Civilization Beyond Earth İncelemesi

Sid Meier’s oyunlarının her zaman apayrı bir yeri olmuştur. Civilization: Beyond Earth ile Sid Amca bizleri yine mutlu etti!

Sid Meier’s Civilization serisinde çok fazla yenilik beklemek doğru bir düşünce olmayabilir. Serinin ilk oyunundan bu yana, hiç kimse oyunun grafik ve ekstra 3-5 özelliğin dışında devrim yarattığını söyleyemez. Tamamen farklı bir kulvarda oyuncuların karşısına çıkması dikkat çekmişti. Sid Meier’s Civilization oyunlarını oynarken, uzun bir ilerleme durumu olduğu için sıkılmıyorsunuz. En son Civilization V ile belli kategorilerde farklılığa gidildi; grafik, yeni teknolojiler, birimler, binalar vs.

Genel açılarıyla Sid Meier’s Civilization IV ve Sid Meier’s Civilization V arasında şöyle bir farklılık var:
• Sid Meier’s Civilization V’ta Altın ve Bilim arasında çok iyi bir denge kurmak gerekiyordu.
• Yeni teknoloji ağacı, yeni binaların ve birimlerin kullanılmasına olanak sağlıyordu.
• Civilization IV’da teknoloji alışverişi yapılabiliyorken, Civilization V’ta teknoloji anlaşmaları yapılabiliyordu.
• Civilization IV’daki kare bölgeler yerine artık petek şeklinde bölgeler var. (Biraz ilginç tabii.)

…ve bunun gibi geliştirme diyemeyeceğimiz, ancak değişiklik diyebileceğimiz özellikler var.

Beyond Earth’e geldiğimiz zaman, önceki oyunlardan daha keyifli olduğunu söyleyebilirim. En azından sıradanlaşmış dünya üzerindeki rekabetten çıkıp, başka bir gezegene gidiyor ve çok farklı birimler, teknolojiler, binalar kullanıyorsunuz. Hikaye, dünyadan kaçışı anlattığı için çeşitli ittifaklar ve konfederasyonlar kurulmuş ve seçilmiş kişiler uzayın derinliklerindeki yeni gezegenlere gönderilmiş.

Hangi topluluğun kolonisinde bulunacaksın?

Oyuna başlamak için ilk adım attığınızda, bir himaye seçmelisiniz. 8 farklı himaye(ya da sponsor) diyebileceğimiz grup var. Hepsinin, tıpkı eski Civilization oyunlarındaki devletler gibi, farklı bonusları var. Bu seçimi yaptıktan sonra sizin kuracağınız koloninin hangi gelişime odaklanacağını seçmelisiniz; bilim, gıda, kültür, bilim. Bunlar seçildikten sonra üçüncü olarak, bir uzayaracı seçmeniz gerekiyor, ki bu çok önemli.

Çünkü seçtiğiniz bu uzay aracı koloniyi yeryüzüne indirdikten sonra sağlayacağı desteği belirliyor. Ardından yeryüzüne göndereceğiniz ilk kargoyu belirliyorsunuz. Yani ilk olarak hangi birimle ya da bonus özellikle başlayacağınız seçmelisiniz.

Son olarak da, gitmek istediğiniz gezegeni seçiyor ve oyuna başlıyorsunuz.

Beyond Earth ile birlikte elimizin altına kendisini geliştiren bir içerik veriliyor.

Teknoloji ağacı biraz karışık bir hal almış. Dönemin teknolojik anlayışı veya bilim kurgu öğeleri ciddi anlamda ele alınarak yapılmış olmalı ki, bazen kayboluyorsunuz bu teknoloji ağacında. Oyunun uzay çağında geçtiğini düşünürsek, avantajlar (yani Virtues) da değişmiş.

Sahip olduğunuz kaşifler ile çevrede gördüğünüz yıkıntıları keşfedebiliyorsunuz. Bunlar size ekstra kaynaklar sağlıyor.

Şehirlerinizde birim ve binaların dışında ana kaynaklarınıza özgü gelişm de yapabiliyorsunuz. Örneğin enerji eksiğiniz varsa endüstriyel geliştirme seçeneği sayesinde bu enerji eksiğini giderebiliyorsunuz. Ana kaynaklarınız eksildiğinde dezavantajlar da artıyor. Mesela yeterli enerji yoksa araştırma hızı yavaşlıyor.

Çevredeki kirli bölgeleri temizlemeniz gerekiyor. Eğer temizlemezseniz buralara gelen birimleriniz zarar görebiliyorlar. Bu temizliği işçileriniz ile ya da bu işe özel araçlar ile yapabiliyorsunuz. Convert Ops sayesinde çevredekilere casusluk yapabiliyorsunuz. Onların teknolojilerini bile çalabiliyorsunuz. Ama bu sadece sizin teknoloji puanınıza etki ediyor. Oyunda yakınlaşmanız gereken tarafı da belirleyebiliyorsunuz. Bu ikonlar ekranın sol üstünde bulunuyor; Purity, Harmony ve Supremacy. Bunların her birinin sağladığı belirli bonuslar var. Örneğin, Purity yaklaşımını benimsiyorsanız ilk kazandığınız puanın size sağladığı şu: Çevredeki uzaylı yaratıklar sizin kaşiflerinize saldırmıyorlar. Bu 3 farklı yaklaşımın farklı özellikleri sayesinde oyundaki gidişat bir anda değişiveriyor. Bunları kazanabilmek için ise belirli teknolojileri geliştirmeniz gerekiyor.

Bu arada, uzaylılara karşı herhangi bir saldırı girişiminde veya onları tehdit edebilecek bir girişmde bulunmayın. Zira bu çevrenizdeki diğer kolonileri kızdırabilir. Onları sevin ve koruyun.

Oyunda her zaman olduğu gibi yine teknoloji büyük önem taşıyor. Hep ilk sırada tutmak isteyeceğiniz teknoloji sayesinde çevredeki kirli bölgeleri temizleyebiliyor, yeni birimler için çeşitli alt teknik yapılar geliştirebiliyorsunuz. Örneğin, Alien Biology araştırmasını tamamladığınız zaman, çevrede bulunan kirli atıkları temizleyebiliyrosunuz. Bunu şehirlerde üreteceğiniz Miasmic Repulsor ile de yapabiliyorsunuz.

Kolonideki etkiyi ticaret ile harmanlayın.

Kurduğunuz koloni bazı temel ihtiyaçlara gereksinim duyar. Gıda ve üretim ürünlerinin ticaretini yapabilmek için herhangi bir şehrinizde Trade Convoy ve Trade Vessel araçlarından üretmeniz gerekiyor. Trade Convoy kara ticaretinde, Trade Vessel ise deniz ticaretinde kullanılıyor. Hangi yoldan ticaret yapacağınızı belirleyip, buna göre araç ürettiyseniz aracı seçiyorsunuz ve Establish Trade Route’a tıklayarak ticaret yapmak istediğiniz koloniyi seçiyorsunuz. Ancak, bunun eksi bir yanı da bulunuyor. Herhangi bir koloni sizin koloniniz ile ticareti serbest olarak yapabiliyor. Yani, ‘Slavlar sizinle ticaret yapmak istiyor. Onaylıyor musunuz?” gibi bir bildirim gelmiyor. Bu koloni sizinle ticareti istediği gibi yapıyor. Aynı şeyi siz de yapıyorsunuz. Karşı taraftan onay beklemenize gerek kalmıyor.

Genel hatlarıyla baktığımızda böyle tarihi eser gibi gördüğüm bir oyuna asla kötü diyemiyorum. Aslında oyunun kendisi de bunu demenizi engelliyor. Zira Sid Meier’s oyunlarının her zaman apayrı bir yeri olmuştur. Özellikle söz konusu Civilization oyun serisi ise akan sular duruyor. Oyun tarihinde bu tip oyunların türlerine az rastlanıyor. Tabii ki, çepeçevre baktığımız zaman ayrı alt türler de geliştirilmedi değil. Her zaman olduğu gibi Sid Amca bizleri yine mutlu etti!

Oyunu kesinlikle satın alarak oynamanızı tavsiye ediyorum. Arkadaşlarınızla oynarken çok daha farklı bir macera sizleri bekliyor olacak.

Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth incelemesinde katkılarından dolayı Playstore’a teşekkür ederiz.
Siz de Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth’ü Playstore üzerinden 120 TL fiyatla satın alabilirsiniz!

Önceki İçerik29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun!
Sonraki İçerikCoD: Advanced Warfare’ın harita paketleri detaylandırıldı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz