Ana Sayfa inceleme Assassin’s Creed Mirage inceleme (PS5)

Assassin’s Creed Mirage inceleme (PS5)

2007’de piyasaya sürülen Assasssin’s Creed, aradan geçen on beş yılda bir düzine oyunla devasa bir seriye dönüştü. Serinin ilk oyunu Haçlı Seferi’ni konu edinirken Suikastçılar Birliği ile Tapınak Şövalyeleri arasındaki güç mücadelesini anlatmaktaydı. Daha sonraki oyunlar tarihsel olayları merkezine almaya devam ederek Rönesans Dönemi, Amerika’nın Kuruluşu, Fransız İhtilali ve Sanayi Devrimi gibi tarihsel anlamdaki köşe taşı olayları konu edindi ve iki grup arasındaki mücadeleyi anlatmayı sürdürdü.

Antik Mısır’da geçen 2017 yapımı Assassin’s Creed Origins ile ilk kez seri köklü bir değişim geçirdi. Oynanış açısından pek çok yeni mekanik barındıran bu oyun aynı zamanda hafif RPG unsurlarını da seriye getiren ilk oyun oldu. Origins aynı zamanda hikaye açısından da seriye yeni bir soluk getirdi. Tarihsel olarak Suikastçılar Birliği’nin henüz adını almadığı ve Hidden Ones olarak geçtiği yeni bir döneme kapı araladı. Peşinden çıkan AC: Odyssey ve AC: Valhalla da bu olay örgüsünü sürdürdü.

Assassin’s Creed Mirage inceleme

5 Ekim’de yeni ve önceki nesil konsollar ile PC için çıkacak olan Assassin’s Creed Mirage da aynı zaman diliminde geçiyor. İlk kez Assassin’s Creed Valhalla’da karşımıza çıkan ve hikayede önemli bir yer tutan Basim’in Suikastçılar Birliği’ne dahil oluşunu anlatıyor. Valhalla’nın tam olarak 11 yıl öncesinde geçen Assassin’s Creed Mirage’da Basim, Bağdat sokaklarında hırsızlık yaparak geçimini sürdürmektedir. Arada bir Hidden Ones için de iş yapan Basim’in isteği bu topluluğa dahil olmaktır ve ayağına gelen ilk fırsatı değerlendirerek kaderini değiştiren bir hırsızlığa girişir. Böylece Hidden Ones üyesi olur.

İnşası devam eden Alamut Kalesi, suikastçılar topluluğu Hidden Ones tarafından üs olarak kullanılmaktadır. Birliğe dahil olan Basim burada eğitimlerden geçerek grubun bir üyesi haline gelir ve uzun bir aradan sonra Bağdat’a dönerek Order of the Ancients’ı yani Tapınak Şovalyeleri’ni durdurmak için diğer suikastçılar ile birlikte çalışmaya koyulur. Ama bunun bir bedeli vardır. Basim, en yakın arkadaşı Nehal dahil tüm geçmişini geride bırakmak zorundadır. Bir yandan Order’ın planlarını bozarak Bağdat halkına yardım eden Basim, diğer yandan hırsızlık günlerinden beri peşini bırakmayan bir kabusun arkasındaki sis perdesini aralamaya başlar.

Assassin’s Creed Mirage inceleme

İnanç Sıçrayışı

Assassin’s Creed Mirage, Basim’in usta bir suikastçıya dönüşümünü ele alıyor. Oyun, AC: Valhalla’dan sonra ortaya çıkan soru işaretlerini gidererek Basim için tüm taşların yerine oturmasını sağlayan 20-25 saatlik bir senaryo sunuyor. Origins ve sonrasındaki oyunlarda giderek büyüyen devasa açık dünyalarda 50 saatten fazla süren hikaye modu bulunuyordu. Mirage ise kısa, öz ve odaklanılmış bir senaryo ile serinin özlerine dönmesini isteyenler için başarılı bir iş ortaya koyuyor. Buna rağmen oyunun geçtiği mekan ve dönem açısından herhangi bir tarihsel olay örgüsünün yokluğu da kendini hissettirmiyor değil.

İlk Assassin’s Creed oyunundan başlayarak “Assassin – Templar” mücadelesinin daima bir tarihi olgunun üstüne kurgulandığını görüyoruz. Örneğin, Assassin’s Creed Unity, Fransız İhtilali’nde geçerken oyunun hikayesi boyunca bu dönemin havası küçük ve büyük ölçüde bir şekilde kendini belli etmekteydi. Benzer bir durum Sanayi Devrimi döneminde geçen Assassin’s Creed Syndicate için de geçerliydi. İlk üçlemenin belki de en zayıf halkası Assassin’s Creed III dahi oyun boyunca bir şekilde Amerikan Devrimi’nin ucundan tutarak ilerlemekteydi. Özellikle, Assassin’s Creed Mirage’ın “Serinin özlerine dönüş” mottosuyla yola çıktığını düşünürsek, bu açıdan zayıf düştüğünü söylemek gerek. Oyunun bir diğer eksiği ise seride süregelen günümüz hikaye akışına değinmiyor oluşu. Bununla birlikte, Basim’in geçmişini aydınlatması açısından oturaklı bir senaryo sunduğunun altını bir kez daha çizelim.

Mirage, serinin özlerine dönme adına görev sistemini değiştirmiş. Son üç oyunda, büyük küçük onlarca görev barındıran ve uzayıp giden bir liste yerine bu sefer soruşturma menüsü aracılığıyla oyunun hikayesi ilerliyor. Order’a ilişkin ipuçları bularak çizgisel olarak tasarlanmış bir macerayı takip ediyoruz. Yine son üç oyunla gelen diyalog seçim sisteminin kaldırılması da bu çizgiselliği pekiştiriyor. Özellikle Assassin’s Creed Valhalla ile giderek artan oyun süresi ve anlamsız biçimde uzatılan senaryodan sonra Assassin’s Creed Mirage bu anlamda büyük bir yükten kurtularak taze bir soluk getiriyor. Öte yandan, oyunda ufak çaplı kontrat işler de mevcut. Bunların sayısı çok fazla olmamakla birlikte ek yetenek puanları, ekipman geliştirme malzemeleri ve ana görevler esnasında kullanılan token’ları vermesi nedeniyle bu görevleri yapmak faydalı olabiliyor.

Assassin’s Creed Mirage inceleme

Assassin’s Creed Mirage, seriyi eski günlerine götürmek için oynanış olarak da bazı değişimlere gitmiş. Öncelikle oyunda seviye sistemi yok. Artık görev yaptıkça yetenek puanı kazanıyor ve bunları üç bölüme ayrılmış yetenek ağacında kullanıyoruz. Yeni yetenekler arasında sahip olduğumuz kartalın görüş gücünü geliştirme ve düşmanları daha kolay işaretleme, suikast yaparken kullanılan yeni ekipmanlar için ek slotlar açma, “parry” sonrası düşmanı tekmeleme ve düşmanın üzerine doğru “dodge” atıp sırtından atlayarak arkasına geçme gibi kabiliyetler bulunuyor. Oyunun en yenilikçi yeteneği ise beş düşmana kadar işaretleyip peş peşe Hidden Blade saldırısı yapmayı sağlayan “Assassin’s Focus”. Bu yeteneği tam potansiyeline ulaştırmak adına yetenek ağacında bazı puanlar harcamak gerekiyor.

Dövüş sistemi ise aksiyon ve gizlilik karşımı bir yapıda ancak oyuncuyu daha çok gizlilik yapmaya itiyor. Şöyle ki, Basim sahip olduğu kılıç ile düz veya ağır saldırı yapabiliyor ancak kalabalık düşman gruplarına karşı bu çoğu zaman etkisiz kalıyor. Bir diğer silah hançer ile düşman saldırılarını savuşturarak düşmanları sersemletiyor ve tek bir kılıç darbesiyle öldürmenin önü açılıyor. Hidden Blade ise düşmana görünmeden onu tek hamlede yere sermeyi sağlıyor zira seviye sisteminin ortadan kalkmasıyla bir düşman tipi hariç herkes tek Hidden Blade darbesiyle öldürülebiliyor. Bu istisna düşman tipi ise aranıyor seviyesinin yükselmesi sonrası peşinize takılan ödül avcıları.

“Wanted/Aranıyor” sistemi serinin orijinal oyunlarda da yer alıyordu. Assassin’s Creed Mirage’da yer alan üç aşamalı “Aranıyor” sistemi başkalarının gözü önünde, özellikle halk arasında suikast yaptığınızda veya hırsızlık yaparken göründüğünüzde yükselmeye başlıyor. İlk aşamaya gelindiğinde halk sizi tanıyor ve şehirdeki gardiyanlara şikayet ediyor. Hatta bu noktada oyun çok başarılı bir seslendirme işi ortaya koymuş. İkinci aşama aranıyor seviyesinde gardiyanlar sizi sokak aralarında aramaya başlıyor. Son aşamaya gelindiğinde peşinize ödül avcıları takılıyor. Orijinal oyunlardaki gibi aranıyor seviyesini sıfırlamanın birden fazla yolu var. Ya şehirdeki duvarlara asılmış aranıyor posterlerini yırtarak aşamalar halinde indirebilir ya da meydanlarda bağıran çığırtkanlara rüşvet vererek üç aşamayı birden düşürebilirsiniz. Ayrıca peşinize takılan ödül avcısını öldürmeniz halinde de aranıyor seviyesi sıfırlanıyor.

B Planı

Hidden Blade’in yetersiz kaldığı anlarda Basim’in imdadına altı farklı ekipman yetişiyor. Bunlar arasında sis bombası, dart, gürültü bombası, bıçak ve tuzak yer alıyor. Sis bombası ile kalabalık düşman gruplarının arasında sıyrılarak tekrar görünmez hale geliniyor, gürültü bombası ile düşmanları farklı yönlere çekerek ilerleyiş kolaylaşıyor, bıçak ve dart düşmanları uzak mesafeden öldürmeyi veya bayıltmayı sağlıyor, tuzaklar ise düşmanları sersemletip onları tek hamle ile öldürmenin önünü açıyor. Tüm bu ekipmanlar üç aşama geliştirme içeriyor ve her bir aşamada daha kullanışlı hale getiren ek özellikler bulunuyor.

Assassin’s Creed Mirage inceleme

Son iki oyunda ve özellikle Valhalla’da aksiyon oldukça basit hale getirilmişti. Gizliliğe ihtiyaç duymadan tüm düşmanları kılıçtan geçirerek ilerlemek mümkündü. Assassin’s Creed Mirage’da kılıç aksiyonuna girdiğinizde bir anda düşman sayısı çoğalıyor ve başarılı parry yapamadığınızda daha çabuk cezalandırılıyorsunuz ve bir-iki düşman darbesi ile canınınız bir anda sıfıra yaklaşıyor. Bu nedenle gizli giderek düşmanları Hidden Blade veya diğer ekipmanlar yardımıyla yere sermek gerekiyor. Gizliliğe iten bir diğer nokta ise oyunun mevcut Assasssin’s Creed mekaniklerinden biri olan kartal ile tepeden gözetleme kabiliyetine getirdiği ufak ve hoş bir dokunuşta yatıyor. Origins ile seriye eklenen bu özellik sayesinde düşmanları tepeden rahatça işaretliyor ve etkileşime girilen nesneleri görebiliyoruz. Ancak Mirage’da bazı düşman bölgelerinde bulunan gözcüler ok ve yay ile kartalı oradan uzaklaştırıyor ve o düşmanı öldürene kadar söz konusu alanda kartalı kullanmak mümkün olmuyor. Düşmanlar tepeden işaretlenemediği için de gizli biçimde ilerlemek ve hamleleri daha dikkatli yapmak gerekiyor.

Assassin’s Creed Mirage’ın yıldızının parladığı diğer bir nokta ana görevlerde farklı yaklaşımlar benimseyerek ilerleme imkanı tanıması. Önemli bir suikast için düşman kalesine sızmak, hedefinizi açığa çıkarmak veya hedefin saklandığı yere ulaşmak için birden fazla yöntem arasından tercih yapılabiliyor. Örneğin, suikast yapacağınız hedef kalenin bir odasında saklanıyor ancak sizin öncelikle kale duvarlarını aşmanız gerek. Bunun için kale dışarısında bir tüccarla anlaşarak kalenin içerisine tüccarın yardımıyla girebilir veya isyancılarla anlaşarak kargaşa çıkarıp aradan sıyrılarak içeri girebilir ya da rüşvet vererek içeriye sızabilirsiniz. Yazının başlarında bahsettiğim üç farklı token işte bu tip durumlarda farklı yaklaşımlar kovalamanızı sağlıyor. Oyun ayrıca hikayedeki önemli suikast anlarını sinematik anlatı ile birleştirerek daha akılda kalıcı olmasına katkıda bulunuyor.

Assassin’s Creed oyunları daima geçtiği dönemi çok başarılı biçimde yansıtan mekanlara sahip olmuştur ve Mirage da bu bağlamda istisna değil. Bağdat; tozlu sokakları, dönemin mimarisini yansıtan evleri, kervansarayları, büyük pazar alanı, camileri ve diğer yapılarıyla kendine hayran bırakıyor. Parkur sistemi ve karakter kontrolü de daha akıcı ve tepkisel hale getirilmiş. Böylece karakteri gitmek istediğiniz yere rahatça yönlendirebiliyorsunuz. Öte yandan, Bağdat’ta gezerken çeşitli sandıklar keşfederek yeni kıyafetler ve silahlar açabiliyoruz. Bu yeni eşyaların sayısı son oyunlara göre epey azalmış ve daha anlamlı özelliklerle donatılmış. Örneğin, bir kıyafet suikast esnasında daha az ses çıkarmanızı sağlarken, diğeri azalan sağlığınızı yavaşça yeniliyor. Hançerler ise parry yaptıkça zamanı yavaşlatan veya sizin enerji barınızı tazeleyen özellikler barındırıyor. Kılıçlar arasında ise düz vuruşlar sonrasında rakibi zehirleme ya da maksimum canınızı aşağıya çekip hasar miktarını artırma gibi farklılaşan özellikler içeriyor. Her bir kıyafet, kılıç ve hançer üç defa geliştirilebilir ve her geliştirme o eşyanın sahip olduğu Perk’ü güçlendiriyor.

Assassin’s Creed Mirage inceleme

Teknik Detaylar

Oyunun incelemesini yaptığımız PlayStation 5 sürümü kalite ve performans modu sunuyor. Kalite Modu, daha yüksek çözünürlük ve keskin görüntü sunarken 30fps değerinde çalışıyor. Performans Modu ise çözünürlüğü aşağıya çekerek 60fps bir deneyim vaat ediyor. Performans modundayken 25 saatlik oynanış süresince bir-iki kez çok ufak frame-rate düşüşü meydana geldi. Bunun haricinde Bağdat’ın en kalabalık bölgesinde birkaç kez ekran yırtılması yaşandı. Ancak inceleme kopyası içinde oyunun ilk gün güncellemesi henüz yok, çıkış gününde bunlar giderilecektir. Öte yandan, herhangi başka bir görsel hata veya oyun bozan bir sorunla hiç karşılaşmadım, oldukça pürüzsüz bir deneyimdi. Assassin’s Creed Mirage ayrıca bir renk filtresi içeriyor. İlk oyunun orijinal mavimsi renk filtresi ile oyunu farklı bir ambiyansta oynamak oldukça keyifli.

Seslendirme ve müzik konusunda Assassin’s Creed Mirage biraz zayıf kalmış. Dönemi yansıtan temada müzikler kullanılmasına karşın Assassin’s Creed oyunlarından beklenen o hafızalara kazınmış Ezio’s Family tema müziği bu oyunda yok. Ayrıca karakter seslendirmeleri bazı sahnelerde yaşananlarla oldukça uyumlu iken, bazı sahnelerde ise kulağa oldukça ucuz, basit ve duygudan yoksun geliyor.

Özetle, Assasssin’s Creed Mirage devrimsel değil fakat tatmin edici düzeyde. Devasa açık dünyalarda uzadıkça uzayan ana hikayeye sahip son oyunlardan sonra daha kısa ve öz bir hikaye ile geliyor. Aksiyondan ziyade gizliliğe önem veren oynanış mekanikleri barındıran Mirage, tam olarak serinin özüne dönememiş olsa bile ilk oyunları özleyenlerin hoşuna gidebilecek kompakt bir deneyim sunuyor.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version