Ana Sayfa inceleme Hogwarts Legacy inceleme

Hogwarts Legacy inceleme

Şu an yaşı 20-40 aralığında olan hemen herkesin çocukluğunun bir parçası olmuş olan Harry Potter, kitapları ve filmleri ile kendine büyük bir hayran kitlesi oluşturdu. JK. Rowling’in kaleminden çıkan seri, ana karakter Harry’nin büyü akademisi Hogwarts’ta yaşadığı maceralara odaklanıyordu. Büyücüler, cadılar, fantastik canavarlar ve bolca gizem ile örülü dünya elbette yıllar içinde birçok kez video oyunlarına da uyarlandı. Özellikle kitapların ve filmlerin popüler olduğu 2000-2011 yılları arasında ana hikayeye odaklı oyunlar gelirken, sonrasında ise mobil platform odaklı ve daha çok hayran kitlenin ilgisini çekmek için Harry Potter damgası atılmış çerezlik yapımlar ile Potter oyunları yoluna devam etti. Acaba bir şeylerin değişme vakti geldi mi? Hogwarts Legacy inceleme yazımızda 5 yıllık yapım sürecine dayanan hırslı bir proje ile büyücüler ve cadıların fantastik dünyasına süpürgemizle uçuyoruz.

Sen bir büyücüsün oyuncu!

Hogwarts Legacy, kitaplarda ve filmlerde gördüğümüz Potter yapımlarından uzak bir dönemde, 1800’lü yıllarda geçen bir öyküyü konu alıyor. Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’na kabul görmüş bir öğrenci olarak başladığımız oyunda herkesin görme ve kullanma yeteneğine sahip olmadığı unutulmuş kadim büyünün izini sürüyoruz. Okula 5. sınıftan başlayan ve kadim büyüye nail olan nadir insanlardan biri olan karakterimiz Hogwarts akademisinde derslere giriyor, hem yeni yüzler hem de Potter evrenindeki bazı karakterlerin ataları ile karşılaşıyor. Okulda geçen kısımlar haricinde hikayenin odak karakterlerinden Profesör Eleazar Fig, karısının araştırdığı kadim büyü ile bağlantımız olduğundan dolayı sıkça bizimle bir araya geliyor ve genellikle işin ucu belaya çıkıyor. Bir yandan başkaldırı halinde olan goblin birliği lideri Ranrok ve müttefiki, Kara Büyücüler Topluluğu lideri Rookwood da maceramızda karşımıza çıkan büyük birer tehdit unsuru.

Oyundaki karakterimizi çok kısıtlı olarak kişiselleştirebiliyoruz. Maalesef çoğu rol yapma oyununun aksine Hogwarts Legacy bize belirli şablonlar üzerinden karakter yaratma seçenekleri sunuyor. Potter hayranlarının belki de en büyük hayali kendilerini o fantastik dünyaya dahil edebilmektir. Oyun bu konuda size en fazla “andıracak” kadar seçenek sunuyor.

Yine de bu, oyun hakkında söylenebilecek az sayıda negatif unsurdan biri. Oyun daha başlangıç anından itibaren atmosferi ile sizleri büyüleyecek. Detaylı görseller, Potter evrenine sadık hazırlanmış detaylar ile oyunun 5 yıllık geliştirme sürecinin her anının özveri ve sevgiyle işlendiğini anlayabiliyorsunuz. Hogwarts okulu gizli odalarla dolu eşsiz mimarisi, hareketli tabloları, canlı heykelleri, etrafta cirit atan hayaletleri ile en etkileyici haliyle karşımıza çıkıyor. Hiçbir şeye dahil olmadan çevrede gezinmek bile orijinal esere hayran olanlar için eşsiz bir deneyim. Oyun bununla da kalmayarak bize büyücü kasabası Hogsmead ve civar yerleşkeleri ile açık bir dünya da sunuyor. Bu yapısıyla oyun çoğu rol yapma oyunu ile yarışacak düzeyde içeriğe sahip oluyor. Öğrenciler ve halk ile kaynaşarak yeni görevler, büyüler elde edebilir, gizemli zindanlarda canavarlarla kapışıp bulmacalar çözebilir, düellolara katılıp hünerlerinizi sergileyebilir, süpürgenizle yarışmalara katılabilir, fantastik yaratıklar yakalayabilir hatta onları çiftleştirip yavrularına bile sahip olabilirsiniz. Oyunun kazıdıkça size daha da fazlasını veren yapısı oyun süresini de 70 saat civarına kadar çekebiliyor.

Asa, cüppe ve süpürge

Keşif, gizem çözme ve çatışma safhaları ile ilerleyen oyunda Wingardium Leviosa, Lumos, Accio, Expelliarmus gibi orijinal eserde de karşımıza çıkan çoğu büyü emrimize amade. Hikaye ve yan görevlere bağlı olarak toplamda 31 büyüyü elde ederek aktif olarak kullanabiliyorsunuz. Rol yapma oyunlarının olmazsa olmazı ekipman sistemi de Hogwarts Legacy’de klasik bir yapıyla karşımıza çıkıyor. Silah olarak kuşandığımız asanın haricinde, eldiven, yüz aksesuarı, şapka, atkı, cüppe ve kıyafet olmak üzere 7 ekipman kuşanabiliyoruz. Her ekipmanın nadirlik düzeyi, kuvvet değerleri ve seviyesi bulunuyor. Oyunda bulduğunuz ekipmanları kuşanabilmek için dengi ya da üstü seviyede olmamız gerekmekte. Karakterimiz için maksimum ulaşılabilecek seviye 40 ve her seviyede elde edilen yetenek puanları ile de büyülerimizi ve iksirlerimizi geliştirebiliyoruz.

Savaşlar, standart büyü saldırınızı diğer öğrendiklerinizle kombine etmek üzerine kurulu. Düşmana darbe almadan peşpeşe vurmanız bir kombo barını dahi tetikliyor, bar doluyken de ağır hasar veren özel saldırılarınızı kullanabiliyorsunuz. Düşmanlar size saldırırken de savunma ya da savuşturma tuşları tepede bir uyarı olarak beliriyor, Batman Arkham serisini oynadıysanız çok benzer bir sistem. Ritmi iyi tutturursanız en kalabalık savaş alanlarında bile kasırga gibi esebilir, havalı büyüler ile gözünüzü bayram ettirebilirsiniz.

Keşif kısmına gelirsek… Oyunun başlarında yürüyerek seyahat etsek de kısa sürede süpürge ve hippogriff adı verilen kanatlı bineklere erişim sağlıyoruz. Buradan sonra ister dört nala, ister uçarak oyunun dünyasını doyasıya keşfedebiliyorsunuz. Hem okulda hem de açık dünyada bulunabilecek toplanabilirler ve mücadele görevleri ile dolu dolu. Bunların arasında özellikle Merlin Quest’ler çok önemli. Bunları tamamlamanız envanter kapasitenizi artırıyor. Özellikle başlarda eşya taşıma limitiniz sık sık dolacağı için önemini kısa sürede anlayacaksınız zaten.

Performans

Hogwarts Legacy PC’nin yanısıra PlayStation 5, Xbox Series S/X için çıkış yaptı. PlayStation 4, Xbox One ve Nintendo  Switch sürümü yolda. PlayStation ve Xbox sürümleri Nisan ayında çıkacak ancak ağır bir optimizasyon sürecinden geçen Nintendo Switch sürümünün çıkışı 25 Temmuz olarak duyuruldu. Oyunu Nintendo’da oynamak isteyenler için biraz üzücü gibi görünse de bu dünyayı en kayıpsız şekliyle avuç içinde stabil bir performansta deneyim etmemize olanak sağlayacaksa 5 ay daha kesinlikle beklenir. Nintendo’nun büyük ustası Shigeru Miyamoto’nun da dediği gibi; “Ertelenen bir oyun er ya da geç iyi olabilir, ancak kötü çıkış yapan bir oyun sonsuza kadar kötüdür”.

Performans analimize yeni nesil konsollarla başlayalım. Oyun, PS5 ve Xbox Series X’te Kalite, Kalite / Işın İzleme, Performans, Dengeli ve Performans Yüksek Kare Hızı olmak üzere 5 grafik moduna sahip. Son iki mod yalnızca VRR destekli 120 Hz ekranlarda seçilebiliyor. Hemen her büyük konsol oyununda standart haline gelen Kalite modu, 4K’dan hallice olan 1800p çözünürlük hedefliyor ve saniye başı 30 kare sunuyor. Işın İzleme modunda gölge ve yansımalara cila çekilirken görüş mesafesi ve doku kalitesi gibi belirli alanlarda biraz kayıp yaratıyor. Bu mod da Kalite modundaki gibi saniyede 30 kare performans gösteriyor. Dengeli mod yine 1800p çözünürlük ile biraz kare hızını 40 civarlarına çekiyor. Sadece VRR destekli 120 Hz ekranlarda alabileceğiniz bu mod çözünürlükten ödün vermeden 30 üzeri kare hızı alabileceğiniz tek mod. Yüksek kare hızı odağınızdaysa önereceğimiz mod ise Performans modu. Bu modda 1440p çözünürlük ve saniye başı 60 kare ile akıcı ve iyi bir çözünürlükte oyunu deneyim etmeniz mümkün. VRR destekli bir mod olan Performans / Yüksek Kare Hızı modunda ise 1080p dinamik çözünürlük ve saniyede ortalama 80 kare hız ile çözünürlükten feragat ederek oyunu en akıcı haliyle oynamanız mümkün.

Hogwarts Legacy’nin PC sürümüne gelince, mevcut en yüksek grafik ayarları, ışın izleme etkin olsa da PS5 ve Xbox Series X’te görülen Kalite moduna benzer durumda ve iyi bir ekran kartı ile 30 kareye kilitli olmadan oynamanız mümkün. Ek olarak PC tarafında Nvidia’nın DLSS teknolojisi de destekleniyor.  Çıkış dönemi bazı oyuncular tarafından rapor edilen performans sorunları mevcuttu, ancak geliştiriciler kısa sürede bir yama yayınlayarak sorunu çoğu kullanıcı için çözmeyi başardı. Zaten oyunun Steam incelemeleri de yazıyı yayına almadan önce kontrol ettiğim üzere %93 oranında olumlu.

PC sürümünün sistem gereksinimleri de şu şekilde:

MİNİMUM:
64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
İşletim Sistemi: 64-bit Windows 10
İşlemci: Intel Core i5-6600 (3.3Ghz) or AMD Ryzen 5 1400 (3.2Ghz)
Bellek: 16 GB RAM
Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 960 4GB or AMD Radeon RX 470 4GB
DirectX: Sürüm 12
Depolama: 85 GB kullanılabilir alan

ÖNERİLEN:
64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
İşletim Sistemi: 64-bit Windows 10
İşlemci: Intel Core i7-8700 (3.2Ghz) or AMD Ryzen 5 3600 (3.6 Ghz)
Bellek: 16 GB RAM
Ekran Kartı: NVIDIA GeForce 1080 Ti or AMD Radeon RX 5700 XT or INTEL Arc A770
DirectX: Sürüm 12
Depolama: 85 GB kullanılabilir alan

Kapanış

Hogwarts Legacy şu ana kadar hazırlanmış en özverili, kaynak materyale sadık ve dolu dolu Potter oyunu. Serinin hayranların bayılacağı detaylar barındıran oyun, ana seriden bağımsız bir dönemi ve karakterleri konu aldığı için seriye uzak oyuncuları da kucaklamaya hazır bir yapıda. Başarılı rol yapma ve savaş mekanikleri de seriyle alakası olmayan ama rol yapma türünde oyunları sevenleri kendine çekme potansiyeline sahip.

Oyun Standart ve ekstra kozmetik içerik ile arena modu içeren Dijital Lüx Sürüm seçenekleriyle satışta.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version