Sancak Beyi Röportajı

Anadolu Hikayeleri, Efsaneleri ve Mitolojisini konu alan Masaüstü Kart Oyunu Sancak Beyi‘nin yapımcısı Hüseyin Oguztürk ile oyun hakkında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Oyunun geliştirme süreciyle ilgili bir çok merak edilen soruya yanıt bulmaya çalıştık.

Öncelikle biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

1979 İstanbul doğumluyum, Bilgisayar Programcılığı eğitimi aldım ve ortalama 15 yıl kadar internet yayıncılığı ile uğraştım. 2006 yılından beridir de oyun sektöründeyim. Bir süre Joygame’de ürün müdürlüğü yaptım. Sonrasında kendi projelerimi hayata dökmek için organize oldum.  2012 yılında Sancak Beyi Kart Oyunu’nu geliştirmeye başladım.

Ekibiniz kaç kişiden oluşmakta?

Yapım ekibimiz 3 kişi’den, saha ekibimiz ise 2 kişiden oluşuyor. Tüm ekip arkadaşlarımız oyun sektöründen tanınan ve aranan simalar.

Sancak Beyi’i fikri ilk olarak nasıl aklınıza geldi?

Kart Oyunu oluşturma fikri oyun sektörüne ilk girdiğim dönemlerden beri aklımın kenarında duran bir oluşumdu. Oyun üretmeye zaman ayırdığım anda ilk olarak projelendirebileceğim ürün de bu tarz bir oyun olsun istedim ve öncelikle market araştırması yaptım. Yurtdışında özellikle A.B.D ve Uzakdoğu ülkelerinde çok popüler bir oyun tarzı biriktirilebilir kart oyunları. Türkiye pazarında ise hiç yoktu. Riskli bir proje olabilirdi ama doğru bir konsept ile oluşturursam ve pazarlama alanını dar tutmazsam başarılı olabileceğini düşündüm. Türk ve Anadolu mitolojisine ve tarihine duyduğum ilgiyi de projeme dahil ederek Sancak Beyi’ni şekillendirdim.

Hüseyin_Oğuztürk

Türkiye’de bir çok özgün bir çok proje gerekli desteği alamadığından dolayı son buluyor.  Sancak Bey’i için herhangi bir destek aldınız mı?

Maddi anlamda hiç bir destek almadık bugüne kadar. Manevi anlamda ise oyun ve oyuncu çevresindeki dostlarımızın çok desteği oldu ki halen de olmakta. Açıkçası beklentimizde bu yönde idi, oyunumuzun oynanması ve geri bildirimler almak bizim için en büyük destektir. Somut olarak özellikle FRPNET, Anadolu Hikaye Anlatıcıları, KONTAKT ekibi, oyun camiasının yakından tanıdığı Mevlüt Dinç, oyunun yapım ve yayın sürecinde fikirleri ve yorumları ile destek olan kişi ve oluşumlardı.

Bize biraz oyunun oynanışından bahsedebilir misiniz?

Oyun iki kişinin karşılıklı mücadelesini konu alıyor. Oyuncularımız KAM rolündeler ve Sancak Beyi’ne Beyler Beyi olması için oyun süresince strateji kurarak, saldırı ve savunma yöntemleri geliştirerek yardımcı oluyorlar. Hedef Sancak Beyi’nin iki Tuğ’unu rakibinden önce tamamlamasını sağlamak. Genel anlamda bir kule savunma oyunu da denebilir. Diğer detaylara ve oyun kurallarına web sitemiz üzerinden ve sosyal medya kanallarımızdan da ulaşabilir tüm arkadaşlarımız.

Genel olarak ilk kez oyunu oynayan kişilerin oyun hakkındaki tepkileri ne şekilde oldu?

Komplike bir senaryosu olduğundan kurgusunu anlamak için zaman ayırmaları gerekiyor ilk defa Sancak Beyi oynayacak oyuncuların. Kuralları ve genel yapıyı anlayan herkes ilk oyundan sonra tekrar oynamak istiyor. Katıldığımız etkinliklerin tümünde mübalağasız binlerce kişiye ulaştık, genel anlamda sevildiğini ve ilgiyle karşılandığını söyleyebilirim.

Bildiğimiz üzere Sancak Bey’inde Anadolu hikayeleri, efsaneleri ve Mitolojisini konu olarak alıyorsunuz. Bu bağlamda yapmış olduğunuz araştırmalardan biraz bahsedebilir misiniz?

Sancak Beyi’nin üzerine kurgulandığı konu itibariyle de ilgi çekici. Fakat bu konularda özellikle internet üzerinde müthiş bir bilgi kirliliği var. Biz bu konulardaki kaynakçamızı genelde akademik yayınlar ve bilir kişilerin eser ve yorumları üzerinde şekillendirdik. En büyük kaynağımız Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu yayınları oldu diyebilirim. Fakat pek çok edebi eserden de faydalandık karakterlerimizi ve öykülerimizi oluştururken. Direkt eser ismi vermek bu röportajın diğer sorularına yapılmış bir haksızlık olabilir çünkü gerçekten 150’nin üzerinde kaynak eser ve ürün var. Bu kaynakçayı daha sonra sitemizde paylaşalım izin verirseniz. Böylece ilgi duyan insanlara da daha faydalı bir yanıt vermiş oluruz.

En son sınırlı sayıda üretilen Umay, Erbörü, Mankurt kartlarının tanıtımını yaptınız. İlerleyen zamanlarda oyuna yeni kartlar ekleyecek misiniz?

Kısaca, evet elbette ekleyeceğiz yanıtını vereyim. 2014 yılındaki hedefimiz oyunda 300’den fazla karakter ve 1000 kadar farklı özelliklerde karta yer vermek.

Tugrabozan

Sancak Bey’i içerisinde yer alan kartlardan bir tanesinin hikayesini bizimle paylaşabilir misiniz?

Bu güzel soru için öncellikle teşekkür etmek istiyorum çünkü Sancak Beyi Kart Oyunu’nda yer alan tüm kartların ve karakterlerin birer uzun öyküsü var. Bu öykülere dair bir yayın da planlıyoruz. Hatta Anadolu Hikaye Anlatıcıları ekibi kart oyunundan bağımsız olarak bu karakterler ile bir Sunumlu Anlatım Sistemli bir RPG oyunu da oluşturdular; Sancak Beyi Destanı: Kara Kam.

Ben, Tuğrabozan’ın öyküsünü paylaşayım. Kadim yıllarda şehzadelerden biri Doğu Karadeniz bölgesini ziyaret etmiş ve kendine bir kılıç yaptırmak istemiş. Kendisine dağ’ın tepesinde yalnız bir kılıç ustasının yaşadığı ve ürettiği kılıçların efsunlu olduğu söylenmiş. Şehzade de kılıç ustasının yanına gitmiş ve yaptığı kılıçlardan birini istemiş. Aldığı kılıcı bir ağaca vurmuş keskinliğini denemek için, bakmış ki en ufak bir zarar dahi vermiyor kılıç. Usta’ya kılıcının işe yaramaz olduğunu söylemiş. Usta ise Şehzade’ye kendi kılıcıyla bir dövüş yapmak istediğini belirtmiş, dövüş esnasında Usta’nın kılıcı galip gelmiş. Şehzade kılıc’ın savaş dışında çalışmadığını, düşman dışında kimseyi kesmediğini anlamış ve efsunlu kılıcı almak istemiş. Usta’ya da ödül olarak bir kese altın vermiş. Usta ise keseden aldığı bir tane altını avucunda ovuşturup üzerindeki Tuğ’u silmiş ve “Senin altının bizde geçmez” diyerek Şehzade’nin Tuğrasını Bozmuş. Daha sonra o usta’nın yaşadığı bölgeye “Tuğrabozan” denmiş ve günümüzde “Trabzon” şeklinde telaffuz edildiği rivayet edilir. Tabii ki bir efsane, bir masal, doğruluğu tartışılır ama bizim oyunumuzda da Tuğrabozan kartı rakibin hazinesini sıfırlar.

Sancak Bey’i ekibini bir çok etkinlikte görmekteyiz. İlerleyen zamanlarda da bu böyle devam edecek mi?

Elbette. Sancak Beyi Kart Oyunu’nun en büyük özellliği bir turnuva oyunu olması. Aynı yurtdışındaki benzerlerinde olduğu gibi sürekli olarak etkinliklere katılacağız ve çok yakında dijital sürümün yayınından sonra da kendi etkinlik ve turnuvalarımızı düzenleyeceğiz. Katıldığımız etkinliklerin ayrı bir noktası ise oyuncu kitlesi ile birebir iletişime geçebilmemiz.

Oyunu satın almak isteyen bir oyuncu nasıl satın alabilir?

Tek kişilik kart kolleksiyonu içeren Cenk Destesini, web sitemiz üzerindeki sanal marketten, katıldığımız etkinliklerden ve İstanbul’daki pekçok kitapçıdan ve oyuncak mağazasından edinebilirler. Ayrıca yeni piyasaya sunacağımız çift kişilik Cenk Kutusu’nu ise tüm büyük market zincirlerinde bulabilecekler. Cenk Kutusu’nda ayrıca dijital oyunun kodları da yer alacak.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Nitelikli ve özel bir oyun portalını yayına sunduğunuz ve Sancak Beyi’ne ilgi gösterdiğiniz için sizlere teşekkür ederim. Etkinlik ve turnuvalarda görüşmek üzere.

 

Önceki İçerikNether: Pc İnceleme
Sonraki İçerikDireksiyon Setiyle FPS Oynamak Mı?
The Final Boss @baslattusu, Oyunu ve teknolojiyi seven ve bunu işi haline getiren bir kardeşiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz