Ana Sayfa inceleme Guilty Gear -Strive- Daredevil Edition inceleme

Guilty Gear -Strive- Daredevil Edition inceleme

Guilty Gear yirmi yılı aşkın bir zamandır çeşitli platformlarda karşımıza çıkan bir dövüş oyunu serisi. Kuvvetli estetik yapısı, hızlı oynanışı ve rock/metal tarzı müziğiyle çok havalı bir yapıya sahip. 2013 yılında Guilty Gear Xrd -SIGN- ile 3D tasarımlara dönülen seri, yapımcı firma Arc System Works’ün geliştirdiği özel teknikler sayesinde el çizimi gibi bir estetiğe kavuşmuş ve oyuncuları hayran bırakmıştı. Serinin bir diğer niteliği ise pek çok dövüş oyununun aksine hikaye konusunda da oldukça emek verilen bir yapım olmasıydı. Devam oyunu Guilty Gear -Strive- ise  2021’deki çıkışıyla çıtayı bir kademe daha yükseltmeyi başarmıştı. Takip eden zaman içinde 3 DLC kuşağı ile dövüşçü kadrosunu büyüten yapım bu sene yeni bir isimle tam bir paket halinde satışa sunuldu. Çıkış dönemi temel oyunu detaylarıyla incelemiştik. Guilty Gear -Strive- Daredevil Edition inceleme yazımızda hem temelleri hatırlatıp hem de güncellemeler ve yeni karakterler gibi detaylara odaklanacağız. Böylelikle oyunun nihai sürümüne yakışır bir nihai inceleme çalışmasını sizlerle paylaşmış olacağız.

Guilty Gear Nedir?

Tek kişilik ordu, yapımcı, yönetmen, besteci, illüstratör Daisuke Ishiwatari‘nin 1998 yılında dövüş oyunu topluluğuna kazandırdığı enfes bir seri Guilty Gear. Hikayesi uzun bir sürece yayılmış, kendi kronolojisine sahip bir yapım. Bu yapısıyla hikaye modunda zaman zaman oyuncuların kafasını karıştırdığı da olabiliyor. Bu nedenle Guilty Gear Strive menüsünde hikayenin şu ana kadar geldiği noktayı, kilit karakterleri bir şema halinde size sunan bir kronoloji sunulmuş. Size bazı temel detayları aktaracak olsam da mutlaka oyun içindeki bu kronolojiye göz atın derim.

İlk olarak, oyuna ismini veren Gear nedir?  Guilty Gear evreni 22. yüzyılda insanlığın doğal ve sınırsız bir enerji kaynağı geliştirmesi ile şekilleniyor. İnsanlığın bu büyük keşfi ile Büyü Çağı başlıyor. Bilim, endüstri, çevre kirliliğine yol açacak kaynaklar ve kitle imha silahları kanun dışı ilan ediliyor. İşte bu noktada Gear’lar sahneye çıkıyor. Evrimi sonraki adıma taşımak amacıyla üretilen sihirli varlıklara Gear ismi veriliyor. Kendileri bir tür olmayan, başka varlıklardan “türetilmiş” olan Gear’lar zaman içinde savaşlarda kullanılan biyolojik silahlar haline geliyor. Örneğin serinin ana karakteri olan Sol Badguy ilk prototip Gear. En büyük amacı ise tüm diğer Gear’ları ve onların yaratılmasından sorumlu That Man’i (nam-ı diğer: Gear Maker) bulup ortadan kaldırmak.

Serinin bir önceki oyunu Revelator’da dünyayı büyük bir tehlikeden kurtaran Sol’un hikayesi büyük finale doğru ilerliyor. Strive’da artık That Man daha büyük bir rol oynuyor ve işler daha da kızışmak üzere. Detaylarına çok değinip keyfinizi kaçırmak istemem. Strive’ın hikaye modu bize 4 saatin üzerinde süren anime stili bir öykü sunuyor. Ayrıca bu modda olanların ardılı denebilecek ufak anları da arcade mode oynayarak takip edebilirsiniz.

Daredevil içeriğinde yer alan 1. sezon güncellemesi ile gelen Another Story ise ana hikaye ile paralel giden, farklı karakterlerin yer aldığı ikinci bir hikaye daha ekliyor ve yaklaşık 1 saat sürüyor.

Mekanikler

Öncelikle temel oynanış mekaniklerimize bir göz atalım:

Guilty Gear’da 5 temel saldırı tuşu bulunuyor. Bunlar Punch (P), Slash (S), High Slash (HS), Kick (K) ve Dust (D). Bu normal vuruşlar her karaktere özgü olsa da özet olarak;

P= Zayıf Yumruk

S= Orta Saldırı

HS= Güçlü Saldırı

K= Tekme

D= Dust

Dust, GG: Sign ve Revelator’da rakibi havaya savurup hava komboları yapabilmemize olanak taşıyan bir vuruştu. Strive’da ise iki fonksiyonu bulunuyor. Kısa basarsanız rakibi geriye savuran bir yapısı var, basılı tutarsanız ise eski oyunlardaki gibi havaya savuruyorsunuz. Bunu takiben yukarı basarak siz de rakibe sıçrayarak hava kombolarınızı yapabiliyorsunuz. Eski oyunlara göre yedirmesi daha zor, zamanlamanızı daha dikkatli yapmalısınız.

Counter /cezalandırma sistemi çok daha gelişmiş durumda. Guilty Gear, oyuncusunu seri oynamaya teşvik eden ama sallama oynayanı da cezalandıran ilginç bir dengeye sahiptir. Strive’da özellikle size bir darbe vurmaya çalışan rakibe counter çekerseniz size bedava bir vuruş daha yedirebileceğiniz bir zaman/frame aralığı yaratıyor. Bu tür durumlardan yine roman cancel gibi mekaniklerle sıyrılabiliyorsunuz tabii, ancak her şeyin bir bedeli var. Oyunun size tüm mekanikleri sindire sindire öğrettiği bir Dojo bölümü var, mutlaka orada biraz zaman geçirin (rekabetçi bir oyuncuysanız da sömürün!)

Strive ilginç bir yenilikle daha geliyor. Yeni oyunumuzda ringler eski oyunların aksine tek bir parçadan değil, birbirine bağlı birden fazla parçadan oluşuyor. Rakibe köşelerde yaptığınız saldırılar gitgide büyüyen bir cam kırılma efekti oluşturmaya başlıyor. Yeterli hamle ile rakibi ringin diğer bir parçasına yollayabiliyor ve zarar avantajı kazanıyorsunuz. Ring kenarında yapılan bir süper saldırı ya da başarılı bir dust hamle de tek seferde rakibi diğer parçaya savurmaya yetiyor. Hem başarım hissi hem de seyri çok keyifli bir mekanik.

Online Etkileşim

Guilty Gear Strive’da ise pixel art olarak hazırlanmış çevrimiçi modda öncelikle sizden bir avatar yaratmanız isteniyor. Tabiri caizse pikselden bir çöp adamı ufak tefek düzenlemeler ile bir şeylere benzetmeye çalışıyorsunuz, bir de silah seçimi yaptırıyor size. Ufak bir tutorial sonrasında sizin gibi pixel çöp adamlarla dolu bir lobiye atılıyorsunuz. Olay şu: lobide gözünüze kestirdiğiniz bir avatarın karşına çıkıp kılıç çekmelisiniz. Bu şekilde meydan okumuş oluyorsunuz. Karşı taraf da kılıcını çektiği zaman birbirinize bağlanıyor ve dövüşe giriyorsunuz. 2021’deki çıkış döneminde özellikle netcode açısından övdüğüm çevrim içi sistem, bir dönem fena şekilde çuvallamıştı. Oyuncuların türlü sorunlar yaşayarak rekabetten uzaklaşması üzerine geliştirici Arc System Works duruma el atarak yakın dönem çıkardığı yamayla durumu oldukça düzeltmiş. Daredevil Edition ile ben de aylar sonra ilk kez çevrim içi maçlara dönüşümü yaptım ve geneliyle çok temiz bağlantılı karşılaşmalara erişim sağlamayı başardım. Özetle oyun çıkış dönemindeki kadar iyi, üstüne de cross-play ve cross-gen desteği var, yani son iki nesil tüm konsollar ve PC oyuncuları birbiriyle mücadele edebiliyor.

Performans

Guilty Gear Strive PlayStation 4, PlayStation 5 ve PC platformlarında çıkışını yapmış durumda. PC’de ne kadar ekmek o kadar köfte modunda performans opsiyonlarınız olacağını az çok tahmin ediyorsunuz. O nedenle ben daha çok konsol sürümlerine değineceğim.

Öncelikle PlayStation 4 ve PlayStation 5 sürümleri birbirleriyle tamamen uyumlu. Cross-Gen ve Cross-Save desteğimiz mevcut. Tabii PlayStation 5’te önceki nesil kayıtlar direkt okunmadığı için eğer oyuna PlayStation 4’te başladıysanız gelecekte PlayStation 5 sürümüne geçmeden önce tıpkı Spider-Man ve türevi Ps5 upgrade almış oyunlarda olduğu gibi kayıt dosyanızı Ps4 oyununuzun içinden servere gönderip, Ps5’teki oyununuzun menüsünden de indirmeniz gerekmekte. Standart bulut transferi çalışmıyor.

Cross-Play nispeten daha rahat. Zaten karşınıza çıkan rakibin hangi konsolu kullandığını dövüş öncesi yükleme ekranı haricinde anlamanıza imkan yok. Netcode sorunsuz çalıştığı için eşleşmeler karma yapısına rağmen rahat bir şekilde oluyor.

Gelelim PlayStation 5 sürümünün nimetlerine. Her iki sistemde de 60fps verilebilmiş olsa da PS5 size çok daha net ve ileri seviye kenar yumuşatmalı görseller sunmakta. SSD avantajı sayesinde dövüşlerin yükleme süreleri inanılmaz kısa, ek olarak karakter seçme ekranında da karakteriniz bir yükleme olmadan hemen belirebiliyor. Hikaye modunda zaman zaman çıkan yüklemeler de neredeyse anlık şekilde geçiyor.

Süre farkları ile ilgili birkaç not da düşeyim:
Hikaye modunda kayıt yükleme süresi: PS5 – 2 saniye, PS4 –  29 saniye
Arcade modu yükleme: PS5 – 13 saniye, PS4 – 27 saniye
Dövüş Öncesi Yükleme: PS5 – 8 saniye, PS4 – 25 saniye

PS5’in özel dosya sıkıştırma sistemi sayesinde oyunun boyutunda da büyük bir ferahlık var. Orijinal sürümü PS4 sürümü 30GB olan oyunun PS5 sürümü ise 14GB gibi yarıdan az bir boyuta indirilmiş durumdaydı. 3 sezonluk karakter ve hikaye genişletmelerini içeren Daredevil Edition ise 20GB dosya boyutuna ulaşmış. Guilty Gear Strive bu nesil çıkan dövüş oyunları arasında halen en az yer kaplayan oyun.

Yeni İçerik

2021’de çıkış yapan temel oyunun nihai sürümü olarak nitelendirebileceğimiz Guilty Gear -Strive- Daredevil Edition, temel oyunla birlikte çeşitli ek karakterler ve bölümler ekleyen 3 season pass’i, ultimate edition içeriklerini, 25. yıl dönümü renk paletini, dijital sanat kitabı ve 53 parçalık soundtrack’i içeriyor.

Ek içeriğin en önemli kısmı ek karakterleri sezon sezon inceleyelim:

Sezon 1

Guilty Gear -Strive-‘ın ilk sezonu oyuna 5 yeni karakter ve iki yeni bölüm ekliyor. Ayrıca hikaye modundan bahsederken değindiğim ikinci hikaye eklentisi Another Story de bu sezon içeriğine dahil. Ek karakterler içinde Goldlewis ve Happy Chaos hikaye modunda görünmüş olsalar da ilk kez oynanabilir halleriyle karşımıza çıkıyorlar. Testament ise sezonun finali diyebileceğimiz, uzun süredir Guilty Gear kadrosunda bulunmayan eski bir karakter.

Karakterlerin çıkış sırasına göre tanıtımları ve oynanış rehberlerine göz atalım:

Goldlewis Dickinson

Kuvvet tipi bir karakter olarak kadroya dahil olan Goldlewis, hantal ama vurdu mu oturtan cinsten bir kahraman. Hikayede Beyaz Saray’ın güvenliğinden sorumlu olan Lewis üzerinde Area 51 yazan tabutu (evet, uzaylı göndermesi) balyoz gibi sallayıp ağır hasar ya da overhead (eğilerek blok alınamayan) saldırılar gerçekleştirebiliyor. Karakter kendine has Security Level sistemi ise tabutun drone ve makineli tüfek gibi uzak menzilli fonksiyonlarını da kullanabiliyor. Security Level menzilli saldırılar kullandıkça azalan ve zaman içinde kendine kendine dolan bir bar ile saldırı yapmanıza izin veriyor.

Goldlewis’in saldırı komutları ve diğer detaylarını içeren başlangıç rehberi:

Jack-O’

Guilty Gear Xrd’da tanıştığımız bu karakter hizmetkarlar çağırarak dövüştüğünüz ilginç bir oynanış yapısına sahip. Dövüş içinde bir miktar mikro yönetim de gerektiren Jack-O’  hizmetkarlarını yerleştirme, taşıma, fırlatma gibi çeşitli ek komutlara sahip.

Detaylar için Jack-O’nun başlangıç rehberi de şu şekilde:

Happy Chaos

Guilty Gear -Strive- hikayesinin iki baş kötüsünden biri olan Happy Chaos çatlak ama havalı kişiliğiyle dikkatleri üstüne çeken bir karakterdi. Oynanış olarak da eğlenceli gunplay mekaniklerine sahip, seri atış ya da keskin nişan modları bulunan karakterin Goldlewis’e benzeyen ama bekleyerek değil kendi girdiğiniz komutla mermi doldurduğunuz bir silah mekaniği var. Happy Chaos ayrıca saldırı savuşturmak için serap yaratma ve düşmanı lanetleyen bombalar gibi ilginç tekniklere sahip.

Detaylı başlangıç rehberi:

Baiken

Tek gözlü ve tek kollu samurayımız Baiken, eski Guilty Gear oyunlarında da sıkça karşımıza çıkan bir karakter. Strive’da kanca mekaniği ile dikkat çeken Baiken rakibi kendisine zincirleyip ofansif bir avantaj kazanabiliyor, ayrıca fiziksel yakın saldırıları savuşturup ağır hasar veren bir komutu da bulunmakta.

Detaylı başlangıç rehberi:

Testament

Orağı ve kargasıyla gezinen, Azrail kılıklı Testament özellikle eski Guilty Gear oyunlarında kilit rollerde gördüğümüz, ancak sonradan ortadan kaybolmuş bir karakterdi. Strive’ın 1. sezon kardosunun final karakteri uzun bir aradan sonra oyunculara tekrar merhaba dedi. Oldukça elden geçirilmiş olan karakter uzak menzilli saldırıları ve setupları ile oldukça eğlenceli bir oynanışa sahip.

Detaylı başlangıç rehberi:

Sezon 2

Guilty Gear’ın ikinci sezonu 4 yeni karakter, 2 yeni bölüm ve yeni renk paletleri ile geliyor. Bu sezon bize Bridget ve Sin Kiske gibi eski karakterleri geri getirirken, Xrd’ın en tuhaf karakterlerinden biri olan Bedman’in yeni versiyonunu beğenimize sunuyor. Sezonun sürpriz finali ise tüm Guilty Gear evreninin en önemli karakterlerinden biri olan That Man, yani Asuka R’ın da oynanabilir olarak kadroya katılması oluyor.

2. sezon karakterlerine detaylı bir bakış atalım:

Bridget

Yoyosu ve oyuncak ayısı ile kendine has bir dövüş stiline sahip olan Bridget, hem yakın hem de menzilli saldırıları, yoyolarını çeşitli konumlara yerleştirerek hazırladığı setuplarla rakibini şaşırtabiliyor.

Detaylı başlangıç rehberi:

Sin Kiske

Serinin ana karakterlerinden Ky Kiske’nin oğlu olan Sin, kendine has bir Stamina sistemi ile geliyor. Belirli özel saldırılarının ardıllarını getirmek için bir stamina barı harcıyorsunuz. Sin belirli bir süre içinde kaybettiği stamina barını otomatik olarak dolduruyor. Karakter ayrıca yemek yiyerek kendini güçlendirebiliyor.

Detaylı başlangıç rehberi:

Rehberde net olarak değinilmeyen tek kısım Sin’in still growing up komutu sonrası yediği yemeklerden ne tür bufflar kazandığı. Onları da ben not düşeyim:

Et – Sınırlı bir süre için verilen hasarı artırır
Istakoz – Alınan hasarı sınırlı bir süre için azaltır
Dondurma – Süper vuruşlar yaptığınız tension barınızı belirli bir miktarda artırır
Kertenkele – Sağlığı belirli bir miktarda artırır
Balık – Hem ileri/geri yürüme hızını hem de atılma hızını ve ivmeyi sınırlı bir süre için artırır

Bedman?

İlk kez Guilty Gear Xrd’da karşımıza çıkan orijinal Bedman, yatalak ama ultra zeki bir karakter olan Romeo F. Neumann’dı. Oyunun neredeyse tamamında uyku halinde gördüğümüz karakterin dövüşme eylemini ise robotik yatağı gerçekleştiriyordu – Evet, Bedman, yani ‘Yatak Adam’ lakabı da buradan geliyor. Guilty Gear -Strive-‘da bedeninin ölümü ardından ruhunu ve iradesini yatağa devreden Romeo, kardeşi Deliah’ı korumaya ve kollamaya çalışıyor, ancak yatağın hasarlı yapısı ve sürekli hata vermesi ile işler biraz sarpa sarıyor. Ek hikaye Another Story de aşağı yukarı bu konuya odaklı.

Detaylı başlangıç rehberi:

Asuka R#

That Man, Gear Maker, Asuka… Serinin baş kahramanı Sol Badguy’ın henüz bir insanken arkadaşı olan Asuka, hikayede çok kilit bir role sahip. İlk kez oynanabilir olan karakter kendine özel bir büyü kitabı ve mana mekaniği ile geliyor. Mana, karaktere defans bonusu katarken büyü yaptıkça veya hasar aldıkça azalıyor. Asuka R# büyü kitabından seçtiği 4 büyüyü bookmark komutuyla mana barının yanına iliştiriyor ve bu büyüleri kullanınca bookmark boşalıyor. Büyü kullanmaya devam etmek için tekrar bookmark yapmanız ve bir miktar mana harcamanız gerekmekte. Mana basit bir komutla dolabiliyor, yani asıl odaklanmanız gereken kısım hangi büyüleri bookmarklayıp kullanacağınız.

Biraz yorucu ama mekaniklerini çözerseniz çok fena bir karakter olan Asuka R#’ın başlangıç rehberi de şu şekilde:

Sezon 2 içeriği de birkaç ay önce bu şekilde tamamlandı.

Sezon 3

Oyunun üçüncü sezonu yeni başladı ve şu ana kadar sadece bir oynanabilir karakter, Johnny ortaya çıktı. Sezon tamamlandığında tıpkı ikinci sezondaki gibi 4 karakter ve 2 yeni bölüm oyuna dahil edilmiş olacak. Karakterler için spekülasyonlar ve beklentiler var. Örneğin önceki oyunlarda oldukça beğenilen kung fu ustası Jam bu sezon kesinlikle bekleniyor. Yeni karakterler eklendikçe sizleri güncelleyeceğiz.

Johnny

Üçüncü sezonun açılış karakteri Johnny serinin emektar dövüşçülerinden. Kılıcını kınından seri şekilde çekerek saldırılarını gerçekleştiren Johnny, aynı zamanda fırlattığı iskambil kartlarını keserek patlamalar yaratabiliyor.

Detaylı başlangıç rehberi:

Kapanış

Guilty Gear Strive sanatsal yapısını her oyunuyla geliştiren, oynanış mekanikleri ve online etkileşim konusunda ise istikrarlı giden bir yapım. Rock / Metal arası değişen ve yeni oyunda bir hayli şarkı sözü de içeren soundtrack’i ile oyun popülaritesini gitgide artırarak daha çok oyuncunun kalbine taht kurmaya devam ediyor. Daredevil Edition dahilinde gelecek 13 ek karakter ile toplamda 30 karakter içerecek olan Guilty Gear -Strive-‘ı dövüş oyunu seven herkese tavsiye ediyoruz.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version