Ana Sayfa inceleme Armored Core 6 inceleme

Armored Core 6 inceleme

Dark Souls serisiyle oyun dünyasını kasıp kavuran From Software, benzer formülü açık dünya ile harmanlayarak Elden Ring’e imza atmış ve yine büyük başarılar elde etmişti. Her ne kadar geçmişte piyasaya çok farklı oyunlar kazandırmış  olsalar da Souls serisi firmayla o kadar özdeşleşmişti ki… Elden Ring’in yeni ek içeriği söylentileri ortalıkta dolaşırken gelen bir fragman herkesi ters köşe etti. Bu, firmanın 11 yıldır devamını getirmediği köklü bir serisinin son oyunuydu ve başrolde şovalyeler ya da büyülü yaratıklar yoktu. Armored Core 6 inceleme yazımızda kendimizi üst düzey teknolojiyle donatılmış savaş makineleri ile kasvetli bir kaynak savaşının tam ortasında bulacağız.

Armored Core nedir, necidir?

1997 yılında oyun dünyasına girişini yapan Armored Core robotların baş döndürücü savaşlarını konu alıyor. Serinin son oyunu Fires of Rubicon’un hikayesi şu şekilde:

Uzak gezegen Rubicon 3’te “Coral” adlı gizemli yeni bir madde keşfedildi. Bir enerji kaynağı olarak bu maddenin insanlığın teknolojik ve iletişim yeteneklerini önemli ölçüde geliştirmesi bekleniyordu. Bunun yerine, gezegeni ve çevredeki yıldızları alevler ve fırtınalar içinde yutan bir Yanan Yıldız Sistemi oluşturan felakete neden oldu. Neredeyse yarım asır sonra Coral, artık felaketle kirlenmiş ve mühürlenmiş bir gezegen olan Rubicon 3’te yeniden ortaya çıkıyor ve büyük şirketler ve direniş grupları, maddenin kontrolü için savaşa tutuşuyor.

Oyuncu, bağımsız bir paralı asker olarak Rubicon’a sızar ve kendisini şirketler ve diğer hiziplerle madde üzerinde bir mücadelenin içinde bulur.

Armored Core da Souls oyunları gibi hikaye sunumu için çok gayret göstermeyen bir yapım. İsmi yerine 621 rakamıyla anılan sessiz karakterimize telsiz aracılığıyla ulaşan tiplerin ses kayıtları dışında oyun bize neredeyse hiç bir şey aktarmıyor. Zaten oyun da keşif veya hikaye anlatımından çok görevler aracılığıyla saf aksiyona dalma odaklı olduğu için bir süre sonra bundan rahatsız olmamaya başlıyorsunuz. Yine de Sekiro’nun yönetmeninden çıkan bir oyunda biraz daha hikaye detayı beklemedim değil…

Özelleştirme Sanatı

Son derece hareketli olan oyunda roketleyicinizle yükselme, süzülme, kaçı manevraları yapacak, kontrolcünüzdeki bumper ve tetik tuşlara atadığınız silahlarla dört farklı saldırı gerçekleştireceksiniz. Savaşlar oldukça akıcı ve sizi havaya sokmayı başarıyor. Ancak Armored Core 6’nın en parladığı noktası kesinlikle özelleştirme fonksiyonu.

Robotunuzun, kafa, kol, gövde, bacak kısımları ve ikisi omzunda, ikisi de ellerinde olmak üzere dört farklı silahı, ateşeleyicisi, yazılımı ve enerji kaynağı gibi en ince detaylarına kadar özelleştirme yapabiliyorsunuz. Parçaların saldırı ve savunma olarak çeşitli değerleri, enerji tüketimleri ve ağırlıkları var. Bu parçalara hem oyunda ilerledikçe kazanacağınız parçalarla, hem de satın alarak erişim sağlayabiliyorsunuz. Kombinasyonlar o kadar farklı sonuçlar doğuruyor ki oynanış deneyimi tamamen değişebiliyor. Örneğin hafif parçalarla hazırladığınız bir robot, dayanıksız olsa da savaş alanında hızlı manevralar yapabiliyor. Ya da dört bacaklı özel bir parça ile havada belirli bir süre uçabiliyorsunuz. Seri atış yapan ya da tek atışta ağır hasar veren silahların yanında isterseniz enerji kılıcınız ile yakından yüksek hasar vermeniz mümkün. Oyundaki görevler ve çeşitli yapılarda düşmanlar, özellikle de bosslar stratejilerinizi gözden geçirmenize, “Şöyle bir robot hazırlarsam acaba daha mı rahat olurum” demenize neden olacak. Oyun da zaten görevde başarısız olursanız devam et seçeceğinin hemen altında bir özelleştirme opsiyonu sunuyor ki, burada robotu göreve uygun hale getirmenizin, aynı şeyleri tekrar tekrar denemekten çok daha önemli olduğunu anlıyorsunuz. Belki de Armored Core’u bir diğer From Software klasiği olan Souls serisinden ayıran en büyük faktör de bu; zira Souls oyunları tamamen düşmanın saldırı tarzını kavrayana kadar tekrar tekrar ölüp geri dönmekten ibaret.

Teknik Mevzular

İncelemizi gerçekleştirdiğimiz PlayStation 5 platformunda artık klasikleşmiş iki seçenek ile karşılaşıyoruz: kare hızı modu ve kalite modu. Kalite modu 3840×2160 çözünürlükte çalışıyor ve gelişmiş kenar yumuşatma gibi avantajlar sunuyor. Kare hızı olarak 30’a kilitli değil ancak en yüksek 45’i görüyor.

Dinamik çözünürlük ile 60fps hedefleyen kare hızı modu ise sahne yoğunluğuna bağlı olarak 2160p ile 1512p çözünürlük arasında değişiyor. Bu sistem bir önceki From Software oyunu Elden Ring ile oldukça benzer bir şekilde işliyor.

Kafama takılanlar…

Her ne kadar robotlar ve efektler oldukça havalı görünse de oyunun grafikleri next gen düzeyinde değil. Hem eski hem yeni nesilde oynanabilen bir oyun söz konusu olsa da oyun Elden Ring gibi açık bir dünyaya sahip değil. Bu tarz oyunların genellikle başvurduğu Arena Shooter klasmanında, yani ucu bucağı açık görünse de görünmez duvarlarla çevrili kısıtlı bir alanda düşmanları haklayıp görevi bitirdiğiniz yapıda bir oyun. Denk geldiğiniz ağaçları veya araba vs gibi bize göre ‘ufak’ yapıda nesnelere tosladığınızda parçalayabiliyorsunuz ama onun dışında etkileşim de pek yok. Bu derece ölümcül robotların ortalığın daha çok altını üstüne getirmesini beklerdim ama bunun için bu nesile ya da gelecekte çıkacak bir konsolun gücüne ihtiyaç var gibi duruyor. Bu haliyle bile Armored Core 6, türü içinde en iyi görünen oyunlardan biri, onun da altını çizeyim.

İncelememi hazırlarken oyun aklıma ara sıra Titanfall 2’yi getirdi. Açıkçası Armored Core’un da onunki gibi bir yol hikayesi olmasını isterdim ya da robottan ayrı olarak pilotla ilgili şeyler deneyim etmeyi… Eski Armored Core oyunlarında debt, yani borç sistemi diye bir detay vardı. Görevlerde başarısız olursanız pilotunuzu yüksek borçlar altına bırakarak insanlık dışı bazı geliştirmeler ile çok daha etkin hale getiriyordunuz. Armored Core 6 hikaye fragmanı ve bazı oyun içi diyaloglarla pilotumuzun pek de sağlıklı bir durumda olmadığını, adeta kullandığı robotu aracılığıyla yaşadığını ima etse de bunu oyun içinde daha hissederek deneyim etmeyi dilerdim. Oyunun evreni çok karanlık ve büyük bir potansiyel taşıyor ama AC6 bunu bize yaşatmak konusunda cömert davranmamış.

Görev tamamlandı

Armored Core 6, Soulsborne muamelesi yapılmaması gereken kendine has bir mecha oyunu. Mecha severler ya da From Sfotware’in geçmişine hakim olanlar ne ile karşılacaklarını aşağı yukarı biliyorlar ama Souls / Elden Ring gazıyla oyuna heveslenen arkadaşlar da gördüğüm için bunu özellikle dile getirmek istedim. Belki de bu şekilde türe giriş yapıp severler, o ayrı ama Souls tipinde beklentiye girip yaygara koparırsanız kafanıza roketi ateşlerim. Onun dışında bu kasvetli gezegende o güzel mech’lerine binip gidecek 1000 atlı gibi şen pilotlara başarılar.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version