Ana Sayfa Rehber Minecraft Rehberleri Minecraft Blokları Rehber

Minecraft Blokları Rehber

 

Minecraft blokları, tüm minecraft dünyasını oluşturan yapı parçalarıdır. Hemen hemen her blok yaratıcı modda ve diğer oyun modlarında elde edilebilir. Bazı bloklar geliştirilerek farklı blok çeşitleri yapmakta kullanılabilir.

Bloklar cevherler, bitkiler, taşlar, mekanizmalar ve daha birçok gibi birçok farklı kategoride ayrılabilir. 100’ün üzerinde farklı blok vardır. Bu bölümde, kısaca her bloktan bahsedeceğiz, ancak blok ve diğer türdeki eşyaların nasıl toplanabileceği ve ekstra ipuçları için  bireysel makalelerine bakın. Bazı bloklar teorik olarak birden fazla kategori altında düşebilir, ama bu bölümde sadece bir kategoride blokları yerleştirdik.


Doğal bloklar


 

Bu bloklar dünyada doğal olarak ve her dünya oluşturulduğunda oluşturulur.

Hava

Bu blok çeşiti herhangi bir şekilde oyuncu müdahalesine elverişli değildir. Herhangi bir şekilde müdahale edilemez ve blok olarak alınamaz.

Katman Kayası

Dünyanın yer altı sınırı belirleyen blok türüdür. Normal oyun modunda herhangi bir şekilde kırmak mümkün değildir. Yaratıcı modda kullanabilme şansınız vardır.

Kil Blokları

Su altında, kenarlara yakın bölgelerde ve göllerin ortasında bulunur. Genellikle etrafı kumlarla çevrilidir.  Kil  tuğla veya kil bloklar yapmak için kullanılır.

Kırık Taş Blokları

Normal taş bloku kırılarak elde edilebilir. Fırında eritilerek tekrardan taş elde edilebilir.

Kırık Taş Tuğla

Bu tuğlalar sadece  çok sınırlı halde kalelerde bulunur.

Toprak Blokları

Toprak minecraft dünyasının yüzeyini oluşturur. Bu sebepten dolayı her yerde rastlamanız mümkündür.

Tarım Arazileri

Tarım arazileri, tarla ekmeniz için gerekli bloktur. Herhangi bir tarım arazini yoksa, asla tarla yapamazsınız.

Çim blokları

Çim blokları hemen hemen her biyom içinde en üst tabaka oluşturur. Kar bu blokları kapsar, ancak bir çim blogundan,  toprak bloğuna dönmek zor olmaz.

Çakıl

Yer çekiminden etkilenen bloklardan biridir. Diğer blokların aksine altında herhangi bir destek yoksa direkt olarak aşağı düşmeye başlar.

Buz Blokları

Etrafı karla kaplı bir çok alanda bulunabilir. Diğer bloklardan farklı olarak suyun donmasıyla oluşur.

Yosunlu Taş Bloklar

Yosunlu taş blokları, kırık taş bloklarını andırır, tek farkı kırık yerlerin yeşil olmasıdır. Kırık taş bloğundan geliştirilebileceği gibi minecraft dünyasında nadiren de olsa bulmak mümkündür.

Yosunlu Taş Tuğla

Yosunlu Taş Tuğla, taş tuğlaların geliştirilmesiyle elde edileceği gibi zorda olsa minecraft dünyasında bulmak mümkündür.

Miselyum

Misel blokları çim bloklarına çok benzer, ancak rengi mordur. Sandece Mushroom biyomunda ortaya çıkar. Herhangi bir şekilde kürek ve benzeri aletler kazmanız halinde toprağa dönüşür.

Obsidyen

Obsidyen su lav kaynak blokları temas etmesi sonucu oluşturulur. Obsisyan oyun içerisinde en dayanıklı bloklardan biridir. Nether’a giderken portalın oluşturulmasında kullanılır.

Kum

Kum yerçekiminden etkilenen bloklardan biridir. Diğer blokların aksine altında herhangi bir destek yoksa direkt olarak aşağı düşmeye başlar. Hemen hemen her biyomda rastlamanız mümkündür.

Kumtaşı

Kumtaşı blokları genellikle kum altında bulunur. Çöl biyomunda bolca bulmanız mümkündür.

Taş

Taş minecraft dünyasının her yerinde mevcuttur.

Taş Tuğla

Bu blokları nadirende olsa bulmanız münkündür. Oyuncu tarafından da taş geliştirilerek yapılabilir.


 

Cevherler ve mineraller


Tüm cevher blokları yerin altında bulunur. Madencilik yapılarak elde edilebilir. Hemen hemen bütün cevher bloklarını kazma yardımıyla toplayabilirsiniz.

Kömür Cevheri

Kömür hemen hemen her yerde bulunabilir. Bir tahta kazma bu cevheri toplamak için minimum gerekliliktir.

Elmas Cevheri

Elmas cevheri yerin 17. katında meydana gelmektedir. Elmas oyun içerisinde en zor bulunan cevherlerden biridir. Elması kolay bulmak için bir çok ipucu ve hile mevcuttur.

Altın Cevheri

Altın cevherleri yerin 32. katında bulunur ve bulmak hiç zor değildir. Altın, zırh, alet edevat ve bir çok eşyanın elde edilmesinde kullanılır. Ancak bu cevher pek dayanıklı değildir.

Demir cevheri

Demir cevheri hemen hemen bütün katmanlarda bulmanız mümkündür. Oyun içerisinde en çok bulunabilecek cevherlerden bir tanesidir.

Lapis Lazuli Cevheri

Lapis lazuli şu anda sadece boyalar ya da bir lapis bloğu oluşturmak için kullanılır. Lapis Lazuli cevherleri sadece alt 33 katmanları bulunabilir.

Kızıltaş Cevheri

Kızıltaş cevheri alt 16. tabakalarda bulunan, Kızıltaş devreleri ve bazı  eşyaların oluşturulmasında kullanılır.


 

Mineral blokları


Mineral blokları çalışma masası yardımıyla üretilen bloklardır.

Elmas Blok

Elmas, açık mavi blok. Genellikle çok oyunculu sunucularında bir oyuncunun zenginliği göstermek için kullanılır.

Altın Blok

Altın sarı bir blok.  Bazı çok oyunculu sunucularda para birimi olarak kullanılır.

Demir Blok

Demir beyaz bir lok. Demir cevheri çok miktarlarda elde edilebilir, bu sebeplereden dolayı bir çok yerde demir blok kullanılabilir.

Lapis Lazuli Blok

Bir koyu mavi blok, genellikle güzel görünümlü taşlarından biri olarak kabul edilir.  Lacivert taşı kullanımları olmaması nedeniyle, çoğu zaman süs amaçlı kullanılır.


 

Bitkiler


 

Bu bloklar doğal Minecraft dünyasının bir parçasıdır.  Ağaçlar, çimler ve diğer doğal parçalar.

Kaktüs blokları

Kaktüs 3 blok yüksekliğinde olup ve kum üzerinde büyür. Oyuncular tarafından üst üste konularak daha yüksek kaktüsler yapılması mümkündür. Herhangi bir şekilde temas edilmesi durumunda temas eden canlıya zarar verir.

Karahindiba

Sarı çiçekler (karahindiba) çöl iklimlerinin hariç tüm biyomlarda bulunabilir. Sarı çiçekler yün boyaları oluşturmak için kullanılır. Bir çim blok üzerinde kemik tozu kullanılarak, kısa sürede büyük miktarlarda çim ve çiçek elde edilebilir.

Ölü Bitki

Bu ot genellikle çöl ve bataklık biyomlarında görülmektedir. Bu otlar makas yardımıyla toplanabilir.

Eğreltiotu

Eğrelti otları, küçük çam ağaçları görülür. Genellikle orman biyomunda bulunabilir.

Büyük kahverengi mantar bloğu

Bu kahverengi mantar, Mushroom biyomunda bulunur ve normal kahverengi mantar üzerinde kemik tozu kullanılarak oluşturulabilir. Bu blokları hasat etmeniz halinde kahverengi mantar düşecektir.

Büyük mantar Sapı

Büyük kahverengi mantar ve büyük kırmızı mantarın desteği görevini görür. Ağaç gövdesi gibi düşünülebilir.

Büyük kırmızı mantar bloğu

Bu kırmızı mantar, Mushroom biyomunda bulunur ve normal kırmızı mantar üzerinde kemik tozu kullanılarak oluşturulabilir. Bu blokları hasat etmeniz halinde kırmızı mantar düşecektir.

Yapraklar

Yapraklar ağaçların üst kısımlarını oluşturur. Dekorasyon amaçlı kullanılabilir. Yaprakları hasat etmek için makas kullanılır. Herhangi bir oyuncu tarafından yerleştirilen yaprak, etrafında herhangi bir ağaçta olmasa da çürümez.

Nilüfer

Bataklığa özeldir, üzerinde durmak mümkündür. Nilüfer sayesinde bataklık üzerinde hızlıca ilerleyebilirsiniz.

Karpuz

Karpuzlar arazi üzerine, karpuz tohumu yerleştirilerek yetiştirilebilir. Karpuz tohumları zindan, maden gibi yerlerdeki sandıklarda bulunur.

Karpuz sapı

Bu saplar sadece terk edilmiş maden ve zindan içinde sandıklarda bulunan bir karpuz tohumu, dikimden sonra yetişmektedir. Balkabağı sapına çok benzer bir görünümü vardır.

Balkabağı

Minecraft dünyasının herhangi bir yerinde rastlamanız mümkündür. Aynı zamanda Balkabağı tohunu yardımı ile de yetiştirebilirsiniz. Balkabağı tohumları zindan, maden gibi yerlerdeki sandıklarda bulunur.

Balkabağı Sapı

Bu saplar sadece terk edilmiş maden ve zindan içinde sandıklarda bulunan bir balkabağı tohumu, dikimden sonra yetişmektedir. Karpuz sapına çok benzer bir görünümü vardır.

Gelincik

Kırmızı çiçekler (Gelincik) çöl iklimlerinin hariç, herhangi bir kara biyomda bulunabilir. Kırmızı çiçekler yün boyaları yapmak için kullanılır. Hızlı hasat için bir çim blok üzerinde kemik tozu kullanılarak, kısa sürede büyük miktarlarda çim ve çiçek elde edilebilir.

Fidan

Fidanlar oyuncu tarafından kırılan veya kendi başına yok olan yaprak bloklarından elde edilir. Bir fidan dikildikten kısa süre içerisinde ağaç elde edilir, süreci hızlandırmak için kemik tozu kullanılabilir.

Şeker Kamışı

Göl veya deniz kenarlarında bulunan kum bloklarının üzerinde sıklıkla görebilirsiniz.

Çimen

Çimenler, çim blok üzerinde büyür, çöl biyomu dışında herhangi bir biyomda bulunabilir. Makas kullanılarak toplanabilir. Hızlı hasat için bir çim blok üzerinde kemik tozu kullanılarak, kısa sürede büyük miktarlarda çimen ve çiçek elde edilebilir.

Sarmaşık

Sarmaşıklar, orman ve bataklı gibi biyomlarda ve ağaçlarda yetişir. Bir sarmaşık 250 blok kadar büyüyebilir. Sarmaşık makas yardımıyla toplanabilir ve hemen hemen her bloğa yerleştirilebilir. Sarmaşıklar üzerinde oyuncular dikey tırmanışlar gerçekleştirebilir.

Buğday
Buğday tarım arazisi üzerinde tohum kullanılarak yetiştirilir. Tohumlar uzun boylu ot veya buğday yok ederek bulunur.  Buğday ekmek yapımı yiyecek üretiminde kullanılır.

Odun

Odun tüm ağaçlardan farklı şekillerde elde edilir. Ağaç türüne göre farklılıklar gösteren odunlar, ev yapımı alet edevat yapımı gibi bir çok şeyin vazgeçilmezlerinden biridir.


 

Yaratıcı Mod Blokları


Yatak

Yataklar geceyi kolaylık geçirmenizi sağlayan dekarasyon bloklarıdır. Yatak üzerine gece sağ tıklayıp uyayabilirsiniz. Yatak yapabilmeniz için 3 yün blok 3 tahta bloga ihtiyacınız vardır. Çalışma masası yardımıyla kolaylıkla bir yatak yapabilirsiniz.

Kitaplık

Kitaplıklar 3 kitap ve 6 tahta blok yardımıyla yapılmaktadır. Bunun yanında köylerden de elde edilebilir. Kitaplık eşyalara efsun ekleme işlemi yapılırken, efsun seviyesini artırmak için önemlidir.

Simya Standı

Bir simya standı 3 şişe tutar ve bu şişe malzemeyi eklemek için kullanılır. Her bir bileşenin eklenmesi 20 saniye alır. Simya standını açabilmeniz için eliniz boşken, farenin sağ tuşunu kullanmalısınız. Menüyü açtıktan sonra kapatmak isterseniz “ESC” tuşuna basmanız yeterlidir. Yerleştirmiş olduğunuz iksirlerin aynı olması gerekmez, farklı iksirleri aynı anda ekleyebilirsiniz, bu nedenle sadece 1 madde ile 3 farklı iksir yapabilirsiniz.

Pasta

Pastalar zemin üzerine yerleştirilerek yenilebilir, bir pasta dilimi 1 yemek çubuğuna eş değerdir.

Örümcek Ağı

Örümcek ağları, zindan ve terk edilmiş madenlerde bulunabilmektedir.

Kazan

Bir kazan, bir kova su yardımıyla doldurulabilir. Bu kazan yardımıyla toplamda 3 boş şişeyi su ile doldurabilirsiniz. Kısacası normal dünyada kazanın pek bir faydası olduğu söylenemez. Bunun yerine 4 karelik bir alanda sınırsız su kaynağı ile şişelerin su ihtiyacını giderebilirsiniz. Nether’da (Cehennem) Su herhangi bir şekilde barınamaz. Bu sebepten dolayı suyu muhafaza edebilmek için kazan kullanılır. Fakat başta da belirttiğim gibi kazan maksimum 3 şişe dolduracağından, Nether’a giderken su şişelerini depolayıp gelmeniz daha verimlidir.

Sandık

Sandık eşyaları saklamak için kullanılır. Tekli sandık toplamda 27 eşya alabilirken, yan yana yerleştirilmiş ikili sandık toplamda 54 eşya alabilmektedir.

Çalışma Masası 

Çalışma masaları oyun içerisinde eşyaları yapmak için kullanılan bir bloktur.

Büyü Masası

Büyü Masası, eşyalara büyü oranı eklemek için kullanılır. Etrafına yerleştirdiğiniz kitaplıkla büyüleme oranları değişir.

Son Portalı Çerçevesi

Bu portal çerçevesi, oyun sonuna giderken kullanılır. Portal çerçevesinin aktif olması için ender gözü yerleştirilmelidir.

Fırın

Cam yapmaktan, et pişirmeye bir çok işi yapabildiğiniz bloktur.

Müzik Kutusu

Müzik kutuları, oyun içerisinde bulduğunuz müzik dikslerini çalmanıza yarayan bloktur.

Merdiven

Dikey tırmanışlar için kullanılan bloktur.

 Tabela

tabelalar bir noktaya işaret bırakmanıza olanak sağlayan bir bloktur. Bu blok sayesinde üzerine yazacağınız notlarla karmamış madenleri daha kolay bir hale getirebilirsiniz.

Meşale

Meşaleler oyunun olmazsa olmazıdır. Maden, zindan v.b. karanlık yerlerin aydınlatılması için kullanılır.


 Güç Sağlayıcıları


Bu bloklar mekanizmaları aktif etmek için kullanılır. Bazı durumlara göre oyuncu veya moblar sayesinde mekanizmalar aktif edilir.

Düğme

Düğmeler kısa zaman için mekanizmayı aktif eden blok çeşididir. Mekanizmayı 1 saniyeliğine aktif eder.

Dedektör Ray

Bu raylar basınç plakaları gibi çalışır. Bir minekart (vagon) üzerine gelmesi halinde devreyi aktif eder. Minekart ray üzerinde kaldığı sürece mekanizma aktif olur.

Şalter

Bir şalteri açmanız halinde kapatana kadar mekanizma aktif olur.

Kızıltaş Meşalesi

Mekanizmaya yerleştirmeniz halinde mekanizma sonsuza kadar aktif olur.

Taş Basınç Plakası

Basınç plakaları üzerinden geçildiği anda mekanizmayı çalıştırmaya yarayan bloklardandır.

Ahşap Basınç Plakası

Basınç plakaları üzerinden geçildiği anda mekanizmayı çalıştırmaya yarayan bloklardan


Mekanizmalar


Bu bloklar devre içerisinde veya tekil olarak kullanılabilir. Devre içerisinde kullanabilmeniz için kızıltaş ve güç sağlayıcı kullanmanız gerekmektedir.

Fırlatıcı

Fırlatıcılar envanterinde bulunan eşyaları fırlatan blok türüdür. Fırlatıcılar aktif hale getirilmesiyle bir kere olmak suretiyle envanterden bir eşyayı fırlatır.

Çit Kapısı

Çit kapıları , çitlerin içerisine girmeniz için gerekli olan bloklardır. Çitler herhangi bir şekilde üzerinden atlamaya müsade etmediğinden dolayı bu kapılar kullanılabilir.

Demir Kapı

Demir kapılar, normal kapılardan daha dayanıklı olduğundan bir çok oyuncu tarafından tercih edilir. Diğer kapılarla arasında fark ise sadece güç sağlayıcıyla çalışmasıdır.

Monster Spawners

Monster Spawners içerisinde gözüken yaratığı sürekli olarak spawn eder

Nota Bloğu

Nota blokları ayarlardandığı nota doğrusunda çalışan blok türüdür. Oyun içerisinde nota blokları sayesinde devreler oluşturup müzikler yapabilirsiniz.

Piston

Devre içerisinde kullanmak istediğiniz mantıga göre farklılıklar gösteren blok türüdür. İleri geri çalışma prensibine sahiptir.

Güçlendirilmiş Ray

Bu ray çeşidi, etrafında bulunan güç sağlayıcısı sayesinde vagonun hareket etmesini sağlar.

Kızıltaş Yineleyici

Kızıltaş ile oluşturduğunuz devreler bir noktada azalma gösterir. Bu Kızıltaş yineleyiciler sayesinde tekrardan gücün ilk hali gibi ilerlemesine olanak verir.

Kızıltaş

Bir blok kızıltaş cevherinden elde edilir. Oyun içerisinde bir toz mantığı gibi düşünebilirsiniz. Kızıltaş üzerinden geçen gücün menzili 15 blok kadardır.

Kızıltaş Lambası

Bu lambaların çalışması için güç sağlayıcılara ihtiyacı vardır.

Yapışkan Piston

Piston ile aynı mantıkta çalışır. Tek farkı önündeki bloga yapışmasıdır.

Tuzak Kapısı

Bu kapılar genellikler merdivenlerin çıkışlarını kapatmak için kullanılır.

Ahşap Kapı

Ahşap kapılar, sadece oyuncular ve köylüler tarafından aktif olarak kullanılabilir. Hardcore modda zombiler tarafından kırılabilir.

Nether Blokları

Bloklar sadece Nether’da bulunmaktadır.

Işık Taşı

Işık Taşı çevresini aydınlatan bir bloktur.

Cehennem Taşı

Cehennem Taşı üzerine ateş yanan nadir bloklardan biridir. Üzerindeki ateş dışarıdan herhangi bir müdahale yapılmazsa sonsuza kadar yanar.

Nether Tuglası

Cehennem kaleleri komple bu blokla döşelidir.

Nether Tuglası Çiti

Normal çitten herhangi bir farkı yoktur.

Nether Tuglası Merdiveni

Normal merdivenden herhangi bir farkı yoktur

Nether wart

Nether Wartlar iksir yapımı için kullanılır ve sadece nether’a has bitkilerden biridir.

Ruh kumu

Ruh kumu üzerinde nether’a has bitkiler yetiştirilebilir. Artı olarak hız yavaşlatma özelliği vardır.


 

Son Blokları


Bu bloklar sadece oyun sonunda bulunur.

Ejder Yumurtası

Ender ejderha öldürdü sonra ejderha yumurta bırakılır. Normal bir şekilde ona tıkladığınızda, yumurta teleport olacaktır.

End Taşı

Bu taşları oyun sonunda dilediğiniz kadar toplayabilirsiniz.


 

Statik olmayan bloklar


Bu blok animasyonları normalin aksidir.

End portal blocks

Bu bloklar son portal blogunun iç kısmını oluşturur.

Ateş

Ateş doğada bulunabilen bir blok türüdür. Artı olarak Cehennemde sıklıkla karşılaşabilirsiniz.

Lav ve hareketli lav

Lavı kova yardımıyla toplayabilirsiniz. Lav sabit ve hareketli şekilde olabilmektedir.

Portal Blok

Nether portalının iç kısmını oluşturan bloktur.

Su ve hareketli su

Suyu kova yardımıyla toplayabilirsiniz. Su sabit ve hareketli şekilde olabilmektedir.


 

Sadece Yaratıcı Modda Olan Bloklar


Bu bloklar sadece yaratıcı modda mevcuttur.

Keskin Taş Tugla

Bu taş tugla çeşidi oyun içerisinde doğal olarak bulunmaz. Diğer taş tuğla blokları gibi, bu bloklar taş tuğla döşeme ve merdiven oluşturmak için kullanılabilir.

Sünger

Süngerler suyu tutmak için kullanılırken ve özelliği daha sonradan kaldırıldı. Şu an sadece estetik amaçlı kullanılmaktadır.


Sadece Telefon Sürümünde Bulunan Bloklar


Mavi Güller

Çiçekler aynı görünmektedir. Sadece renksel olarak olark farkı vardır. Normal sürümde mevcut değildir.

Kamera

Kamera sadece telefon sürümünde mevcuttur.


Olay blokları


Bu bloklar aktif halde olan bloklardır.

Aktif Kızıltaş Lambası

Bu tabii ki bir Kızıltaş Lambasının aktif halidir .

Ancak, blok yerleştirerek hemen onun kapalı durumuna geri değişmesine neden olur.

Aktif Kızıltaş Yineleyici

Kızıltaş Yineleyicisinin aktif halidir.

Blok Kimliği 36
Bir piston aktive ya da de-aktive edildiğinde Bu bloklar kullanılmıştır. Bu mods kullanarak bu almak mümkün, ancak yerleştirilen ve yanında bir blok kaldırıldığında görünmez açtığınızda siyah olacak.

Yanan Fırın

Bu tabii ki bir fırıın  pişirme ya da bir şey eritme zamandaki halidir.

Parlayan Kızıltaş Cevheri

Kızıltaş cevherine herhangi bir şekilde vurmanız halinde bu duruma geçer

Kapalı Kızıltaş Meşalesi

Yağmurun denk gelmesi veya devrenin kapalı olması halinde meşale bu şekilde görünür.

Piston Kolu

Pistonun çalışması halinde piston kolu bu şekilde görülmektedir.


 Kullanılamayan Bloklar


 

Kullanılmayan bloklar Minecraft kod parçası olan bloklar, ancak artık kullanılır olmayan bloklardır.

Kilitli Sandıklar

Kilitli sandıklar hala oyun kod parçasıdır ve bazı oyuncular hala envanter onları olabilir, ama onları yerleştirerek onları kaybolmasına neden olacaktır.

Uygulanmamış bloklar

Bu bloklar oyunun bir parçası olması planlanan ve şu an herhangi bir şekilde kullanılamayan bloklardır.

Ağlayan Obsidyen

Ağlayan obsidyen Jeb bir proje olduğunu ve bir oyuncu noktası spawn değiştirmek için bir yol,  yatak parçası özelliği olarak kullanılacak olması gerekiyordu.

Toprak Döşeme

Toprak döşemeleri test aşamasında bir süre durdur. Sebebi bilinmeyen şekilde kaldırıldı.

Gears

Gears oyunda gerçek bir kullanımı vardı, ama stok düzenlemeleri kullanımı yoluyla oyuncular tarafından kullanılabilirdi. Bu blogun asıl amacı bilinmemektedir.

Kazık Blokları

Kazık blokları aslında pistonların tehlikeli versiyonlarıydı.

2 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version