Ana Sayfa inceleme Super Bomberman R2 inceleme

Super Bomberman R2 inceleme

Kabooom! Bomber kardeşler geri döndü!

80’lerden beri devam eden, bir Mario kadar olmasa da kendine has bir bilinirliği olan Bomberman serisi, labirentvari bölümler içinde duvarları ve düşmanları bombalarla havaya uçurduğunuz matrak bir yapım. Özellikle NES ve SNES dönemi Nintendo’da, sonrasında ise PlayStation tarafında parlayan seri, geçen yıllar içinde daha karmaşık yapıda sinematik oyunların sektörü bombalamasıyla oldukça geri plana düştü. Geliştirici Hudson Soft da Konami tarafından satın alınınca uzunca bir süre arafta kalan Bomberman serisi, 2017’de Nintendo Switch’in çıkışıyla Bomberman R ismiyle küllerinden yeniden doğdu ancak çok ihtişamlı bir şekilde geri dönmedi. Çeşitli teknik problemlerle gelen oyun aldığı yamalarla düzeltilse de kısa sürede unutuldu. Aradan 6 sene geçti ve Bomberman bir kez daha oyunseverleri kucaklamak için kollarını açmış durumda. Bomberman R2 inceleme yazımızda bol patlamalı oyunumuzun yeni hali nasıl olmuş, R1’den ders çıkarılmış mı, birlikte karar verelim.

Gizli parti oyunu?

Super Bomberman R2, önceki oyun gibi bir hikaye moduyla geliyor. Yeni bir tür tarafından yönetilen dev bir robotik kara ay, Bomber Gezegenini yok etmekle tehdit ediyor. Yeni canavarları ve isimsiz liderlerini durdurmak için Bomberman ve kardeşleri harekete geçiyor. Birbirine bağlı büyük alanlardan oluşan gezegenlerde keşif yapıp düşmanları ve patlatılabilen çevre nesnelerini havaya uçurarak düşen tecrübe puanları ile seviye yükseltiyor ve kademe kademe bomba mesafesi, sayısı ve hareket hızınızı artırıyorsunuz. Arada sırada istila edilerek tower defense tarzı bir modda işgal kuvvetlerini tepeliyor, belirli bölgelerde keşfettiğiniz karargahları ise siz istila ediyorsunuz. Ancak hikaye modu aslında oyunun çok oyunculu yapıya odaklı diğer modları için hazırlanmış koca bir tutorial. Bu yönüyle oyun R1’den oldukça ayrılıyor, onun hikaye modu daha özenli hazırlanmışken çok oyunculu modu oldukça sınırlıydı. Bu konuya daha sonra tekrar döneceğiz.

Gelelim oyunun ana menüsünü oluşturan çoklu oyuncu modlarına. Battle Mode adı altında dörde bölünen bu modlar şu şekilde:

Standard Mode: 16 kişiye kadar birbirinizi patlatıp şampiyonluğa koşacağınız mod. Bu mod çoğu Bomberman oyununuda bulunan her oyuncunun bir Bomberman karakterinin kontrolünü alarak bölüm içindeki güçlendirmeleri toplayıp diğerlerini bombayla hakladığımız modumuz.

Battle 64: İşlerin daha da eğlenceli hale gelmeye başladığı bu mod Nintendo Switch sahiplerinin Tetris 99 ya da Super Mario 35’ten alışık oldukları battle royal konseptinde bir yapıya sahip. 64 oyuncu 16 bölüme dağıtılıyor ve birbiriyle kapışıyor. Kapışma süreci bitiminde belirli bölümler “danger zone” yani tehlike bölgesi ilan ediliyor ve buralardan diğer bölümlere kaçmanız için kısa bir süre tanınıyor. Ayakta son bir Bomberman kalana kadar da süreç tekrarlanıyor.

Grand Prix Mode: Üçer kişilik iki takım halinde oynanan bu mod kendi içinde ikiye ayrılıyor. Classic Bomber karşı taraftaki oyuncuları haklamaya odaklıyken Crystals ise en çok kristal toplayan takımı galibiyete götürüyor.

Castle Mode: Yeni oyunun bel kemiği diyebileceğimiz bu mod içinde biraz tower defense mekanikleri barındıran bir istila mücadelesinden oluşuyor. 16 oyuncunun yer alabildiği Castle Mode, 1 vs 15 şeklinde oynanıyor. Hücum tarafında oynayan oyuncular, yani 15 kişlilik olan taraf etraftaki anahtarları toplayıp hazinelere ulaşmaya çalışıyor. Savunma tarafı ise çeşitli tuzaklar ve defans mekanizmaları hazırlayarak verilen süre içinde hücum ekibinin hazinelere ulaşmasını engellemeye çalışıyor. Süre bittiğinde bir tane hazine bile kaldıysa savunma tarafı kazanmış oluyor. Eğer yapısı karışık gelirse oyunun “tutorial” olarak atıfta bulunduğum hikaye modunda ilerleyerek pusu safhalarında yapay zekanın neler yaptığını gözlemleyebilirsiniz.

Spot ışığının çok oyunculu modlarda olduğunu hesaba katarak Super Bomberman R2’nin bir parti oyunu olduğunu söylemek sanırım yerinde olur.

Teknik Analiz

Super Bomberman R2 naif görsellere sahip bir oyun. Hikaye modu görsellerini kıyasladığımızda kalite açısından önceki oyundan çok farklı değil. Ancak belirgin farklılıklar var. Örneğin eski oyunda bölüm tasarımları farklı katmanlardan oluşurken Bomberman R2 tamamen düz bir platform üzerinde oynanıyor. En azından hikaye modunda rampalar, farklı düzlemler görmek iyi olabilirdi ama yeni oyunun tasarımında bu tercih edilmemiş. Çok oyunculu modlarda bu düz yapı sırıtmasa da hikaye modunda büyük ve boş hissettiren bölgeler oluşmasına neden olmuş. Işıklandırmalar da bir diğer dikkatimi çeken unsur oldu. Eski oyunda biraz daha kasvetli bir ışıklandırma tercih edilmişti, R2’de ise oldukça aydınlık ve renkli bir yapı tercih edilmiş ki bu, Bomberman ruhuna daha uygun bence. Öte yandan oyunda bolca göreceğimiz patlama efektleri kesinlikle R2’de daha iyi, eski oyunda oldukça zayıf görünüyorlardı. Super Bomberman R2 ayrıca ilk oyunun donma, frame düşüşleri gibi teknik sorunlarından arınmış bir şekilde geliyor. İlk oyunun yalın grafiklerine rağmen sıkıntılı performansı en çok eleştirilen yanlarından biriydi.

Tonla Misafir

Oyunun en sürprizli kısımlarından biri ise misafir karakterler. Oyun sektörünü yakından takip etmeyenler için Konami’nin bir dönem Metal Gear, Silent Hill, Castlevania ve Suikoden gibi efsane serilerini bir kenara itip Japonya’nın çok rağbet gören kumarhane makineleri Pachinko’lara odaklandığını hatırlatmamız gerekiyor. Uzun bir süre Pachinko tarafından ilerleyen firma, oyuncuları o kadar umutsuz bırakmıştı ki az önce bahsini ettiğim serileri bir daha asla göremeyeceğimizi düşünmeye başlamışlardı. Ancak bir mucize oldu ve firma geçtiğimiz yıl içinde yaptığı duyurularla bize yeni Metal Gear ve Silent Hill projeleri müjdeledi. Oyuncular yeni oyunları merakla beklerken Konami Super Bomberman R2’nin içine çaktırmadan bu klasik oyunlardan karakterler eklemiş. Çok oyunculu modlardan kazandığınız altınlarla Metal Gear’dan Naked Snake, Solid Snake ve Raiden, Silent Hill’den Pyramid Head, Nurse ve Robbie the Rabbit, Castlevania’dan Simon, Richter ve Alucard gibi karakterleri satın alabilirsiniz. Ayrıca geçtiğimiz pandemi döneminde en hızlı yükselen parti oyunu Fall Guys’ın maskot tiplemesi de misafir karakterler arasında dikkat çekiyor.

Kapanış

Super Bomberman R2, serinin klasik ruhunu taşıyan çok oyunculu modlarıyla oyuncuları uzun süre eğlendirecek keyifli bir yapım. Yurt dışında 50 dolar / euro’ya satılan oyun ülkemizde 450 TL’den siparişe açılmış durumda. Parti oyunları seviyorsanız Bomberman oyunlarının nostaljisini seven bir oyuncusuysanız tavsiye edilir.

GENEL BAKIŞ
Görseller
6
İçerik
8
Eğlence
8.5
Önceki İçerikEA SPORTS FC 24’ün En İyi 24 Oyuncusunun Reytingleri Açıklandı!
Sonraki İçerikArmored Core 6 inceleme
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
super-bomberman-r2-incelemeHikaye modu sönük olsa da çevrim içi mücadeleci şekilde ya da arkadaşlarınızla kafa dağıtmak için keyifli bir yapım.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version