Headliner NoviNews inceleme ve röportaj

Ütopyaların distopyalara karıştığı yer

Kur dalgalanmalarından etkilenip göklere fırlayan oyun ve konsol fiyatlarına karşı en etkili antibiyotik her zaman indie oyunlar olmuştur. Oyuncuları kimi zaman yenilikçi oyun mekanikleriyle kimi zaman özenle hazırlanmış müzikleriyle kimi zaman da etkili hikaye anlatımıyla kendilerine çekmeyi başarırlar. Oyunu pahalı fiyat etiketi veya NASA bilgisayarı almakla uğraşmak gibi dertler olmadan evinizdeki bilgisayarınızda gönül rahatlığıyla oynayabilirsiniz. Headliner NoviNews inceleme yazısı boyunca oyun dünyasında görmeye alışık olmadığınız konulara rastlayacaksınız.

Tiranlıkla yönetilen bir ülke, salgın hastalıklarla boğuşan bir halk, tek taraflı göçmen politikaları ve korkulardan beslenen bir rejim: Novistan’a hoşgeldiniz.

NoviNews Başvuru Formu

Usülüne daha uygun bir yöntem olarak karakter oluşturma kısmını editörlük başvuru formu üzerinden yapıyorsunuz. Belirlediğiniz isim ve soy ismin yanı sıra insanların size nasıl hitap etmesini istediğinizi de seçebiliyorsunuz. Bu hitap bir nevi cinsiyetinizi tanımlamış oluyor. Cinsiyetiniz üzerinden bir kimlik edinmek istemiyorsanız seçenekler arasındaki üçüncü şıkkı işaretleyebilirsiniz.


Tutarlılık Gerçeklikten Daha mı Önemlidir?

İşteki ilk gününüze hoş geldiniz. Şık kıyafetleriniz ve düzgün saçlarınız ile yeni işinizde büyük başarılar yakalamak istiyorsunuz. Peki başarıya giden yolda verdiğiniz kararların yükünü taşıyabilecek misiniz? Daha dolu bir maaş çeki için sevdiklerinize zarar vermeyi göze alabilecek misiniz? Merak etmeyin, oyunu defalarca kez tekrar oynayarak istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz. Bu sırada ani duygu patlamalarına karşı yanınıza bir paket mendil almayı unutmayın.

Haberleri Kontrol Eden Gerçekliği de Kontrol Eder

Patronunuzdan gerekli bilgilendirmeyi aldıktan sonra ofisteki masanızın başına geçtiniz. Artık yalnızca işinize odaklanabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey masanızdaki yazılara yeşil veya kırmızı damga basmak. Bu damgaları basarken de yazıların toplumu, işinizi, sevdiklerinizi ve hatta sizi nasıl etkileyebileceğini düşünmeniz gerekiyor. Merak etmeyin, mesainiz bittikten sonra nasıl bir iş çıkardığınızı gözetleme şansınız olacak. Ve asla unutmayın: Siz haberleri kontrol ediyorsunuz, haberler ise herkesi.

Gecelerin Yargıcı Olma Vakti Geldi

Tikler ve çarpılarla dolu yazılarınızı basım için hazırladınız. Mesai saatiniz bitti ve artık temiz hava eşliğinde sıcak evinize doğru yol alabilirsiniz. Sansüre uğramamış duvar yazıları size halkın tepkisine dair ipuçları verecek. Dilerseniz insanları kendi aralarında fısıldaşırken dinleyebilirsiniz ( ne kadar ayıp!). Şanlı başbakan Wolff halka seslenirken sizin hakkınızda da bir şeyler dedi mi acaba? Umalım ki zoruna gidecek bir şey yapmış olmayın. Eve dönüş yolunuz her geçen gün daha da yeni etkileşimlerle zenginleşecek.

Eve dönüş yolunuzda yayımlanmasına izin verdiğiniz yazıların ülke genelinde gösterdiği etkiye yakından tanıklık edebilirsiniz. Günler geçtikçe verdiğiniz kararların daha kritik sonuçları olacak. Kararlarınızın yükü daha çok sırtınıza binecek. Sevdiklerinizin hayatlarına nasıl etki ettiğinizi göreceksiniz.

Kararlarınızın yükü çok ağır gelirse, merak etmeyin, yarın farklı tercihler yapabilirsiniz. Umalım ki çok geç kalmış olmayın.

Evinizin yakınındaki yerel markete de uğrayıp bir selam vermeyi unutmayın. Küçük kızları birazcık utangaçtır ama aslında sandığınızdan daha zeki birisi. Evinizi dekore etmek ve diğer bazı etkileşimler (spoiler) için paranızı idareli harcamanız gerekiyor. Novistan gibi bir ülkede başınıza ne zaman neyin geleceğini bilemezsiniz!

Novistan Novistanlılar İçindir

Oyunu oynarken her an yeni bir referans ile karşılaşabilirsiniz. iPads, Please oynayan çocuklar, Cesur Yeni Dünya romanına atıflar, yapay zekanın hayatımıza dahil olması veya tarihteki gen mühendisliği atılımları gibi. Bunlardan en dikkat çekeni ise anlı şanlı Novistan başbakanı Wolff.

Zenofobi üzerine çelik halatlardan oluşan farkındalık düğümünü çözebilecek misiniz?

Komşu ülke Learis ile pek iyi geçinemeyen Wolff, halkı savaşmak için kışkırtmaya çalışıyor. Learis doğumlu olan ve Amerikan rüyasını kovalamak için Novistan’a gelen iş arkadaşımız Evie ise bu zıtlığın ortasında kalıyor. İş güvencenizle ve maaş kesintileriyle sizi tehdit eden devlete karşı gelerek göçmenleri mi koruyacaksınız? Yoksa korkunun sizi ele geçirmesine izin verip daha dolu bir maaş çeki mi alacaksınız?

Evie’nin bir göçmen olarak nasıl bir hayat yaşayacağına da siz karar vereceksiniz. Sizinle nasıl bir ilişki içinde olacağına da.

Seni Gördüğüme Çok Sevindim

Stresli iş hayatınız veya komplike ilişki durumunuz size yeterince zor gelmiyorsa bir de büyük kardeşinizin dertlerini dinlemeyi deneyin. Çünkü oyun henüz beyninizin yeterince derinlerine inemedi. Anksiyete mağduru işsiz kardeşimiz maddi ve manevi zorluklar yaşıyor. Kardeşlik bağlarının ne kadar önemli olduğuna karar vermek zorundasınız.

Kendince sebeplerden okulu bırakmış olan ve yıllarca iş imkanları peşinde koşmuş olan Justin, kariyerinde pek çok başarısızlıkla karşılaşmış ve hayata küsmüş. Oyuna ilk başladığımız sıralarda komedyenlik hedeflerinden bahsediyor. Bu noktadan sonra ona yardım edip etmemek tamamen oyuncunun insafına kalmış bir durum(elinizden gelirse tabii).Fikrimce, kararlarımız üzerinde en büyük etkiyi bırakan yan karakter.

Kuracağınız en ufak cümle bile duygusal olarak uçurumun kenarında olan Justin için çok büyük anlamlara gelebilir. İşinizde verdiğiniz kararlarda kardeşiniz de düşünecek misiniz?

Referanslar

Oyunun kalitesini arttıran bir diğer unsur ise oyun içindeki göndermeler. Oyunda yazılarını onaylayıp reddettiğimiz insanların isimleri, gerçek hayattaki insanlara gönderme niteliğinde. Erik Katz’ın Linkedin platformu kurucusu olması veya iPad, Please isimli popüler bir oyundan söz edilmesi gibi. Öte yandan, edebiyat sahasında Cesur Yeni Dünya veya 1984 gibi kitaplardan esinlenilmiş sahneler ve fikirler de görüyoruz. Korkunun hegemonyası, davranışlarımıza etkileri ve benzeri etkileşimlerde de H.P Lovecraft izlenimleri yakalamak mümkün. Learisian ve ırkçı başbakan Wolff ikilisi tarihi kişiliklere gönderme olduğu gibi genetik hastalık da modern dünyanın kara vebası olarak görülebilir. Son dönemin gündemindeki ”yapay zeka güvenilir midir?” sorusu da oyunu zenginleştiren unsurlardan birisi.

Ütopyalar ve Distopyalar Arasında…

Headliner: NoviNews basit oynanış mekanikleri ve homojen grafik dokusu ile çıtır çerez bir oyun gibi algılanabilir. Oyunun içine girdiğinizde ise çok daha farklı bir gerçeklikle karşılaşacaksınız. Oyun sizi karmaşık toplumsal sorunlarla başbaşa bırakacak. Sokaklarda yürürken güvende olmayacaksınız. Genetik mühendisliği çalışmaları yüzünden baş gösteren veba ile boğuşan insanlarla aynı kaldırımda yürüyeceksiniz. Genetiği değiştirilmiş gıdalar bugünkü dünyanın bir parçası olabilir. Peki ya genetiği değiştirilmiş çocuklar?

İnsanlar artık çocuklarının ne kadar kaliteli dnalara sahip olacağını ne kadar çok para ödedikleriyle belirliyorlar. Sağlık hizmeti aralarında Justin’in de bulunduğu dar gelirli insanlar için de temel bir hak mı? Sokaklarda sizi takip eden insanlar, yan kesiciler, dilenciler, protestocular, anarşistler ve polisler kol geziyor olacak. Çatılardan sizi gözetleyen suretleri görmezden gelmek isteyeceksiniz. Headliner: NoviNews, yarattığı alternatif evren üzerinden bugünün insanını sorgulamamıza sebep oluyor.

Toparlayacak Olursak

Kendi politik düşüncelerinizi, ahlaki yargılarınızı, özgürlüklerinizi kısaca kendinizi sorgulamanıza sebep olacak bir oyun. Milyon dolarlık yatırımlarla yapılan oyunların bol olduğu şu dönemde Indie sektörünün değerini hatırlamamızı sağlayacak kadar kaliteli. Kusursuza yakın hikaye sunumunu müziğin eşsiz uyumla süsleyen oyun, oyuncuyu atmosferinin içine çekmek konusunda hiç sıkıntı yaşamıyor. İlk kez bitirdikten sonra bile tekrar tekrar oynamak isteyeceksiniz. Söylemeden de geçmeyelim, tekrar tekrar oynadığınızda oyun size ufak diyalog değişiklikleri sunuyor. Bu diyaloglar oynanışa etki etmese de ufak bir tebessüm edebiliyorsunuz.

Oyunu ilk oynayışta 45 dakika ile 1 saat gibi bir zaman aralığında bitirebilirsiniz. Bu süre ilk bakışta çok kısa gibi gözüküyor olsa da oyunun tekrara düşmeden defalarca kez oynanabileceğini de unutmamak gerek.

Visual Novel türündeki point&click tarzı oynanışa sahip olan Unbound Creations yapımı Headliner: NoviNews şiddetle tavsiye ettiğimiz oyunlar listesine rahatlıkla adını yazdırdı.

Headliner: NoviNews inceleme yazımızın sonuna geldiğimize göre ikinci sayfaya devam ederek Unbound Creations ekibinden Jakub Kasztalski ile yaptığımız röportaja ulaşabilirsiniz.

1
2
GENEL BAKIŞ
Görseller
7
Oynanış
7
Hikaye / Sunum
9
Ses / Müzik
9
Eğlence Faktörü
8
Önceki İçerikBlack Ops 4 hesabı askıya alınan geliştirici isyan etti
Sonraki İçerikRed Dead Redemption 2 inceleme puanları muazzam
Video oyun ve çizgi roman bağımlısı, yarı zamanlı edebiyat okuru. Boş vakitlerinde evden dışarı çıkar.
headliner-novinews-incelemeOyunların etkileyici olması için milyon dolarlık yatırımlara ihtiyaç duyulmadığını açıkça görüyoruz. Oyun üzerine yapabileceğimiz en olumsuz eleştiri, bu kadar etkili ve bütün bir atmosferin yanında oyun mekaniklerinin çok basit kalması olur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz