Ana Sayfa inceleme Mario Strikers: Battle League Football inceleme

Mario Strikers: Battle League Football inceleme

Nintendo’nun biricik maskotu Mario, 35 yılı aşkın bir süredir video oyunlarıyla bizlere çeşitli deneyimler sunuyor. Kahramanımızın asıl mesleği musluk tamirciliği olsa da yeri geliyor yarışçı, yeri geliyor doktor olarak bile karşımıza çıkabiliyor. Super Mario Strikers serisi de Mario ve arkadaşlarını futbolcu olarak yeşil sahalarda gördüğümüz fantastik bir futbol oyunu. Tabii söz konusu Mario olduğu için standart bir futbol oyununa kıyasla sıradışı bir oynanışa sahip, bol aksiyonlu bir yapım söz konusu. Nintendo Switch’e özel olarak geliştirilen son oyunu Mario Strikers: Battle League Football tam 15 yıllık bir aradan sonra sahalara tekrar iniyor. Bakalım Mario ve arkadaşları yedek klübesinde oturmaktan paslanmışlar mı?

Fantastik futbol sevenler elini kaldırsın!

Dengi olarak Rocket League, Captain Tsubasa ya da sadece dinozorların bilebileceği Kunio Kun no Nekketsu Soccer League gibi sayılı oyunu gösterebileceğimiz Mario Strikers topu kale filesi ile buluşturmak haricinde neredeyse hiç kuralı olmayan, kırmızı kart nedir bilinmeyen bol aksiyonlu bir yapım. Rakibinize çalım atarak yere yapıştırabildiğiniz, çektiğiniz özel şutlarla herkesi etrafa savurabileceğiniz çılgın bir oyundan bahsediyoruz. O nedenle Mario Strikers’ın kesinlikle Fifa, PES gibi gerçekçi futbol oyunları ile aynı kefeye koyulmaması gerektiğini tekrar vurgulayalım. Ancak fantastik futbol türünde oyunların da belki en iyi tarafı bu olabilir. Normalde futbol sevmeyen oyuncuları bir şekilde kendine çekebiliyor bu fantastik öğeler.

Hikaye modu bulunmayan oyunda CPU veya gerçek oyunculara karşı çevrim içi veya çevrim dışı mücadele verebileceğiniz hızlı maç ya da kupa modları bulunuyor. Her takımda dört futbolcunun kontrol edilebildiği modlarda 8 kişiye kadar destek sunuluyor, dilerseniz tek konsolda bile iki takımın tamamı insanlar tarafından kontrol edilebiliyor. Daha az rakamlarda da isterseniz arkadaşlarınızla aynı takımda, isterseniz karşı karşıya mücadele verebiliyorsunuz. Super Mario dünyasından gelen her futbolcunun hız, çeviklik, şut gibi kendine has değerleri var. Bunları isterseniz üzerinize giyebileceğiniz teçhizat ile özelleştirebiliyorsunuz. Oyun bu yapısıyla Mario Kart serisini anımsatıyor. Öte yandan seçilebilir karakter sayısı şu an için sadece 10. Daisy gibi önceki oyunlarda bulunan kemik kadrodan sayılabilecek karakterlere yer verilmemiş. Maçlar için seçebileceğiniz stadyum sayısı ise şimdilik 5. Her iki sayıda da ‘şimdilik’ ibaresi düşme sebebim ise Nintendo’nun gelecekte DLC karakter ve stadyum sayılarını artıracağını duyurması. Ancak oyunu Wii’ye çıkan bir önceki oyunla kıyasladığımızda rakamlar oldukça düşük.

Şut ve gol!

Mario Strikers: Battle League Football, öğrenmesi kolay, ustalaşması biraz zaman alan oynanış mekaniklerine sahip. O nedenle oyunun tutorial modunu mutlaka bitirmenizi öneririm. Klasik bir futbol oyunundaki şut ve pas fonksiyonlarının yanısıra futbolcularımızın kabaca yerden kayma ve tos atma olarak anabileceğimiz iki farklı çalım türü var. Şut ve çalım hamlelerimizi tuşuna basılı tutarak daha etkili hale getirebiliyoruz ama aktif oyun içinde zamanlamasını iyi ayarlamanız gerekiyor. 5 kişilik takımlarda  kontrol edilemeyen kalecilerin yapay zekasını aşmak kimi zaman agresif bir oynanış gerektirebiliyor. Bir de oyunu hafiften Mario Kart ya da Smash Bros havasına sokan power up’lar var. Mantarlar hızımızı artırırken kabuklar ile düşmanlarımızı tökezletebiliyoruz. Oyunun en önemli power up’ı ise Hyper Strike yapmamıza olanak tanıyan Hyper Ball.

Her karakterin kendine özel bir Hyper Strike vuruşu var. Özellikle Tsubasa ya da Kunio Kun oynayanların nostaljik bir his eşliğinde sevecekleri bu özel vuruşlar kullandığınız karaktere göre özel bir animasyon eşliğinde sunuluyor ve neredeyse garantili bir gol şansı sunuyor. Ayrıca Hyper Strike ile atılan goller bir yerine iki sayı kazandırıyor. Şutlar karakterden karaktere oldukça farklılık gösterebiliyor. Örneğin Bowser’ın alevlendirdiği Hyper Strike önüne geleni savuran kuvvetli yapısıyla öne çıkarken Peach’inki ise değeni kendisine aşık eden bir tılsıma sahip. Hatta kaleci bu şekilde topu tutarsa bizzat kendi elleriyle topu içeri yuvarlayıveriyor! Tabii bu kadar kuvvetli bir vuruşun bir handikapı da var. Şutu çekmesi belli bir zaman alıyor ve bu sırada kolaylıkla çalım yiyebiliyorsunuz. Şarj süresinde beliren ibrenin iki ayrı noktasına en uygun zamanda basmanız da gerekiyor, bu noktları kaçırırsanız vuruşunuzun gücü zayıflıyor. Ancak her haliyle amansız yapay zeka kalecilerimize karşı aşırı derecede etkililer.

Kulüp ve özelleştirme

Strikers Club adlı yeni modumuzda özelleştirilebilir ad, forma ve stadyumlarla kendi kulübünüzü oluşturabiliyoruz. Formaların tasarımında makul bir esneklik var, ancak en keyifli kısım stadyumlarda geliyor. Saha, çevre, kale tasarımı, çit, kalenin etrafındaki süslemeler gibi çokça ince ayar çekebileceğimiz detay var.

Çevrim içi olan bu modda kulübün sahibi, her şeyi kişiselleştirebiliyorken diğer üyeler istediklerine oy vererek seçimlere dahil olabiliyor. Her üye bir karakter ve giymek istediği teçhizatı seçip mevcut oyuncu havuzuna eklenerek beraber maçlara akabiliyor. Kulübünüzün teçhizatı ve stadyumu herhangi bir çevrimdışı modda da kullanılabiliyor.

Yazımın başlarında da değindiğim teçhizatlar ise karakterlerin niteliklerini özelleştirmenize olanak tanıyor. Her karakterin 5 niteliği var ve bunlar toplamda 63 puana ulaşıyor. Oyun içi maçlardan kazandığınız altınlar ile alabileceğiniz teçhizatlar karakterleri güçlendirmiyor ama bazı özellikleri artırıp diğerlerini azaltarak ince ayar yapmanızı sağlıyor. Bu sayede oyuda girişeceğiniz stratejileri biraz daha çeşitlendirebiliyorsunuz.

Teknik detaylar

Mario Strikers, Nintendo Switch’in teknik anlamda en başarılı oyunlarından biri. Oyunumuz konsolun genellikle erişilemeyen üst sınır 1080p çözünürlüğünde detaylı görseller ve bu tarz hareketli oyunlarda oldukça önem taşıyan saniye başı 60 kare performans sergilemeyi başarıyor. Sadece yakın çekim özel vuruş, zafer ve benzeri animasyon sekansları ile stadyumdaki seyircilerin canlandırılmasında 30 kare kullanılmış. Yine Nintendo’da çok sık karşılaşmadığımız 5.1 surround ses de desteklenmiş.

Stadyumlarda gece ve gündüz seçeneği bulunuyor ve her iksinde de ışıklandırmalar estetik olarak güzel duruyor. Özel vuruşlarda karakterlerimiz stilize bir grafik yapısına bürünüyor; bu tarzı Wii’de de kullanmışlardı ve hala başarılı. Kısaca teknik olarak gayet cilalı bir oyun olmuş Mario Strikers.

90. dakika ve düdük

Mario Strikers: Battle League Football eğlenceli ve hızlı oynanışıyla keyifli bir fantastik futbol oyun olmuş. Teknik tarafta da başarılı, buraya kadar her şey harika. Öte yandan oyunumuzun içerik konusunda maalesef biraz daha yol alması gerekiyor. Mario Tennis’te bile iyi kötü bir hikaye varken oyuncular Strikers’tan da bir şeyler beklemişti. Nintendo kaç karakter ve stadyum ekleneceğini henüz duyurmadı ama oyunda şu an yer alan stadyum sayısı bir önceki Wii sürümündekinin yarısı kadar bile değil. Mario Kart’ı andıran teçhizat sistemi hoş ama karakter sayısı çok olmadığı için özelleştirme gibi seçenekler pek oyalayıcı değil. Oyunu severseniz ara sıra açıp kısa süreli eğleneceğiniz güzel bir yapım. Türü içinde değerlendirirsek de Nintendo’da oynayabileceğiniz en iyi futbol oyunu bu.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version