Ana Sayfa inceleme Resident Evil 0 HD REMASTER – İnceleme

Resident Evil 0 HD REMASTER – İnceleme

Geliştirici Capcom
Yayıncı Capcom
Yönetmen Koji Oda
Yapımcı David Walgrave
Tasarım Farhang Namdar
Yazar Noboru Sugimura

Hiromichi Nakamoto

Junichi Miyashita

Beste Seiko kubochi
Platform Windows, PlayStation3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Çıkış Tarihi 19 Ocak 2016
Tür Korku, Hayatta Kalma
Mod Tek Oyuncu

 

 

Korkunun Kökleri

Oyuncuları hayatta kalma mücadelesi ve korkunun bir araya geldiği survival horror türüyle tanıştıran Resident Evil 1996 yılında PSX için çıktığında büyük ilgi görmüş ve başarısının ardından gelen devam oyunlarıyla günümüzde klasikler arasında anılan bir seri haline gelmişti. Günümüze dek çeşitli platformlarda hayatını sürdüren seri 4. oyun ile birlikte oynanış ve atmosfer açısından yavaş yavaş evrim geçirmeye başladı ve hayranları ikiye böldü. Önceki oyunlarda sabit kamera açıları, bulmaca odaklı ilerleyiş ve gerilimli atmosfer yerini daha hızlı oynanış mekanikleri ve aksiyon dolu sahnelere bıraktı. Genellikle seriye en başından beri tanıklık eden oyuncular eski oyunları halen el üstünde tutmaktalar.

Resident Evil HD REMASTER

Hal böyleyken Capcom da bu talebi değerlendirerek ilk olarak Nintendo Game Cube ‘e özel olarak yapılmış olan Resident Evil Remake’i geniş ekran, yüksek çözünürlük ve yeni oynanış seçenekleri ile PC ve PlayStation platformlarına taşıdı. Nostaljiye aç kalmış korku oyunu aşıklarının ilgisini yakalamalarının ardından ise kaçınılmaz olarak yine Nintendo’ya özel geliştirilmiş olan ve kronolojinin en gerisini anlatan Residen Evil 0 da aynı yollardan geçerek Resident Evil 0 HD Remaster adı altında oyuncularla buluştu.

Yine Racoon City, Yine Bela

Resident Evil 0 serinin ilk üç oyununa ev sahipliği yapan Racoon City yakınlarında bir ormanda başlıyor. Özel polis kuvveti S.T.A.R.S.’ın Bravo timi Arklay Dağları’ndaki cinayetleri araştırmak üzere yola çıkıyor ancak helikopterlerinin arıza yapması sonucu ormana acil iniş yapmak zorunda kalıyorlar. Burada Bravo timinin en genç üyesi Rebecca Chambers’in kontrolünü devralıyor ve kaza yapmış bir treni keşfetmemizin ardından oyuna başlıyoruz. Kısa bir süre sonra yolumuz 26 kişinin ölümünden sorumlu tutulan teğmen Billy Coen ile kesişiyor ve tuhaf yaratıklarla mücadele edebilmek için zoraki bir yardımlaşma içine giriyoruz. İki karakteri beraber ilerlettiğimiz oyunda istediğimiz karakterin kontrolünü istediğimiz an devralabiliyoruz. Kullanmadığınız karakteri yapay zeka devralıyor ve sizinle birlikte hareket ediyor, isterseniz menüden komut vererek ayrı ayrı da hareket edebiliyorsunuz. Bunun haricinde her karakterin kendine has yenetekleri de mevcut: Billy yüksek sağlık ve ağır objeleri hareket ettirebilecek fiziksel güce sahipken Rebecca ise oyunda hayatta kalmamız için en önemli bir unsur olan şifalı otları (red / blue / green herb) ve kimyasalları birleştirme özelliğine sahip. Eşya sandıklarının artık bulunmadığı oyunda eşyalarınızı da bu iki karakterin envanterine paylaştırıyorsunuz. Eğer envanterleriniz dolarsa istediğiniz bir yere eşyalarınızı bırakıp sonra aynı yerden alabilmeniz mümkün.

Oyun yeni nesil Resident Evil oyunlarında artık pek göremediğimiz gerilim dolu atmosferi yeniden bizimle buluşturuyor. Sabit kamera açıları başarılı bir sinematik etki yaratıyor; yağmur damlalarının sertçe vurduğu bir pencerenin önünden geçerken arkanızdan her an bir şey çıkabileceği hissini yaşayarak geriliyorsunuz, ya da geniş plandan alınmış bir sahnede çevre detaylarına dalıp gitmişken tavandan tepenize düşen bir yaratıkla birlikte oturduğunuz yerden zıplıyabiliyorsunuz. Oyun atmosfer ve sürprizler açısından kartlarını son derece doğru kullanıyor. Limitli cephane ve sağlık kazandıran nesneler ve tabii ki eski oyunların olmazsa olmazı daktilolar ve ink ribbon adlı eşyaya bağlı olan kısıtlı kayıt yapabilme imkanı durumu oyunu zorlaştıran ve daha gerilimli hale getiren güzel mekanikler.

 

Puanlama

Oynanış: Oyunda isteğe bağlı olarak eski nesil tank kontrol veya modern kontrol seçenekleri mevcut. Yeni bir oyuna başladığınızda control type’ın karşısında alternate ve original olarak iki seçenek sunuluyor. Original seçerseniz sağ ve sola bastığınızda karakteriniz etrafında döner ve ileri geri ise dönmüş olduğunuz rotaya doğru ilerlemenizi ya da geri adım atanızı sağlar, mantığı nedeniyle tank kontrol olarak anılan bu şema artık günümüz oyunlarında kullanılmıyor. Alternate seçildiği takdirde hangi yöne basarsanız karakteriniz o yöne doğru hareket ediyor ve daha rahat kontroller sunuyor. Bunun haricinde oynanış olarak oyuna gelen başka bir yenilik yok, silah kaldırma / ateşleme ve çevreyle etkileşime geçme aynı şekilde çalışıyor. Kontroller sorunsuz olmasına karşın envanter sistemi halen sıkıntılarla dolu. Karakterlerinizin çok kısıtlı envanter hanesi var, bu yeni bir şey değil. Ancak bu oyunda fazlalıkları bırakabildiğiniz eşya sandıkları artık yok. Eşyaları yere bırakmak ise bazen senaryo icabı terkettiğiniz bir alanda geride bir daha alamayacağınız eşyalar kalmasını ya da bıraktığınız bir eşyaya dönmek için uzun tekrarlar yapmanızı gerektirebiliyor. Bu sıkıntıları aşabilirseniz oynanış namına oyunda şikayet edebileceğiniz pek bir şey yok

Puan: 8 /10

Görseller: Resident Evil 0 tam 15 yıllık bir oyun. Ancak eskimiş olmalarına rağmen grafikler hala hoş durmakta. Bunda şüphesiz ki çevrenin pre-render görseller ile oluşturulmuş olmasının ve sinematik sabit kamera açılarının büyük payı var. Zamanında 4:3 formatta hazırlanmış olan oyunun HD REMASTER sürümünde 16:9 geniş ekran seçeneği eklenmiş durumda, isteyen için de orjinal 4:3 formatta oynama opsiyonu da verilmiş.

Puan: 7 /10

Ses: Oyunda geneliyle ses efektleri başarılı; çevre sesleri bulunduğunuz mekanı hissettiriyor, yaratıklar ve zombilerin uzaklardan gelen hırıltıları tüylerinizi diken diken ediyor. HD REMASTER’ın yeniliklerindne biri olan 5.1 ses desteği ses efektlerinin orjinal oyundakilerden daha da etkili olmasını sağlamış. Ancak karakter seslendirmeleri oldukça teatral ve maalsef zaman zaman gerekli duyguyu ve inandırıcılığı vermekten uzak. Müzikler ise gerilim unsurunu başarıyla kuvvetlendiriyor.

Puan: 8 /10

Hikaye: B Sınıfı korku filmlerini andıran bir hikaye var elimizde. Yasadışı gizli deneyler sonucu ortaya çıkan bir virüs, korkunç zombiler ve yaratıklara dönüşen zavallı insanlar ve hayvanlar. Senaryo artık günümüz oyuncularını pek heyecanlandırabilecek cinste olmasa da başarılı bir kurguya sahip Resident Evil 0 ve oyuncuyu bir şekilde içine çekmeyi, sürekli diken üstünde tutmayı başarıyor.

Puan: 8 /10

Eğlence Faktörü: Resident Evil 0 eğer kendine has oynanış mekaniklerine alışırsanız çok ama çok eğlenceli bir oyun. Türün koyu hayranları kesinlikle bir kereden fazla bitirmek isteyecekler, özellikle HD REMASTER ile eklenen Wesker Mode oldukça keyifli. Bu modda Billy yerine yanımızda serinin kilit karakterlerinden biri olan Albert Wesker yer alıyor ve … kendisini tanıyanlar az çok tahmin etmiştir durumu 🙂

Puan: 9 /10

Genel: 8 / 10

Nostalji arayanlar, serinin yeni nesil oyunlarıyla yıldızı bir türlü barışamayan klasik Resident Evil hayranlarının Raccoon City’e dönüş bileti hazır. Resident Evil HD REMASTER‘ı indirimli fiyatıyla Playstore üzerinden temin etmek için tıklayın!

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version