Gabe Newell kendisine sorulan soruları yanıtladı, Valve’ın projelerinden bahsetti

Valve'ın kurucusu ve başkanı Gabe Newell, Reddit'te soru-cevap etkinliği düzenledi.

Gabe Newell, Valve'ın kurucusu ve başkanı

18 Ocak’ta Türkiye saati ile gece 1’de başlayan Reddit‘teki soru-cevap etkinliğinde kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Valve‘ın kurucusu ve başkanı Gabe Newell, kişisel cevapların yanı sıra şirketin ileriye yönelik planları hakkında da bazı bilgiler verdi.

Geçtiğimiz günlerde Forbes tarafından yayımlanan dünyanın en zengin insanları listesine giren Gabe Newell’in Forbes’e göre, 4 milyar dolardan fazla geliri bulunuyor.

Gabe Newell’e yöneltilen sorular ve kendisinden alınan yanıtlar ise şu şekilde:

“Valve ve J. J. Abrams tarafından Half Life ve Portal evrenine ait filmler yok muydu?” sorusuna “Evet, filmler yolda.” cevabını verirken, “Zamanda geri gitseydin, Steam’de neyi değiştirmek isterdin?” şeklinde sorulan soruya, “En büyük sorunumuz desteğimizi yeniden yapılandırmaktı.” yanıtını verdi.

“Halk içinde insanlar seni sıklıkla tanıyorlar mı?” sorusuna, “Evet.”, “Sık sık ‘Half-Life 3 ne zaman geliyor?’ sorusunu soruyorlar mı?” sorusuna da “Evet.” yanıtı geldi.

Bunların dışında, Half-Life serisi ile ilgili sorulan bir soruya Gabe Newell, “Benim için Half-Life ile olan problem, oyunlarla ilgili kararlara fazlasıyla müdahale etmemdi. Bu nedenle onları [serinin oyunlarını] pişman olduğum bir dizi şeyden başka bir bir şey olarak görmek oldukça zor. Serinin geleceğine dair verebileceğim bir yanıt yok. Daha az talimat verdiğim şeylerin hayranı olmak benim için daha kolay.” cevabını verdi.

“Valve, geliştirdiği oyunlar/yazılımlar hakkında neden diğer firmalar kadar çok konuşmuyor?” şeklinde soruya ise Newell, “Çünkü bizim karar verme şeklimiz, diğer birçok firmadan daha koşullu. Müşterilerimizin parasını ve zamanını boşa harcamak yapmayacağımız bir davranış. Yani geliştirme aşamasında birçok şeyi değiştirebilir veya iptal edebiliriz. Topluluğumuzun bizim tercihlerimizi takip etmesi oldukça sıkıcı olurdu.” yanıtını verdi.

“1. Half Life 3/Half Life 2 Episode 3’ün durumu nedir? 2. Valve hala tek oyunculu oyunlar üzerinde çalışıyor mu? 3. Valve’dan ismi belirsiz bir kaynak Half-Life 3’ün iptal edildiğini açıkladı, bu kaynak haklı mı? 4. CS: GO üzerinde çalışan kaç kişi var? Topluluk, güncellemelerin durmasından ve birçok hatanın hala düzeltilmemiş olmasında dolayı sinirli. 5. Valve’ın CS: GO’da diğer bölgelere ait (Rusya gibi) sunucuları eklemesi için ne kadar bekleyeceğiz?” gibi aynı kişiden gelen bir dizi soruya verdiği cevaplar ise, “1. 3 numara söylenmemelidir. 2. Evet. 3. Şahsen internetteki tüm tanımlanamayan isimsiz kaynaklara inanıyorum. 4. 20-30. 5. Her zamanki gibi. Sürekli yeni sunucular ekliyoruz.” şeklinde oldu.

“Valve’ın [Steam’deki] müşteri hizmetlerini daha iyi hale getirme gibi bir planı var mı? Bunu canlı destek sistemi haline getirmeyi hiç düşündünüz mü?” şeklindeki soruya, “Evet, desteğimizi geliştirme çalışmalarına devam ediyoruz. Son soru-cevap etkinliğinden bu yana Steam’e geri ödeme sistemini getirdik. Destek ekibini yaklaşık 5 kat genişlettik ve daha kolay yardım almanızı sağlayan yeni bir site ile beraber bilet sistemini devreye soktuk. Çoğu destek sorularının yanıt sürelerini azalttık ve verilen yanıtların kalitesini yükselttiğimizi düşünüyorum. Kesinlikle işimizin bunlarla bitmediğini düşünüyoruz. Yanıt sürelerini daha da kısaltmamız gerekiyor ve yanıtlarımızın kalitesini artırmak için sürekli çalışıyoruz. Ayrıca, daha iyi anadil desteği vermek ve çeşitli bölgelerdeki yanıt sürelerini iyileştirmek için dünyanın dört bir yanındaki destek ekiplerimizi genişletiyoruz.” cevabı geldi.

“En iyi tekli-oyunculu oyunumuz bence Portal 2. Çoklu oyunculu oyunlarımız arasında en çok Dota’yı oynadım.” diyen Gabe Newell’e yönetilen “Önümüzdeki yıllar için Valve’ın Source 2 motoruyla yapmayı planladığı şeyler var mı? Varsa bunlar nedir?” sorusuna, kendisi tarafından verilen cevap, “Source 2’yi birincil oyun geliştirme mekanizması olarak kullanmaya devam ediyoruz. Son zamanlarda, Dota 2’yi bu motora taşımanın dışında, bu motoru henüz duyurmadığımız bazı projelerde de kullanıyoruz. Ayrıca, Source 2 oyun motorunun çalışmaları ilerledikçe bunu geniş geliştirici topluluğuna sunmayı ve ücretsiz hale getirmeyi amaçlıyoruz.” şeklinde oldu.

“Steam Flaş İndirimleri artık neden Steam mağazasının bir parçası değil? Steam’in en sevilen şeylerinden biri olan ve oyun satın alma tecrübesini eğlenceli hale getiren bu uygulamanın geri dönme ihtimali var mı?” sorusuna Gabe Newell, “Oldukça kısa olan bu indirimlerin birçok insanın katılımını zorlaştırdığını fark ettik. Flaş İndirimleri kaldırarak, insanların indirim zamanlarında ne zaman mağazaya uğrarlarsa en iyi indirimlerle karşılaşmalarının önünü açtık.” cevabını verdi.

Half Life/Portal evreninde geçen yeni bir IP (fikri mülkiyet) için herhangi bir şans var mı? Bu evrende geriye keşfedilmemiş birçok hikaye bırakıldığını düşünüyorum.” sorusuna verilen cevap ise kısaca, “Evet.” oldu.

“Valve’daki çalışanların dağılımı nasıl? Mesela, Dota 2 için Steam’le bağlantılı diğer şeylere oranla kaç kişi çalışıyor?” sorusuna, “Bu her zaman değişiyor. Sabit bir dağılım yok. İnsanlar nerede daha faydalı ve yaratıcı olabileceklerini düşündükleri yerlere gidiyorlar.” yanıtını verdi.

“Left 4 Dead serisine devam etmeyi planlıyor musun?” diye soran bir kişiye verdiği cevap, “Ürünler genellikle, teknolojinin kesişiminin bir sonucudur. Bu kesişim, o ürünün üzerinde çalışmak isteyen bir grup insan ve bu teknoloji/tasarımın zorlukları için bir oyun alanı gibi hissettiren oyunun özelliklerinden biridir. Left 4 Dead paylaşılan anlatılar yaratmak için iyi bir yer.” şeklindeydi.

“CS: GO’nun major turnuvalarından birinde bulunmayı düşünüyor musun?” sorusu için “Eminim gelecekte bir tane olacaktır. Sadece planlıyorum.” ifadelerini kullandı.

“Valve, Vive için tam oyun tecrübesi sunacak bir yapımla ilgileniyor mu?” şeklideki soruya ise, “Evet. VR’ın (Sanal Gerçeklik) ilginç oyunlar için oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz.” cevabı geldi.

“Steam takas sistemi gerçekçi bir şekilde geliştirilebilir miydi?” sorusuna, “Evet” cevabını veren Gabe Newell, “Şu anda bu sistemden memnun musun?” sorusuna ise “Hayır.” yanıtını verdi. Takas sistemine dair aynı kişiden gelen “Hiç birisini kandırdın mı?” sorusuna cevaben “Evet.” yanıtı geldi. “Bu tür insanlara daha fazla ceza/kısıtlama getirme gibi bir planınız var mı?” şeklinde bir önceki sorulara takiben gelen soruya da “Evet.” yanıtını veren Newell,, “Gelecekte, bu tür şeyler için otomatik sistemler yerine insan temelli sistemler kullanmak istiyor musunuz?” sorusuna ise “Muhtemelen.” şeklinde cevap verdi.

Bu şekilde uzayıp giden soru-cevap etkinliğindeki diğer tüm sorulara ve yanıtlara göz atmak için buraya tıklayınız.

Önceki İçerikResident Evil 7 için ücretsiz DLC geliyor!
Sonraki İçerikResident Evil 7 İçin İlk İnceleme Puanı Geldi!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz