cihazın handheld modunda çok keyifli olacaktır.

Tüm sistemlerde gönül rahatlığıyla tavsiye edebildiğimiz Sine Mora EX’in en ucuza alınabildiği platform olan Steam’deki  fiyatı ise 18 TL.

 

GENEL BAKIŞ
Görseller
8
Oynanış
8
Ses
8
Eğlence
8
Önceki İçerikPlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG), 7 Milyon Kopya Sattı
Sonraki İçerikThe Evil Within 2 İçin Yeni Fragman Yayınlandı
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
sine-mora-ex-incelemeAslen 2012’de çıkan Sine Mora, Digital Reality ve Grasshopper Manifacture ortak yapımı güzel bir shoot’em up (shmup) oyunuydu. Aradan geçen 5 yıl sonrasında uzatılmış versionu ve yeni adı Sine Mora EX ile karşımıza çıkan zaman temalı oyunumuz bakalım zamana meydan okuyabilmiş mi? Nedir Bu Shmup? 2...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz