Oyun Dünyasında LGBT

1980’lerden günümüze oyunlarda LGBT

LGBT bireyler, ABD’de eşcinsel evliliğin yasallaşmasından sonra tekrar gündeme geldi. Tabii ki, geçmişten günümüze, oyunlarda da LGBT karakterler yer almakta. 1980’lere, oyunların parlamaya başladığı dönemlere döneceğiz, ardından da günümüzün şık oyun dünyasına yolculuk edeceğiz. Ve bu yolculuk boyunca, oyun dünyasındaki önemli LGBT karakterleri inceleyeceğiz.

Birdo

1) Birdo (Super Mario Bros. 2)

İlk olarak, 1988 yılına dönelim, Super Mario Bros. 2’nin çıktığı döneme. NES için çıkan bu oyunda, Birdo adındaki bir karakter vardı. Oyunda erkek olduğu belirtilmişti fakat Birdo kadın olduğuna inanıyor ve kendisine Birdetta denmesini istiyordu. Birdo veya Birdetta, Nintendo’nun ilk transseksüel karakteridir.

 Flea

2) Flea (Chrono Trigger)

Efsane RPG oyunu Chrono Trigger 1995 yılında SNES’e çıkmıştı. Oyunun ana kötü kahramanı ise Flea adındaki transseksüel bir karakterdi. Kız olarak gözüken karakter aslında bir erkekti. Oyunda ise şöyle bir konuşma geçiyordu: Flea “Hey, ben erkeğim! Erkek ya da kadın, ne fark eder? Güç güzeldir ve ben de güce sahibim.” diyordu. Devam oyunu olan Chrono Cross’ta da pembe bir peruk ve etekle gözüküyordu.

Curtis Craig

3) Trevor Barnes – Curtis Craig (Phantasmagoria 2: A Puzzle of Flesh)

1996 yılında bilgisayara çıkan Phantasmagoria 2: A Puzzle of Flesh, bir korku oyunuydu. Bu oyunda Trevor adında bir eşcinsel karakter bulunmaktaydı. Ana karakter olan Curtis’in en yakın arkadaşı ve meslektaşıydı. Curtis, oyunun ilerleyen zamanlarında psikiyatristine Trevor’a karşı hisleri olduğunu, biseksüel olabileceğini söylüyordu. Sonrasında ise Curtis’in sevgilisi olmasına rağmen ikisi öpüşüyorlardı. Curtis, bir oyundaki oynanabilir ilk heteroseksüel olmayan karakterdir.

4) Fallout 2

Fallout 2, eşcinsel evliliğin mümkün olduğu ilk oyundur.

 Kurosu Jun

5) Kurosu Jun (Persona 2)

Sevilen ve yakında yeni oyunu çıkacak olan Persona serisinin 2. oyunu, 1999 yılında PlayStation’a çıkmıştı. Oyundaki oynanabilir karakterlerden olan Kurosu Jun eşcinseldi. Oyunda, ana karakter olan Suou Tatsuya ile küçükken birbirlerine hediye verdikleri ve hep beraber kalacaklarını konuştukları görülüyordu. Oyuncunun hareketlerine göre, Tatsuya’nın üç potansiyel sevgilisi olabiliyordu, bunlardan birisi de Jun’du. Jun’un kullandığı silah ise çiçekti.

6) Shadow Hearts Serisi

2001’de PlayStation 2 için çıkış yapan Shadow Hearts’da, Meiyuan adındaki eşcinsel bir karakter bulunmaktaydı. 2005 tarihli olan Shadow Hearts: Covenant’ta da eşcinsel karakterler bulunmaktaydı.

Volgin

7) Metal Gear Solid Serisi

2001 yapımı Metal Gear Solid: Sons of Liberty oyununda, Vamp adında bir biseksüel karakter bulunmaktaydı. Oyunda bunun üstünde pek durulmamıştı fakat 2004 yapımı olan Metal Gear Solid 3: Snake Eater’da biraz daha detaya inilmişti; oyunda Volgin ve Major Raikov adındaki iki erkek karakterin sevgili olduğu gösteriliyordu.

Fable

8) Fable

2004 yapımı RPG olan Fable’a dönelim. Bu oyunda karakterler, cinsiyetleri fark etmeksizin hemcinsleriyle flört edebiliyor, evlenebiliyor ve cinsel ilişkiye girebiliyorlardı. Eğer karakter hem bir erkek ile hem de bir kadın ile evliyse, cinsiyeti biseksüel olarak gözüküyordu. Tek fark ise, iki erkek karakter evlenirken başlık parası verilmiyordu. Oyundaki görevlerden bir tanesi ise, erkek sahibin elinden hayat kadınlarını kurtarmaktı ve bunu çözmenin bir sürü yolu vardı; bu yollardan bir tanesi ise kadın kılığına girip sahipleri ile ilişkiye girmekti. Fable serisinin diğer oyunlarında da bu durum devam etmekteydi.

Pisha

9) Vampire the Masquerade – Bloodlines

2004 yapımı bilgisayar oyunu Vampire the Masquerade – Bloodlines ‘da oyuncu kadın bir karakter yaratıp, Jeanette adındaki başka bir kadın karakter ile ilişkiye girebiliyordu. Ayrıca oyun boyunca etrafımızdaki diğer karakterlerin de zamanında eşcinsel ilişkilerde bulunduğunu gözlemleyebiliyorduk. Örneğin, kadın bir vampir karakter ismini söylemiyor ve kendisini yıllar önce beraber olduğu bir kadın olan Pisha’nın ismiyle tanıtıyordu.

Persona 3

10) Shin Megami Tensei: Persona 3

2006 yapımı Persona 3 oyununda ise, isimsiz bir kadın NPC bulunmaktaydı. Bu karakter, ana kadın karakterlerden birisi olan Mitsuru Kirijo’ya aşıktı. Daha sonraları ise bu aşkı fanteziye dönüşüyor ve kendisinde Kirijo’nun banyo yaparken çekilmiş fotoğraflarının olduğunu söylüyordu. Bir bölümde ise, Junpei, Akihiko ve ana karakterin hoşlandığı kadının transseksüel olduğu ortaya çıkıyordu.

11) Bully

2006 yapımı bir Rockstar oyunu olan Bully’de ise, ana karakter olan Jimmy can kazanmak için erkek veya kadın karakterleri öpebiliyordu. Sonradan çıkan Bully: Scholarship Edition’da ise, “Over the Rainbow” adında bir başarım gelmişti, bu başarımı ise yirmiden fazla erkeği öperek açabiliyordunuz.

Reni Wassulmaier

12) Reni Wassulmaier (GTA: Vice City Stories)

Efsanevi serinin oyunlarından GTA: Vice City Stories, 2006 yılında çıkmıştı. Oyunda Reni Wassulmaier adında bir transseksüel film yönetmeni bulunmaktaydı. Kadın olarak doğmuştu ve o zamana kadar üç kez cinsiyet değiştirmişti. “So Long Schlong” adındaki bir görevde ise amacımız Reni’yi dördüncü cinsiyet değişimi için hastaneye götürmekti.

Carol

13) Carol ve Greta (Fallout 3)

Ses getiren RPG oyunu Fallout 3’te, karakter Carol adında kadın bir ghoul ile tanışıyordu. Bu kadının Greta adındaki başka bir kadın ghoul ile ilişkisi olduğu ve beraber Gob adındaki bir çocuğu evlat edindikleri söyleniyordu. Eğer karakterimiz kadın ise, Carol ana karaktere Greta’dan uzak durmasını söylüyordu.

 

 

Tabii ki değinmediğim sayısız LGBT karakter ve durum daha var oyun dünyasında, fakat bunlar benim gözümde en dikkat çekenleri.

Önceki İçerikRiot Games Türkiye için İmza Kampanyası Başlatıldı!
Sonraki İçerikStar Wars: Battlefront Oyun Modları Açığa Çıktı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz