Tüm Zamanların En İyi 15 Dövüş Oyunu

Gelmiş geçmiş (bizce) en iyi dövüş oyunlarından derlemiş olduğumuz Tüm Zamanların En iyi 15 Dövüş Oyunu listemize hoş geldiniz. Bu listeyi hazırlarken şunlara dikkat edildi: hâlâ oynanabilirlik, sağladığı eğlence, rekabetçi yanı, zamanında çığır açmış olması. Yazım aşamasında bir çok değişiklik yapıldı. Street Fighter Alpha 2, EX 2 Plus; The King of Fighters 98, XIII; Guilty Gear XX: Accent Core gibi listeye giremeyen ve son anda çıkarılan ama gönlümüze taht kurmuş oyunlar oldu. Bu listenin en önemli özelliği, içerisindeki oyunların hâlâ ilk günkü heyecanla oynanabilir olması. Dengeli ve rekabetçi özellikleri bunun hemen ardından geliyor. Bu kriterlerin en sonuna ise zamanında sükse yaratabilmiş olmalarını ekleyebiliriz.

[15 – 11]

15. Rival Schools

Genel Bakış: Capcom’un üretkenliğinin tavan yaptığı yıllardan kalma, rakip okul öğrencilerinin, hatta öğretmenlerinin birbirlerine ağız burun daldığı üç boyutlu bir dövüş oyunu Rival Schools. Batsu, Hideo, Kyosuke, Akira gibi karakterleri dövüş dünyasına kazandıran oyunda belki de ilk kez bir beyzbolcu (Shoma) ile bir futbolcuyu (Roberto) birbirine kırdırmıştık.

Arka Sıradakiler – JP Edition

Oyun Sistemi: 4 tuşlu bir sisteme ve 3 boyutlu grafiklere sahip olan Rival Schools’ta, A+B tuşlarına basarak kapma, A+C veya B+D tuşlarına basarak da 2 süper barınızı doluysa ikili süper yapabiliyordunuz. 2 vs 2 ile başlayıp 3 vs 3 dövüş sistemiyle yoluna devam eden oyunun Playstation 1, arcade ve Dreamcast platformlarında sürümleri mevcuttur.

Eğlencesi ve Rekabetçi Özelliği: Rival Schools saf eğlenceden oluşuyor. Hızlı komboları, yerden kaldırma ve arkasından gelen havada kombo hareketleri, hızla arkaya geçerek rakibi şaşırtma imkanı, vuruşların birbiriyle çarpıştığı “clash” sistemi ve tabii ki insanı en çok gaza getiren, seçtiğiniz ikiliye göre değişen takımlı süperleri (videosu hemen aşağıda). Son oyununun üzerinden uzun yıllar geçse de asla unutulmayacaksın Rival Schools.


14. Last Blade 2

Genel Bakış: Metal Slug’ı saymazsak piksel grafik konusunda SNK’nin belki de en kaliteli işi Last Blade 2. Üstelik müzikleri de, değil dövüş oyunları, tüm türler içerisinde en iyiler listesine girmeyi hak ediyor. Normalde bir dövüş oyununda görmeye alışkın olmadığımız şekilde duygusal ve dramatik bir hikâyeyi de es geçmeyelim. Japonya’nın Meiji döneminde geçen ve tarihi bir arka plana sahip olan oyunda klasik yumruk ve tekmeli karakterler haricinde kılıçlı, sopalı samuraylar, roninler, bir kung fu ustası, hançerli bir ninja ve dahası yer alıyordu.

Oyundaki mekanlar sanat eseri gibi.

Oyun Sistemi: Kaede, Yuki, Moriya, Setsuna ve Hibiki gibi kendine özgü harika karakter tasarımlarıyla oyuncuyu kendine çeken oyunda 4 tuş bulunuyor. A: hafif vuruş, B: büyük vuruş, C: tekme ve D: “repel” dediğimiz savuşturma tuşu. D tuşuna doğru zamanda basarsak bize gelen saldırıyı anında savuşturabiliyoruz. Savuşturmamız başarılı olduğunda geriye güzel bir ceza kesme hakkı doğuyor. Ayrıca karakter seçerken bir de karakterinizin oyun tipi seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Power, Speed ve EX şeklinde 3’e ayrılan bu dövüş seçenekleri arasındaki farklar şunlar. Power tipinde karakteriniz çok hasar veriyor ve ayrıca sağlık çubuğunuz kritikken ve süper çubuğunuz doluyken büyük ve gizli bir bir süper hareket yapmanızı sağlıyor. Öte yandan diğer türlere göre daha yavaş kalıyor. Speed seçeneğinde çok daha hızlı ve vuruş sayısı fazla olan farklı kombolar çıkabiliyor, ayrıca iki kez aşağı + bir vuruş tuşuna basarak art arda komboları sıralayabildiğiniz ucu açık bir kombo moduna giriyorsunuz. EX modu ise bu iki modun birleşimi fakat çok fazla hasar alıyor.

Eğlencesi ve Rekabetçi Özelliği: Last Blade 2 çok dengeli bir oyun değil. Üst seviye kapışmalarda özellikle Akari gibi karakterler bazen çok güçlü olabiliyor. Öte yandan bahsettiğimiz 3 oyun tipi, her bir karakteri yeniden oynanası ve keşfedilesi yapıyor. Orta seviye oyuncular için en eğlenceli ve kapışmalı oyunlardan birisi. Özellikle görsel ve işitsel kalitesi, repel sisteminin de zenginleştirdiği yoğun oynanışla harmanlandığında ortaya epik kapışmalar çıkıyor.


13. Soul Calibur 2

Genel Bakış: Zamanının belki de en popüler kılıçlı dövüş oyunu serisi Soul Calibur, 2. oyunuyla pırıl pırıl parladı. Arcade haricinde Gamecube ve Playstation 2 portları, eleştirmenlerden dövüş türü içerisinde tüm zamanların en yüksek puanlarını toplamayı başardı.

Oyun Sistemi: Aynı Tekken gibi 3 boyutlu arenada 8 yöne hareketin mümkün olduğu oyunda, kendine has savuşturma özelliği (koruma tuşu + ileri) rakibin düşüncesizce hareketine güçlü cezalar çekebilmemizi sağlıyor. Tekken benzeri kombolara sahip olan oyunda her biri farklı silah kullanan karakterler bizlere oldukça çeşitli oynanış şekilleri sunuyor. Katanalar, fırıncı küreği gibi orta çağ kılıçları, tonfalar, nançakular, hançerler, kırbaçlar derken, herkese hitap edecek bir silah bulmak mümkün.

Oyundaki savuşturma özelliğiyle durumu lehinize çevirin

Eğlencesi ve Rekabetçi Özelliği: Alışması ve başlaması en kolay oyunlardan olan Soul Calibur’da uzmanlaşmak biraz zaman istiyor. İlk etapta rastgele hareket sallamanın çok kolay olduğu oyunda, zaman geçtikçe tüm rastgele saldırıları savuşturmayı ve acımasızca cezalandırmayı öğreniyorsunuz. Oldukça rafine ve hızlı bir oynanış; Mitsurugi, Cervantes, Ivy, Talim gibi kafalara kazınan karakterler; eskimeyen 3 boyutlu grafikler sayesinde oyun 15 sene sonra bile bizlere çok eğlenceli saatler geçirtiyor. Sonrasında çıkan devam oyunları ile çıtayı gittikçe düşüren serinin bu en eğlenceli bölümünü herkese öneririz.


12. Samurai Shodown II

Genel Bakış: 1994 yılında arcade salonlarına güneş gibi doğan Samurai Shodown II, acımasız bir kılıç dövüşünün yanı sıra zamanına göre nefes kesici 2 boyutlu arka planlar ve mistik bir atmosfer sunuyordu. Samurai Shodown serisinin Street Fighter II’si diyebileceğimiz oyunu oynaması hiç de kolay değildi. Seriyi oynayanlar bilir. Rakibin tek bir kılıç hareketinde sağlık barınızdan devasa bir parçayı kaybedebiliyorsunuz. Bu yüzden iyi bir rakiple kapışırken terden sırılsıklam olmak mümkündü bu oyunda. Serinin en çok bilinen ve takdir edilen bölümü olan SSII heyecan yaratma konusunda o kadar başarılıydı ki Haohmaru, Genjuro, Ukyo, Hanzo gibi karakterleri yıllar geçse de hiç unutmadık.

Oyun Sistemi: 2 boyutlu klasik bir “fundamental” oyunu. Temeli sağlam tutmak isteyenlerin tercihi. Oyunda 2’si kılıç vuruşu, 2’si tekme olmak üzere 4 tuş var. 2 kılıç tuşuna basarak çok yüksek hasarlı ama yavaş büyük bir vuruş yapabilir, 2 tekmeye aynı anda basarak da büyük tekme hareketi çıkabilirsiniz. Ayrıca, serinin sonraki oyunlarında kaybolan ileri veya geri çaprazlara iki kez kolu ittirerek yuvarlanma yapabiliyor ya da iki kez aşağı ittirerek ateş toplarının altından eğilebiliyorsunuz. Bunları öğrendikten sonra sırada rakibinizi tahmin edip doğru zamanda ceza kesme ve kılıçsızken rakibin kılıcını yakalama hareketlerini kullanmaya başlayacaksınız. Ayrıca dayak yedikçe dolan Rage çubuğunuz tam dolduğunda saldırılarınız çok hasar verecek ve her karaktere özgü süper hareketi yapabileceksiniz.

Eğlencesi ve Rekabetçi Özelliği: Bu oyunda her an her şey olabilir. En küçük hata çok ölümcül sonuçlar doğurabilir. Kapışmalarda heyecanın doruk noktalarda olduğu çok az oyundan biridir Samurai Shodown 2. Hata yapanın gözünün yaşına bakmaz. Özellikle orta ve ileri seviye oyuncular bunu daha iyi hisseder. Eski zamanlardaki oyunların tadını biraz olsun almış herkes, bu oyunu oynadıkça ne demek istediğimi daha iyi anlayacaktır.


11. Darkstalkers 3 / Resurrection

Genel Bakış: Capcom’un 2 boyutlu karakter animasyonlarının belki de en üst noktasına oturabilecek kalitede görsellere; vampirli, canavarlı, hortlaklı bir atmosfere ve tabii ki hızlı, kombolu ve eğlenceli bir oynanışa sahip olan Darkstalkers serisinin en derli toplu hali Darkstalkers 3. Hızlı dövüş oyunlarını sevenler için en uygun oyunlardan birisi.

Oyun Sistemi: Yukarıda da belirttiğim gibi bu oyun çok hızlı bir oynanışa sahip. Raunt sırasında sürekli yer değiştirmeli ve rakibi yoklayıp, açıkları bulmalısınız. ES denilen, özel hareketlerin bar harcayarak yapılan güçlü versiyonları (SF’de EX); EX denilen süper hareketler ve ayrıca Dark Force denilen SF EX serisindeki excel’e benzer bir özellik mevcut. Dark Force sekansı her karakter için farklı özellikler barındırıyor. Örneğin, Demitri, Felicia Donovan fazladan vuruşlar kazanırken; Morrigan ve Lilith’in klonları çıkıyor; Jedah ve Q-Bee sürekli uçabiliyor ya da diğer karakterler yeni hareketler ve ekstra zırh elde ediyorlar. Darkstalkers 3’te çok fazla karakter ve oynanış stili mevcut. Her biri kendine özgü olan yaratık listesinden size en uygununu bulduktan sonra, zincir ve link kombolarını öğrenecek; Dark Force özelliklerini çözeceksiniz.

BB Hood, yani kırmızı şapkalı kızın cani versiyonu acıma nedir bilmiyor.

Eğlencesi ve Rekabetçi Özelliği: Böyle renkli karakterlere ve özelliklere sahip bir oyun elbette ki çok eğlenceli. Yıllar sonra bile kendinden hiçbir şey kaybetmeden çekiciliğini korumaya devam ediyor. Darkstalkers 3, düşük seviyelerde eğlence vaat ederken, üst seviyelerde de ne kadar dengeli bir oyun olduğunu göstererek listemizin 11. sırasında parlamaya devam ediyor. Oyunun HD sürümünü PS3 ve Xbox 360’ta Darkstalkers Resurrection ismiyle bulabilirsiniz.

Ünlü Pro-Oyunculardan Darkstalkers Resurrection maçları:

[10 – 6 arasındaki oyunlar için diğer sayfaya geçin]

1
2
3
4
Önceki İçerikMiddle-earth: Shadow of War resmen duyuruldu, ilk fragmanı yayınlandı!
Sonraki İçerikHearthstone’un yeni genişleme paketi duyuruldu: Journey to Un’Goro

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz