Ana Sayfa inceleme Kirby and the Forgotten Land inceleme

Kirby and the Forgotten Land inceleme

Pembe şekerin son macerası

Önce bir daire çizin, sonra gözlere iki nokta atın. Büyük bir gülümseme ekleyin vee vay canına, işte Kirby!

1992’de işte bu şirin giriş ile video oyun dünyasına katılan sevimli pembe yaratık Kirby, Nintendo’nun en istikrarlı ilerleyen platform oyunu serilerinden birinin ana karakteri. Super Smash Bros’un da geliştiricisi olan Masahiro Sakurai tarafından yaratılan Kirby serisi düşmanlarınızı yutarak onların yeteneklerini kullanabildiğiniz, zıpladıktan sonra havada süzülebildiğiniz, çok yorucu olmayan ama keyifli dinamiklere sahip iki boyutlu platform oyunlarından oluşuyordu. Görselleri üç boyutlu yapılmaya başlandıktan sonra bile iki boyutlu oynanış yapısından ödün vermeyen serinin son oyununun fragmanı ise görenleri şaşırtmıştı:

Evet, Kirby ilk kez tamamen üç boyutlu bir oynanış ile karşımızdaydı. Üstelik fragmanda gördüğümüz dünya da önceki Kirby oyunlarına kıyasla daha gerçekçi bir dünya izlenimi vermekteydi. Bu yapısıyla akıllara direkt benzer bir yapıda olan Nintendo efsanesi Super Mario Odyssey’i getirdi. Önceki oyunlardan daha hırslı bir proje gibi duran Kirby and the Forgotten Land 25 Mart’ta çıkışını yaptı ve biz de incelemek için başına oturduk.

Unutulmuş Diyar’a yolculuk

Kirby and the Forgotten Land, pembe kahramanımız Kirby’nin yaşadığı Dream Land’e açılan karanlık bir girdap tarafından yutulmasıyla başlıyor. Oyuna da ismini veren unutulmuş diyar New World’e savrulan Kirby burada Dream Land sakinleri Waddle Dee’lerin Beast Pack adlı kötüler tarafından kaçırılmış olduğunu farkeder. Yeni macerasında tanıştığı Elfilin’in de yardımlarıyla kaçırılmış Waddle Dee’leri kurtarmak ve evlerine geri dönmek için Kirby artık düşmanlardan fazlasını da yutacak:

Yeni oynanış mekaniği mouthful mode ilk kez Kirby and the Forgotten Land ile karşımıza çıkıyor. Kirby artık objeleri de yutarak farklı yetenekler kazanabiliyor. Objeler ve Kirby’nin elastik yapısının birleşimi ile ilginç hibrit varlıklara dönüşen Kirby, yeri geliyor bir arabayı yutarak tam gaz yollara düşüyor, yeri geliyor bir metal parçası ile yamaç paraşütü gibi gökyüzünde süzülebiliyor. Fragmanda biraz garipsediğim ancak oyun içinde deneyim ettiğim zaman çok keyif aldığım bu yeni mekanik oyunun şüphesiz en özgün tarafı. Yeni mekanik sayesinde bölümlerde çeşitlilik hatta hafif puzzle öğeleri bile eklenmiş. Örneğin dev bir trafik konisi yutarak sivri tarafınızla zemindeki çatlakları parçalayıp gayserler ile kendinizi erişemeyeceğiniz noktalara yükselebiliyor, hatta bazı canavar tiplerini haklayabiliyorsunuz. Her bölümde bu tarz atraksiyonlar mevcut ve klasik ‘a noktasından b noktasına git’ platform oyunu mekaniklerine kendi çapında bir tazelik getiriyor.

Hazır bölüm tasarımlarından bahsetmişken oyun hakkında en merak edilen sorusunu da yanıtlayalım. Artık üç boyutlu hareket özgürlüğü gelen oyun Mario Oddysey kadar kapsamlı ve karışık bir yapıda mı? Kısa cevap: hayır. Kirby and the Forgotten Land daha çok Super Mario 3D World tadında, lineer gidişatı olan ancak içinde keşfedilebilecek bir sürü toplanabilir öğe ile sizi tekrar tekrar kendine çekebilecek bölümlere sahip. Bölümler uzunluk olarak ise geneliyle 3D World’den daha uzun ve doyurucu yapıda diyebiliriz.

Mini mini bir Hub 

Beast Pack’in elinden kurtardığınız Waddle Dee’ler zaman içinde oyunda Hub bölge sayılacak bir kasaba inşa etmeye başlıyorlar. Dünya haritasında istediğiniz an erişebildiğiniz bu kasaba Kurtardığınız Waddle Dee’lerin sayısı arttıkça size yeni fonksiyonlar sunmaya başlıyor: Ara sahneleri tekrar izleyebildiğiniz bir sinema, istediğiniz zaman dinlenebileceğiniz ve topladığınız mini figürleri sergileyeğinia eviniz ve kod kullanarak hediye alabileceğiniz bir posta ofisi… Bir dakika, kod mu? İlk olarak demoyu bitirenlerin keşfettiği bu mekanik size belirli kodlar karşılığında evinize hediye yollatmanızı sağlıyor.

Posta ofisini açmak için en az 50 Waddle Dee kurtarmanız lazım, ardından kodları kullanarak çeşitli bonuslara erişim sağlayabilirsiniz. Mevcut kodları sizlerle paylaşalım:

  • BRAWLINGCOLOSSEUM (500 Star Coins, 1 Attack Boost)
  • CLEARDEMO (300 Star Coins)
  • FIRSTPASSWORD (100 Star Coins)
  • KIRBYSTORY (300 Star Coins)
  • KIRBYTHEGOURMET (1 Rare Stone, 1 Car-Mouth Cake)
  • NEWADVENTURE (300 Star Coins, 1 Rare Stone)
  • THANKYOUMETAKNIGHT (3 Rare Stones)
  • THANKYOUKIRBY (1,000 Star Coins, 1 Rare Stone)

Aşağıdaki setteki kodları kullanmak için internete bağlı olmanız gerekiyor;

  • MOUTHFULMODE (100 Star Coins, 1 Car-Mouth Cake)
  • KIRBYNEWSDESK (150 Star Coins, 1 Energy Drink)
  • KIRBYMICROSITE (150 Star Coins, 1 Attack Boost)
  • KIRBYGAMESTOPCAN (150 Star Coins, 1 Maxim Tomato)
  • KIRBYADVENTURECALI (300 Star Coins, 4 food items)
  • GAMENEWS (1 Rare Stone)
  • ADVENTUREGUIDE (1 Rare Stone)

Kodları yazarken tamamının büyük harfle yazıldığından emin olun. Bazı kodlar zaman sınırlı olduğu için çalışmayabilir.

Zorluk ve arkadaşlık

Biraz da oyunun zorluğu ve çok oyunculu modundan bahsedelim. Kirby serisindeki oyunlar çok zorlu yapıda değiller. Türün öncüsü Mario oyunları ilke kıyaslayarak anlatmaya çalışayım. Örneğin Mario sadece bir kez zıplayabilir ve yeni nesil oyunlarda duvarlardan ya da Odyssey’deki gibi şapka gibi objelerin yardımıyla ikinci kez sekebiliyor. Kirby ise havalanırken defalarca zıplayabilir ve sonrasında süzülebilir. Bu haliyle de düşerek ölme gibi platform oyunlarının en çok ekmeğini yendiği zorluk faktöründen sıyrılıyor. İstisnaların haricinde Mario oyunlarında düşmanla temas ya da düşmanda darbe yeme hakkınız ikidir. Önce boyunuz küçülür, sonra can kaybederseniz. Kirby ise bir sağlık barına sahiptir ve çok sayıda darbeye dayanabilir. Power up konusunda ise Mario’nun belli başlı güçleri varken Kirby neredeyse her düşmanının özelliğini kullanabiliyor. Hal böyleyken Kirby biraz daha kolay olabiliyor. Forgotten Land’de mücadeleyi seven oyuncular için zor mod eklenmiş. Bu  mod aynı zamanda bölümlerden daha çok ödül kazanmanızı da sağlıyor. Ortalama bir oyuncu için hala hiç zor olduğunu söyleyemem ama yine de güzel bir detay olmuş.

Gelelim çok oyunculu moda. Serinin bir önceki oyunu Star Allies 4 oyuncunun beraber oynamasına olanak tanıyordu ve herkes Kirby karakterini yönetiyordu. Forgotten Land ise 2 oyuncunun beraber oynamasına izin veriyor. Birinci oyuncu tüm fonksiyonları ile Kirby’i kontrol ederken ikinci oyuncu ise mızraklı bir Waddle Dee ile oyuna katılıyor. Bu karakterin kendine has vuruşları olsa da Kirby gibi diğer karakterlerin yeteneklerini ele geçiremiyor. Ancak evinizdeki bir küçükle ya da kız arkadaşınızla oynamanız için ideal bir karakter.

 

Teknik taraf ve son perde

Kirby and the Forgotten Land çoğu birinci parti Switch oyununda olduğu gibi Dock modunda 1080p handheld olarak da 720p hedeflemiş. Dinamik çözünürlük kullanan oyunda Dock’ta 1080 – 720 arasinda bir oynama söz konusuyken elde çok çok daha hafif oynamalar oluyor, yani stabil bir 720p deneyimi sunuyor diyebiliriz. Özellikle yeni nesil oled ya da revizyonsan geçmiş uzun batarya süreli modellerde kesinlikle elde oynamak daha iyi bir deneyim. Sanat yönetimi oldukça başarılı olan oyunda zengin içerikli bölüm tasarımlarına yer verilmeye çalışılmış. Dinamik gölgeler oldukça başarılı, tabii limitli bir konsol olan Switch söz konusu olduğu için bunun karşılğı ise anti alising yoksunluğu ve saniye başı 30 kare limiti olmuş. Yumuşatılmamış kenarlar çok göze batmazken 30 kare de oldukça stabil olduğu için çok rahatsız etmiyor.

Kirby and the Forgotten Land başarılı bir platform oyunu olarak Switch kütüphanesinde yerini alıyor. Rahat yapısı, yeni ve eğlenceli mekanikleri, şirin görselleri ile keyifli bi yapım.

GENEL BAKIŞ
Görseller
8.5
Oynanış
8
İçerik
9
Eğlence
9
Önceki İçerikMario Kart 8 Deluxe – Booster Course Pass – Wave 1 İncelemesi
Sonraki İçerikLego Star Wars: The Skywalker Saga inceleme
Başlat Tuşu 2013 yılında kurulmuş, oyun, teknoloji ve alt kültür konularına dair haber, inceleme ve makale yayınlayan bir sitedir. Site dahilinde Türk oyuncularına özel içerikler, en yeni ve özgün oyun haberleri ve makaleleri bulabilirsiniz. Türkiye oyun kültürü standartlarını yeniden belirleyip, siz değerli okuyucularımıza her zaman en kaliteli ve en güncel içeriği sunmayı kendimize hedef edindik. Bu hedef doğrultusunda yayınlanan her bir içerik özenle hazırlanıp, sizlere sunuluyor.
kirby-and-the-forgotten-land-incelemeŞeker pembe kahramanımızın artık tamamen üçüncü boyuta geçmiş yeni macerası Switch’e deneyim edebileceğiniz en güzel platform oyunlarından biri.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version