Ana Sayfa inceleme FIFA 15 İnceleme

FIFA 15 İnceleme [PC]

EA Sports’un FIFA futbol oyunu serisini bir hayli ciddi düzeye getirdiğini nihayet anlar olduk. Ancak bu oyuncular ile ilgili değil, Electronic Arts’ın oyun geliştirme anlayışıyla ilgili bir durum. FIFA serisini tekrar kurtaran FIFA 15 ile birlikte futbolun gerçek tadını alabildiğimiz günler geri döndü.

Şunu öncelikle söylemem gerekiyor ki, ben futbol oyunlarının çok büyük bir hayranı değilim. Ancak elimde olduğu sürece oynamaya çalışıyorum ve bunu mümkün olduğunca arkadaşlarımla ve çevrim içi olarak yapıyorum. Evet, futbol oyunlarının pek hayranı değilim ve bunun benim için bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Bir oyuna objektif bakabilmek bir hayli zordur. Örneğin; koyu bir FPS oyuncusu iseniz ve bu türde en çok Call of Duty veya Battlefield oyunları arasında kıyaslama yapıyorsanız, bilin ki objektif bir kıyaslama yapmak çok güç olacaktır. Zira, her ikisi de ciddi bütçeler ile geliştirilen ve kendine ait hedef kitlesi olan oyunlardır. FPS oyuncuları bu işin içinden çıkabilmek için en çok sevdiği FPS oyununun tarafına doğrularak yorumlama yapar. Aslına bakarsanız, bizler bunun için buradayız ve sizlere en objekitf biçimde oyunların incelemesini sunuyoruz. Ben de çok uzak olmadığım, ama aynı zamanda çok yakın da olmadığım futbol oyunlarından FIFA 15’i sizlere yazacağım. Öncesinde PES 13’ü yazmıştım. Sanırım bu inceleme, futbol türünde ikinci inceleme olacak. Bu geçmiş ve yorumlamayla sizi fazla tutmadan FIFA 15’i kendi gözlerimle gördüğüm kadarıyla aktarmak istiyorum.

Futbolculara duygu dopingi

EA Sports, FIFA 15’in pazarlama çalışmaları sırasında (yani oyun yayınlanmadan önceki dönemlerde), futbolcuların içerisinde bulundukları durumlara özgü duygular sergileyeceği söylenmişti. Bunu başarmışlar, ama bunlar ile karşılaşabilmeniz için bu oyunu tüm yanlarıyla oynamanız gerekiyor. Karşınızdaki rakibin sizi bir hayli zorlaması ve birebir mücadele bu duyguların açığa çıkmasını tetikliyor. FIFA 15 inceleme

EA Sports’un belirttiği üzere, oyunda toplam 600 farklı duygusal reaksiyon var. Bunlar tıpkı gerçek hayatta gördüğümüz reaksiyonlardan oluşuyor. Futbolcuların tutumlarını ve anlık durumlara karşı sergilediği reaksiyonları spor karşılaşmalarında görüyoruz. Hepsi ya bir hiddeti ya da bir sevinci dışa vuruyor. Bu duygular sahadaki her bir bireye bir virüs gibi yapışıyor. Maç 3 – 3 iken son dakikada dördüncü gol atıldığında, golü atan tarafın sevinci belki de ileride bir kez daha şahit olmayacağınız bir sevinci dışa vuruyor. İşte bu olay FIFA 15’te var. Ancak daha önceden de söylediğim gibi, bunu görebilmek için biraz daha sıkı bir mücadele dönmesi lazım oyunda. FIFA 15 inceleme

Match Day Live sekmesi

Match Day Live sekmesi, oynadığınız takım ile paralel içerikleri sizlere sunuyor. Örneğin; FIFA ve GOAL adlı sitelerden alınan haberler direkt olarak buraya düşüyor. Aslında böyle bir içeriğin oyunda bulunması çoğu kişinin aklına, “Fazladan bir sekme ekleyip, oyuncuları oyunda tutumak istiyorlar.” düşüncesiyle birden çıkıverebilir, ama durum bu değil. Burada, oyunda seçtiğiniz takımın bulunduğu ligdeki puan durumu(ve doğal olarak sizin takımınızın pozisyonu), ilgili ligdeki en skorer oyuncular ve sakatlıklar bulunuyor. Bu datalar ile birlikte sizin oyundaki performansınızı da etkileyebilmek akıllıca bir fikir gibi geldi bana. Ayrıca, benim en çok dikkatimi çeken (ki eminim sizin de dikkatinizi çekmiştir) şey Match Day özelliği oldu. Bu özellik sayesinde, seçtğiniz takımın ileride oynayacağı maçı siz de oynayabiliyorsunuz. FIFA 15 inceleme

Match Day Live sekmesi, oynadığınız takım ile paralel içerikleri sizlere sunuyor.

Burada ilk olarak olası kadrolar ile başlanıyor ve dilerseniz siz bu kadroyu, doğal olarak, değiştirebiliyorsunuz. Aşağıdaki ekran görüntüsü Match Day Live bölümünden alındı. Burada da göreceğiniz üzere, benim seçtiğim takım Galatasaray, 4 Ekim 2014 günü saat 18:30’da Kayseri Erciyesspor karşısında mücadele edecek. Bu maç dataları direkt olarak oyuna aktarılıyor ve sizin bu maçı önceden oynama imkanınız oluyor.

Nihayet Türkiye Süper Ligi

Fenerbahçe’den Beşiktaş’a, Galatasaray’dan Kayseri Erciyesspor’a kadar 18 Türkiye Süper Ligi takımı da FIFA 15’te oyunculara sunulmuş. Futbol oyunu oynayan Türk oyuncuların beklediği bu özellik nihayet bir futbol oyununa eklendi. Artık başımız göğe erer.

Profil aktiviteleri

Profil Aktivitelerinize ulaşabilmek için FIFA 15 menüsünde sağ üstte bulunan kısa profil bilgilerinizden ilk seçeneği seçmelisiniz.

Oynadığınız maçları isimlendirebilir ve sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz.

Bu bölüm, en son oynadığınız maçlar ile ilgili bilgilerin bulunduğu bir bilgi havuzudur. Burada, en son aldığınız aksiyonları arkadaşlarınızla paylaşabilir ve önceden yaptığınız maçlara göz atabilirsiniz.

Takım yönetimi

Takım Yönetimi FIFA 15’te sıfırdan bir takımın her formasyonuna müdahale etmenize olanak sağlıyor. Team Sheets alı bu bölüme Costumise sekmesinden ulaşabiliyorsunuz. Burada düzenlemek istediğiniz takımı seçerek işe başlıyorsunuz.
Seçtiğiniz her takım için yeni bir formasyon oluşturabilir ya da mevcut bir formasyonu oyuna ekleyebilirsiniz. Bunun dışında mevcut formasyon üzerinden düzenleme de yapabilirsiniz.

Dilediğiniz bir takımın, her formasyonuna müdahale etmenize olanak sağlıyor.

Bu düzenleme fonksiyonu kariyer modu dahil, günün maçı, çevrim içi maçlar ve turnuvalarda geçerli oluyor. FIFA 15 inceleme

FIFA 15 menüsü, FIFA 14’ün menüsünden daha kullanışlı

FIFA 14’ü oynadığım zaman menülerdeki alakasız bölümlerde kaybolduğum zamanları hatırlıyorum. FIFA 14’te “Play” sekmesinde tüm maç modları vardı. Bu kolaylaştırılmış bir toplama gibi görünse de bazen karmaşıklığa yol açıyor. Nasıl mı? Öncelikle, her oyuncu ilgili bölümdeki butonların sağ altındaki oklara dikkat etmek zorunda değildir. Bir oyun geliştirildiğinde, oyuncuyu direkt olarak oyunu oynamaya yöneltmek bazen işe yaramıyor. Oyuncuda bir kafa karşıklığına yol açabiliyor. Yani, futbol oyunlarını yeni yeni oynamaya başlamış bir oyuncuyu ele alırsak, oyun açıldığında karşısına hemen Kic-off çıkıyor. Bu da oyuncuda sürekli Kick-off yapma eğilimi yaratıyor. Bu iyi mi, kötü mü tartışılır. Bana sorarsanız yanlış bir politika.
Neyse ki, FIFA 15’te farklı bir yöntem oluşturmuşlar. Çevrim dışı ve çevrim içi modları ayrı sekmelerde toplamışlar. “Play” sekmesinde çevrim dışı oyunlar oynayabiliyor ve “Online” sekmesinde de (adından da anlaşılacağı üzere) çevrim içi oyunlar oynayabiliyorsunuz.

Kaleciler ile ilgili çalışmalar da var

EA Sports, FIFA 14’te görülen tirajikomik kaleci hatalarına da el atmış ve FIFA 15’te bu hatalara dur demiş. Ayrıca, bu fix’lerin yanı sıra, 50 yeni kurtarma animasyonu da kalecilere eklenmiş ve bu kaleci yapay zekasının güçlenmesinde rol oynamış.

Grafikler de önemli tabii

FIFA 14’te görmediğimiz grafiksel çalışmalar FIFA 15’e geç kalınmadan eklenmiş. Futbolculardan ve hava şartlarından kaynaklanan olumsuzluklar da sahada baş gösteriyor. Futbolcular topu alabilmek için bir futbolcunun ayağına kaydığında ayağını sürttüğü yerde bir iz bırakıyor ve bu maç sonuna kadar öyle kalıyor. Ayrıca futbolcuların ayak izleri de sahanın zemininde ciddi biçimde belli oluyor. Özellikle yağmurlu ve karlı havalarda oynadığınız maçlarda bunları görebiliyorsunuz.

Ayrıca, korner direkleri de yerinde durmuyor. Gol sevinçlerinde ve topun korner direklerinin yanınna gittiği anlarda bu direkler aldıkları darbeler ile hareket savuruluyorlar.
Bir de, grafiğin bir futbol oyununda tavan yaptığına nokta koyan özelliklerden birisi de şu: Yağmurlu bir havada futbolcuların formaları ıslanır ve bu belli ölçüde göze çarpar.FIFA 15’te yağmurlu havalarda futbolcuların formalarının ıslandığını da görebilmek mümkün. Bilmiyorum, ne kadar mühim, ancak grafik kalitesinin de geliştirildiğini belirtmek gerekiyor. Buna benzer grafiksel geliştirmeler sayesinde oyunu daha oynanabilir duruma getirmek cidd bir çalışma gerektiriyor.

Son söz…

FIFA futbol oyunu serisini takip eden ya da takip etmek isteyen oyuncuların oynaması gereken bir oyun FIFA 15. Yukarıda bahsettiğim özellikleriyle birlikte oynanabilirliği yükselen bir oyun olarak FIFA 15, diğer futbol oyunlarına göre sizi daha çok tatmin edecek. En azından şimdilik…

Playstore’un katkılarıyla incelediğimiz FIFA 15’i PC platformu için siz de Playstore üzerinden satın alabilirsiniz.
Playstore’un FIFA 15 sayfasına ulaşmak için tıklayınız.

 

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version